Iz mog iskustva, ni to što dijete stavlja ruku u usta, ali ni ako ima dudu, ne znači da će cuclati palac. Neki više vole palac, neki dudu, a neki ništa od navedenog.Quote:
Originally Posted by Aiko
Printable View
Iz mog iskustva, ni to što dijete stavlja ruku u usta, ali ni ako ima dudu, ne znači da će cuclati palac. Neki više vole palac, neki dudu, a neki ništa od navedenog.Quote:
Originally Posted by Aiko
mi prosli prvih nekoliko mojih kriza i ipak nisam djetetu dala dudu. stoji u ormaru spremna za iskuhavanje, ali mislim da cu je preskociti. sad smo u 6 tjednu. danas sam ga, prvi put uspjela uspavati bez sisanja. doduse malo je lizao moj prst, ali brzo je zaspao :D pa cemo vidjeti. definitivno, nakon svih ovih vasih postova vidim da duda i nije takav bauk, ali ako moze - mozda je bolje da je preskocimo :)
Niti mi nudimo, niti ona želi.
Prošli smo fazu nadudavanja cice, sad je u fazi cuclanja ručice i povremeno kažiprsta, uz popratne jako smiješne zvukove. :lol:
Naravno, i sve ostalo se stavlja u usta, sunce mamino istražuje. :heart:
Dojenje funkcionira sve u 16. Ma :D
ja sam također bila protiv dude ali krvarile su mi bradavice a on je i dalje navlačio i navlačio i tako unedogled.... sad ima dudu ali ne bih rekla da je nešto preovisan, često uspije zaspati bez nje i ne budi se jer je ispala. dam mu je da se igra, cilja usta! valjda ne griješim s time! inače duda nam nije utjecala na dojenje.
Cure, ja imam pitanje vezano za dudu ili moj prst. Naime, moj sisavac je trenutno u fazi da bi sve tavio u usta, uključujuči i moj prst i dudu i moje rame:yes: i svoju nogu (da ju može dohvatiti do usta!!!). Uglavnom hoću reći da sve prihvaća i dudu i moj prst, pa me zanima od svog zla koje sam nabrojala, koje je manje zlo? Opcija da ga putim da ništa ne siše ne dolazi u obzir, jer počne jako plakati.
Svaki put kad bi nesto dudao, daj mu siku. Proci ce ta faza.
što bih ja dala da moj malac hoće dudu...! zavidim svim mamama čije bebe se lijepo umire s dudicom i zaspu.
ja moram sa svojim malenim čuda raditi da bi se umirio i zaspao, jer dudu ne prihvaća, i sad ga pokušavam naviknuti na krpicu.
duda je inače preporučena od strane Svjetske zdravstvene organizacije za razvoj čeljusti i posebice razvoja govora dojenčadi i male djece te uslijed značajno manjeg postotka smrti dojenčadi uslijed dude. također je preporučuju i europska udruga babica. problem je jedino što nije svaka duda ona koja se preporučuje. na dudi mora stajati za koji, odnosno do kojeg točno uzrasta, silikonska, eko test (odličan), anatomski prilagođena i provjerenog standarda itd.. uglavnom čudo toga mora biti ispisano i certificirano. to je sa zdrastvene strane, a sad o umirivanje mislim da je sve rečno ;-)
jedini potencijalni problem koji duda doista nosi je to odvikavanje, ali sve ostale prednosti su na strani dude. a ito nije kod sve djece baš takva drama, kažu iskusni sa pozamašnim iskustvom i uzorkom bebica iza sebe.
mi smo još u trudnoći odlučili nikako duda, duda je zlo bla bla...glupost. naša malena ju je super prihvatila, i sama si regulira kad je hoće a kad neće. nekad jednostavno treba mamin prst, a nekad dudu. kad joj dojadi izbaci i jedno i drugo i onda samo zvjerka mirno oko sebe, ili na kraju zaspi, nekad sa nekad bez dude.
bebe trebaju nešto ne samo za utjehu nego i za zabavu,a još su premale za igračke (zlatna moja babica spasila me sa hrpom verziranih tipova za koje svaka nova mama misli da ih sve ima u malom prstu iz knjiga i foruma...he he ali iskustvo je ipak iskustvo) tako da cika tu ne može biti zamjena, i neće doći kod bebača do zabune. osim toga niti se ne preporuča da beba visi na cikici i gnjavi bradavice ako ne sisa.
baš sve što malac radi je sasvim ok, pusti ga da radi i niti jedno do toga nije nikakvo zlo (od kuda samo to dolazi).
ne forisiraj, ne navaljuj, ne guraj na silu. niti prst, niti rame, a bogami niti duda neće kod njega prouzročiti neke psihičke ili fizičke posljedice.
ili jednostavno slušaj svoj jednistveni majčinski instikt :)
vjeruj ne bih.
sve bih dala da mi malac hoće dudu i da smiri.
ipak su oni mali sisavci i refleks sisanja im je važniji od svega drugoga...
ja sam danas van sebe jer on ne može zaspati niti na jedan načim, što god da radim nema šanse da se opusti, a niti prst ne zna dudat, samo onako živčano rukice gura u usta... ma užas.
evo plačem skupa s njim :(
drži se argentina :love2:
sutra je novi dan i bit će sigurno bolje. i moj malecka evo nema još niti 3 puna tjedna i iako je stvarno dobra bebica pa smo već uspijeli imati dva horor-dana i noći iza sebe. ona je pak stenjala i cendrala bez razloga ko navijena čitav dana pa do 4 ujutro. sita, suha, nošena, pažena, mažena, nema grčeva, nije zrak, ma ništa i onda drugo jutro ko da se ništa nije desilo, opet smo uhvatili stari ritam (hm koliko moće biti stari u nepuna 3 tjedna :mrgreen:) do sljedeće eskapade.
suosjećam s tobom jer da mi je takva svaki dan i noć, a nemamo nikog od familije u blizini, pa mislim da bi doista šiznula, pogotovo kad mi dragi počne ponovno raditi.
moia, baš dobre vijesti o dudi...i ja sam bila 'protiv', ali sam poklekla nakon deset dana, i spasila me...
oda dudi :-)
i ja sam bila protiv dude, ali je koristim kad je mali u kolicima ili auto-sjedalici, ili kad šizi kod presvlačenja.
inače mu nije interesantna.
Nisam znala da je tako strašno:-(.
Meni je isto u početku odbijao dudu, no onda sam probala sve moguće vrste, materijale, oblike dok mi nije prihvatio. Ponekad mu je dobra silikonska anatomska, ponekad hoće onu (kršitelj koda)ovu za najmanje (nije anatomska, već ravna), u početku je htio onu od latexa i tak... Uglavnom nije ni on baš najsretniji sa činjenicom da mu to guram u usta (rađe bi siku), ali eto nekako uspijem. Vjerujem da si se ti trudila i više od mene, ali možda se to promijeni. Probaj i dalje, probaj ga nekako zavarati da uzme dudu varalicu - ajme koja ironija...
Joj, argentina, ne znam što da ti kažem...Drž te se!
To će proći kad-tad, ali znam da ti to sad nije neka utjeha. Mi imamo sreću a L. hoće dudu. Mislim, zna ju pljuvati, ali onda nakon par pokušaja ipak uzme. Stvarno, da je nema, uspavljivala bi je stalno s cicom jer nunanje ne pomaže...:-(
Ja sam na rubu da mu dam dudu. Izdržali smo tri mjeseca, ali zadnjih dana trpa grozničavo cijelu stisnutu šakicu u usta, šljapka, grca, nekad zna kao da će povratiti koliko ju zna nabiti u usta. Radi on to već neko vrijeme, ali zadnjih dana vrlo intezivno. Plus, otkrio je sad i lijevu ruku. Ne znam što da radim, da mu, ipak, probamo dati dudu. Bojim se da nećemo moći kontrolirati i da će htjeti stalno dudu. To mi je grozno. Inače, znam mu ponuditi cicu, znam se poigrati s njim, ali ima trenutaka kad kao u transu safta šačicu i kad mu ništa ne može odvratiti pažnju. Ne mogu skužiti kad to radi, ali recimo pet puta dnevno... da li bih ja sad trebala pustiti da trpa tu ručicu ili prstiće u usta ili šta da radim? Da mu dam dudu? S druge strane, već me zna umarati i grižnja savjest koja mi se nameće u stilu "nemoj ovo, nemoj ono"... :( pomozite mi u dilemi!
moj neće dudu.
nikad nije htio.
ima 7 mjeseci.
pokušala sam nekoliko puta.
obično bi ju samo ispljunuo.
no, jednom prilikom je toliko počeo vrištati kad je skužio šta mu stavljam u usta da se nakon toga više nisam usudila.
ne bih se bunila da koristi dudu.
bila bih jako sretna.
ali što ću kad on neće.
Moram priznati da iskreno u ovo SUMNJAM, pa te molim da mi daš neki link gdje bih mogla više pročitati o tome.
Sisanje DOJKE pomaže razvoju čeljusti, sisanje bočice ne - stoga ne vidim kako bi to duda bila drugačija od bočice.
Kod sisanja dojke koristi se oko 80 mišića, kod bočice (dude) 10x manje. Tako da ne vidim kako bi duda mogla doprinositi razvoju čeljusti.
Tako da te najljepše molim za link :)
Naravno da je u prospektu od firme koja proizvodi dude... ne bi sigurno bilo navedeno u brošuri o dojenju. Jer možda ako se tako gleda, ne sisanje nikakvo vs. sisanje dude - ok, bolje išta nego ništa, da na neki način doprinosi razvoju čeljusti.
A ako gledamo sisanje dojke vs. sisanje dude (bočice), onda sisanje dude (bočice) zakida dijete, jer se njegova čeljust kud i kamo više razvija sisajući dojku. I gledano kroz tu prizmu, sisanje dude (umjesto ponuđene dojke), definitivno ne pridonosi djetetovom razvoju čeljusti nego ga zakida.
Dakle proizvođač je vjerojatno uspoređivao iz perspektive nikakvog ne sisanja (iako ne znam jel to uopće moguće, jer većina djece ako ne sisa dojku onda sisa bočicu).
mislim, nemam ja ništa protiv dude, i čak sam se trudila i nudila ju djeci, al bez ikakvog uspjeha - M ju je katapultitala na drugi kraj sobe, a J nikad nije naučio cuclati dudu - cuclao bi ju dok sam mu je ja držala.
al ovo mi je skroz nevjerojatno i nelogično i prvi put čujem:
jesi sigurna da je baš tako? :-/Quote:
duda je inače preporučena od strane Svjetske zdravstvene organizacije za razvoj čeljusti i posebice razvoja govora dojenčadi i male djece te uslijed značajno manjeg postotka smrti dojenčadi uslijed dude
Ja bih isto voljela vidjeti kakav dokaz ovoj tvrdnji da who preporucuje dudu iz gore navedenih razloga. Osobno ne vjerujem hvalospjevima nekog proizvoda, kad se nalaze upakirani uz taj proizvod.
(Nemam nista protiv koristenja dude varalice, kad se umjereno i ispravno koristi.)
Jedino sto sam ja nasla pro duda varalica jest poveznica sa smanjenim rizikom od SIDS-a, iako jos uvijek preporuke nisu definitivne, bar s linkova koje sam ja iscitala (prvih par naguglanih). I osobno, ne bih je (kao prevenciju SIDS-a) ponudila dojenoj bebi, ako intenzivno sise nocu. Ali, nakon ovog procitanog, bebi koja papa adaptirano, bih.
Sto se tice razvoja zubiju i duda, pronasla sam samo info da je strucnjaci preferiraju u odnosu na sisanje palca... ako se ispravno koristi, naravno. Inace nema nikakve preporuke da ju je dobro koristiti za ispravan razvoj celjusti i govora… zar se ne govori isto i za dojenje i tehniku sisanja koju dojeno dijete ima?
Duda može biti od pomoći stvarno kod neke djece ako mama ima prejaki mlaz mlijeka i dijete se ne može smiriti na dojci nego uvijek mora i jesti pritom. U takvim slučajevima duda stvarno može pomoći. Al da je sad dižemo u nebesa da pomaže razvoju govora itd, do sada nisam čula nešto takvo (kažem: čak naprotiv).
Mene duda spasila u svakom smislu.Priušti mi kratke ali slatke trenutke mira kad je najteže. Ak ti je već dobro naučio sisati ne bi smjelo biti nikakvih problema. ja također samo dojim i sve 5 u vezi dude. Prva cura nije htjela duu , ali ne bih žalila da sam ju uvela jer mislim da je mami duda pomoć.
ovo je upravo moj cico -problem i duda mi je super pomogla.
ARGENTA, T. baš nije bila za dudu al da se to utrenirati. 2 tjedna sam ju intenzivno"UČILA" i to tako da lagano gurneš a kad beba imalo povuče ti namjerno vučeš dudu van kao da ćeš joj uzeti i onda ju ona sve više i bolje počima sama vući natrag. Treba vremena , al i ti i ona ćete manje plakati ako uspije. također isprobavaš razne dude pakoja joj legne. ne znam da li smijem spominjati brandove pa piši na pp ako eliš da ti detaljnije kažem.
ja vjerujem da je duda pomoć majkama da se odmore na koju minutu.
a to nije ništa loše.
ne vjerujem da duda ide na štetu djetetu (pričamo o djetetu koje je već usvojilo tehniku sisanja koje mu duda neće poremetiti), a isto tako ne mislim da dijete ima od nje neke koristi.
ta je korist samo za mame.
al opet velim...nije to ništa loše. ako mu može uvaliti dudicu i tako dobiti par minuta mira. super.
blago njoj.
kod mene to ne funkcionira.
moj ako neće, onda neće i amen.
Moje iskustvo je bilo da nisam primjetila nekih negativnih strana dude, a trudila sam se koristiti je samo u odredjenim uvjetima, npr:
- mala bi zaspala s cicom u ustima, pa bi onda pazljivo izvukla cicu i odmah ubacila dudu da ne skuzi (jer normalno nema sanse da sama pusti) - to mi se cinilo ok jer znam da se najela, pa valjda joj je svejedno u snu sto sise - a meni bas i nije svejedno da se ne mogu maknut od nje
- mala je nahranjena i spava joj se a nije uspjela zaspati na cici - dala bi joj dudu da lakse zaspi dok je ljuljam ili vozim u kolicima
- kad bi se pocela po noci buditi a da je proslo manje od dva sata od zadnjeg jela, pa da jos malo odspava (kad je imala preko 5 mjeseci)
- da lakse zaspi u autosjedalici
Nikad nisam koristila kad je npr. bila budna u setnji da bude mirnija, da se smiri sisanjem umjesto da je smirim nosenjem i slicno.
I tako sam mislila kako sam pametna pa sam to sve lijepo organizirala, kad odjednom (doslovce prekonoci) mala odluci da vise nece dudu - ne samo da ju je pljuvala vec je dobivala slom zivaca s histericnim placem sto joj pokusavam dat dudu, a jos dan prije bi mirno zaspala s njom.
I onda je "na naplatu" doslo sve ovo gore navedeno - jer mala normalno i dalje nije znala zaspati da ne sise, i dalje je ocekivala sisati nesto i pola sata nakon sto je zaspala, u autosjedalici je bila drama... ali eto, u pocetku tih prvih dana sam svaki dan valjda 50x pomislila "joj da bar joj sad mogu uvaljati dudu..." ali malo po malo smo nekako "svladale" ove situacije gore i sad vec sigurno mjesec dana nisam pomislila da bi neku situaciju lakse rijesile da hoce dudu. Tako da sam u stvari ja bila na odvikavanju od (koristenja) dude.
Kod iduceg djeteta bih isto vjerojatno opet probala dati dudu - nekako mi se cini lakse prebroditi tih prvih par mjeseci s dudom pa onda "izdurati" period odvikavanja (bilo da se ona odvikava ili ja) ali opet uz oprez, da se ne "navuce" previse.
nikakva velka filozofija ako na to ciljaš možebit. radi se jednostavno o tome (kao što si i sama već pripomenula - "ako mami ne smeta") da dosta žena (prema iskustvu pedijatra od 60 godina i babice koja godinama obilazi na stotine žena) ima izraženo osjetljive bradavice pa žvakanje istih bez da beba pije može izazvati probleme od ranica i nelagode pa do mastitisa, zavisi već od stupnja osjetljivosti cicke i bradavice.
Jesi mozda nasla to istrazivanje/izjavu WHO-a o dudama i razvoju govora i celjusti?
moj izvor informiranja, kao što sam već i napisala, ljudi su koji rade u praxi par desetljeća kako sa bebama tako i sa roditeljima, i moram se eto pohvaliti jedni su od boljih u eu gradu u kojem ja živim. sorry, ali eto moratu ću te razočarati. moji izvori informiranja najmanje su google i wikipedia. :)
inače, ovo za dizanje u nebesa, to nitko ovdje ne radi niti je išta na svijetu uklesano u kamen (osim matematičkih zakonitosti, naravno :))
ali kad smo već kod tih nebesa, a znamo da rode uglavnom crpe informacije s googla, prosurfiaj si malo i eu sajtove, možda na kojem drugom jeziku osim američkog engleskog pa ćeš naći jako puno informacija o prednostima dude, kao i onih naravno protiv dude.
pazi samo da istraživanja i studije daitraju unazad najviše 3 godine jer kao i svaka tema na ovom svijetu tako je i duda razvučena od nemila do nedraga. no, ono što su zadnje najnovije studije potvrdile (2005) je da se duda preporuča prije sve i poradi sprečavanja iznenadne dojenačke smrti. dok recimo studija iz 1999 istog instituta je govorila suprotno, da je duda uzrok dojenačke smrti, no uspostavilo se da su razlozi bili prije svega pušačko okruženje gdje je beba boravila i udisala otrove, a ne duda..etc...etc...
dakle, sumirano, apsolutno svaka tema je podložna kontoverzama i neslaganjima, dok se ne dokaže suprotno, pa onda opet suprotno do toga i tako u nedogled.
u svakom slučaju duda postoji i korištena je još prije 3000 godina, kao i zvečka, kao i pelene itd...:-)
a sad ljudi koji sve stavljaju pod lupu, seciraju, trančiraju, isfilozofijrau do granice boli uvijek je bilo i uvijek će biti, samo, kako kaže stara izreka, psi će uvijek lajat, a karavane će i dalje prolaziti.
Ja sam u trenutcima slabosti pokušala svom šnjofku uvaliti dudu, ali nije išlo. Strašno bi se uvrijedio i ispljunuo ju uz gađenje i dizanje želuca. Mislim da je strašan sisoljubac i smeta mu dodir s gumom. Star je tri mjeseca i sad mi je drago da ju nije prihvatio. Trenutno je u fazi guranja šakica u usta - star je 3 mjeseca. To mi je jako smiješno jer ih obje pokušava ugurati u usta u isto vrijeme :) Možda mi neka iskusnija mama može dati savjet vezano uz to. Moj instinkt mi kaže da ga ostavim da ih sisa na miru, ne znam jesam li u pravu? Prijateljica fizioterapeut mi je rekla da je to faza, da će sve što uzme u ruke gurati u usta i da mu dopustim.