Meni tvrda kora bude od predugog pečenja ... Rekoše mi kad se lupne po kruhu - ako je zvuk šupalj to znači da je kruh gotov - toga se držim, povremeno provjerim i otada nema problema.
Printable View
Meni tvrda kora bude od predugog pečenja ... Rekoše mi kad se lupne po kruhu - ako je zvuk šupalj to znači da je kruh gotov - toga se držim, povremeno provjerim i otada nema problema.
sad pečem 10 min kraće i zamotam u mokru krpu,mmmm :D
upravo je onakva kora kakvu sam htjela
hvala svima i slobodno nastavite s receptima... :love:
tridesettri, puno hvala za ovaj recept! :D
I meni je dosta kruha iz pekača, a nemam vremena za miješenje, premiješavanje, štagod.
Evo jutros ispekla kruh prije posla 8) :ubacila sam po inspiraciji: integralnog, polubijelog, bijelog brašna, malo rogača, sjemenki sezama, bundeve i suncokreta, umjesto šećera rižin slad, i malo kvasca (posolila kvascem, kako to kaže Davor ;) ) i super se ispekao, korica se fino raspucala. Još da mi je znati kakav je okus od te moje mućkavine :lol:
Evo nešto recepata. Ništa nisam isprobala i ne znam kako ispadaju, ali čini mi se dobro kao ideje:
http://www.club-paneo.com/cr_cr/rucna-izrada-kruha.html
Cuj ovo, moj dragi me vec deset godina mustrao da neznam napraviti kruh. I x puta sam probala i uvijek ga bacim...e majku mu odem na net i nadjem recept. 100% fool proof...
soljica= 250ml posudica... (ovdje ja mjerim u cup, a cup znaci je 250ml pa da te ne zbunim)
potrebno:
1,5 soljica mlake vode
3,5 soljica brasna (mijesam i integralno po ukusu)
pola velike kasike suhog kvasca
pola velike kasike soli
1/4 velike kasike secera
mixer
u mlaku vodu dodati secer, kvasac pustiti da 'pufne' :mrgreen:
odvojiti 2 soljice brasna, dodati mlaku vodu i mijesati mixerom sve dok tijesto ne bude potpuno glatko. tijesto ce biti opasno mekano.
pokriti krpom i pustiti da odstoji 15 min. ili dok tijesto ne pocne 'kljucati' tj. baloncici ne pocnu izbijati.
dodati ostatak brasna i sol i rukom umijesati, tijesto ce biti prilicno tvrdo. pustiti da odstoji dok se masa ne podupla. prekuhati i staviti na pleh i opet cekati dok se ne podupla masa. Peci na temp. (e sad se ja ne razumijem na C, ali pecem na istoj temp. kao i kolace). kada se ispece, namociti krpu potpuno vodom i zamotati. + zamotati u debeli stolnjak i pustiti da se ohladi....
ovaj kruh je mljac, seka i ja u zadnjih 3-4 mj smo dva puta jele kupovni kruh...al sam i dobila 1-2 kg. bozanstven je...ko voli vise kore na kruhu, premazati blago uljem prije pecenja.
jos jedan prakktican savijet: mi kruh pecemo 1x tjedno ali napravimo najvecu mjeru. stavim barem kilu integralnog brasna, a onda jos kilu cega se nadje (kukuruznog, zobenih pahuljica, lanenih sjemenki i sl.) i onda specem u onom najvecem, dubokom cetvrtastom kalupu. cim se ohladi izrezem ga na 4 - 6 komada i zamrznem. i tako svaki dan imamo svjezi kruh.
odlična ideja.Citiraj:
tridesetri prvotno napisa
Daj opiši kako smrzavaš, ja sam to nekad radio, ali nisam bio zadovoljan - vlaga se nakupljala na jednoj strani, a bilo je suho na drugoj. Ima li neki trik?
mozda si zamrzavao prije nego sto se potpuno ohladio? ja naime sa zamrzavanjem kruha nemam bas nikakav problem. pustim ga da se potpuno ohladi, narezem na komade koji ce mi trajati po jedan dan i sve ih zajedno potrpam u jednu vrecicu (najlonsku, papirnata se hoce namociti i zalijepiti u ledu). iz leda kada vadim, izvadim iz najlona, ostavim ga na dasci na sobnoj temp. ne bi smjelo biti problema.
tridesetri taj odmrznuti potroši u jednom danu, zato se manje primjete promjene od smrzavanja. Nakon odmrzavanja kruh se više mrvi iz razumljivih razloga.( kristali leda razaraju strukturu)
Ne bi smjelo doći do promjena koje opisuje Davor, ako je kruh dobar i dobro ohlađen. Vjerovatno je topal zamrznut.
Zamrzavanje sam prakticirao s kupovnim kruhom prije dosta vremena i imao sam loša iskustva. Probat ću prema uputi gore.
Inače je jako loše dopustiti da kruh čeka (na sobnoj temperaturi) duže od 3 dana jer se razviju plijesni, a to je jako loše.
ne znam, jos je moja mama uvijek zamrzavala kruh (onaj kupovni) meni je to jako prakticno, i nikad nisam primijetila da je nesto vlazan ili bilo kakvu promjenu. stovise, zamrzavam i pita kruh i tortilje, sve zivo. kod mene niceg drugog niti nema u zamrzivacu nego grasak i kruh :lol:
ja volim kruh samo dok je svjez, pa ga i inace uvijek drzim u frizideru. e sad mi je nesto sinulo, kruh ne smijes odledjivati u frizideru nego na sobnoj temperaturi (mozda je u tome bio problem).
I moja je mama uvijek zamrzavala kruh (onaj kupovni). Dok je još svjež, narezala bi ga na kriške, zatvorila u vrećicu i u škrinju. Dakle, ne čekati da kruh ostari, pa ga onda zaleđivati, nego odmah isti dan kad ga kupi. A zašto je rezala u kriške? Zato da može izvaditi iz leda onoliko koliko nam treba za taj put i da se brzo odmrzne. Dok se ručak servira, odlede se i kriške kruha na sobnoj temperaturi... i imamo svježi kruh za jesti.