Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 111

Tema: duda - da ili ne?

Paio avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj moia prvotno napisa Vidi poruku
    duda je inače preporučena od strane Svjetske zdravstvene organizacije za razvoj čeljusti i posebice razvoja govora dojenčadi i male djece te uslijed značajno manjeg postotka smrti dojenčadi uslijed dude. također je preporučuju i europska udruga babica. problem je jedino što nije svaka duda ona koja se preporučuje. na dudi mora stajati za koji, odnosno do kojeg točno uzrasta, silikonska, eko test (odličan), anatomski prilagođena i provjerenog standarda itd.. uglavnom čudo toga mora biti ispisano i certificirano. to je sa zdrastvene strane, a sad o umirivanje mislim da je sve rečno

jedini potencijalni problem koji duda doista nosi je to odvikavanje, ali sve ostale prednosti su na strani dude. a ito nije kod sve djece baš takva drama, kažu iskusni sa pozamašnim iskustvom i uzorkom bebica iza sebe.

mi smo još u trudnoći odlučili nikako duda, duda je zlo bla bla...glupost. naša malena ju je super prihvatila, i sama si regulira kad je hoće a kad neće. nekad jednostavno treba mamin prst, a nekad dudu. kad joj dojadi izbaci i jedno i drugo i onda samo zvjerka mirno oko sebe, ili na kraju zaspi, nekad sa nekad bez dude.
    bebe trebaju nešto ne samo za utjehu nego i za zabavu,a još su premale za igračke (zlatna moja babica spasila me sa hrpom verziranih tipova za koje svaka nova mama misli da ih sve ima u malom prstu iz knjiga i foruma...he he ali iskustvo je ipak iskustvo) tako da cika tu ne može biti zamjena, i neće doći kod bebača do zabune. osim toga niti se ne preporuča da beba visi na cikici i gnjavi bradavice ako ne sisa.

Ovo je utješno!

argentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj argentina prvotno napisa Vidi poruku
    što bih ja dala da moj malac hoće dudu...! zavidim svim mamama čije bebe se lijepo umire s dudicom i zaspu.
    ja moram sa svojim malenim čuda raditi da bi se umirio i zaspao, jer dudu ne prihvaća, i sad ga pokušavam naviknuti na krpicu.
    vjeruj ne bih.
    sve bih dala da mi malac hoće dudu i da smiri.
    ipak su oni mali sisavci i refleks sisanja im je važniji od svega drugoga...
    ja sam danas van sebe jer on ne može zaspati niti na jedan načim, što god da radim nema šanse da se opusti, a niti prst ne zna dudat, samo onako živčano rukice gura u usta... ma užas.
    evo plačem skupa s njim

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

drži se argentina

sutra je novi dan i bit će sigurno bolje. i moj malecka evo nema još niti 3 puna tjedna i iako je stvarno dobra bebica pa smo već uspijeli imati dva horor-dana i noći iza sebe. ona je pak stenjala i cendrala bez razloga ko navijena čitav dana pa do 4 ujutro. sita, suha, nošena, pažena, mažena, nema grčeva, nije zrak, ma ništa i onda drugo jutro ko da se ništa nije desilo, opet smo uhvatili stari ritam (hm koliko moće biti stari u nepuna 3 tjedna ) do sljedeće eskapade.

suosjećam s tobom jer da mi je takva svaki dan i noć, a nemamo nikog od familije u blizini, pa mislim da bi doista šiznula, pogotovo kad mi dragi počne ponovno raditi.

mamal avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

moia, baš dobre vijesti o dudi...i ja sam bila 'protiv', ali sam poklekla nakon deset dana, i spasila me...

oda dudi

sunce moje malo avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

i ja sam bila protiv dude, ali je koristim kad je mali u kolicima ili auto-sjedalici, ili kad šizi kod presvlačenja.
    inače mu nije interesantna.

Paio avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj mamal prvotno napisa Vidi poruku
    moia, baš dobre vijesti o dudi...i ja sam bila 'protiv', ali sam poklekla nakon deset dana, i spasila me...

Oda dudi
    ODA MOI!!!!

Paio avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj argentina prvotno napisa Vidi poruku
    vjeruj ne bih.
    sve bih dala da mi malac hoće dudu i da smiri.
    ipak su oni mali sisavci i refleks sisanja im je važniji od svega drugoga...
    ja sam danas van sebe jer on ne može zaspati niti na jedan načim, što god da radim nema šanse da se opusti, a niti prst ne zna dudat, samo onako živčano rukice gura u usta... ma užas.
    evo plačem skupa s njim
    Nisam znala da je tako strašno.
    Meni je isto u početku odbijao dudu, no onda sam probala sve moguće vrste, materijale, oblike dok mi nije prihvatio. Ponekad mu je dobra silikonska anatomska, ponekad hoće onu (kršitelj koda)ovu za najmanje (nije anatomska, već ravna), u početku je htio onu od latexa i tak... Uglavnom nije ni on baš najsretniji sa činjenicom da mu to guram u usta (rađe bi siku), ali eto nekako uspijem. Vjerujem da si se ti trudila i više od mene, ali možda se to promijeni. Probaj i dalje, probaj ga nekako zavarati da uzme dudu varalicu - ajme koja ironija...

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Joj, argentina, ne znam što da ti kažem...Drž te se!
    To će proći kad-tad, ali znam da ti to sad nije neka utjeha. Mi imamo sreću a L. hoće dudu. Mislim, zna ju pljuvati, ali onda nakon par pokušaja ipak uzme. Stvarno, da je nema, uspavljivala bi je stalno s cicom jer nunanje ne pomaže...

Aiko avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Ja sam na rubu da mu dam dudu. Izdržali smo tri mjeseca, ali zadnjih dana trpa grozničavo cijelu stisnutu šakicu u usta, šljapka, grca, nekad zna kao da će povratiti koliko ju zna nabiti u usta. Radi on to već neko vrijeme, ali zadnjih dana vrlo intezivno. Plus, otkrio je sad i lijevu ruku. Ne znam što da radim, da mu, ipak, probamo dati dudu. Bojim se da nećemo moći kontrolirati i da će htjeti stalno dudu. To mi je grozno. Inače, znam mu ponuditi cicu, znam se poigrati s njim, ali ima trenutaka kad kao u transu safta šačicu i kad mu ništa ne može odvratiti pažnju. Ne mogu skužiti kad to radi, ali recimo pet puta dnevno... da li bih ja sad trebala pustiti da trpa tu ručicu ili prstiće u usta ili šta da radim? Da mu dam dudu? S druge strane, već me zna umarati i grižnja savjest koja mi se nameće u stilu "nemoj ovo, nemoj ono"... pomozite mi u dilemi!
    Posljednje uređivanje od Aiko : 14.02.2010. at 19:10

Banned
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

moj neće dudu.
    nikad nije htio.
    ima 7 mjeseci.
    pokušala sam nekoliko puta.
    obično bi ju samo ispljunuo.
    no, jednom prilikom je toliko počeo vrištati kad je skužio šta mu stavljam u usta da se nakon toga više nisam usudila.

ne bih se bunila da koristi dudu.
    bila bih jako sretna.
    ali što ću kad on neće.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

duda je inače preporučena od strane Svjetske zdravstvene organizacije za razvoj čeljusti i posebice razvoja govora dojenčadi i male djece
    Moram priznati da iskreno u ovo SUMNJAM, pa te molim da mi daš neki link gdje bih mogla više pročitati o tome.

Sisanje DOJKE pomaže razvoju čeljusti, sisanje bočice ne - stoga ne vidim kako bi to duda bila drugačija od bočice.

Kod sisanja dojke koristi se oko 80 mišića, kod bočice (dude) 10x manje. Tako da ne vidim kako bi duda mogla doprinositi razvoju čeljusti.

Tako da te najljepše molim za link

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Moram priznati da iskreno u ovo SUMNJAM, pa te molim da mi daš neki link gdje bih mogla više pročitati o tome.
    i ja se evo čudim... i čekam link

Banned
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Sisanje DOJKE pomaže razvoju čeljusti, sisanje bočice ne - stoga ne vidim kako bi to duda bila drugačija od bočice.

Kod sisanja dojke koristi se oko 80 mišića, kod bočice (dude) 10x manje. Tako da ne vidim kako bi duda mogla doprinositi razvoju čeljusti.

Tako da te najljepše molim za link
    to što je ona napisala je navedeno u jednom prospektu koji je u pakiranju skupa s dudicom od NUK-a. a dobije se u onom paketiću Sretna beba.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naravno da je u prospektu od firme koja proizvodi dude... ne bi sigurno bilo navedeno u brošuri o dojenju. Jer možda ako se tako gleda, ne sisanje nikakvo vs. sisanje dude - ok, bolje išta nego ništa, da na neki način doprinosi razvoju čeljusti.

A ako gledamo sisanje dojke vs. sisanje dude (bočice), onda sisanje dude (bočice) zakida dijete, jer se njegova čeljust kud i kamo više razvija sisajući dojku. I gledano kroz tu prizmu, sisanje dude (umjesto ponuđene dojke), definitivno ne pridonosi djetetovom razvoju čeljusti nego ga zakida.

Dakle proizvođač je vjerojatno uspoređivao iz perspektive nikakvog ne sisanja (iako ne znam jel to uopće moguće, jer većina djece ako ne sisa dojku onda sisa bočicu).

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

mislim, nemam ja ništa protiv dude, i čak sam se trudila i nudila ju djeci, al bez ikakvog uspjeha - M ju je katapultitala na drugi kraj sobe, a J nikad nije naučio cuclati dudu - cuclao bi ju dok sam mu je ja držala.
    al ovo mi je skroz nevjerojatno i nelogično i prvi put čujem:
    duda je inače preporučena od strane Svjetske zdravstvene organizacije za razvoj čeljusti i posebice razvoja govora dojenčadi i male djece te uslijed značajno manjeg postotka smrti dojenčadi uslijed dude
    jesi sigurna da je baš tako?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Death-of-Art prvotno napisa Vidi poruku
    to što je ona napisala je navedeno u jednom prospektu koji je u pakiranju skupa s dudicom od NUK-a. a dobije se u onom paketiću Sretna beba.
    Onda mi je jasnije

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

osim toga niti se ne preporuča da beba visi na cikici i gnjavi bradavice ako ne sisa.
    mene ovo zanima, zasto ne (naravno, ako mami ne smeta)

imam iskustvo i sa pasioniranim dudašem i s odlučnom odbijačicom bilo cega sto nije cica. jedina razlika je u nocnim budjenjima, pomislim da F ima dudu ja bi mirnije spavala. mozda.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja bih isto voljela vidjeti kakav dokaz ovoj tvrdnji da who preporucuje dudu iz gore navedenih razloga. Osobno ne vjerujem hvalospjevima nekog proizvoda, kad se nalaze upakirani uz taj proizvod.
    (Nemam nista protiv koristenja dude varalice, kad se umjereno i ispravno koristi.)

Jedino sto sam ja nasla pro duda varalica jest poveznica sa smanjenim rizikom od SIDS-a, iako jos uvijek preporuke nisu definitivne, bar s linkova koje sam ja iscitala (prvih par naguglanih). I osobno, ne bih je (kao prevenciju SIDS-a) ponudila dojenoj bebi, ako intenzivno sise nocu. Ali, nakon ovog procitanog, bebi koja papa adaptirano, bih.
    Sto se tice razvoja zubiju i duda, pronasla sam samo info da je strucnjaci preferiraju u odnosu na sisanje palca... ako se ispravno koristi, naravno. Inace nema nikakve preporuke da ju je dobro koristiti za ispravan razvoj celjusti i govora… zar se ne govori isto i za dojenje i tehniku sisanja koju dojeno dijete ima?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Duda može biti od pomoći stvarno kod neke djece ako mama ima prejaki mlaz mlijeka i dijete se ne može smiriti na dojci nego uvijek mora i jesti pritom. U takvim slučajevima duda stvarno može pomoći. Al da je sad dižemo u nebesa da pomaže razvoju govora itd, do sada nisam čula nešto takvo (kažem: čak naprotiv).

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mene duda spasila u svakom smislu.Priušti mi kratke ali slatke trenutke mira kad je najteže. Ak ti je već dobro naučio sisati ne bi smjelo biti nikakvih problema. ja također samo dojim i sve 5 u vezi dude. Prva cura nije htjela duu , ali ne bih žalila da sam ju uvela jer mislim da je mami duda pomoć.

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Duda može biti od pomoći stvarno kod neke djece ako mama ima prejaki mlaz mlijeka i dijete se ne može smiriti na dojci nego uvijek mora i jesti pritom. U takvim slučajevima duda stvarno može pomoći. Al da je sad dižemo u nebesa da pomaže razvoju govora itd, do sada nisam čula nešto takvo (kažem: čak naprotiv).
    ovo je upravo moj cico -problem i duda mi je super pomogla.
    ARGENTA, T. baš nije bila za dudu al da se to utrenirati. 2 tjedna sam ju intenzivno"UČILA" i to tako da lagano gurneš a kad beba imalo povuče ti namjerno vučeš dudu van kao da ćeš joj uzeti i onda ju ona sve više i bolje počima sama vući natrag. Treba vremena , al i ti i ona ćete manje plakati ako uspije. također isprobavaš razne dude pakoja joj legne. ne znam da li smijem spominjati brandove pa piši na pp ako eliš da ti detaljnije kažem.

Banned
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

ja vjerujem da je duda pomoć majkama da se odmore na koju minutu.
    a to nije ništa loše.
    ne vjerujem da duda ide na štetu djetetu (pričamo o djetetu koje je već usvojilo tehniku sisanja koje mu duda neće poremetiti), a isto tako ne mislim da dijete ima od nje neke koristi.
    ta je korist samo za mame.
    al opet velim...nije to ništa loše. ako mu može uvaliti dudicu i tako dobiti par minuta mira. super.
    blago njoj.
    kod mene to ne funkcionira.
    moj ako neće, onda neće i amen.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Moje iskustvo je bilo da nisam primjetila nekih negativnih strana dude, a trudila sam se koristiti je samo u odredjenim uvjetima, npr:
    - mala bi zaspala s cicom u ustima, pa bi onda pazljivo izvukla cicu i odmah ubacila dudu da ne skuzi (jer normalno nema sanse da sama pusti) - to mi se cinilo ok jer znam da se najela, pa valjda joj je svejedno u snu sto sise - a meni bas i nije svejedno da se ne mogu maknut od nje
    - mala je nahranjena i spava joj se a nije uspjela zaspati na cici - dala bi joj dudu da lakse zaspi dok je ljuljam ili vozim u kolicima
    - kad bi se pocela po noci buditi a da je proslo manje od dva sata od zadnjeg jela, pa da jos malo odspava (kad je imala preko 5 mjeseci)
    - da lakse zaspi u autosjedalici
    Nikad nisam koristila kad je npr. bila budna u setnji da bude mirnija, da se smiri sisanjem umjesto da je smirim nosenjem i slicno.

I tako sam mislila kako sam pametna pa sam to sve lijepo organizirala, kad odjednom (doslovce prekonoci) mala odluci da vise nece dudu - ne samo da ju je pljuvala vec je dobivala slom zivaca s histericnim placem sto joj pokusavam dat dudu, a jos dan prije bi mirno zaspala s njom.

I onda je "na naplatu" doslo sve ovo gore navedeno - jer mala normalno i dalje nije znala zaspati da ne sise, i dalje je ocekivala sisati nesto i pola sata nakon sto je zaspala, u autosjedalici je bila drama... ali eto, u pocetku tih prvih dana sam svaki dan valjda 50x pomislila "joj da bar joj sad mogu uvaljati dudu..." ali malo po malo smo nekako "svladale" ove situacije gore i sad vec sigurno mjesec dana nisam pomislila da bi neku situaciju lakse rijesile da hoce dudu. Tako da sam u stvari ja bila na odvikavanju od (koristenja) dude.

Kod iduceg djeteta bih isto vjerojatno opet probala dati dudu - nekako mi se cini lakse prebroditi tih prvih par mjeseci s dudom pa onda "izdurati" period odvikavanja (bilo da se ona odvikava ili ja) ali opet uz oprez, da se ne "navuce" previse.
    Posljednje uređivanje od sillyme : 23.02.2010. at 23:05

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa Vidi poruku
    mene ovo zanima, zasto ne (naravno, ako mami ne smeta)

imam iskustvo i sa pasioniranim dudašem i s odlučnom odbijačicom bilo cega sto nije cica. jedina razlika je u nocnim budjenjima, pomislim da F ima dudu ja bi mirnije spavala. mozda.
    nikakva velka filozofija ako na to ciljaš možebit. radi se jednostavno o tome (kao što si i sama već pripomenula - "ako mami ne smeta") da dosta žena (prema iskustvu pedijatra od 60 godina i babice koja godinama obilazi na stotine žena) ima izraženo osjetljive bradavice pa žvakanje istih bez da beba pije može izazvati probleme od ranica i nelagode pa do mastitisa, zavisi već od stupnja osjetljivosti cicke i bradavice.
    Posljednje uređivanje od moia : 24.02.2010. at 09:23

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jesi mozda nasla to istrazivanje/izjavu WHO-a o dudama i razvoju govora i celjusti?

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

ha ha genijalni su mi ovakvi rezoni tipa - ja nisam čula pa ne postoji, ja nisam vidjela pa ne postoji ili nije istina itd...

well.. šta da ti kažem, probaj promjenit izvore informiranja.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa Vidi poruku
    Jesi mozda nasla to istrazivanje/izjavu WHO-a o dudama i razvoju govora i celjusti?
    moj izvor informiranja, kao što sam već i napisala, ljudi su koji rade u praxi par desetljeća kako sa bebama tako i sa roditeljima, i moram se eto pohvaliti jedni su od boljih u eu gradu u kojem ja živim. sorry, ali eto moratu ću te razočarati. moji izvori informiranja najmanje su google i wikipedia.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

inače, ovo za dizanje u nebesa, to nitko ovdje ne radi niti je išta na svijetu uklesano u kamen (osim matematičkih zakonitosti, naravno )

ali kad smo već kod tih nebesa, a znamo da rode uglavnom crpe informacije s googla, prosurfiaj si malo i eu sajtove, možda na kojem drugom jeziku osim američkog engleskog pa ćeš naći jako puno informacija o prednostima dude, kao i onih naravno protiv dude.

pazi samo da istraživanja i studije daitraju unazad najviše 3 godine jer kao i svaka tema na ovom svijetu tako je i duda razvučena od nemila do nedraga. no, ono što su zadnje najnovije studije potvrdile (2005) je da se duda preporuča prije sve i poradi sprečavanja iznenadne dojenačke smrti. dok recimo studija iz 1999 istog instituta je govorila suprotno, da je duda uzrok dojenačke smrti, no uspostavilo se da su razlozi bili prije svega pušačko okruženje gdje je beba boravila i udisala otrove, a ne duda..etc...etc...

dakle, sumirano, apsolutno svaka tema je podložna kontoverzama i neslaganjima, dok se ne dokaže suprotno, pa onda opet suprotno do toga i tako u nedogled.

u svakom slučaju duda postoji i korištena je još prije 3000 godina, kao i zvečka, kao i pelene itd...

a sad ljudi koji sve stavljaju pod lupu, seciraju, trančiraju, isfilozofijrau do granice boli uvijek je bilo i uvijek će biti, samo, kako kaže stara izreka, psi će uvijek lajat, a karavane će i dalje prolaziti.

mara68 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ja sam u trenutcima slabosti pokušala svom šnjofku uvaliti dudu, ali nije išlo. Strašno bi se uvrijedio i ispljunuo ju uz gađenje i dizanje želuca. Mislim da je strašan sisoljubac i smeta mu dodir s gumom. Star je tri mjeseca i sad mi je drago da ju nije prihvatio. Trenutno je u fazi guranja šakica u usta - star je 3 mjeseca. To mi je jako smiješno jer ih obje pokušava ugurati u usta u isto vrijeme Možda mi neka iskusnija mama može dati savjet vezano uz to. Moj instinkt mi kaže da ga ostavim da ih sisa na miru, ne znam jesam li u pravu? Prijateljica fizioterapeut mi je rekla da je to faza, da će sve što uzme u ruke gurati u usta i da mu dopustim.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ha ha genijalni su mi ovakvi rezoni tipa - ja nisam čula pa ne postoji, ja nisam vidjela pa ne postoji ili nije istina itd...

well.. šta da ti kažem, probaj promjenit izvore informiranja.
    Naši izvori informacija po pitanju dojenja su najjači na svijetu - LLLI. Tako da ne vidim zašto bismo mijenjali izvore i išli na one koji manje znaju o dojenju od njih

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Naši izvori informacija po pitanju dojenja su najjači na svijetu - LLLI. Tako da ne vidim zašto bismo mijenjali izvore i išli na one koji manje znaju o dojenju od njih
    he he ovo me podsjeća na mentalitet dječjeg vrtića - moj tata je najjači na svijetu, moja mama najbolje kuha itd... čim netko krene s izjavama najjači, najbolji, najkvalitetniji i to na svijetu, znamo koliko je sati.

nego da ne skrećemo ponovno previše od teme. što se tiče dude, kako je netko ovdje već zaključio, i mi ljudi smo prije svega sisavci i refleks sisanja nam je od primarne važnosti, bebe (fetusi) još u trbuhu sisaju palac ili pupčanu vrpcu, a sad da li će bebe nasisavati u nedolged palac, cicu, dudu, igračku, gazu ili nešto deseto ostaje prije svega na samoj bebi kako odabere, a onda i na roditelju.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a još kad se duda umoči u med... nema veće sreće!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

he he ovo me podsjeća na mentalitet dječjeg vrtića - moj tata je najjači na svijetu, moja mama najbolje kuha itd... čim netko krene s izjavama najjači, najbolji, najkvalitetniji i to na svijetu, znamo koliko je sati.
    Ni tata, ni mama nego Moina patronazna i pedijatar!
    I Moia, naravno.

a sad da li će bebe nasisavati u nedolged palac, cicu, dudu, igračku, gazu ili nešto deseto ostaje prije svega na samoj bebi kako odabere, a onda i na roditelju
    Najbolje je i prirodno da beba sise cicu, onda dudu, palac nikako jer deformira zubice i tesko se rijesiti navike... nadam se da nitko nece shvatiti ozbiljno tvoju izjavu da je jednako ok da beba svoju potrebu za sisanjem zadovolji na igracki ili gazi ili necem desetom.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    a još kad se duda umoči u med... nema veće sreće!
    ovo je po meni pretjerivanje. previše.

mi koristimo dudu SAMO za spavanje. i ok nam je. nije ovisan ali lakše zaspi s njom. i ne vidim ništa loše u tome.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj ninika prvotno napisa Vidi poruku
    ma to s medom je s jedne sasvim desete teme izvučeno debelo iz konteksta i uvaljano ovdje kao floskula. klasika za apricot and co. kad više ne znaju kaj bi, a oće poduprijet kolegicu rodu.

nego apricot, medena , a tek
    kad se krene prvenstveno s voćnom dohranom i još se tome posveti znalački čitav topic time navodeći neposredno i druge da čine upravo to, iako se već odavno zna da voće dolazi tek kao posljednje jer je preteško za još uvijek nježan i nedovljno razvijen bebin probavni trakt.

ali rode imaju najjače izvore na svijetu i najtočnije naravno i uklesano u kamen jel tako

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

gdje sam ja napisala da se počinje s voćem?
    upravo obrnuto, zastupam "struju" koja govori kako NE TREBA započeti voćem i da su potpuno neosnovane priče da dijete neće jesti povrće, ako prvo proba voće.

nemam ja potrebe štititi kolegice Rode, one su pametne žene, izuzetne naobrazbe... ma koliko to tebi smetalo.
    imuna sam na tvoju zločestoću, dosadna si.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj ninika prvotno napisa Vidi poruku

ninika, to je komentar na nešto sasvim drugo, kada je na topicu o medu (pdf. Dohrana) jedna počela pametovati o medu.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

ma to s medom je s jedne sasvim desete teme izvučeno debelo iz konteksta i uvaljano ovdje kao floskula.
    aha..nisam znala. ali ipak..

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    gdje sam ja napisala da se počinje s voćem?
    upravo obrnuto, zastupam "struju" koja govori kako NE TREBA započeti voćem i da su potpuno neosnovane priče da dijete neće jesti povrće, ako prvo proba voće.

ovo sam sve zabrljela.
    zastupam "struju" koja kaže kako je svejedno čime će se započeti i kako to ovisi o kućnim navikana i kulturi. i to stalno i ponavljam.

kao i da apsolutno ne vjerujem da se djeca "naviknu" na slatko pa poslije ne žele "slano".

oprostite na ovolikim postovima, ja jednostavno ne znam koristiti niti ovo računalo, niti novi forum.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa Vidi poruku
    Ni tata, ni mama nego Moina patronazna i pedijatar!
    I Moia, naravno.

meni ti ne dolazi patronažna medicinska sestra, nego babica, postoji značajna razlika tu kod mene. inače tam gdje ja živim babice imaju sasvim drugačiju, dublju, prošireniju, značajniju i važniju ulogu nego recimo kod nas.

dolaze po dva mjeseca nakon proda, savjetuju, vode i pri ruci su 24 sata kroz to vrijeme, a za to imaju stručnu obuku, podebelo iskustvo i bolnicu iza sebe, kao i članstvo u internacionalnoj udruzi babica. i usput ne naplačuju svoje usluge, niti svoje savjete nego to sve pokriva obično zdravstveno.
    eto, samo toliko da ti se smjalić ne onesvijesti od tolikog izvrtanja očima

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj mara68 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam u trenutcima slabosti pokušala svom šnjofku uvaliti dudu, ali nije išlo. Strašno bi se uvrijedio i ispljunuo ju uz gađenje i dizanje želuca. Mislim da je strašan sisoljubac i smeta mu dodir s gumom. Star je tri mjeseca i sad mi je drago da ju nije prihvatio. Trenutno je u fazi guranja šakica u usta - star je 3 mjeseca. To mi je jako smiješno jer ih obje pokušava ugurati u usta u isto vrijeme Možda mi neka iskusnija mama može dati savjet vezano uz to. Moj instinkt mi kaže da ga ostavim da ih sisa na miru, ne znam jesam li u pravu? Prijateljica fizioterapeut mi je rekla da je to faza, da će sve što uzme u ruke gurati u usta i da mu dopustim.
    To ti je samo faza,moja je znala stvarno ugurati obje i ja sam ludila na to,sada je 5 i pol mjeseci i ne pada joj na pamet gurati ruku u usta,sada više voli gumene grickalice.Mi imamo dudu ali nismo ovisnici,više joj je igračka pa je stavlja iz ruke u ruku i intenzivno je koristimo samo za spavanje,u biti sama je ispljune nakon nekog vremena i prestane joj biti zanimljiva.Isto tako dok sam dojila koristila sam dudu i nije nam poremetilo tijek dojenja,mislim da to ovisi dosta i o samom djetetu,prvi je bio ovisnik o dudi ali se isto tako brzo i odviknuo od nje a sa malenom mislim da neće biti problema.I mislim da će mi duda biti jedini spas u ovoj borbi sa zubićima jer je moje dijete po tom pitanju stvarno žestoko(nije zamjena za nošenje nego dapače uz nošenje počeli smo se i nadudavati)

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

jedno je pricati o svom iskustvu a drugo se pozivati na izvore WHO na temelju rekla kazala.

Facilitates proper dental and jaw development
    Nursing is good for a baby's tooth and jaw development. Babies drinking from the human breast have to use as much as 60 times more energy to get food than do those drinking from a bottle. Obviously, a nursing baby's jaws are receiving much more exercise as she pulls her mother's milk into her mouth. Apparently, this constant gentle pulling assists the growth of well-formed jaws and straight, healthy teeth. Among breastfed infants, the longer the duration of nursing, the less chance of dental malocclusion.

The Complete Book Of Breastfeeding M.S. Eiger. MD, S. Wendkos Olds, Copyright 1972, 1987 Comstock, Inc., Workman Publishing Co., Inc., 708 Broadway, New York, NY 10003

Labbok, M.H. "Does Breastfeeding Protect against Malocclusion? An Analysis of the 1981 Child Health Supplement to the National Health Interview Survey" American Journal of Preventive Medicine, 1987

Breastfeeding encourages healthy tooth and jaw development and does not cause tooth decay.

Editorial provided by Beth Leianne Curtis, MSW, CCE, CD(DONA). Beth is the owner of Believe In Birth, in Philadelphia, and a certified Childbirth Educator, Birth Doula, La Leche League Leader, and homebirth midwifery student.
    Breastfed babies have a decreased likelihood for allergies and dental caries. They also benefit from appropriate jaw, teeth and speech development as well as overall facial development. This means that people who were artificially fed may experience more trips to doctors and dentists

http://www.llli.org/FAQ/advantages.html

The act of breastfeeding itself stimulates proper growth of the mouth and jaw, and secretion of hormones for digestion and satiety.
    http://www.unicef.org/nutrition/index_24824.html
    s obzirom da ne mogu vise guglat, a znamo da je izvor UNICEFa jednako vjerodostojan kao i WHO (zapravo imaju zajednicke izvore), mislim da je netko tu nesto pobrkao ili krivo prezentirao

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

i ja sam (bila) zakleti neprijatelj dude.
    imam 4god sisalicu koja je mogla do besvijesti cicati i spavati. ponudila sam ju jednom negdje u 4 ujutro nakon...ma znate pricu, ali nije htjela i ja odustala.
    misic od 2mj je drukciji od pocetka-ne doji do besvjesti nego svaka prije 2, sad 3 sata,a ako mu u medjuvremenu, krivo misleci da je ipak zedan ili gladan, dam cicu povrati sve (kaze mm da ga presaugam!)
    i danas ne moze se smiriti, podojim ga sat i pol nakon podoja, bljucne sve sto je popio i idalje nesretan. dala dudu, i zaspao.
    jos uvijek nisam sretna s tim...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

andrijana, nemoj brinuti ako je duda rješenje većega problema.
    dobro je da si ga pronašla.
    ako vidiš da se mijenja način dojenja, da ima krivi prihvat dojke, izbaci dudu.
    ako sa dojenjem, položajem, prirastom... sve bude dobro funkcioniralo, pomozi se dudom ako vidiš da ne može drugačije.

MMK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Naše kratko iskustvo sa dudom.
    Nismo je planirali davati, pa je nismo ni kupili, naša curica je imala tako jake grčeve da smo krajem drugog mjeseca posustajali i kupili dudu.

Trebalo joj je cca 7 dana da je prihvati, djelovala je lagano smirujuće na bebicu. Kada je beba prihvatila cucu, podoji su počeli da budu malo drugačiji, ni danas to ne bih znala definisati.

Suma sumarum na redovnoj kontroli se ispostavilo da je beba dobila malo ( 600g) od punog mjeseca do 2mj i 12 dana. Ja znam da je tih 600 g dobila u 2.mj , zadnjih 10-ak dana ništa i to zbog dude.

Ekspresno smo je izbacili i nastavili forsirati siku.

orlica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2011

Početno

Mi smo Ireni davali dudu kad je imala cca 2 mj. Stalno ju je pljuvala! Znala sam joj nekada i držati dok sisa ali ništa od toga!

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Pozdrav, ako ima netko na ovoj temi da mi odgovori na slijedeće pitanje: moja beba je stara 2 mjeseca, dojim je na zahtjev, navečer bi beba htjela biti na cici svakih 15 - 30 minuta. Bebi ne dajem dudu ali me svi uvjeravaju da je bolje da je dam jer da je samo pitanje dana kada će beba otkriti palac od kojeg je onda nikad neću odučiti. Zanimaju me iskustva onih koji nikad nisu dali dudu: kako da preduhitrim dijete u tome da ne počne sisati palac i zanima me kada djetetu počne opadati nagon za sisanjem odnosno, do kada dijete, takoreći, zanima samo cica (pogotovo navečer, tijekom dana se uspije zainteresirati i za druge stvari). Sori ako su mi pitanja blesava, ovo mi je prvo dijete pa sam malo zbunjena!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

margaretice, nema ti univerzalniog odgovora.
    moja djeca nisu imala dudu, nisu dudala palac, nisu cuclali nikakve krpice... ništa
    ona dojila 2,5 godine, on 3,5

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ni moji nisu nikad nasli palac. prvo dvoje su imali dudu ponekad, ali su ju izbacili sa oko 10-11 mjeseci, a treca nece dudu uopce, i ne sise palac ni ostale prste

ja osobno mislim da je bolje da ne dajes dudu uopce

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Moja također nije sisala dudu ni palac, a ni bočicu. Duda i bočica su joj postale hit kasnije, sad s 4 godine je nažicala baku da joj kupi dudu da glumi "bebu". Ali to nije ono pravo cuclanje, njoj je to igra. Palac nije nikad sisala. Bila je previše zaposlena stalnim nacicavanjem
    S druge strane, nećaka je imala dudu ali i voli povremeno sisati palac (ne stalno, nego za uspavljivanje).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •