duda je inače preporučena od strane Svjetske zdravstvene organizacije za razvoj čeljusti i posebice razvoja govora dojenčadi i male djece te uslijed značajno manjeg postotka smrti dojenčadi uslijed dude. također je preporučuju i europska udruga babica. problem je jedino što nije svaka duda ona koja se preporučuje. na dudi mora stajati za koji, odnosno do kojeg točno uzrasta, silikonska, eko test (odličan), anatomski prilagođena i provjerenog standarda itd.. uglavnom čudo toga mora biti ispisano i certificirano. to je sa zdrastvene strane, a sad o umirivanje mislim da je sve rečno
jedini potencijalni problem koji duda doista nosi je to odvikavanje, ali sve ostale prednosti su na strani dude. a ito nije kod sve djece baš takva drama, kažu iskusni sa pozamašnim iskustvom i uzorkom bebica iza sebe.
mi smo još u trudnoći odlučili nikako duda, duda je zlo bla bla...glupost. naša malena ju je super prihvatila, i sama si regulira kad je hoće a kad neće. nekad jednostavno treba mamin prst, a nekad dudu. kad joj dojadi izbaci i jedno i drugo i onda samo zvjerka mirno oko sebe, ili na kraju zaspi, nekad sa nekad bez dude.
bebe trebaju nešto ne samo za utjehu nego i za zabavu,a još su premale za igračke (zlatna moja babica spasila me sa hrpom verziranih tipova za koje svaka nova mama misli da ih sve ima u malom prstu iz knjiga i foruma...he he ali iskustvo je ipak iskustvo) tako da cika tu ne može biti zamjena, i neće doći kod bebača do zabune. osim toga niti se ne preporuča da beba visi na cikici i gnjavi bradavice ako ne sisa.