Što se tiče jezika i učenja, učila sam englesku u osnovnoj i srednjoj školi, na faksu su to bili stručni tehnički tekstovi.
Naučila sam sasvim dovoljno za bilo kakvu konverzaciju.
Nikakve strane škole ni privatni satovi. Ovisno o želji svatko može naučiti vrlo brzo strani jezik, pogotovo one nema bliske (engl., njemački, talijanski, francuski, ruski...).
E, ovo govorim stvarno iz iskustva. Nakon diplome dobila sam ponudu da odem u Njemačku na specijalizaciju na dvije godine. U tom trenutku znala sam par riječi na njemačkom. Nadala sam se konverzaciji na engleskom. Međutim, šef nije htio (a znao je dobro jer smo se našli u situaciji da pričamo i engleski) govoriti njemački. Poslije posla čitala sam dječje knjige i slikovnice na njemačkom. I gledala TV. Nakon cca 10 mjeseci jednom prilikom me jedan čovjek s kojim sam slučajno ušla u razgovor pitao odakle sam i nije mogao vjerovati da sam strankinja. Toliko o tome. Jest da ga još uvijek teško pišem i možda nije baš uvijek gramatički savršeno, ali služi...
A za malu djecu je najbitnije da budu izloženi jeziku i da pokupe izgovor, intonaciju i sl. Matej ima 4 godine , uz DORU istraživačicu, BABY TV i sl. ima pozamašam vokabular na engleskom, a ni njemački nije daleko. A izgovor.. i na engl i na njem. ... imam osjećaj da mu jezici baš leže...čak i mađarskom zna izgovoriti/ ponoviti za nekim sa savršenim izgovorima i intonacijom.
mislim da je to i poanta tog učenja jezika, jedino je stvarno žalosno da često susrećemo ljude sa premalo želje i volje, sa premalo znanja ili sa stvarno lošim izgovorom.