da, ovo je tako istinito... :(Citiraj:
Trina prvotno napisa
Printable View
da, ovo je tako istinito... :(Citiraj:
Trina prvotno napisa
Trina AUCH :shock:
Ma kako god okreneš djeca su , barem u prvo vrijeme ponajviše mamina, ne briga, ne obaveza, već sve to nešto skupa. Mislim da je glupo djecu dogovarat, sory, al to nije kupovina auta.Nemreš se dogovoriti čuj ja bi narančastu kosu, a dragi bi baš crnu!
I ne vjerujem da nekog možeš na nešto nagovoriti na bilo koji način, ako ta osoba to NE ŽELI. Morala bi postojati iskrica želje, inače niš od toga. I kakvo prebacivanje odgovornosti, pa za cijelu tu priču nas treba dvoje, a možda i više ;)
Meni je ovo pretužno. :( Nije je htio, ali je ipak sudjelovao u njezinom nastanku, zar ne?Citiraj:
Trina prvotno napisa
Zvuči mi kao kad nekom kupiš psa i kažeš "ali ti ćeš ga hraniti, voditi u šetnju i plaćati mu cijepljenje". :(
Inače, argenta, i ja u zadnje vrijeme sve više razmišljam o trećoj bebici. Kad god to spomenem mm-u, on samo okrene očima. I meni samoj je još donedavno pomisao na treće dijete bila strana, ali vremenom mi postaje sve bliža. Nekako bih voljela, ako ćemo imati treće dijete, da se ono rodi do moje četrdesete, što nam i ne daje previše vremena. Vidjet ćemo.
I sama znaš da je većina tvojih pitanja retorička, pa ti nemam ništa pametno za reći, osim jednostavnog javljanja da znaš da nisi sama. :love:
P.S. Da budem barem malo korisna. Jedan frend koji ima troje djece mi je rekao da je najveća promjena i najteže razdoblje nakon rođenja drugog. Veli da treće praktički ni ne osjetiš. E sad?!
I još jedan P.S. :mrgreen: Nedavno su nam roditelji jednog našeg prijatelja pričali da im je sad žao što nisu na pragu četrdesetih dobili i treće dijete. Dvoje velikih se već odavno odselilo i imaju svoje obitelji, a oni bi tako rado imali kod kuće jednog srednjoškolca. ;)
ovaj mjesec M je malo kasnila (nešto se poremetilo) mi smo bili toliko ushićeni da smo se tako rastužili kad smo vidjeli - na testu i u tom trenutku shvatili smo da zaista želimo još jedno djetešce.Citiraj:
ikana prvotno napisa
p.s. tako me usrećuje pomisao na bebicu
Ja sam jedna od tih koje su malčice pomogle da se "zalomi" treće (jer sam, poznavajući MM-a, zaključila da će mu za desetak godina biti žao što nemamo još jedno, a tada bi stvarno bilo prekasno).Citiraj:
Sanja prvotno napisa
I znao mi je reći htjela si puno djece, pa evo ti. I uopće me to nije smetalo i zahvalna sam mu što mi nije ozbiljnije zamjerio. I računala sam s tim da nije zlopamtilo.
I prilično logična posljedica je da ako netko jako želi psa i ti mu ga kupiš iako ga sam ne želiš, da se o psu brine onaj koji ga je jako želio.
To najviše ovisi o naravi djeteta. Imam nekoliko prijateljica kojima je treće bilo najzahtjevnije dijete.Citiraj:
Sanja prvotno napisa
Ja se slazem s misljenjem Sanjinog frenda. Meni se zivot naglavacke preokrenuo nakon rodjenja J. Kad je dosla treca, sve je vec nekako bilo "na svome mjestu", stvarno je bilo potrebno jako malo prilagodbe. (sto se mene i muza tice)
hoćeš reći da si se većinom ti brinula ili još uvijek brineš o vašem "psu" ?Citiraj:
NetkoMiOteoNick prvotno napisa
pa meni to nikako nije logično. dijete nije pas. a u našoj obitelji su se o psu brinuli oni koji ga na početku uopće nisu željeli. niti su ikad prigovorili, niti spomenuli. a o ljubavi ne trebam niti pričati.Citiraj:
tako da mi je ovo s prepuštanjem djeteta na brigu jednom roditelju, jer ga drugi roditelj nije želio, iznimno tužno. za dijete.
Većinom se ja brinem o svoj djeci, ali kod trećeg je to bilo izraženije.Citiraj:
hoćeš reći da si se većinom ti brinula ili još uvijek brineš o vašem "psu" ?
Zadnjih godinu dve nisam primjetila to predbacivanje i čini mi se da MM s C-om gradi puno bolji odnos nego što je izgradio s A-om (koji je bio željno iščekivan).
U našem slučaju uopće se ne razvija u tužnom smjeru za dijete. Kao što sam u prethodnom postu napisala MM s C ima bolji nego s A. Ako nekoga zanima detaljna analiza naših odnosa mogu i o tome, samo se bojim da će biti predugačko.Citiraj:
sladjanaf prvotno napisa
O psima ne bih dalje razglabala. Nisam ih imala i ne uživljava mi se sad u tu priču.
NetkoMiOteoNick, upravo to je bila moja poanta: dijete nije pas.Citiraj:
sladjanaf prvotno napisa
I meni, tužno mi je i ne mogu si pomoći.Citiraj:
sladjanaf prvotno napisa
Ti si, čini se, puno tolerantnija od mene. Ja bih poludila na bilo kakvo predbacivanje u vezi djeteta; ne da bih se veselila što zadnjih godinu-dvije predbacivanja nema, nego si uopće ne mogu zamisliti ostanak u braku u kojem mi se predbacuje za dijete (i u ime "moje želje" mi se prepušta briga za njega).Citiraj:
MM nije zanemarivao dijete. Cijeli vrtički staž vozio ga je u vrtič i iz vrtiča. Sada ga vozi iz škole. Igra s njim rukomet, nogomet, košarku, vode ratove, čita mu priče, pile i buše u šupi... Ali bilo je situacija kada su svi troje nešto trebali i ja to ne bi mogla elegantno rješiti, a MM bi samo prokomentirao da sam to sama htjela pa eto mi i otišao čitati. Takvih reakcija nije bilo s prvo dvoje.
I još jedamput ću napisati, A nema dobar odnos s ocem i misli da ga tata ne voli. C i tata su si super kompići.
netkomioteonick, zanimljiva mi je ta opservacija da najmanje zeljeno dete ima bolji odnos sa ocem od najiscekivanijeg. I to mi daje nadu u nasem slucaju. Nasa su deca zeljena i voljena, mm je puno brinuo o njima u najranijem detinjstvu, ali vec neko vreme bolji i prisniji odnos sa njima imam ja. Ne znam to da objasnim - ja sam nekako spontanija, bolje ih razumem, osecam.
I muci me pitanje kako bi to izgledalo da se nasa sledeca beba 'pozove sama" dok se mi ovako premisljamo.Svi parovi koje poznajem , a koji su dobili trece dete vec kao sredovecni (sto mi zapravo i jesmo, ja 40, on 43), naprosto su se podmladili i preporodili tom promenom. Pritom ne mislim da ta imaginarna beba treba nesto da "popravlja' u nasem odnosu, znam da je to uvek naopak motiv, vec prosto da da tu injekciju vedrine i neznosti, taj bebeci miris u kucu....
Koliko to zelim vec sam odavno rekla... :(
Dajte mi molim vas objasnite te promjene nakon rođenja drugog klinca? To me sad čeka.....
Ja ti necu nista posebno pisati, svatko te promjene dozivi na svoj nacin. Samo cu savjetovati da ucinis sto je vise moguce kako bi starije dijete zadrzalo polozaj koji i sada ima. (po pitanju vremena provedenog zajedno, sto se tice paznje, fizickog kontakta u vidu mazenja, grljenja, zajednickog spavanja, dojenja....ovisno o tome sto i kako prakticirate)
a sta ja znam :/
ja nisam nista posebno cinila da bi itko u obitelji zadrzavao neki svoj status (da jesam, valjda bi mi ovo cetvrto susjedi mogli odgajat, dok bi mi svi drzali svoje "pozicije") :/
kad se rodilo drugo, prvo je naucilo da su sad dvoje, da je situacija drugacija. isto je bilo kad se rodilo trece i cetvrto.
napominjem da nismo imali nikakvih problema s ljubomornom starijom bracom/sestrama, bracnih problema ni ostalih dubioznih situacija. cetvero planirali/zeljeli, cetvero rodili. svi se medjusobno vole, obozavaju i mlate :mrgreen:
Hmmm...
moje su sad veće. ali, znaju mi ljudi reći da ova mala radi često gluposti da privuče moju pažnju.
Mislim, što bih jasad trebala raditi. Imam dvoje djece, muža :mrgreen: , a i posao. Domaćinstvo. To je naš život. I ja mislim da se nekako svi trebamo ukalupiti u to.
No, kad sam rodila, činilomi se da starija to teško prihvaća i bila sam joj stvarno dosta posvećena. No, imala sam i "zahvalnu" bebu. Mirnu. Spavalicu.
Podivljala je kasnije.
NetkoMiOteoNick, uopće nisam mislila reći da je bilo koje od tvoje djece zanemareno. Oprosti ako je tako zazvučalo. :oops:
Jedina stvar koju promatram različito od tebe jest stav oca prema djetetu i reakcija majke na taj stav. Da mm kaže "ti si htjela dijete, pa sad ti sredi xy problem" i mirno ode čitati, mislim da bi se iduće jutro probudio s konjskom glavom na jastuku. :mrgreen:
Anči! :shock: Ti si imala Floru?! :shock: :mrgreen:Citiraj:
Anci prvotno napisa
:mrgreen:
Evo, sad je baš mirna.
Spava :mrgreen:
Litala, pretpostavljam da si ti sama drugacije od mene prihvatila rodjenje drugog djeteta pa otud i tvoje lakse shvacanje situacije i moje dramatiziranje. :P
Moja najstarija kcer je super prihvatila seku. Medjutim, moj pogled na nju se tada malo promijenio i to mi je bio veliki izvor frustracija i griznje savjesti.
pa je, ima i u tome nesto ;) :mrgreen:
ja sam se nakon idine prve godina jako, strasno promijenila. promijenilo me sto sam otisla radit i sto sam (srecom!) radila popodne pa sam ujutro gledala dobro jutro hrvatska sa svojom ranoranilackom djevojcicom i jedno jutro ugledala zenu koja je pricala o prvom hrvatskom portalu s roditeljskom tematikom :heart:
istog dana sam (s posla, psssssst ;) - doma nisam imala komp) ukucala tu adresu u explorer i moja velika preobrazba je zapocela :heart:
drugu trudnocu i drugo dijete docekala sam u mnogocemu drugacija od prvog. i ta temeljna promjena se, uz mnogo brusenja sa strane (osim vizualnog - tu se tesko "tesem" :lol:), i danas nalazi u meni...
jos jednom, s odmakom od punih osam godina, pozdravljam sve cure koje su sudjelovale u tom mom preobrazaju :mrgreen: :love: :love: :love:
Melange, hvala sto si mi pomogla iskopavsi ovu temu.
Jednostavno je.
Ja bih drugo.
Mm ne bi.
I ide rasprava, oboje imamo dobre argumente, al sve se na kraju prelomi na zelji: ja zelim, on ne.
Nemam dvadeset, pa da imam desetljece za lezerno dogovaranje.
A znam da ce mi bit zao k'o psu ako ostanemo na jednom.
(da, u nekom krajicku srca ja bih ih troje, ni vise ni manje... al to je samo san. s tim mogu zivjeti.)
I mene nešto u zadnje vrijeme pere želja za no.2...mog M nimalo...
imam mali pokvareni plan da nam se "zalomi" :oops:
I ipak je TM došao na svoje :mrgreen:Citiraj:
icyoh prvotno napisa
Da, toliko o uvjerenju MM da je moja uvijek zadnja u našoj kući :mrgreen:Citiraj:
smajlić prvotno napisa
:lol: kako je netko spomenuo, neke se bebe same pozovu ;)Citiraj:
icyoh prvotno napisa
ne bih sad isla u detalje kako smo mi to riejsili, buduci da ih imamo cetvero, ali mislim da se covjek treba boriti za svoju stvar, ako mu je vazno...
ne znam koliko ti je godina, ali mislim da se cesto desi da se par slozi kad vec bude prekasno da su trebali imati vise djece...
ako ti je to vazno, radi na tome...
Uf, MM je rekao da nema šanse da bi htio da imamo troje djece.
Ne zato što ne voli djecu, nego zbog novaca, malo zbog živaca, malo mu je kako kaže dosta pelena i sl....
I ja se u tome slažem s njim i definitivno sam do toga da ćemo ostati na dvoje...
Ali negdje u dubini svog srca imam želju, jednog dana, ne mora to biti uskoro...Za još jednom mrvom.
Nedavno mi se desila situacija da sam pomislila da sam trudna... :roll:
U svakom slučaju između razuma i osjećaja prevladala je neopisiva sreća ako u meni raste jedno malo biće, baš me nekako obuzelo.
E sada što bi mužić rekao nisam baš sigurna.
Ali definitivno nije ništa u planu.
A tko zna jednoga dana možda mužek sam kaže da bi još jedno kad ovo dvoje poodraste!
Kako je ove godine popularno za rećI:
"Srce kaže beba, ali razum kaže NE!"
:mrgreen: