a cuj, sad zadnje preporuke za koje znam su da je povoljno uvesti gluten dok se jos intenzivno doji. ali ne na pocetku dohrane. moja osobna interpretacija bi bila da je to sa oko 9-10 mjeseci.
Printable View
a cuj, sad zadnje preporuke za koje znam su da je povoljno uvesti gluten dok se jos intenzivno doji. ali ne na pocetku dohrane. moja osobna interpretacija bi bila da je to sa oko 9-10 mjeseci.
ne kasnije od 7 mjeseci
Apricot, to je neka nova preporuka? Dosad sam ja isto mislila da je optimum s nekih 9 mj., to ce nam biti skoro i mislila sam da je super sto cekamo, jer mali jos uvijek vise nego intenzivno doji - cica je na meniju svakih sat i pol-dva, a sto se tice dohrane jos smo na jednom obroku (pojede od 1 do max. 15-20 onih najmanjih djecjih zlicica dnevno :/ ).
Kaj da mu prvo dam? Zobene pahuljice, pir, jecam? Pretpostavljam da psenica ide zadnja :? .
Najnovije preporuke ESPGHAN-a govore da se treba uvesti gluten dok majka doji, ali ne kasnije od sedmog mjeseca.
zašto?
Ovo i mene zanima?
Ja sam pronašla ovo, pa si pročitajte....http://www.zajedno-do-zdravlja.hr/celi_info.php
Ne znam...razmišljla sam da joj uvodim polako gluten oko 7. mjeseca :/
Baš me strah toga.
Sad me zanima vaše mišljenje! Mislite li da dijete već rođenjem ima predispozicije za celijakiju ili ju stječe nepažnjom roditelja sa preranim uvođenjem glutena??[/url]
Kcerka nasih prijatelja je dobila celijakiju u 17toj godini :(
ono što sam ja čitala o tome je da ako roditelji ili netko u obitelji imaju celijakiju da su predispozicije djeteta da ju dobije veće nego kod djeteta kad nitko u obitelji nema tu bolest. U takvim slučajevima se preporuča uvesti u prehranu žitarice koje sadrže gluten što kasnije.Citiraj:
sunny_me prvotno napisa
Što se tiče alergija na hranu, opet ono što sam čitala, je da ukoliko postoji kod člana obitelji alergija ne neku namjernicu, djetetu se uvodi u prehranu što kasnije. Opet, djeca u čijoj obitelji nema alergije na tu namjernicu imaju manje šanse da sama budu alergična na tu namjernicu. Isto tako, ona istraživanja o kojima se govori - uzrok alergija na namjernice i prerano uvođenje dohrane - nije dokazana, ostalo je samo na pretpostavkama. Ali kao što reće MGrubi - vrag odnija prišu.
Činjenica jest da je danas alergija sve više, ne zna se točan uzrok.
Ja ću ti samo reći da sam se strogo držala tablice dohrane i nisam pogriješila, ne tebi je dalje odluka. Isto, ako te zelene stolice kod vas traju već danim ne bi, po mom mišljenju, bilo za zgorega posjetiti pedijatra - može biti da je urok drugi, a ne glad.
hm
mi nasoj curki nismo uvodili gluten sve do 15. mj a i sada ga je zapravo tek probala tu i tamo... jer smo radili krvni test na celijakiju pa je trebala prije probati gluten da se stvore antitijela...
rekla nam je alergologica da odgodimo sto kasnije uvodjenje glutena jer ima odredjene preosjetljivosti na hranu i smanjene imunoglobuline pa da ju se jos vise ne "iritira"... bas me ovo zacudilo sto apri kaze... sad ne znam kako cu s drugim...
Da, ali ona ne smije biti pozitivna na antiendomizijska antitjela jer to onda znači da ima celijakični sindrom ili još gore celijakiju...zašto su ti rekli da se trebaju stvoriti antitjela????Citiraj:
smedja prvotno napisa
Što se tiče stolice kod celijakičara, ona je proljevasta, sluzasta i smrdljiva, a kod moje djevojčice je tvrđa i zelena, nikako proljevasta..Također ona ne može razviti celijakiju još s obzirom da nije papala ništa što sadrži gluten.
I kako sam ja onda dobila celijakiju, kad je u mojoj obitelji užoj i široj nitko nije imao niti nema??? Mislim da to ne mora biti nasljedno, a i može.....nisam upće pametna....