a što misliš... tko "gura" te tablice ;)Citiraj:
Lu Lu prvotno napisa
Printable View
a što misliš... tko "gura" te tablice ;)Citiraj:
Lu Lu prvotno napisa
aj reci to slonu, ima 5 tona i jede samo povrče i voće :PCitiraj:
Lu Lu prvotno napisa
jest hranjivo, ljudska vrsta je odrasla na tome, mi smo jako jako dugo bili lovci i skupljači = povrče, voće, sjemenke i meso
jedno 20-30-50 000 godina
jel joj je krvna slika ok? ima dovoljno željeza? ako je = opusti se
ako te muči to meso, pa podebljaj joj meso
moja nije jela meso do skoro 18 mj, nije joj odgovaralo
neka djeca nikad ne pojedu meso pa su živi i zdravi
ja svoj instikt slušam, rijetko kad da će pogriješiti
ako te tvoj instikt tjera da tražiš problem: poslušaj ga, odi napravi pretrage krvi i sl. da vidiš da li jesve ok
debljina sama po sebi ne znači ništa, jedino je dobra da se u njoj skladišti vitamin D
ako nema gdje skladištiti vit D onda se treba pripaziti na dnevni unos, ali ja ti nisam pedijatar, pa se posavjetuj sa njim oko toga, ovo ti govorim samo na razini moje logike , nisam medicinar
Lu Lu, upravo zato što shvaćamo da brineš, zato se ovoliko i trudimo da ti pomognemo. POgledaj koliko nas se javilo sa takvim iskustvima.Citiraj:
Lu Lu prvotno napisa
Naravno da brineš, prvo ti je dijete.
I većina nas je vjerojatno bila takva, ali smo baš uz pomoć tuđih iskustava i informacija stekle sigurnost i "olabavile".
Iskreno vjerujem kako nijedna od nas nije došla na ovaj topic da ti patronizira i popuje, nego da ti doista svojom pričom pomogne. :love:
Zato ću ponoviti: dok je dijete zdravo, kilaža je irelevantna.
U starijij dobi, oni sa više kilograma su uvijek skloniji bolestima od onih vitkijih.
A svi tomu i težimo: od zdravog djeteta "stvoriti" zdravu odraslu osobu!
Vjeruješ svojoj doktorici ali ti njeni savjeti nisu baš.Citiraj:
Lu Lu prvotno napisa
Svi smo ovdje zato što svojoj djeci želimo najbolje. Također smo svi ovdje "opterećeni" vlastitim obiteljskim iskustvom. U roditeljstvu su rijetko kad stvari crno-bijele, zato je i teško biti roditelj. Zato i ti vjeruješ svojoj doktorici da bi ti dijete trebalo dobiti na težini ali ti se predložene metode ne sviđaju.
Ovdje su ti forumaši dali razna mišljenja, a ti proberi ono što misliš da ti može pomoći. Ja sam siguran da te ljudi shvaćaju, samo ne vide svi ljudi na istom mjestu problem niti su im rješenja problema jednaka i to i jest bogatstvo foruma.
Lu Lu tu se slažm s tobom... ja imam isto male mršavce... jedan tri i pol i 15 kg, curka 2 i pol 12 kg.... ali ja njih nisam mogla nahraniti.... pogotovo sad curku....
znala sam raditi juhe od povrća... pojeli bi tone, pa sam ubacivala unutra riže... pojeli na tone, pa mesa.... tek onda je krenulo na malo bolje... da nisu za ručak pojeli više od dva tanjura...
slažem se i s apricot ali i sa curama koje kažu SLUŠAJ SEBE, jer ipak majka najbolje zna... :mrgreen:
apricot jedno pitance za tebe :mrgreen: gore si navela da se prehrambene navike steknu do treće godine?? e pa ja imam problem sa sinom, on je sad 3 i pol i taman sa 3 je prestao jesti.. mislim, jede on al ne toliko kvalitetno kako je to bilo prije... npr., neće mrkvu a to je prije jeo i sirovo... špinat ne dolazi u obzir, meso samo ako napravim faširance.... dal je to faza ili kaj? kaj da napravim? glupo mi ga je forsirati, onda mi je opet glupo pustiti ga i čekat da pregladni.... kod nas je zapravo najveći problem ak ne jede kak se spada da nemre kakati, i s time borim bitku od rođenja....
Nakon 2 godine brige i hodanja po doktorima dijagnoza je bila karakter i gracilna građa. Ja sam čak radi te težine dobila 2 godine njege majke i ostala doma s mrvom.
Jučer smo baš bili kod pedijatrice i sve je u najboljem redu.
Moja mršavica je zdrava cura, puna energije s odličnom krvnom slikom.
Sjećam se samo jednog primjera kad mi je gastroenterologica u Klaićevoj rekla na pregledu da joj dajem što više industrijskog šećera i masnoća. Ja sam na to skomentirala da ja želim zdravo dijete i što kad dobije masnoće ili nekakav drugi poremećaj od takve prehrane, njen odgovor je bio:" Moje je da udebljam dijete jer ste radi toga tu kod mene, a onda će te novonastale probleme riješavati neki drugi specijalist!"
Na to sam mu rekla da ja točno znam koji je specijalist za nju - psihijatar!
Mi smo odrasli na adaptiranom. U tablicama smo ispod 5% najniže težine i iznad 95% najviše visine pa ti vidi. Do godinu i pol nije htjela kap tekućine okusit osim adaptiranog mlijeka (još je na njemu, ima 4 godine).
Dohrana je išla lagano, jede sve, slatkiše i grickalice na rijetke petke...sama si određuje kad je gladna, nema nutkanja, forsiranja, nagovaranja, kad kaže da je dosta, prekidamo papnje.
Naša pedijatrica oduevijek nas je podržavala i tvrdila da je dijete zdravo i normalno i da su svi ti specijalisti nepotrebni.
I jučer mi je rekla: "Neću vam tu brigu dozvolit s drugim!" :=)
Ma ono, pusti dijete, pa prirodno je da jede kad je gladno.
I ja sam bila ko moja mala, ali su mene matretirali...kamo sreće da nisu i da se sad ne borim s lošim prehrambenim navikama.
Zato će moje dijete ispravnim putem - hrana je biološka potreba, brojke su nebitne, krvna slika pokazuje jesmo li zdravi!
moja je osjetljiva na probavu, pa svaki put kad se desi (npr. blagdani) da se pretpra čokoladom, i onda dakako ima problema sa kakanjem, lijepo joj objasnim, dok čekam da se pokaka , onda pričamo, da od jabuke , slata i sl. je kakica meka, a od puno čokolade i kolača je kakica jako tvrda i onda boli guza ..
naučila je lekciju, samo ja ju pratim , premala je da preuzme poptunu odgovornost za prehranu (3,5g)
samo su joj sada jabuke jako drago voće :mrgreen:
i ima faze: neće kuhani grašak u juhi, ali može sam skuhan
itd...
što se manje opterečujem to te faze brže prolaze
ja sam zahvalna našim pedijatricama što nikad nisu njurgale oko težine mojeg starijeg djeteta niti dijelile sumnjive savjete o prehrani. kad je visinom bio na 50. percentili a težinom na 10. (onih zloglasnih starih tablica), pedica je prokomentirala da je on jednostavno takav. s godinu i pol imao je 9 kg, ali napredovao je svojim tempom i nikad mi nije palo na pamet brinuti. gurman i svejed, a potroši sve što unese. potpuno zdrav i prepun energije... građen kao atletičar dugoprugaš, vitak a ne mršav.
više brinem oko njegovog mlađeg brata, koji uz isti režim prehrane ima 12kg sa 20 mjeseci.
kada govorim o "navikama", ne mislim samo na usvajanje namirnica, nego na usvajanje prehrambenih principa.
svi smo mi prolazili faze "ne volim ciklu", "poriluk je bljak", "tripice smrde"... pa ih danas jedemo. to će sve dolaziti i odlaziti u fazama...
važno je usaditi naviku doručkovanja, nepotrebnog zaslađivanja, konzumacije sirovog voća i povrća...
važno je osvijestiti djeci takav "režim" i pustiti ih da odaberu. ali, ostat će u njima ono što je ispravno
ovo je genijalno, da nije tragicno bilo bi komicno :shock:Citiraj:
Ria prvotno napisa
nazalost, imam dojam da klasicna zapadna medicina pociva na slicnim principima :roll:
Lu Lu, nije da ne razumijemo tvoju brigu, dapace, svi smo to prosli i bas zato ti govorimo da nemas zasto brinuti. Tvoje dijete jede sve skupine namirnica, i jos doji. Ako i postoji negdje problem, ako stvarno sumnjas na problem trazi ga negdje drugdje, a ne u prehrani.
zato sam i stavila nasilno u navodnike, nisam mislila da joj guras hranu u usta, nego da joj dajes kaloricnu hranu samo zato da bi zadovoljila neke tamo tablice.Citiraj:
Lu Lu prvotno napisa
a sto se tablica tice, one su neki prosjek. kao npr. zenska noga--najvise ih je brojeva od 38-40, ali postoje i 35 i 45. znaci uvijek postoji netko tko ne spada u prosjek, i zato se tablicama ne treba opterecivati.
shvacam da se brines, naravno. i ja sam imala mrsavca, imam ga jos uvijek. kaj je najbolje on dosta jede, a i dalje je mrsav. a mala pak ne jede skoro nista, samo sisa, a ima 11 kila.
Evo, nakon brda mama koje muku muce s mrsavim bebama da se javi jedna s buckom - moja je od kad je pocela dohrana u razdoblju 6-9 mjeseci dobila 2,5 kg. Isto je pred kraj imala 3 obroka, a meni jako slican tvome osim sto nisam davala kekse vec iskljucivo kuhane zitarice - znaci, za rucak u kuhano povrce (tipa tikvice i sl) sam cesto stavljala kuhani krumpir, a dorucak/vecera voce sa zitaricama ili samo, i jos je non-stop zicala kruh dok bi mi jeli i tako to... I dosta je sisala (ali vise nego tvoja jer je po noci malo "aktivnija" :P ) Tako da mislim da je ispravno hranis, jer ako istim nacinom prehrane jedna beba dobiva puno a druga malo onda je valjda ipak do genetike... A mozda je vise dobivala prvih sest mjeseci? Moja bas i nije puno dobivala na pocetku, ali kad ju je krenulo...
Medjutim, ponukalo me javiti se jer vidim da se tu npr. sugerira da je krumpir "prazna kaloricna" namirnica, a kao puno su bolje neke druge. Dakle, krumpir NIJE prazna kaloricna namirnica, kao uostalom niti jedno povrce. Ne razumijem zasto svi "skacu" na taj krumpir, narocito kad je manje kalorican od ovdje nekih drugih preporucenih zamjena (grah, grasak...) Pa evo tablice (kcal u 100g):
krumpir: 85
grah: 110
grasak: 93
banane: 90
zobene pahuljice: 402
griz: 370
kukuruzne pahuljice: 388
riža ljuštena: 368
žutanjak: 377
cijelo jaje: 167
plazma: 440
Eh, i ono da bebe ne "dizu utege" - moja bogme je. Ono, imala je 8 mjeseci, kad zgrabi kanticu milerama od 1kg i dize/spusta i igra se 15-ak min. S preko 10% svoje tezine. S 9 mjeseci dodje do paketa mineralne (onih 6 boca - dakle 9 kg!) i pocne to gurati/navlaciti po podu i tako opet 15 min... Za mene je to dizanje utega... I normalno da pri tome potrosi puuuno vise kalorija na ukupnu tezinu nego npr. ja koja evo sjedim za kompom i sam nes tipkam...
htjela bih Ria pitat tebe koliko je bila teška tvoja beba sa godinu dana da si dobila produžetak do 3 godine?
mi smo sa godinu imali manje od 8000g ali nam nitko nije savjetovao da možda imamo kakvo pravo na njegu