Hehehe, svojevremeno sam čula da su bolji učinci ako ne opereš ruke :-/
Printable View
Korica vam je pretvrda jer nemate parne pecnice ko pekarnice. Kad ukljucite pecnicu, stavite na dno posudu s vodom, a kruh prije ubacivanja na pecenje premazite toplom vodom s malo ulja ili maslaca.
To sa posudom s vodom sam vidjela. Peče li se tada kruh isto poklopnjen, pa kasnije otklopljen ili odmah otklopljen?
da, u ovom videu koji sam ja gledala, posuda s vodom je za ako se peče otklopljen, a ako je poklopljen onda ne ide, jer se vlaga zadržava pod poklopcem
ali kako je taj moj kruh bio nekako dosta mali, možda mu je bilo previše zraka do vrha posude
uglavnom, već je više od pola nestalo
Pokupila sam kvas u Korici!
A sad pametno ostavi di malo tjesta za idući put
Ja pecem kruh direkt u pecnici na plehu, ne koristim posudu od ljevanog zeljeza. Ako vam je korica predebela u posudi, moguce je da vam se kruh predugo pece.
Moj zadnji se predugo pekao
Marta, staviš ga u vruću pećnicu? I vrući pleh?
Ne. Ugrijem pecnicu sa šerpicom vode. Stavim pleh s kruhom koji sam premazala toplom vodom i uljem. Prvo pecem 10 minuta na 190-200 s ventilatorom, onda smanjim na 160 i prcem dok se ne zarumeni. Ne mogu ti reci koliko dugo jer nekad pecem baguette, nekad struce, nekad okrugli. I bude stvarno dobra korica, tanka, a hrskava.
Nije mi bitna dužina pečenja.
Meni onaj sistem sa stavlhanhem tijesta u vruću posudu ne odgovara jer imam nadekvatnu posudu i već sam se opekka, pa tražim alternativu.
Ja sam stavljala u hladnu posudu i pećnicu i kruh uopće nije bio loš, al ipak želim bolji
Probaj kako sam ti napisala. Tijesto stavi na papir za pecenje (ja ga malo namastim maslacem da mi se ne zalijepi), jer sam lijena stalno prati tepsiju.
Marta aj daj točan i detaljan recept za svoj kruh :)
Nije s kvasom, nego s kvascem, pa ne znam igra li.
A nemam ni točan recept nego samo odoka, tipa 5 šalica brašna, i malo manje od 2.5 šalica vode. Sol, kvasac. Promiješam drvenom zlicom, kad naraste, premijesim, stavim na pleh, kad naraste, namazem vodom i uljem, zarežem nožem, dosta duboko, uključim rernu sa šerpicom vode na 190-200 i kad se ugrije, ubacim kruh. Pečem 10 minuta, pa smanjim na 160 i pečem do kraja, koliko treba, 20 minuta, 30 minuta, kako koji. Brašno mi je najčešće polubijelo s dodacima raženog, kukuruznog ili integralnog, do 1/3 ukupne količine. Nekad ispečen neki posebni, al ne prečesto.
Ma da. Bojim se da nije isto.
Kad radim s germom, skroz mi bude drugačije. A stavim četvrtinu male žličice germe. I nije mi korica tvrda
Germa je kvasac. Samo mislis na svjezi?
Ili na neki drugi?
Toga ima svaki dan visak- tako da sigurno imaju jos! Tj ako nemaju danas - imati ce sutra!
Sent from my iPhone using Tapatalk
Pa ja sam mislila da je ovo tema o uzgoju kvasa ili kruhu s kvasom. Jer taj kruh ipak ima drugačiji pistupak od kruha s germom.
Spajka, ak si mene pitala ja u klasični kruh stavim jako nako malo suhe germe. Možda 1/4 čajne žličice.
Al osobno se nadam da ću se ufurati u izradu tijesta s kvasom. Okus je neusporediv
Ja sam razumjela da Marta radi s komercijalnim kvascem- a mozda grijesim. Ja volim kruh visoke hidracije- nekih 78%- dakle 780 g vode na 1000 g brasna. I onda pecenjem u zaklopljenoj posudi imitiram parnu pecnicu! Korica je bozanstvo!
Ne grijesis. Ja sam ovdje samo komentirala pretvrdu/predebelu koricu, pa se onda izmaklo kontroli.
Al morat cu i ja Źivojina uzgojit, sad je prava prilika.
Netko je par postova napisao da nema pekač od ljevanog željeza. Možete peći i u vatrostalnoj. Obično s domaćim kvasom radi kruh od kile brašna pa pečem u dvije manje posude: jedan u pekaču od ljevanog željeza, a drugi u staklenoj vatrostalnoj. Oba su jednako ubojita :zaljubljen:
sasino umijeće sa 78% vode još nisam postigla. Za sad sam na 72%.
Prefine su i lepinje od čistog startera: pržim ih na ulju, posipam sezamom i soli i onda na vruće stavim kiselo vrhnje i češnjak... Milina.
Kako radis lepinje od cistog startera? To nisam probala! Koji omjer startera/ vode i brasna?
ma ima toga, svaki dan imaju viškove
uzela sam jedan
i zaboravila sam pitat - kad ga trebam hranit? jesam li ga trebala već danas nahranit? :scared:
uzela i svježe germe, imali su i toga
svježu imaju zamotanu otprilike kao tri kocke
ja sam uzela tri ta zamotuljka, jedan za sebe, jedan za susjedu, jedan za mamu
objašnjavala sam prodavačici zašto uzimam tri, iako me nije pitala
imam neku paranoju da ispada da hordam kvasac ko ona sajko što je uzela 6000 vrećica
hoću reći, ne znam ima li neki limit na starter (al toga ni treba više nego 1, jer sutra ćeš već imati za bacit) i običnu germu, meni je bilo neugodno uzet toliko pa sam se opravdavala bez da me itko išta pita :škartoc:
našla sam na facebooku Korice, kažu da ga sutradan nakon preuzimanja treba nahraniti :fige:
mene je sad strah da ga ne ubijem
Nahranim kvas u omjerima 50% startera + 100% vode + 100%brašna. Pričekam par sati (obično prek noći) da bude u punoj snazi, promiješam i izlijem na vruće ulje (ne stavim ulja ko za duboko prženje, već samo žlicu-dvije), malo ga još razmažem žlicom da ne bude predebela lepinjica, posipam sezamom, posolim. Okrenem, pržim na drugoj strani i to je to. Ne mogu vremenski odrediti koliko dugo, ja to po osjećaju i nosu :psiholog: Pečem u posudi od ljevanog željeza (La Creuset tava je za sad samo san :alexis: )
I uvjerila sam samu sebe da mi gluten u takvom kruhu ne napravi raspašoj u crijevima...
Ja sam pisala za posudu. Imam vatrostalnu. Al su joj ručke prekratke ju teško primim kad je vruća. No morat ću ipak probati, iako sam se jednom dobro opekla
Sta ste mi napravile.. Cijelu vecer proucavam divlji kvas...
Eno sam pomijesala brasno i vodu za starter...
Bravo
Enela, sasa, jeste radile pincu s kvasom? Ili tijesto tog tipa?
Mi smo nakon valjda 10 godina doma za Uskrs, svi volimo pincu i bas je prilika sad isprobat neki novi recept.
enela, ja sam uspjela opeći trbuh. Ne pitaj kako
Ovaj moj starter od sinoc dobio par mjehurica... :)
Da, to sam shvatila, sinoc sam do nekog doba proucavala kvas. I kad sam konacno ugasila mob, u polusnu sam jos to vrtila po glavi :lol:
Ne znam je li to zato sto sam stavila u siroku zdjelu u sto je na sobnoj temperaturi, mozda je zato malo brzi proces...
Jesi ti vec pekla kruh s njim? Idem nastavit proucavati, srecom pa imam vremena :lool: :lool:
Meni su se na mom od obicnog bijelog brasna kojeg sam pokusala uzgojit bili pojavili mjehurici do kraja dana pa je do jutra svo brasno potonulo na dno a kisela vodica je plutala na vrhu
Svejedno, takvog sam ga hranila i iducih tjedan dana u nadi da ce se nesto pocet događat - nije.
Idem vidjet kako se OVAJ tamagochi treba nahranit, ne smijem zahebat ovaj put :fige:
bb, ak ti se to dogodi, izlij tu vodu. Recepti su pisani za raženo brašno. neka druga brašna traže manje vode
Jel mogu i ja dobiti detaljne upute za sasin starter?
U kakvoj posudi ga držite?
Da, dajte sliku te posude?!?