Kavofob, hvala velika na odgovoru, znaci ja ne moram nikakva testiranja raditi osim kad se porodim ako Bog da?? Ovo mi je prva trudnoca.
Printable View
Kavofob, hvala velika na odgovoru, znaci ja ne moram nikakva testiranja raditi osim kad se porodim ako Bog da?? Ovo mi je prva trudnoca.
trebaš, trebaš, ali nemaš nikakvog straha da će se nešto loše dogoditi. napravit će testić da vide nose li bebe rezus faktor, ako nose, nakon poroda dobiješ jednu pikicu i to je sve :)
sorry, nespretno sam napisala - bebe testiraju NAKON poroda
u idućim trudnoćama se rade testovi za vrijeme poroda
fato, ako si rh negativna, svakako bi trebala vaditi krv negdje na početku trudnoće i bar još jednom kasnije (mislim 24 tjedan, tako nešto)
znam da kod moje dr sve trudnice idu vaditi krv na početku, prije 12.tjedna (određuje se krvna grupa, rh faktor i rade testovi senzibilizacije)
ako je Rh+, to je to
ako je Rh-, šalje ih opet, al ne znam točno kad (ja sam Rh+)
u ovoj trudnoći me nije slala na testove senzibilizacije (Rh+ sam), samo hepatitis i te stvari koje se još rade na transfuziologiji
meni je dr napisao da uradim krvnu grupu i rh faktor, KKS, GUK i Se, ja sam od prije imala krvnu grupu i Rh faktor pa sam mu donijela. Nije nista drugo napisao da trebam uraditi. Slijedece sedmice cu ici kod njega i pitat cu ga o tim pretragama.
hvala vam na odgovorima i zaista sam zabrinuta, jer radi se o ljekaru koji radi na Ginekolosko-akuserskoj klinici i asistent je na medicinskom fakultetu. Pa ne mogu da vjeujem da me nije na tu senzibilizaciju poslao. Kako se to pise na uputnici, mislim kako ide skracenica i sl (kao sto ima skracenica za GUK i KKS ima li i za to?
I znate sta me je ponukalo da ovo zacackam, moja mama koja mi je jutros rekla da je u obje trudnoce isla raditi pretrage i to u trudnoci na transfuziologiji u Klinickom Centru u Sarajevu, znaci prije 31 godinu stanje je bolje bilo ovdje kod nas nego sada. Katastrofa.
Evo nešto na tu temu
http://www.poliklinika-harni.hr/cgi-...itle=Rhogam&M=
Curke slijedece sedmice bih trebala biti ako Bog da u 12. tjednu, da li je vec tada kasno za tu prvu pretragu na antitijela (senzibilizaciju)?
upravo sam procitala onaj link od plive i jako je zanimljiv....i cudno , moje dijete ne moze imati ni moju AB ni mm 0 vec samo A ili B .....zanimljivo i cudno.....ja sam uvijek mislila da djeca imaju krvnu grupu istu kao jedan od roditelja.....
Evo i još jedan
http://www.roditelji.hr/trudnoca/tru...rh-faktor.html
Lijepo je pročitati da su pravila o nasljeđivanju zanimljiva, al u tome nema ništa čudno, krvne grupe se nasljeđuju jednako kao i bolja očiju ili boja kose, po dominantnim i recesivnim genima, dodajem još jedan link:
http://www.plivazdravlje.hr/aktualno...vne-grupe.html
genetika je u biti jednostavna matematika
krvna grupa se određuje na temelju prisutnosti ili odsutnosti antigena (A ili B) na površini eritrocita. Ljudske krvne grupe se određuju prisutnošću A i B antigena i Rh antigena (ako je krvna grupa +, postoji antigen, ako je - ne postoji.
ovdje je bitno razlikovati fenotip (ono što je vidljivi izraz gena koje nosimo) i genotip (skup gena). genotip svako dijete dobija pola od oca i pola od majka - za svaku osobinu postoje 2 gena; jedan od majke, jedan od oca...to je onako skroz pojednostavljeno na primjeru nasljeđivanja 1 gena da se lakše shvati.
u slučaju krvne grupe fenotip i genotip mogu izgledati ovako;
fenotip krvne grupe 0 (znači da nema prisutnih antigena na površini eritrocita) - mogući genotip je samo 00 (0 od majke i 0 od oca)
fenotip krvne grupe A (prisutan antigen A na površini eritrocita) - mogući genotip je AA ili AO (A i od majke i od oca ili A od jednog, 0 od drugog)
fenotip krvne grupe B (prisutan antigen B na površini eritrocita) - mogući genotip je BB ili BO (B i od majke i od oca ili B od jednog, 0 od drugog)
fenotip krvne grupe AB (prisutni i antigen A i antigen B na površini eritrocita) - mogući genotip je samo AB (A naslijeđen od jednog roditelja, B od drugog)
edit (ne da mi editirati) - u slučaju krvnih grupa nije do dominantnih i recesivnih gena nego do postojanja ili ne postojanja antigena A ili B;
ako posjeduješ antigen A na površini eritrocita krvna grupa si B, ako posjeduješ antigen B krvna grupa si A, ako posjeduješ i A i B antigen krvna grupa si 0...ako ne posjeduješ antigene krvna grupa si AB
i A i B antigeni su dominantni
ukoliko rh- osoba primi u transfuziji rh+ krv isto dolazi do senzibilizacije (znači ne samo u trudnoći)
Malo dižem temu.
Ako netko zna, molim za pojašnjenje.
Razmišljam zadnjih par dana, kako mi nitko od ginića nije spominjao ponavljanje testa imunizacije, a mislim da bi trebala napravit.
Ja sam Rh-, a mala mi je Rh+. Nakon poroda sam dobila rogam. Ali od toga je sad prošlo više od 3 godine. Spontanih u međuvremenu nisam imala.
Ali svejedno mislim da moram ponovit test senzibilizacije.
Samo me zanima moram li prije postupka, ili mogu naknadno, tek u slučaju trudnoće.
Hvala
Obicno ide u toku trudnoce, ali vidim sa zadnjeg poroda da su uveli novost - kontrola testova senzibilizacije 6 mj nakon poroda, sta nisam trebala raditi prije 4-5 godina.
:unsure: nemam pojma.
Evo sad cu napisat detaljno, onako kako je islo. Ja sam 0 neg., sva moja djeca su Rh+ i sva 3 puta sam dobila Rhogam.
1. kontrola : u ranoj trudnoci
2. kontrola: u 28 tj. trudnoce
3. kontrola: dan prije planiranog carskog reza
4. kontrola: na dan carskog reza i tu stoji napomena: kontrola testova imunizacije 6. mj. nakon poroda (nemam namjere ici).
Sad sam pogledala otpusno pismo i ne piše mi ništa o ponovnom testu. U trudnoči sam nakon RACZ-a dobila RHogram i kontrolirala se svakih mjesec dana i nakon poroda su mi opet dali RHogram i to je to. Tko će ga znat zašto su tebi to napisali.
hm.
ja sam Rh- i imala sam puno problema zbog toga. nakon missed ab-a dobila sam rhogam, ali u sljedećoj trudnoći nisam razvila samo rh d imunizaciju, već i rh c.
ok, to vjerojatno ima veze sa poviješću imunoloških bolesti u mojoj familiji, ali s obzirom da sam rhogam primila, moj doktor je sve to malo zanemario, propustio napraviti test u 24. tjednu, a kasnije u 31. kad su shvatili što se dešava jedva su spasili moju bebu. gledajući malo po netu, stvarno je pravo čudo da je on sad zdravo dijete, kad se rodio bilo je poprilično neizvjesno - osim što je imao težak zastoj u rastu i rođen je sa 930g, primio je nekoliko eksangvino transfuzija i bio u bolnici 2 puna mjeseca.
ako ne kaniš imati više djece, možda je tvoj stav u redu, ali ja bih bila jako sretna da su se kontrole radile u vrijeme prije moje druge trudnoće.
drago mi je što su izgleda i kod nas počeli davati preventivno injekciju u kasnijoj trudnoći, što se u americi npr. rutinski radi kod rh- trudnica već duže vrijeme.
pa nedajbože možda ćeš morati primiti transfuziju, a onda ti je bolje znati da li si senzibilizirana ili ne... valjda se ne varam da je to bitno u tom slučaju?
:oops: zaboravila ja na to. U pravu si.
Svejedno se test senzibilizacije radi prilikom narucivanja krvi sa transfuzije, takva je procedura.