E točno to sam htjela reći svojim postom!
Printable View
sinoć sam čitala što je napisala silan ali nisam stigla ništa napisati, ali jednostavno nisam mogla vjerovati svojim očima što piše, a što se tiče vjerovanja da li netko piše istinu ili ne iskreno me ne zanima ako me koja tema zanima ja je pročitam uopće ne razmišljam da li je istina ili ne ali sse ne držim striktno onoga da ako je nekome pomoglo mora i meni, puno toga sam prošla sa svojim djetetom i iako je sustav po našim bolnicama ajme majko ipak prvo kad mi dijete zaboli odem kod doktora - njima najviše vjerujem
a najbolji su mi oni koji se kao "furaju na neki zdrav život" pa te krivo gledaju ako svom jednogodišnjaku daješ jesti kroki ili monte jer je to pročitala da više nije in i nije zdravo pa te smatra lošom mamom, a grozi se antibiotika i tih farmaceutskih stvari pa nakraju ugrozi svoje rođeno dijete.............
Ja sam, u stvari, htjela reći, da se ogromna većina nas "pakira" ili cenzurira ili prezentira, nazovite to kako hoćete, bilo svjesno, bilo automatski. U tom smislu imam prema nekim stvarima, ako su "hot teme" odmak. Oko nekih tehnikalija i banalnosti mislim da je stupanj autopakiranja manji, pa to vjerujem - tipa servisni kutak i slično. Ali, ove ojetljivije teme - od odgoja, međuljudskih odnosa, preko poroda, preko "forumske politike", tu mislim da se većina na nekin način, nesvjesno ili svjesno, pakira.
Ali, vjerujem nekih 80% da stvarno tako doživljavaju kako su napisali.
Evo, di se ja pakiram - vjerojatno neću iskakat s pričom koliko moje dijete gleda TV, primjerice. Takve nekakve stvari. Osim ako mi to ne pravi neupravljivi problem pa dođem po iskustvo i savjete mama. U tom smislu, da na svom primjeru objasnim što mislim pod "pakiranjem".
ljudi se mijenjaju.... ako je danas netko napisao kako je porod kod kuće opća glupost, a nakon dvije godine rodi doma, to ne znači da toj osobi ne trebamo vjerovati... to samo znači da se ljudi razvijaju i rastu... ili se smanjuju :/ pod teretom života...
moram kao prvo naglasiti da mi je iskreno zao sto sam u zadnje vrijeme imala viska slobodnog vremena pa sam pocela gledati i neke druge podforume osim mog maticnog o neplodnosti, cisto da mozak rasteretim izmedju dva postupka.
i vjerujem curama na neplodnosti. apsolutno.
poprilicna sam naivka u zivotu, pa sam vjerovala napisanom i na drugim pdfovima.vise ne vjerujem. ne vjerujem ni u dobre namjere moderatora drugih pdf-ova.
i iskoristiti cu ovaj post da iskazem ogorcenje i ogromno razocarenje jednoumlju moderatora (necu ici u sirinu, dosta je ljudi spominjalo o cemu se radi) u toj mjeri da me je ostatak foruma (osim moje neplodnosti) razocarao u potpunosti. nitko ne moze iznijeti svoje misljenje ili negodovanje a da se topic automatski ne kljuca. katastrofa.
a sad se vracam u moju misiju rupicu zvanu PREDIVNA neplodnost (nemrem bilivit da sam te dvije rijeci napisala zajedno), jer u usporedbi sa ostatkom forumskih bicevanja mi tamo zivimo u raju.
if you know what i mean....
lijepo i ugodno druzenje vam zelim.
Verujem, ali ne svima..
u nekakvim nevažnim temama uglavnom vjerujem ljudima o njihovim iskustvima
a u nekim važnijim temama uglavnom se čudim kakvih ljudi sve ima (valjda onda i ja spadam pod naivne)
savjete koje (ako uopće) tražim, pročitam i dugo obrađujem prije nego išta konkretno poduzmem
Ne ne vjerujem svemu što pročitam, ono što mi nije spojivo s logikom jednostavno preskoćim i ne čitam, ali to ne znači da nekome drugome to nije super logično. Ne analiziram forumaše i forumašice. I ja imam boljih i lošijih dana, pa mi je jednom sve ružičasto, a drugi puta mi je sve crnjak, pa ovisno o mom trenutnom raspoloženju znam i komentirati. Nevolim euforične teme i teme ovo je ovakva tema i svi koji imaju suprotno mišljenje neka se razgovaraju negdje drugdje. Istine (relativne) mogu isplivati samo u međudijalogu dviju strana suprotnog mišljenja. Volim rodu, čitam njihove članke, a rodin forum doživljavam najviše kao razbibrigu, razmjenu iskustava, pronalazak poneke dobre informacije, komunikaciju ljudi sa sličnim potrebama. Slijepo vjerovati nekome koga ne poznaš je suludo. Naka samo dvoje ljudi pokuša opisati isti događaj kojem su prisustvovali, hmmmm.
Ljudi sigurno ne napišu uvijek sve. Ja prva sigurno ne napišem i ne pada mi na pamet pisati neke stvari jer ja nisam neki virtualni nick, iza mog nicka stoji ime i prezime i određeni broj korisnika me zna i u realnom životu, i neke stvari koje ne iznosim drugima u RL ne pada mi na pamet ni iznositi na forumu. Nekad davno kad sam bila nova i nitko me nije znao, stvarno mi nije bilo problematično pisati o čemu god. I ne govorim sad o tome da ja pišem jedno a mislim ili mi se događa drugo, ja izabirem ne pisati uopće o nekim stvarima. Pa se recimo na osnovu mojih postova može vidjeti zasigurno samo jedna dimenzija mene.
Ovo su dvije odvojene kategorije.
Vjerujem ljudima kad pišu da su išli tamo-i-tamo i napravili to-i-to. Drugi je par rukava je li to bilo i ok, kužiš?
Možda si nespretno sročila pitanje.
Ako si htjela pitati vjerujem li da je u postovima na forumu sadržana ultimativna istina, moj bi odgovor bio - ne.
Meni nije nikad palo na pamet da bi netko nešto lagao, a pogotovo izmišljao bolest djeteta :roll:
Tu i tamo padnem pod utjecaj kupiti nešto što xy osoba hvali :oops:
Gledam i tko je autor napisanog i tako odvagnem težinu izrečenog/ napisanog.
KAd se već stalno provlači da pametan čovjek ne traži info na Netu pa da je svejedno što se piše po forumu.
Svjedoci smo nekolicine ljudi koji po struci nisu nutricionisti nit' doktori no stalno linkaju upitne studije, istraživanja i članke s Neta. I duboko vjeruju u to što skidaju s neta, informirani su u tolikoj mjeri da će se upustiti u prepisku s bilokojim doktorom.
Isto tako će štefica skinuti info s podrškastog podforuma i eto ti, sutra je najpametnija po pitanju dodataka prehrani.
Istina, velika. Ajme, neke stvari nad kojima sam se čudila prije 5 godina su mi sad mainstream LOL a da ne govorimo o tome da je i sami forum drugačije zanimlijv osobi koja je tek rodila i ima problema s dojenjem i osobi koja je recimo tu 7 godina. I ljudi i odlaze i dolaze na ovaj forum jer im je u nekom trenu valjda trebao i nadam se i možda pomogao, a kad se ta više svrha ne ispunjava onda se maknu ili se okrenu prema nečem što ih trenutno zanima. Sve je to normalno.
Da stalno disclaimate da pametan čovjek neće skočiti s nebodera jer to pročita na podrškastom podforumu.
Pa neću ni ja otići kupiti sve dionice na Zagrebačkoj burzi makar neki mešetar rekao da treba sad kupiti SVE i da ću biti bogata za xy godina.. ali da, i dalje ću čitati i tražiti info koje me zanimaju a one koje smatram nebitnim preskakati. To se zove common sense. A ako to nemaš, uzalud sve, i da ne postoji internet i forum, opet bi se zeznuo s nečim. Common sense je ipak nužan u svim životnim sferama, pa tako i u čitanju foruma.
Ti nećeš, a netko drugi?
Da taj i taj broker objavi na stranicama HNB-a (ili neke druge poznate "ustanove") preporuku da se kupi xy dionica. I da svo osoblje dođe to potpisati i da editiraju svakoga tko napiše da nisu normalni i da te dionice ne vrijede. Svejedno misliš da to nitko ne bi poslušao? I da HNB ne odgovara za ono što mu se piše po stranicama.
Iznesenim iskustvima u principu vjerujem, no savjete, naravno, primam sa zadrškom. Hoću reći, ne vjerujem da će kopriva svakom pomoći da ima gušću kosu (meni definitivno ne pomaže), ali zato vjerujem da bez heparina neću održati iduću trudnoću (s čim se slažu i liječnici).
Moj je matični pdf (potpomognuta) od neprocjenjive pomoći kad trebam informacije o klinikama, zakonu i sl. (da ne spominjem da sam tek tu upućena na sve pretrage koje bi trebalo obaviti nakon uzastopnih pobačaja, što ne čudi s obzirom na liječničku škrtost na riječima, savjetima i uputnicama).
Uglavnom, pojela bih limun umjesto da uzmem sintetički vitamin C, ali temperaturu 41 sigurno ne bih skidala rakijom, nego bih trčala doktoru.
Pretpostavljam da nitko ovdje informacije ne uzima zdravo za gotovo, a zgodnih savjeta definitivno ima.
verujem onim forumasima koje sam upoznala uzivo,
zatim onima koje postaju po vise godina,
stavljaju svoje fotke, fotke dece, stanova, muzeva.
i iste te fotke mozete naci na nekom drugom forumu, ili fejsu i sl.
verujem da su rode nekome toliko postale trn u oku
da se rade ovakve stvari.
ljudi se menjaju, vremena se menjaju.
danas je porod kod kuce iliegalan,
za npr 10 god mozda ces biti ovca ako odes roditi u bolnici.
kako nazivate osobu koja resi da rodi kod kuce
zato sto su to uradile fidji, aqua, puhovi, saradadevii,
ili resi da ne cepi svoju decu jer tako rade davor, marta, djuma?
oprostite, ali taj je ili glup ili lazov.
ja ih nazivam ekstremnima (po mojim mjerilima), ti ih ocito (odnosno vas) nazivas sasvim normalnima a nas zatucanima.
i tako je otkad je vika i covika.
p.s. nikada ne bih postala slike muza, sebe, moga stana, djeteta na forumu. jel me i to cini zatucanom?
Kako kad, ali to je ne bitno. većina situacija je moguća pa mi rasprava o tome donese neke nove svjetonazore. Ne zamaram se. Tamo di nanjušim malo lovačkih priča, ne odgovaram ili odem.
Posjećenost je jedno, utjecaj je drugo. Mašala da imamo, već bi postojale kuće za porode, babice koje porađaju doma i sve bi žene koje žele dojiti i dojile :)
I to, ali i još nešto.
Kada se prosječno inteligentna osoba info o recimo kućnom porodu, ide na nekoliko stranica poznatim po temama o roditeljstvu, dojenju i sl. (između ostalog). Ne ide na stranice automoto društva.
A ako sve te stranice funkcioniraju na način na imaju ovakve podforume podrške, onda osoba stječe krivu sliku o kućnom porodu.
No odosmo u OT.
OT sad na 1.programu o istinitosti pisanja na interntu (forumima) i koliko ljudi vjeruju pročitanom:-)
ne, nije
zatucan je onaj ko drvi po svom i ne odustaje, bez obzira na sve argumente protiv
onaj ko ne misli svojom glavom je blesav (ako ima čime da misli) ili osoba sa posebnim potrebama (ako nema) - bez uvrede bilo kome
onaj ko "prepiše" je jednostavno - pomodan
instinkte slušaju životinje
ljudi slušaju druge ljude i - razum
zato se i zovemo homo sapiens
on topic
vjerujem dok ne skužim da je drugačije
ne vjerujem kad neko piše nesuvislo i ne barata sa osnovnom terminologijom onoga o čemu piše, posebno kad piše s visoka
autocenzurišem svoje postove :shame on me:
zašto?
zato što to smatram potrebnim
i ja svima sve vjerujem :oops:
ja ipak vjerujem da su se novinari vise pripremali za takav prilog
ali ako nisu, dobra im je taktika
da smo trazili nekog/u da u medijima nesto kaze, trazili vi svijecom
Nebi mi ni palo na pamet da o tome razmišljam. Ono što pišem, pišem kako mislim i osjećam. Vjerujem da tako i drugi.
Naravno da ne vjerujem svima i svemu. Ne idem unaprijed za time da nekog unaprijed sumnjičim i mislim da laže, ali kroz forumsko iskustvo sam se osvjedočila da je dobro biti oprezan. Nepovjerenje mi prije svega stvara loš način komuniciranja. Pri tome ne mislim samo na vrijeđanje nego i na dodvoravanje i na ono što je netko već napisao da netko piše a vidi se da nema pojma o tome o čemu piše. Takve osobe najčešće izbjegavam.