Oki-doki, sad mi je sve clear, već sam javila svojima da mi istu pripreme a i tako je vriejme izrade istih zbog povrata za 2008.
Curke,
šta bih bez vas?!
Printable View
Oki-doki, sad mi je sve clear, već sam javila svojima da mi istu pripreme a i tako je vriejme izrade istih zbog povrata za 2008.
Curke,
šta bih bez vas?!
Nakon 4 dana mukotrpne borbe došla sam do teta u Jukićevoj 17/3 kat sobe 39,40 i 41. To je dio pravne službe HZZO-a i sve zavrzlame idu k njima.
Rezime je slijedeći: firma mi treba napraviti novi ER-1 obrazac jer sam već počela koristiti rodiljni i već su bile isplate na teret HZZO-a. Naravno, firma to automatski izlistava pa sam morala pohoditi Narodne novine po obrazac da ga popunimo ručno. Ovaj obrazac zajedno sa Prigovorom na obračun rodiljne naknade nosi se isključivo u HZZO u koji ste nosile papire po prvi put. Nakon toga oni eventualno provjeravaju sve podatke (kontaktiraju firmu, poreznu upravu, provjeravaju iznose koji su isplaćeni i kada...) i kada sve lijepo obrade novci sjedaju 20-tog u mjesecu kada se isplaćuju i rodiljne naknade.
Prigovor na obračun treba biti naslovljen na HZZO i u njemu se treba zatražiti ponovni obračun obzirom da prvi put u prosjek primanja zadnjih 6 mjeseci nisu uzeti svi dohotci.
I to je to.
Usput sam saznala da u prosjek idu sva primanja, a pravnica je spomenula i dječji doplatak pa ako imate i to slobodno i njega uključite.
A ako vam u firmi budu radili problema (kao meni) da li da godišnji bonus dijele na 12 mjeseci (jer je isplaćen za cijelu godinu) ili samo za 6 mjeseci pravilno je da se uzmu svi dohotci zadnjih 6 mjeseci prije nastupa porodiljnog, zbroj se podijeli sa 6 i izračuna se satnica radnika.
Mislila sam da je imam kompliciranu situaciju ali ne znam kako će taj izračun izgledati i tko će ga dati kada je u pitanju nekoliko firmi.
Još za kraj...Kada budite nosile papire nedajte se smesti jer nisam još srela tetu na šalteru koja zna da imamo na sve to pravo. Predajte papire, zahtijevajte da ih preuzmu i ako im nešto nije jasno neka nazovu pravnu službu u Jukićevoj i oni će im sve objasniti.
Sretno svima
I.
Cure, ja također nisam imala pojma o tome da i honorar ulazi u osnovicu ili čega li već za porodiljni, ali i bez toga imam problem. Mene muči onaj dio zakona prema kojemu moraš biti prijavljen 12 mjeseci bez prekida. Ja sam naime, radila 3 godine i dobila otkaz prije tri mjeseca, ali sam nastavila raditi prema autorskom ugovoru. Znam da na taj honorarni ugovor plaćaju neke doprinose, jer su cure koje su radile kao honorarci i prije ostvarivale prava na povrat poreza. Imam jednu uplatu plaće za 11 mjesec (do 19.11.) i honorar koji sam zaradila do kraja 11. U međuvremenu sam prijavljena u drugoj tvrtki, ali sam nastavila raditi honorarno. Imam manje od mjesec dana prekida kao zaposlena osoba. Čula sam svakakve prognoze, a najgora je tad da ću pasti na onaj minimalac od 1660 kuna, može li me netko utješiti? :(
Oprostite ako sam na krivom mjestu, tek sam 3 mjeseca trudna i nova sam tu :saint:
ajme, i ja imam ugovor o djelu :shock:
dobro da sam ovo vidjela, idem odmah zvati nek mi naprave 2 potvrde o isplaćenim plaćama (1 za porez)
nije neki ogromni iznos, ali i da se podijeli na 6, bit će za koju kavicu :D
bok :D
imam pitanje u vezi Ugovora o autorskom djelu. U 6.mjesecu sam trudnoće pa bih, naravno, htjela povećati rodiljnu naknadu koliko je to moguće - stalno sam zaposlena ali mi muž ima obrt i povremeno za njega radim neke prijevode. Postoji li mogućnost da mi on sa svog žiro-računa isplati naknadu po Ugovoru o autorskom djelu (koliko sam shvatila i prijevodi ulaze u tu kategoriju) i na taj način mi digne prosjek za ovaj i sljedeći mjesec prije odlaska na porodiljni? Ne isplati nam se raditi to putem Ugovora o djelu jer su iznimno visoka davanja - na netto ide više od 100%davanja gore. Ugovor o autorskom djelu nam je, naravno, kudikamo zanimljiviji po tom pitanju ali ne znam ulazi li to u konačnici na kraju u taj prosjek, kako se na kraju izračuna taj prosjek uopće (6mj x netto stalna plaća + iznos Ugovora pa sve dijeljeno na 6?) i, naravno, da li je sve to pravno ispravno obzirom da se radi o uplati sa žiro-računa mog muža tj.njegovog obrta koji nosi isto prezime? ne bih htjela zeznuti nešto... :saint:
Hvala puno :heart:
Jel mi nitko ne može pomoći? Ne znam da li uopće ima smisla da im predajem sve papire (i papire od autorskog ugovora) ako imam pravo na punu plaću samo na komplikacijama. Iščitavala sam ZAkon, ali sam se pogubila.Citiraj:
Bessie prvotno napisa
Kao prvo, dobro došla!Citiraj:
ivala prvotno napisa
Kao drugo, prema pravilima ovog pdf-a ovakva pitanja kojim se pokušava "izigrati" zakon, nisu dozvoljena.
No, nova si...Dakle, iskreno ne znam da li prijevod teksta spada u autorski ugovor, jer ne stvaraš autorsko djelo. Samo prevodiš tekst. Prema mojem mišljenju, to spada pod ugovor od djelu.
Što se tiče podizanja prosjeka naknada, prihodi po osnovi autorskog ugovora kao i ugovora o djelu spadaju u kategoriju drugih dohodaka, koji b se priznaju u svrhu povećanja osnovice za obračun naknade.
Bessie, bez obzira na dodatne prihode, nemaš 12 mjeseci staža u kontinuitetu. Ako na dan otvaranja rodiljnog dopusta, nećeš imati ovaj staž, naknada će ti iznositi 1663 kune.Citiraj:
Bessie prvotno napisa
mamma san, ne bi ulazila u pokušaj "izigravanja" ili zaobilaženja zakona u postu gore,samo bi ispravila podatak :)Citiraj:
mamma san prvotno napisa
prijevod jest autorsko djelo, osim u slučaju prijevoda zakona i sl. napravljenih isključivo u svrhu informiranja javnosti
ZAKON O AUTORSKOM PRAVU I SRODNIM PRAVIMA, NN 167/2003
Citiraj:
Članak 6.
(1) Prijevodi, prilagodbe, glazbene obrade i druge prerade autorskog djela, koje su originalne intelektualne tvorevine individualnog karaktera, zaštićene su kao samostalna autorska djela.
(2) Prijevodi službenih tekstova iz područja zakonodavstva, uprave i sudstva zaštićeni su osim ako su učinjeni radi službenog informiranja javnosti i kao takvi objavljeni.
(3) Odredbe iz stavka 1. ovoga članka ne utječu na prava autora djela koja su prerađena.
Ispričavam se! :oops:
Hvala Imga! :)
Al ipak mi još nešto nije jasno. Ako se priča o pravilniku koji utvrđuje naknadu za vrijeme bolovanja, zašto se to ne odnosi i na komplikacije?
Iščitavala sam Pravilnik, i ne kužim :?
Bessie, o kojem pravilniku pišeš?
Što se tiče bolovanja...postoje bolovanja koja su na teret poslodavca, pa onda na teret HZZO-a (to su bolovanja uslijed nekih bolesti), te bolovanja koja su na teret HZZO-a od početka (npr. bolovanja uslijed komplikacija u trudnoći, bolovanja zbog bolesti djeteta itd.). Sukladno vrsti bolovanja, različit je i postotoak te evenutalno način obračuna naknade.
I molim Vas...ostanimo na temi ovog topica. ;)
Pričam o Pravilniku o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja, i mislim da to što pitam ima veze s temom - budući da u tih šest mjeseci po kojima se obračunava porodiljna naknada imam i primanja po autorskom ugovoru. Pitam dali se tu se obračunava samo redovna plaća ili se dodaju i ti honorari?
Ako se ne dodaju, ne mogu u tom Pravilniku naći dio koji tako propisuje.
Citiraj:
Bessie prvotno napisa
Danas sam bila u u Klovićevoj i predala papire uključujući moje ugovore o djelu i autorski. Nisu se ništa čudili, kao znaju već za honorare i kako to obračunati :D :D :D (soba 13 - Jukićeva). Nisu me tražili ni ugovore ni potvrdu od banke, ali ja sam sve to lijepo kopirala u paketu za njih, da poslije ne bi bilo fale papiri.
E sad nije mi jasno kako se točno radi obračun jer ono što sam tu pročitala nije isto onome što su mi rekle tete, pa molim navajo ili ključić koje su već imale isplate da mi potvrde kako je njima obračunato:
1) teta kaže da se zbroje iznosi moja 3 honorara i dijele s brojem odrađenih sati u tih 6 mjeseci
2) a ne kao što su cure rekle da se taj zbroj dijeli sa 6.
Ako to prebacim u brojke ispadne mi po rješenju:
1) zbroj honorara- 11.613,09 kn / 1072 odrađena sata=10,83 kn, što se pretpostavljam dodaje na moju satnicu netto od plaća 41,78 kn, ako to dvoje zbrojim onda bi mi satnica netto bila 52,61 kn
2) po rješenju 2., to bi bilo: zbroj honorara- 11.613,09 kn podijeljeno sa 6 mjeseci=1.935,52 kn, čemu dalje dodajem taj iznos?
što je od toga točno?
Hvala puno svim curkama na uputama i ovako važnim informacijama.
ni meni ti nije sve to kristalno jasno ali mislim da se po 2. rješenju taj iznos dodaje tvojoj mjesečno netto plaći - ili ako ti je tako jednostavnije, uzmeš 6xnetto plaća + ukupan aut.honorar pa sve podijeljeno na 6 (npr. netto ti je 5000, x6 je 30 000+ 11 000 ti je 41 000 pa /6 je 6 833,33. Bar sam ja tako shvatila, molila bih da me netko ispravi ako nije tako.
Ali mislim da se u oba slučaja dođe do otpr. istog iznosa, +/- par sati...
hm, nadam se da sam bar djelomično u pravu jer MM se valja po podu od smijeha komentirajući na što je ovaj svijet spao ako ja dajem financijske savjete :lol: -zna, naime, koliko sam u srednjoj imala iz matematike... :oops:
bok svima :D
evo u 7.mj trudnoće...čekam 2.bebu...
kako sam planirala otvoriti porodiljni, zapeo mi je za oko ovaj topic o autorskom ugovoru - imam naime jedan ispoštivan i još uvijek otvoren i očekujem isplatu konačno ovih dana. Sad mi nisu jasne neke stvari:
Budući da sam zaposlena na neod. uzet ću isplatnu listu sa 6 zadnjih plaća. To mi je jasno. Međutim, što se AU tiče, iako je sklopljen prošle godine u 10.mj sa rokom završetka do 02.01. i s time da mi je po završetku trebalo isplatiti iznos po ugovoru, ja sam sav svoj dio ispoštivala ali poslodavac svoj nije (nisam se pretjerano iznenadila tome a i bili su fer, ispričali se što će kasnit s plaćanjem itd).
Uglavnom, taj iznos bi trebao sjesti na žiro ovaj tjedan, a ja sam oko 15.2. planirala otvoriti porodiljni. Međutim, iščitavajući ovaj topic, ispada da moj autorski mora biti isplaćen unutar 6mj za koje sam i ER-obrazac uzela, laički, zadnja isplatna lista će mi biti za siječanj a potvrda od banke o ''sjelom''novcu će biti u veljači. Znači li to da mi neće ući u prosjek?
Ima li kakve nade da se pozovem na Ugovor u kojem stoji kada je posao obavljen iako je plaćen tek sada? Pomozite...veliku mi razliku čini u porodiljnoj naknadi a kosa mi se od užasa na glavi diže kad se sjetim onih ureda i birokracije gdje nikad ništa nisu sigurni...
8)
Eola, bojim se da se uvijek radi o izvršenim isplatama završno sa mjesecom koji je prethodio mjesecu kad se, u ovom slučaju, otvara rodiljni dopust. Znači, u tvojem slučaju kad 15.2. otvaraš rodiljni, završno sa isplatama izvršenim u siječnju 2009. godine.
Da rodiljni dopust otvaraš 1.3. zadnji mjesec koji bi se uzimao u obzir je veljača.
No, možda imam krivo, pa provjeri.
evo i ja predala papire za novi obračun (bebač mi je napunio 3 mj.) , rekli sve 5, dobit ću zaostatke idući mjesec :D
predala sam zamolbu, potvrdu o uplaćenim honorarima i ugovor o djelu - ugovor mi vratili
dakle, vrijedi i retrogradno :D
Ne, mama san, prijevod JEST autorsko djelo. ;)Citiraj:
mamma san prvotno napisa
[quote="Imga"]Uh, sorry, opet mi je jezik (prst) bio brži od očiju na postovima koji slijede :(.Citiraj:
mamma san prvotno napisa
Isprika.
Drage trudnice,
dugo me nije bilo jer sam u 31.1.2009. rodila svog djecacica i uzivam u majcinstvu, dijelom zahvaljujuci i cinjenici da sam uspjela ostvariti svoja prava pa sam opustena. Stigla mi prva velika isplata porodiljnog. Neke su pitale kako mi je obracunato.
Evo imala sam 15.323,00 kn u dva ugovora, jedan o djelu i jedan o autorskom djelu. Mislim da su dijelili sa satima jer mi je satnica iz skole od 28 kn porasla na 42,5. Dalje se to mnozi sa brojem radnih dana, bez vikenda u mjesecu. Tako sam ja za 1. mjesec dobila 176 sati puta 42,5 , oko 7500,00.
E sad, kako su oni dosli do satnice 42,5 ne znam , s tim se nisam zamarala.Ali, ako oduzmeno 28 od 42.5, to je 14.5 kn. Moze biti da su iznos od ukupno zaradenih 15323,00 dijelili sa 6 mjeseci i sa prosjecnim brojem sati mjeseca , a to je 176 za mjesec sa 22 radna dana. Ispada 14.5.
Eto , pozdravljam vas sve i zelim da uskoro sve ovako uzivate u majcinstvu!
Navajo
:love:
Tako je nekako izračun navajo, da se pohvalim i meni je ispala fina satnica od 54,23 kn zahvaljaujući ugovorima.
Cure,
hvala svima puno na savjetima.
Navajo, čestitam na bebaču!! :) I uživaj u svojoj zasluženoj naknadi!! :* I hvala na inforamcijama.
Iako sam bila nekoliko puta otepena :-x , uspjela sam se izboriti za svoje pravo!Citiraj:
Inda_os prvotno napisa
navajo, mamma san i svi ostali, hvala na informacijama!
Satnica mi je povećana i isplaćeni su zaostaci :D
Molim, bilo mi je zadovoljstvo!
Hvala na cestitkama i veliki pozdrav svima od mog sina i mene!
N
mene jedna stvar zanima, moraju li to biti ugovori na koje su plaćeni doprinosi?
Naime, mene su danas otpušili u HZZOu za autorski ugovor, jer se za njega ne plaćaju doprinosi, nego samo porez i prirez.
Napominjem da, naravno, moj redovni poslodavac plaća moje doprinose. :/
Krumpiric, da se ne ponavljam:
Citiraj:
mamma san prvotno napisa
iznimno, daklem, znači, ako imaš sreće ili?Taj mi dio nikako nije jasan?
Da sad kampiram pred vratima HZZOa i pilam dok ne priznaju?
šta znači iznimno?
jer za autorski honorar (koji su nekima priznavali, očito), nikad se ne uplaćuju doprinosi, samo porez i prirez.
Ja jesam redovno zaposlena temeljem ugovora na neodređeno vrijeme, tako da o prvom uvjetu ne pričam??a honorar mi je isplaćen od strane drugog poslodavca, koji je redovno platio porez i prirez..
ili ovo što si stavila italicom znači da za dodatni ugovor moraju biti plaćeni dodatni doprinosi, tj. da prolazi samo npr.ugovor o djelu? To mi nije baš jasno, budući sam vidila ovde da su curama priznavali autorske?
ja sam u istoj situaciji kao krumpirić i čekam odgovor na njena pitanja
je vičem upooooomoććććććććć!
iznimno znači ako si zaposlena.Citiraj:
krumpiric prvotno napisa
i još nešto..navela sam ti i naziv pravilnika i članak i stavak.Citiraj:
mamma san prvotno napisa
ako imaju problema neka se obrate svojoj pravnoj službi koja će opet pogledati u Zakon o porezu na dohodak i vidjeti što znače "drugi dohoci".
više od toga ti ne mogu pomoći.
hvala, srce si :heart: :love:
idem pitat i na druge forume ima li netko iskustvo, iskustvo bi me spasilo.
krumpirić, ovo mi je nevjerojatno, pa ne mogu nekim priznati a nekim ne :shock: užas?!!!
jel se radi o plavokosoj gđi 50-ih godina u sobi 13 u Jukićevoj ?
Meni je sve priznato, jedino ne znam jel bitno naglasit da su mi autorski honorari isplaćeni od strane mog redovnog poslodavca :? al ne bi to trebalo biti.
Ugovore o djelu mi je isplatio drugi poslodavac.
Sretno!!!! možda da se obratiš pravnoj službi ali u Klovićevoj.
to mi je i rekla, da idem u pravnu službu, okej, al u pravnoj službi "nikad nisu čuli za to" :/
pa kako? tu ti je na ovoj temi (pročitaj sve postove) jedna cura stavila ime osobe, broj tel i ureda osobe u kadrovskoj u Klovićevoj koja zna sve o ovoj temi i upućuje te gđe u Jukićevoj kako postupiti.
al kako su onda nama ostaliam priznali? za ne vjerovat?! tu se netko pravi lud?!
Drage cure,
hvala vam na nevjerojatno korisnim informacijama i iskustvima :* , jer i ja sam jedna od nas koja si stalni prihod od plaće "podebljava" ponekim ugovorima o djelu sa strane.
Sad sam u procesu sređivanja papirologije vezane uz otvaranje komplikacija, skupljam ugovore ove one, slijedeći tjedan ću vjerojatno u pravcu HZZO-a (mislim da spadam pod Jukićevu), pa javim svoja iskustva iz prve ruke.
Friško, današnje iskustvo iz Jukićeve, još uvijek sam u (pozitivnom) šoku :mrgreen:
Daklem, otišla ja oboružana svom dokumentacijom i živcima za koje sam mislila da će mi trebati u tome da se izborim za svoja prava vezana uz dodatne izvore zarade. A kad ono ... od borbe niti B, sve teklo toliko glatko da sam prije bila vani nego unutra, mlađa teta u sobi 13 (komplikacije u trudnoći) je sve prihvatila od prve, bez da je trepnula. :D
Svaka pohvala na profesionalnosti, stručnosti i ugodnosti ...
Za otvaranje komplikacija trebala sam dati:
- doznake moje dr opće prakse
- ER-1 obrazac poslodavca
- fotokopije osobne i zdravstvene iskaznice, i iskaznice tekućeg računa
- fotokopije ugovora o djelu i autorskih ugovora, te pripadajuće potvrde o isplaćenim drugim dohotcima
Baš sam sretna i zadovoljna ...
Drage curke, puno vam hvala na svim informacijama i naputcima! :love:
Citiraj:
Lady Grey prvotno napisa
Ja sam mislila da se ostvarivanje prava na naknadu po autorskom ugovoru odnosi samo na delimitiranih šest mjeseci porodiljnog! :shock:
Jesi ti i komplikacije dobila po tom izračunu? :? :D