Citiraj:
sorciere prvotno napisa
:lol:
Printable View
Citiraj:
sorciere prvotno napisa
:lol:
nije se uopće šokiralaCitiraj:
laumi prvotno napisa
ali mi smo prvi put o menstruaciji pričali kad je bila mlađa od 3 godine
tek godinu dana kasnije zanimalo ju je kako bebe izlaze van i onda je jos godina dana proslo kad me prvi put pitala kako bebe nastaju
e da, što se tiče carskog reza, istovremeno kad sam joj pričala kako bebe izlaze iz vagine, rekla sam joj i da neke bebe doktori izvade kroz trbuh
to sam i ja vidu objasnila i to je prihvatio, osim što me ispravio;Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
ma djeca izlaze mamama - iz kitice!
Ja sam na krivi topic zalutala... Niš' vas ne razumijem (osim Lutonjice, čast iznimkama). Ali, pobogu, Anek, ne mogu vjerovati da tebe dijete NIKAD nije vidjelo golu!!??
ahaha, pa naravno da me vidjelo jedno 800 x, ali on i dalje tvrdi da ja imam /nekakvu/ kiticu, unatoč mom objašnjavanju :lol:Citiraj:
Forka prvotno napisa
Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
meni vagina/rodnica nije ništa posebno ozbiljan naziv, ali isto tako ne bih, da imam djevojčicu, rekla joj- odi oprati rodnicu, nego vjerojatno pišu ili sl
ja sam napisala da taj dio tijela kod sebe ne zovem nikako drugačije nego kako se zapravo zovu i bojanu je to potpuno normalno čuti, isto kao što se glava zove glava tako se i rodnica zove rodnica, isto kao što nisam dobila "crvene" nego imam menstruaciju/mjesečnicu isl.
bojanu kažem- npr., kad se kupa: ajmo sad oprati pišeka, ali isto tako zna da se taj dio tijela zove spolovilo, odnosno penis, ali, ponavljam, u neformalnom :mrgreen: govoru kosristimo pišek jer mi je to jednostavno još uvijek...pišek :mrgreen:
evo, neki dan smo opet razgovarali o tome kako nastaju djeca i ja sam mu rekla- prvo romantika blabla, onda tata stavi svoje spolovilo u moju rupicu koja se naziva rodnica i tu ispusti svoje sjeme koje se tada primi i dalje kako već ide blabla
mislim, dijete nije ni trepnulo
pa kako ti rodnicu inače nazivaš, kad ne komuniciraš sa djecom, koji naziv koristiš :?Citiraj:
Forka prvotno napisa
meni je najčudnije čuti kada mi frendica priča da ju boli dole ili unutra ili ma znaš već gdje, kao da su rodnica, vagina, spolovilo i sl. proste riječi
ajme odvalila sam na ovo :lol: kolege me u čudu gledaju a trebam se javit stranci :lol:Citiraj:
anek prvotno napisa
E da, i ja sam Lei rekla da se djeca rađaju na pipicu pa je ona rekla da ne želi imati djecu :roll: MM je poludio.
Rekla sam joj i da se ona nije rodila na pipicu nego da su meni razrezali trbuh i izvadili je. Jedino nije pitala još kako dođu bebe u trbuh, pa joj to nisam rekla. Imamo i slikovnicu moje tijelo u kojoj je to objašnjeno, ali preskačem dok sama ne pita.
A. zna sve, temeljito je proučila par priručnika o bebama i porodu (skupa s eksplicitnim fotkama).
Meni je baš fora kako to djeca shvate i prihvate...jest da možda baš nije zapamtila pojam "spermić", ali totalna joj je fora da se od njih petstotridesetosamdeset punoglavaca (uuuu, kol'ko ih imaaaa! :mrgreen: ) samo jedan može probiti do maminog jajašca.....naravno da se taj jedan bori s ostalima i u njenim je očima pravi heroj :lol: .
Kad vas čitam, imam dojam da su djevojčice znatiželjnije po tom pitanju od dječaka, ili se jednostavno javilo više mama koje imaju djevojčice?
Mene Andrej o svom "porijeklu" gotovo ništa nije ni pitao (a znatiželjan je inače, poprilično). I od svega je zapamtio samo da se jedna stanica podijeli u dvije, dvije u četiri, četiri u osam, itd... a ništa više kao da ga nije ni zanimalo :?
moja je prošlog ljeta (pod dojmom desetogodišnje nećakinje) pitala: mama, a jesi ti djevica ? :lol: onda je dodala (sva važna): al ne u horoskopu. :lol:
a priča meni mama nećakinje, veli, mala ju jedan dan posadila pored sebe, ozbiljno ju pogledala, dodirnila joj rame i veli: mama, ajd mi pričaj o seksu, al ne ono ti i tata se volite i rodi se dijete, nego vi ste u krevetu - goli. e, odatle! :lol: :lol:
ni moj ne pita previšeCitiraj:
tanja_b prvotno napisa
on, odnosno dečki imaju pimpeka, a cure imaju pišicu
dalje od toga me nije ništa pitao
ja ne navaljujem u objašnjavanju :mrgreen:
tanja_b
ni moj nije previše znatiželjna, zna da djeca rastu u maminom trbuhu, a nije se raspitivala na kako idu van ni kako dođu unutra
imamo onu larousse malu enciklopediju tijelo i dijete i to čitamo
sluša i ne pita previše
:lol:Citiraj:
mama courage prvotno napisa
ne znam dal bi :lol: ili :/ , od pomisli da se nađem u situaciji te mameCitiraj:
ovi koji ne pitaju su, koliko vidim, jedinci ;)
zara se prvi put zainteresirala za tu tematiku kad sam bila trudna. (osim menstruacije, to ju je jos i prije zanimalo)
anek, što se tiče videka i toga da svi imaju "kiticu", i zara je jednom prilikom proučavanja svog spolovila izjavila : "mama, pa i ja zapravo imam mali pimpek" ;)
Moj je nekoliko mjeseci kad se rodila seka pomagao u presvlačenju njenih pelena. Dodavao maramice, mazao kremicu po njoj i sve vidio. Nikakvog pitanja nije postavio. I meni baš čudno, pa sam ga jednog dana pitala jel ima seka pišolinca. Kaže on meni: Nema, još je mala! Eto, tipično muško. Svo znanje svijeta je pobrao :lol:Citiraj:
rahela prvotno napisa
mi nismo imali baš razgovor o menstruaciji, budući me dijete neprestano slijedi naravno da je sa mnom u kupaoni dok mijenjam uloške...tako da sve zna, a osim toga uvjerena je da će i ona imati menstruaciju čim joj narastu dlake na pišici..kao mami :mrgreen:
da bebe idu van iz mamine pišice je odavno općepoznata stvar
kako ulaze, to smo imale razgovor neki dan..nisam joj rekla da tatin pišo uđe u maminu pišicu jer je taj dio više nije zanimao
ali zna da mama ima jaje (doduše jajašce, ali ona si može vizualizirati isključivo jaje - i to kokošje)
moja jedinica zna sve i sve je ispitala uz genijalno pitanje na ned. rucku - kad cete mi pokazati kako to stvarno udje u maminu... :lol:
njena teta u vrticu bila je blago crvena kad je ova moja cijeloj grupi objasnila da tate imaju...mame imaju...onda se oni...i zacne se dijete spajanjem jajasca mame i spermija tate...i izadje kroz...
teta me je zvala sa strane, sablaznuta i iznenadjena sto jedan 4-god. sve to zna, kaze ova moja - djeca nemaju pojma da dole ima 3 rupice 8)
onda smo im donjeli slikice pa su se svi malo educirali, uz genijalno tetino - bojim se sto ce drugi rod. reci :mrgreen:
Moj muški jedinac zna kako se rađaju bebe, kako rastu u trbuhu (čitali smo nešto, gledali na telki i na netu nešto sitno) i spomenuli smo kako nastaju bebe onak ofrlje (pročitala iz Male enc. larousse - tijelo), ali ga to nešto previše nije zanimalo da bi postavljao podpitanja.Spermiće smo vidjeli snimku pod mikroskopom na Mythbusters :mrgreen: .
Zato zna da ja imam uloške (ja sam mu na svoju ruku - jer nije uopće pokazivao interes pa da ga malo educiram - objasnila zašto ih nosim, mislim da sam se poslužila Ancicinom pričom koja mi je nekak najbolje legla) i niti to ga nije baš nešto puno više zanimalo da bi postavljao podpitanja :roll: . Veća mu je fora da onak s visoka odmahne rukom ''Ah, to su mamini ulošci'' :roll: (radi se o nerabljenima, da ne bude zabune :mrgreen: ).
MMu se i na ovo mizerno znanje kosa diže na glavi jer misli da je premali da bismo mu objašnjavali, no ja se ne slažem.
A kikica, flowerina i mc curka su zakon :lol:
hm, da, Roko je bio pitao u nekom trenutku kad je meni otpao pimpek (kad ga sad više nemam) :mrgreen:Citiraj:
Honey prvotno napisa
Moja je s 3 godine pitala kako je ušla u trbuh jer je gledala slike gdje sam bila trudna, a onda po svoj logici pitala kako je izašla, zbilja sam očekivala to pitanje malo kasnije, baš sam bila iznenađena
Moja ne pita. Skuzila je da bebe izlaze 'iz guze' ko sto ona kaze. Detaljno ne pita i molim da tako ostane. Ona cesto ima faze 'opterecivanja' svog mozgica glupim stvarima. Ko sto je smrt i umiranje ovih dana. :( Cak su joj i bebe pomrle danas. :shock:
ja ne mislim da su to glupe stvari, niti da su preteske da se njima "opterećuje".
to su sve "facts of life" i normalno da ju zanima, i normalno da o tome pricamo.
u stvari, poludim kad zara i ja razgovaramo o smrti, u jednom potpuno normalnom tonu, a onda uleti deda s recenicom "a zasto si ti srce opterecujes glavicu s tim groznim stvarima??"
a zari smrt nije ni grozna, ni strasna, ni tuzna. ali postat ce joj takva ako ce joj okolina postavljati ovakva glupa pitanja.
Potpis!Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
njima je to na razini jetre i gusterace, rasta kose i sl. normalno pitanje o normalnoj pojavi
neva je imala malo viđe od dvije godine kada je već znala da je uložak za 'menstroraciju', a tada je negdje i pokazala baki kako ima rupicu ('aka, vidi, ovdje je rupica'). nedugo nakon toga je skužila nešto što je nazvala 'čupić' (klitoris, nema veze s rukometašem) i bila sva oduševljena :)
Nisu sva djeca ista, ko sto i treba biti. Nekoga manje pogodi stvar, nekoga manje. Pitala me jedanput ko umire, jeli stari ljudi. I sta cu joj reci? Prosli smo jedanput kraj groblja i vidjela je mali spomenik. Pitala me jeli to umrla mala seka. :/ Isto nevoli kada joj se kaze da je ona od nekoga starija. Mislim da to povezuje sa smrcu.Citiraj:
MalaSirena prvotno napisa
Tako mislim i ja... I volim kad su djeca znatiželjna i kad pitaju...Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
Citiraj:
Mejra's mommy prvotno napisa
Ali opet - stvar je naše percepcije, nama je teško reći da umiru i djeca i mladi i svakakvi, njima je to samo jedna informacija više. Kad je nama bila smrt u top temama (povezano sa smrću dede mališine najbolje prijateljice) oni su se uredno igrali da je jedan od njih mrtav i da leži pokriven :/ i meni je to bilo grozno (no nisam pokazivala),a njima je samo način da to procesuiraju.
Npr. u zadnje vrijeme je najzanimljivije pitanje 'Koje ti je to meso?'', a nakon mog odgovora pita: ''Kaj je picek uginuo pa ga skuhaš?'' ''Nije uginuo (i tu je već meni polagano bed , ali se prisiljavam nastaviti normalnim tonom), nego su ga zaklali da bismo ga mogli jesti (i gutam knedle, a apetit lagano pada :roll: ) i njemu je to skroz normalna informacija s kojom je zadovoljan (za razliku od mene :/ ).
roko zna već duže vrijeme od kud je izašel, a osobito su ga te stvari počele interesirati kad sam ja sad bila trudna... kuži spermiće, jajne stanice, spajanje itd ali nekak to sve povezuje s ženidbom... možda zato jer mu ja znam pričati kad gledamo slike s vjenčanja, da sam ja bila trudna kad smo se tara i ja ženili :?
čak se neki dan dosjetil i pital me da kak sam mogla hedu roditi ak se tata i ja nismo drugi put ženili :lol:
dok malo bolje razmislim, možda on te spermiće i jajašca nije baš najbolje skužil... :mrgreen:
:lol:Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
Ja odvalila na ovo!
Kak mozes oprati vaginu?, eventualno je isprat dusiranjem :mrgreen:
Al mozes oprat dio kod otvora vagine/rodnice, i uretre i anusa. A cijeli taj dio se zove vulva.
Mislim da je djelomicno problem u cijeloj ovoj prici da mi same, kao zene, nemamo pojma od cega se sastoje nasi spolni organi i koji su njihovi znanstveni nazivi, pa zbog toga zavrsavamo na izrazima tipa koka (ja jos uvijek nemrem verovat da netko koristi taj izraz) ili pisa ili pimpek i sl. A to zato jer nit s nama nasi roditelji nisu razgovarali o njima na isti nacin kao sto su o oku, uhu, jeziku ili mozgu.
Mi cemo u nasoj kuci reci pisa/pimpek/guza tu i tamo al najvise se koriste rijeci vulva/penis+mosnja+anus kad govorimo o pranju i sl. (kad govorimo o pisanju, kenjanju (mokrenju, obavljanju stolice), oplodnji i radanju, onda koristimo znanstvene termine jer u konacnosti i govorimo o znanosti). I priznat cu da samo zbog toga ja puno vise znam o sebi i svojem reproduktivnom tijelu i zdravlju. Jer sam se prisilila odmah od pocetka govoriti s klincima neuvijeno i otvoreno i znanstveno, a za dio toga sam morala prvo i ja neke stvari prouciti i rascistiti.
i dorian moje uloske zove mamine pelene. kad sma ih kupila prvo je mislio da su to pelene za njega, pa sam ja rekla da je za mene, i tak su to na kraju amine pelene.Citiraj:
sorciere prvotno napisa
inace on joj nista ne pita, mm mu pokusava objasiti da cure i decki nemaju istu stvar, al daleko smo mi od svih tih razgovora.
kad bude pitao objasnit cu mu jednostavnim rjecnikom
Pa da...tako nekako i moja. I Mufasa je to lijepo objasnio. :mrgreen: O krugu života.Citiraj:
MalaSirena prvotno napisa
Lavovi jedu antilope itd...
Djeca sama puno nauče i dok ne mislimo da uče... Mi smo davno davno prošli objašnjavanje kako beba dođe u trbuh i kako izađe van
Moj E je imao 4 godine kad je teti u vrtiću izvalio "Peseki se seksaju - imali budu mlade" jer ih je vidio kroz ogradu.... Ona mu je mrtvo hladno rekla da je to točno, ali da se treba reći "Peseki se PARE...", na što je dijete uredno nastavilo rečenicu "... a ljudi vode ljubav!" (To nam je ispričala draga teta R. uz legendarnu izjavu da je naš E u pubertetu!)
No, interes za detalje je s godinama ohanuo sve do nedavno, kad je stariji sin u 2. razredu učio iz prirode čovječje tijelo - glavne dijelove: glava, trup, udovi i spolovilo. Pita on - mamaaaa, a kako se zapravo zove spolovilo? Na to mlađi sin viče iz druge sobe - pa kak ne znaš, zovu se pimpek i pipica!
Ali stariji se ne da smesti... hoće on drugu razinu informacija... Kaže - znam ja da se pimpek još zove pišonja, a kod velikih se zove spolni ud ;) , ali kako se zove kod žena? A mali (napredniji) brat uredno iz druge sobe viče "Zove se rodnicaaaa! Pa kak ne znas kroz koji izlaz si izasao iz trbuha? A ujaka su morali izvaditi baki kroz trbuh jer je bio jako velika beba pa nije mogao proci kroz malu rupicu! "
Eto, djeca malo pomalo uče. Na razini koja im je trenutno zanimljiva. Kad postave pitanje - odgovorimo. Ne radimo od toga ništ posebno - odgovorimo kako najbolje znamo (primjereno dobi).
Da pridodam naš izraz za vulvu :lol: , mi je zovemo pišulinka. :)
Mislim da naši roditelji (a i mi koji tako radimo) nisu jednakim tonom spominjali spolne organe kao npr uho, jer su spolni organi drugačiji utoliko što (u normalnim okolnostima jelte) nisu izloženi pogledima drugih, dakle, intimni su. I ne mislim da će djeca zbog takvih recimo eufemističkih izraza razviti sram od vlastite spolnosti.
Sad sam se sjetila, hrv. riječ za vulvu je stidnica. :lol:
apsolutno se slazem. Tek kad mi pocnemo koristiti kojekakve izraze da zamaskiramo stvar, pa kad uvijamo dok pricamo.. tek onda se pocne kuziti da to u stvari treba biti nesto WOW a ne na razini jetre i gusterace :mrgreen:Citiraj:
flower prvotno napisa
I kod nas je tako, puno jednostavnije...jos jedna od prednosti carskog reza. :mrgreen:Citiraj:
Dobro razumijem odakle dolazite, al' objasnjavanje spermica 5godisnjem djetetu. :? Mislim cemu to? Ja sam svojoj rekla: ja i babo smo se puno voljeli i jako smo zeljeli bebu i ti si se rodila. I bila je presretna mojim odgovorom.
mojoj zari to nije dovoljno
naime, i ona i ja se jako volimo, pa nisam zatrudnila
i tata i ja se jako volimo svaki dan, pa ja nisam trudna cijelo vrijeme
svako dijete je posebno, i u određenom trenutku traži određenu količinu informacija
dakle, nisam joj odmah počela pričati o spermićima, ali ona je imala toliko potpitanja da smo i do njih došli
Aha tako i mi objasnjavamo i onda imamo situacijuCitiraj:
Anci prvotno napisa
Viktor inace nece meso ni nacrtano. A kad vidi nas da jedemo kaze "Sta ste to ubili?" (isto tako bez optuzivanja....mada nas nekad zna zamoliti da ne ubijamo koke jer one vole djecu....prisjedne mi)