Ja odlučila...neću žurit...neka ostane ta povremena jabučica, tu i tamo koja žlička :)
Printable View
Ja odlučila...neću žurit...neka ostane ta povremena jabučica, tu i tamo koja žlička :)
S prvom bebom (prije 15 god) nakon 4 mj. Cijedila sam sok iz ribane jabuke ili mrkve kroz gazu, ali samo nekoliko žličica, nije nam to bila zamjena za obrok i nismo to papali svaki dan.
Postepeno smo došli do obroka jabučne "kašice iz flašice" (plašila sam se reakcije na pesticide) s oko 5-5,5 mjeseci, a nakon 6 smo polako uveli rižine pahuljice s AD mlijekom. Sa 1 godinom smo već jeli sve i izbacili smo AD mlijeko na flašicu, a negdje oko 1,5 god odbacili smo AD mlijeko u potpunosti i prešli na kravlje. Tijekom odrastanja nismo imali ni jednu epizodu alergije na hranu, samo jednu na vodu iz vodovoda koja nam je otežavala kupanje i tuširanje, ali je (srećom) prošla za godinu-dvije.
Drugu bebu čekam sada i mislim da ću i ovaj put krenuti jako lagano ranije da bih sa 6mj dijete bilo spremno za obrok dohrane.
sa navrsenih 6 mjeseci i nikad mi nije palo napamet da pocnem ranije.
Počeli smo papti 10-ak dana prije 6 mjeseci. Nama je pedijatrica na pregledu sa 4 mjeseca rekal da počnemo sa dohranom jer to je novi hit u zdravstvu, a ono da se počinje sa dohranom tek sa 6 mjeseci je zastrajelo. Po onom kako je ona objašnjavala mi bi sada bili na pečenoj janjetini ili govedini jer to je dobro za željezo. Nisam je poslušala jer je moja odluka bila 6 mjeseci ništa samo cika. Moram priznati da me mnoge poznanice gledaju u čudu jer šefica ne jede, a njen sa 5,5 mjeseci već papa juhicu sa mesekom, a još veći šok sam doživjela neki dan kada je rođakinja bebača od nekih 7 mjeseci hranila pršutom. Naravno da me je u čudu gledala kako ja svoju hranim pečenom jabučicom.
Sa skoro 8 meseci. Alergičari smo i muž i ja, pa nismo žurili. Mada nas je pedijatrica kritikovala opasno, ja sam slušala jednog imunologa koji me je tako savetovao.
Dohranu je ljudski prihvatila tek posle godinu dana, i to mi je, kad pogledam sad, baš drago jer je tako dugo većinom pila mleko.
Neke reakcije na hranu ipak nismo izbegli, ali sigurna sam da bi bile mnogo gore da smo počeli ranije.
Bez obzira što sad po novom savetuju raniji početak dohrane, ja ne bih počinjala, jer ne vidim niti jedan logičan razlog za to, osim "nove mode". Moje dete je do 14 meseci lepo napredovalo a pila je skoro isključivo moje mleko. Znači, po meni bi bilo optimalno početi par meseci pre napunjene godine.
Najbolje je kad govore da trebaš dat djetetu jesti kad te onako s velikim zanimanjem gleda dok ti jedeš. Eto, nekidan me mali s toliko zanimanja i uzbuđenja gledao dok sam rašpala nokte. Što? Da mu dam rašpicu?
Nama je pedijatar "preporučio" da bi sa 5 mjeseci već trebali davati djetetu voćne sokove. Do sada smo isključivo na dojenju i ne pada mi na pamet davati nikakve sokove dok bebin organizam nije spreman na to. Neće joj ništa biti ako taj slavni sok, ili bilo koju drugu namirnicu, proba mjesec dana kasnije. E sad, primjetila sam da pitaju mame, kada dovedu bebe od 6mj na pregled, kako beba podnosi dohranu, što sve jede... Pitanje za mame koje nisu poslušale svoje pedijatre... Da li ste im rekle istinu (da niste još krenuli) ili ste legale?:roll:
Da, rekla sam istinu. Da, po preporuci WHO, Unicefa, bla, bla ne počinjem dohranu pre punih 6 meseci. A kad sam se konsultovala (privatno) sa inunologom i to sam rekla, mada je dr prevrtala očima.
Ja sam rekla dr. svaki put istinu. Uvijek smo razgovarali o dohrani što jede, kad je počeo, što odbija. E onda nam je preporučio čokolino, a i onda sam mu rekla istinu što mislim o tome. :lol:
prije 5 godina čekala sam skoro 6 mjeseci da počnem s dohranom prve bebe. njegovi vršnjaci su već jeli, a naša pedijatrica je smatrala da mogu početi između 4.mj i 6.mjeseci prema svojoj odluci. tad me jedna od mama koje su ranije počele s dohranom pitala gdje samja to pročitala i molila da joj posudim knjigu. moram priznati da ni danas (očito da za drugo dijete nisam nabavljala nikakvu novu literaturu) nemam ništa gdje bi to jasno pisalo; u literaturi se svagdje navodi 4-6mjeseci. molim vas ako imate knjigu i autora, voljela bi pročitati više o opasnostima prerane dohrane(može i stučno, ne mora biti "priručnik za roditelje").
Što se tiče "prešućivanja" doktoru. Ja doktoru ne prešutim ništa, pa mora biti upoznat sa svime što radim ili ne radim sa svojim djetetom po njegovim uputama.
Ja sam dr. rekla i svoje mišljenje o sokovima, čajevima, čokolinima, i objasnila zašto tako mislim i zašto ih djetetu ne dajem.
Konzultirala sam se s njim i objasnila zašto ne prelazim na viši broj AD - a, koje su razlike u sastavu,...
Isto tako ako "na svoju ruku" otiđem s djetetom kod nekog specijalista, npr. dermatologa, obavezno za dan dva donesem kod dr. nalaz da si upiše u karton i da prokomentiramo nalaz.
Meni je to ključno za dobar odnos s doktorom.
Isto tako što mnogi spominju, ako ti se ne sviđa, promijeni dr.
To je divna i krasna mogućnost u Zgb., i u večini gradova, ali mi npr. "na selu" nemamo niti pedijatra, jer je dao otkaz i otišao raditi u jednu zgb. bolnicu, nego imamo dr. opće prakse koji uglavnom liječi djecu, ali prima i odrasle. Dakle, nema mogućnosti promjene, prihvatiš kakav je i s tim se nosiš najbolje što znaš. Vidiš koje su mu jače strane, gdje je "slabiji" i tako surađujete.
mi smo započeli sa dohranom sa točno 6 mjeseci
mene zanima nakon koliko ste vi uvele drugi obrok??
ne mislim mu ništa davati barem do 6 mj, baš mi je lijepo ovako kad siki.... i dok god ne vidim da je spreman za više papat će moje mlijeko. (čak i pedijatrica tako misli, vau!)
babica mi je na prvom podoju rekla da je dojenje hranjenje s ljubavlju :heart: (ako se može, naravno, hoću reći time me još više motivirala)
Prvi put sa 6mj, iako sada mislim da nije bio potpuno spreman, tako da drugi put mislim čekati i više.
i nas je pedijatrica savjetovala da sa 4mj uvedemo dohranu, prvo voćne sokove iza svakog obroka, pa onda nakon par dana kašice. al ništa od toga
mi smo danas bili kod pedijatra, imamo 4mj i savjetovala nam je da s 5mj krenemo sa sokom od mrkve, jabuke i kruške te kašicama, mi nismo mislili davati ništa do 6mj jer isto smatram da nije potrebno i da djetetov organizam nije spreman, tako da ćemo ignorirat pedijatričin savjet, ni inače mi se nije sviđalo što mi je svaki puta rekla da mi dijete zasad dobro napreduje na isključivom dojenju, ali da ćemo slijedeći put vidjet da li ćemo uvest adaptirano mlijeko, ne znem ćemo takve obeshrabrujuće izjave za dojenje, kad je beba svaki puta dobila i na težini i visini baš koliko je trebala prema svojoj liniji
zanima me kako ste počele sa 6mj, ja planiram svaki tjedan jedna namirnica, npr. prvi tjedan kad krenemo samo sok od jabuke, da li je to u redu, koliko puta taj prvi tjedan, jedan, dva dana?
voljela bih čuti koji savjet o tom početku
neki danas su me isto pitali da li ćemo joj to davat na flašicu ili? kakvu flašicu? pošto dojimo, ja sam joj mislila sve to davat na žličicu
tina 55, moje mišljenje je da je sok nepotrebna namirnica, a kamoli sok na flašicu.
Najjednostavnija "tehnika" za započeti dohranu jabukom je uzmeš jabuku, prerežeš ju na pola i žličicom stružeš "kašicu" od jabuke i tako daš djetetu da proba. Siguro će netko dati i pametniji savjet.
mi smo počeli kad je tin imao 6,5 mj, sad ima 7,5.
pa meni se ta teorija sa sokovima isto čini bezveze, još nam je pedijatrica rekla da možemo i kupit te sokove, al kao u početku malo pije pa je šteta bacat ostatak, a ja sam se zgrozila na te kupovne sokove, ko zna čega tu sve nema u sastavu, a ionako pije mlijeko, čemu sok?
za uvođenje hrane se planiramo držat one Rodine tablice, samo nas muči način uvođenja
ja sam isto mislila s kašicom, znači naribam jabuku žličicom i dajem na žličicu, da li moram prije prokuhat tu jabuku (negdje sam vidjela takav savjet), i s kakvim ste jabuka vi počele, onima iz nekog supermarketa? mi ćemo krenut sredinom travnja i tad još ne mogu ubrat nešpricanu sa stabla, a bojim se čim su sve tretirane one iz supermarketa
drugo što me muči je kad joj moramo dat dodatnu tekučinu?pretpostavljam da je na početku uz koju kašicu voća ne treba dodatna tekučina, iako se već sad svi čude što ne pije vodu, čaj i slično
i još sam se sjetila jednog pitanja: da li da joj kašicu jabuke razrijedim sa svojim izdojenim lijekom?
malo sam vas zatrpala pitanjima :), al volim se detaljno informirati
oprostite na grešci u prethodnom postu, nije mi uhvatilo m, izdojenim mlijekom, a ne lijekom
tina 55, ako počinješ jabukom, na žalost, kao i s drugim namirnicama, uzmeš kakva ti je dostupna. Idealno bi bilo da je netretirana, ali jako teško da ćeš takvu pronači. Ako uspiješ, super.
Ovo kako sam ja navela samo uzmeš polovicu jabuke i sa žličicom ju stružeš, dakle nema niti ribanja niti ničega. Čista jabuka. To sam napisala, jer obično na početku dohrane beba ionako samo kuša, pa da se ne moraš gnjaviti s ribanjem i sličnim stvarima.
Što se tiče kuhana/sirova jabuka, to je više tvoja odluka. Ja sam na početku ponudila kratko kuhanu, jer mi se činila sirova preteška, ali može i sirova.
Što se tiče miješati s mlijekom ili ne, svejedno je. Ja nisam miješala, jer više volim da voće konzumira kao čisto voće. Nisam mu nikad voće miješala sa mlijekom, žitaricama,... ali i to se može, i to je zdrav i kvalitetan obrok. Znači ovisi samo o tome što se tebi čini ispravnije.
više nisam sigurna točno koliko je imao kad smo počeli sa dohranom znam da je bilo iznad 6 mjeseci, 6,5-7-7,5 znam samo da je imao bronhitis sa 6 mjeseci kad smo kao trebali početi i njegova pedijatrica, kao i specijelisti na srebrnjaku su mi rekli da mu ne dajem nikakvu novu hranu niti ništa dok je bolestan i pod terapijam. da ne bi još neku alergijsku reakciju na sve to imao pa da se ne desi da se ne zna od čega- hrane ili lijekova. ništa miu nije bilo, sisao je kao i uvijek, svi sretni, nikakvih alergija i sve 5. :)
Ja sam morala s 4 mjeseca posto joj mlijeko (AD) vise nikako nije bilo dovoljno, i htjela je jesti svaka dva sata cak i preko noci iako je uvijek bila beba koja spava cijelu noc. Sada papamo rucak i veceru i super štima!
Meni je isto pedijatrica savjetovala da počnemo sa dohranom tj. sokićima ako se to može nazvati dohrana ali moja bebolina ne podnosi ništa osim vode i čaja tako da smo probile led prošli tjedan sa kašicom od mrkve i ona joj je mljac ali tu još uvijek stojimo,ne žuri mi se previše s ničim više joj može naškoditi nego učiniti dobro,i da,sokiće ne mislim davati.
E vidis, zaboravila sam napisati u vezi sokica da moja bebica sokice nikakve doslovno NE PODNOSI, gade joj se skroz! Ali zato obozava sve moguce baby cajeve sto je po meni jos bolje nego da pije sokove.
Nemoj misliti da te samo napadam po svim temama, ali moram pokušati dati ti dobronamjeran savjet inače ću kako se kaže "na guzicu progovoriti".
1. ne trebaju joj apsolutno nikakvi čajevi, niti sokovi, voda je sasvim dovoljna, čak što više poželjna
2. mislim da si jako rano krenula s dohranom i moje dijete je bilo i je još uvijek na AD - u. Kako joj je bilo slabo mlijeko? Da li ste prešli na veči broj? Da li ste pravilno slagali obroke? Možda ju je u tom trenutkumučilo nešto sasvim stoto pa je zato svaki čas tražila (zubi npr.,...)
3. dohranu si započela i sad što je tu je, nema povratka, ali mislim da jako žuriš. Djetetu od 5 mjeseci koliko je tvoja stara, ne treba i ručak i večera, mislim da je to preveliko opterečenje za maleni želučić i komplatni probavni sustav.
Da li poštuješ pravilo o uvođenju namirnica. 1 namirnica 4 dana, pa druga,... da se lakše primjete alergijske reakcije? Ako poštuješ to pravilo, onda nije moguće da bi več dogurale do dva kompletna obroka,...
4. na Forumu imaš odličnih tekstova o dohrani, postoji i odlična tablica dohrane, nije kasno, pokušaj još korigirati što možeš. I prije svega uspori, dijete ima cijeli život pred sobom da isprobava nove okuse, pričekaj, pusti da joj probavni sustav sazrije.
Sretno!:-)
Da pojasnim jos jednom, to je pocelo sa 3 mjeseca i trajalo je i dalje kad je navrsila 4, trazila je jesti svaka 2 sata s time da smo presli i na prijelazno mlijeko ali efekt maltene isti, izdrzala bi eventualno 2 i pol sata i opet gladna.
A vezano za obroke vjerojatno sam se jaaaako krivo izrazila pa je ispalo da papa 2 kompletna obroka - evo za rucak papa nesto od ovog il kombinaciju dvoje od toga: spinat, mrkvica, blitva ili vocnu varijantu npr bananu, jabuku pomjesanu eventualno s baby keksom ili industrijske kasice od kojih jede samo marelicu i krusku. Dakle nije da ima neki bog zna kako opsiran jelovnik i zasad smo na tome i stvarno idemo polagano.
Sto se tice vecere - iskljucivo mlijecnu kasicu sa zitaricama i prijelaznim mlijekom!
Njen raspored je ovaki otprilike plus-minus pol sata: 8h mlijeko - 11 i pol/podne rucak - 16/17h mlijeko - 19h mlijeko - cca 03h opet mlijeko
ispravak 19h - mlijecna kasica!!
btw ne ljutim se uopce, ne brigaj!
ja mojoj bebi jos nisam uvela nista, tek mu je 5 meseci, ali mislim da je za gabi prerano da jede bebi keks. takodje, banana je sama po sebi dovoljno slatka da bi se dopunjavala i sladila keksom.
tako ja mislim i toga cu se i drzati tj. necu hraniti bebu na taj nacin. ima vremena da jede slatkise, sto kasnije to bolje.
ako pravis slatku kasicu, daj joj proso sa slatkim vocem npr.
jabuka s baby keksom, i to jednim cisto zbog ukusa. banana svjeza samo vilicom napravim pire od nje, s keksom nebi mjesala jer i sama mislim da bi joj bilo preslatko.
Ovo kaj si napisala da tvoje dijete jede, je ustvari manje "zasitno" od mlijeka. Ako je pojela malo mrkvice ili špinata, bila bi sitija da je popila mlijeko.
Isto tako u jutro ti je razmak veči od 3 sata od mlijeka do obroka, još jedan pokazatelj da izdrži bez problema, i dalje mislim da je ono bila samo faza.
Baby kaks u toj dobi je sasvim suvišan.
E da, moje dijete na AD je po dogovoru s pedijatrom jelo svaka 2 sata po danu i svaka 3 sata po noći do 4 mjeseca. U principu sam ga hranila na zahtjev, ako je htip jesti nakon 1,5 sati, ok, jeo je, nikad mi nije palo na pamet da mu nije dovoljno.
Koliko ti je dijete dobivalo na kilaži po mjesecima do sad?
moje dete je na mom mleku pa evo sa 5 meseci nikada nije spavao u komadu duze od 3 sata, uglavnom uvek se na 2 sata budi i sisa. cele noci. danju spava najduze 40 minuta i pre i posle spavanja sisa.
ja mu nudim pa ako hoce sisa, ako nece odbije ili samo malo gucne tek da okvasi usta i nastavi da se smejulji i igra.
mislim da je normalno da beba jede na 2 sata. ima kada ce jesti.
baby keks je po meni totalno suvisan pa sa cime god. prvo nemaju oni ukus kao i mi, mi smo nasa cula iskvarili bas na taj nacin. sutra nece hteti da jede voce bez keksa dodatko zbog ukusa. lako se na takve stvari covek navuce. ne treba bebi rafinirani secer i hidrogenizovane biljne masti koje se nalaze u keksu.
njima je hrana samo hrana za sada a nije culno uzivanje.
Isključivo dojena 6 mjeseci, sa dohranom smo počeli sa točno navršenih šest mjeseci. Najmanje 5 dana razlike pravim između uvođenja nove namirnice, nekada i više.
Svu hranu joj nastojim sama pripremati i ne miksati, kupovne kašice je probala par puta kada je to zaista bilo neizbježno.
U hranu joj ne stavljam ni sol ni šećer i nastojim da to zaista bude zdrava hrana - žitarice, voće i povrće bez ikakvih pahuljica, lina, keksa i sl. - smatram da je to zaista nepotrebno i da će se toga najesti u životu. Zdrave prehrambene navike se stvaraju u ovoj dobi.
Sada, sa 7 mjeseci i tjedan dana, ima dva obroka dnevno - doručak i večeru, i jako je lijepo prihvatila dohranu.
Obično kada proba novi okus, pojede samo par žlica, ali svaki idući dan je puno bolje, na kraju završi da tako da pojede čitav obrok te namirnice.
Priznajem da nisam pobornica produženog dojenja i to čisto radi sebe, npr. noćna buđenja i dojenja su me zaista počela previše iscrpljivati, iako se ona uopće ne budi često - jednom ili, sada već rijeđe, dvaput, ali nastojat ću je do godine dana dojiti (sa izbačenim noćnim podojima, nadam se :mrgreen:).
a s kakvom rižom ste počele? kojom palentom (običnom iz trgovine)?
Ja sam i rizu (kupila sam neku slatku, ali mislim da je obicna bijela pozeljna) i palentu kupila u Bio&Bio, ali mislim da ima i u DM-u od Alnature, isto bi trebale biti iz organskog/ ekoloskog uzgoja.