Ljudi sigurno ne napišu uvijek sve. Ja prva sigurno ne napišem i ne pada mi na pamet pisati neke stvari jer ja nisam neki virtualni nick, iza mog nicka stoji ime i prezime i određeni broj korisnika me zna i u realnom životu, i neke stvari koje ne iznosim drugima u RL ne pada mi na pamet ni iznositi na forumu. Nekad davno kad sam bila nova i nitko me nije znao, stvarno mi nije bilo problematično pisati o čemu god. I ne govorim sad o tome da ja pišem jedno a mislim ili mi se događa drugo, ja izabirem ne pisati uopće o nekim stvarima. Pa se recimo na osnovu mojih postova može vidjeti zasigurno samo jedna dimenzija mene.
Ovo su dvije odvojene kategorije.
Vjerujem ljudima kad pišu da su išli tamo-i-tamo i napravili to-i-to. Drugi je par rukava je li to bilo i ok, kužiš?
Možda si nespretno sročila pitanje.
Ako si htjela pitati vjerujem li da je u postovima na forumu sadržana ultimativna istina, moj bi odgovor bio - ne.
Meni nije nikad palo na pamet da bi netko nešto lagao, a pogotovo izmišljao bolest djeteta
Tu i tamo padnem pod utjecaj kupiti nešto što xy osoba hvali
Gledam i tko je autor napisanog i tako odvagnem težinu izrečenog/ napisanog.
KAd se već stalno provlači da pametan čovjek ne traži info na Netu pa da je svejedno što se piše po forumu.
Svjedoci smo nekolicine ljudi koji po struci nisu nutricionisti nit' doktori no stalno linkaju upitne studije, istraživanja i članke s Neta. I duboko vjeruju u to što skidaju s neta, informirani su u tolikoj mjeri da će se upustiti u prepisku s bilokojim doktorom.
Isto tako će štefica skinuti info s podrškastog podforuma i eto ti, sutra je najpametnija po pitanju dodataka prehrani.
Istina, velika. Ajme, neke stvari nad kojima sam se čudila prije 5 godina su mi sad mainstream LOL a da ne govorimo o tome da je i sami forum drugačije zanimlijv osobi koja je tek rodila i ima problema s dojenjem i osobi koja je recimo tu 7 godina. I ljudi i odlaze i dolaze na ovaj forum jer im je u nekom trenu valjda trebao i nadam se i možda pomogao, a kad se ta više svrha ne ispunjava onda se maknu ili se okrenu prema nečem što ih trenutno zanima. Sve je to normalno.
Da stalno disclaimate da pametan čovjek neće skočiti s nebodera jer to pročita na podrškastom podforumu.
Posljednje uređivanje od icyoh : 04.02.2010. at 15:07
Pa neću ni ja otići kupiti sve dionice na Zagrebačkoj burzi makar neki mešetar rekao da treba sad kupiti SVE i da ću biti bogata za xy godina.. ali da, i dalje ću čitati i tražiti info koje me zanimaju a one koje smatram nebitnim preskakati. To se zove common sense. A ako to nemaš, uzalud sve, i da ne postoji internet i forum, opet bi se zeznuo s nečim. Common sense je ipak nužan u svim životnim sferama, pa tako i u čitanju foruma.
Ti nećeš, a netko drugi?
Da taj i taj broker objavi na stranicama HNB-a (ili neke druge poznate "ustanove") preporuku da se kupi xy dionica. I da svo osoblje dođe to potpisati i da editiraju svakoga tko napiše da nisu normalni i da te dionice ne vrijede. Svejedno misliš da to nitko ne bi poslušao? I da HNB ne odgovara za ono što mu se piše po stranicama.
Iznesenim iskustvima u principu vjerujem, no savjete, naravno, primam sa zadrškom. Hoću reći, ne vjerujem da će kopriva svakom pomoći da ima gušću kosu (meni definitivno ne pomaže), ali zato vjerujem da bez heparina neću održati iduću trudnoću (s čim se slažu i liječnici).
Moj je matični pdf (potpomognuta) od neprocjenjive pomoći kad trebam informacije o klinikama, zakonu i sl. (da ne spominjem da sam tek tu upućena na sve pretrage koje bi trebalo obaviti nakon uzastopnih pobačaja, što ne čudi s obzirom na liječničku škrtost na riječima, savjetima i uputnicama).
Uglavnom, pojela bih limun umjesto da uzmem sintetički vitamin C, ali temperaturu 41 sigurno ne bih skidala rakijom, nego bih trčala doktoru.
Pretpostavljam da nitko ovdje informacije ne uzima zdravo za gotovo, a zgodnih savjeta definitivno ima.
verujem onim forumasima koje sam upoznala uzivo,
zatim onima koje postaju po vise godina,
stavljaju svoje fotke, fotke dece, stanova, muzeva.
i iste te fotke mozete naci na nekom drugom forumu, ili fejsu i sl.
verujem da su rode nekome toliko postale trn u oku
da se rade ovakve stvari.
ljudi se menjaju, vremena se menjaju.
danas je porod kod kuce iliegalan,
za npr 10 god mozda ces biti ovca ako odes roditi u bolnici.
kako nazivate osobu koja resi da rodi kod kuce
zato sto su to uradile fidji, aqua, puhovi, saradadevii,
ili resi da ne cepi svoju decu jer tako rade davor, marta, djuma?
oprostite, ali taj je ili glup ili lazov.
ja ih nazivam ekstremnima (po mojim mjerilima), ti ih ocito (odnosno vas) nazivas sasvim normalnima a nas zatucanima.
i tako je otkad je vika i covika.
p.s. nikada ne bih postala slike muza, sebe, moga stana, djeteta na forumu. jel me i to cini zatucanom?
Kako kad, ali to je ne bitno. većina situacija je moguća pa mi rasprava o tome donese neke nove svjetonazore. Ne zamaram se. Tamo di nanjušim malo lovačkih priča, ne odgovaram ili odem.
Posjećenost je jedno, utjecaj je drugo. Mašala da imamo, već bi postojale kuće za porode, babice koje porađaju doma i sve bi žene koje žele dojiti i dojile![]()
I to, ali i još nešto.
Kada se prosječno inteligentna osoba info o recimo kućnom porodu, ide na nekoliko stranica poznatim po temama o roditeljstvu, dojenju i sl. (između ostalog). Ne ide na stranice automoto društva.
A ako sve te stranice funkcioniraju na način na imaju ovakve podforume podrške, onda osoba stječe krivu sliku o kućnom porodu.
No odosmo u OT.
OT sad na 1.programu o istinitosti pisanja na interntu (forumima) i koliko ljudi vjeruju pročitanom![]()
ne, nije
zatucan je onaj ko drvi po svom i ne odustaje, bez obzira na sve argumente protiv
onaj ko ne misli svojom glavom je blesav (ako ima čime da misli) ili osoba sa posebnim potrebama (ako nema) - bez uvrede bilo kome
onaj ko "prepiše" je jednostavno - pomodan
instinkte slušaju životinje
ljudi slušaju druge ljude i - razum
zato se i zovemo homo sapiens
on topic
vjerujem dok ne skužim da je drugačije
ne vjerujem kad neko piše nesuvislo i ne barata sa osnovnom terminologijom onoga o čemu piše, posebno kad piše s visoka
autocenzurišem svoje postove :shame on me:
zašto?
zato što to smatram potrebnim
ja ipak vjerujem da su se novinari vise pripremali za takav prilog
ali ako nisu, dobra im je taktika
da smo trazili nekog/u da u medijima nesto kaze, trazili vi svijecom
Nebi mi ni palo na pamet da o tome razmišljam. Ono što pišem, pišem kako mislim i osjećam. Vjerujem da tako i drugi.
Naravno da ne vjerujem svima i svemu. Ne idem unaprijed za time da nekog unaprijed sumnjičim i mislim da laže, ali kroz forumsko iskustvo sam se osvjedočila da je dobro biti oprezan. Nepovjerenje mi prije svega stvara loš način komuniciranja. Pri tome ne mislim samo na vrijeđanje nego i na dodvoravanje i na ono što je netko već napisao da netko piše a vidi se da nema pojma o tome o čemu piše. Takve osobe najčešće izbjegavam.
Vjerujem u napisano.
Mislim da smo svi uglavnom došli pisati na forum kako bismo podijelili svoja mišljenja i iskustva.
Pisati izmišljene priče i proučavati reakciju mase, tko bi za to imao vremena.
A informacije s foruma filtriram, pročitat ću, vjerovati u iskrenost, ali ne znači da ću i ja tako napraviti.
Mislim da svatko nosi drugačiji doživljaj priče koju pročita ali da sam pročitala i nebuloza,jesam mada se nisam previše na to osvrtala,kako je već rečeno prije izgledalo mi je to kao provokacija.E sad vjerujem li ili ne definitivno ovisi o temi(mislim da se bol od gubitka djeteta ne može preuveličati) ali većinu uzimam sa rezervom možda iz jednostavnog razloga što mi se nečiji problemi i dileme ne čine problemima i dilemama,ali svatko ima pravo postaviti temu pa će možda jednom i moja nekome biti nebuloza.Inače sam po prirodi sumnjičava osoba i nikome ne vjerujem slijepo,ali ako netko hrani svoj ego time što se predstavlja za nekog tko nije onda mi je žao osoba koje će slijepo slijediti savjete tzv. profesionalaca.
Ne svakome i ne svemu.
Neke pdf-ove zaobilazim, jer ne volim trošiti energiju na sukobljavanje mišljenja sa neistomišljenicima.
Znači mi kada pročitam i tudja iskustva vezana za situacije koje me zanimaju, ali ih dooobro profiltriram pre nego što ih primenim u rešavanju svojih problema.
Tema je potaknuta jednim gradonačelnikom o kojem su na forumu xy pisale laži o njemu. Pa se o razglabalo o tome kako svatko skriven iza nicka može pisati na forumima što poželi.. sredinu emisije tj priloga nisam mogla dobro pratit zbog klinca, ali zadnja rečenica je bila da je internet medij kojem ljudi najviše vjeruju.
Prilog je bio jako kratak, žao mi je što nisam sve uspjela pohvatati![]()
Posljednje uređivanje od bubica27 : 04.02.2010. at 22:19
kako se kaže u životu... vjeruješ ljudima ako si i sam iskren, ako sam lažeš teško da ćeš vjerovati drugima!
na forumu sam vjerovala ljudima do trenutka kada nisam naišla na laž koja je utjecala na druge, javila sam moderatorima i to se riješilo.. no od tada... ne vjerujem više ni "prosjacima" kojima sam znala ubaciti 2,3,4,5 kuna u prolazu ili dati komad kruha i litru mlijeka i radi takvih "prosjaka" oni pravi tj. siromašni ljudi su azkinuti... isto je i ovdje...
što se tiče xy forumašice, trolova, glupača... nije mi palo na pamet da bi mogla raditi to samo da isprovocira forumaše dok sad nisam krenula čitati ovaj topic... no onda mi je sinulo i zaključila sam da MENI nebi bilo ni na kraj pameti piskarati po forumu dok mi je jedno dijete u koma stanju u bolnici, drugo ne znam gdje a treće na sisi... da se radi o mojoj bebi bila bih 0-24 u bolnici makar morala dojiti tamo samo da budem uz bolesno dijete, al to sam samo ja.....
mene čak ni ne iritira to ako netko iskrivi istinu.. tipa tih smokića i inih stvari iz razloga da ne digne prašinu i da se uklopi, mene više iritira bahatost, arogantnost nekih forumašica (ne smijem imenovati, šteta!!! a možda i bolje tako...)
i još nešto... kao što vidite u mom nicku, ja koristim svoje ime i prezime, i svatko zapravo može znati tko sam i što sam... kad sam se ulogirala prvi put ovdje činilo mi se ispravnim koristiti prezime... ajme šta sam bedasta...
i još samo jednom ću se ponoviti... ovaj forum nije što je nekad bio... i jako mi je zao radi toga jer mi je puno forumašica pomoglo u teškom i ključnom razdoblju života samim time što su bile tu i što me nisu kritizirale... danas kod otvaranja teme: ŠTO SAM POJELA ZA RUČAK! će se naći netko ko će te popljuvati ili admin koji će zaključati temu jer je već više pita obrađena, ili ti indirektno kaže da je uzasno glupa i da je briše... a meni je možda od životne važnosti... eto... toliko od mene...
Ja svima sve verujem. Mislim verujem kad ljudi pišu o svom životu, gde su bili, šta im se događa.
Strašno bi me zamaralo da se sad ja tu pitam da li neko možda laže ili štajaznam.. Polazim od sebe, govorim istinu i verujem da i drugi govore istinu.
E sad, druga je stvar sa savetima. Kad već potežemo lekove i lečenje: verujem da kad neko napiše da je izlečio npr. gljivice jogurtom i češnjakom, istina. Ali to ne znači da ću i ja raditi isto, ili ako i pokušam, ne znači da ću uspeti.
Takođe ću i neke vrlo ozbiljne stvari po zdravlje i život proveriti na mnogo strana.
Naravno, igra mi ulogu i ko je šta napisao. Neke ljude čitam već 4-5 godina i stvarni su mi kao da ih poznajem, znam im imena dece, sećam se nekih slika ako su stavljali. Još ako im znam i zanimanje, rado ću prihvatiti stručan savet.
A za hitna i životno bitna pitanja ionako ne idem na forum, već na hitnu, u miliciju ili gde već treba![]()
Ne razmisljam unaprijed o tome pise li netko istine ili lazi.
Polazim od sebe i jednostavno ne mislim da netko laze (jer ja kad pisem ne lazem i ne izmisljam, ne uljepsavam, ne izostavljam), dok se ne pokaze suprotno. Polazim i od mog osobnog stava da je pisana komunikacija teza - lakse je nesto podrazumijevati (i pritom biti potpuno u krivu), ne napisati detalj koji bi mozda post obojao sasvim drugacije nego kakav je sad, lako je upasti u zamku i iscitati ton iz pisane poruke (a tona ne bi trebalo biti ili smo ga krivo iscitali) + polazim i od osobnog iskustva da ima forumasa koji pisu ono kako bi htjeli da je (a bas i nije tako u RL), ne napisu sve sto je bitno za odredjenu situaciju (tj. presute stavke bitne za stvaranje ispravne slike), itd.
Zato iznimno cijenim one koji doista zive ono sto pisu.
Ja sam se kao forumasica i kao osoba jako promijenila (usudjujem se reci na bolje) od pocetaka forumiranja 2001.
Vrlo rijetko sam informaciju s foruma uzela zdravo za gotovo i iskoristila je u RL bez provjere. Ako sam i napravila takvo sto, napravila sam u dijelovima zivota koji nisu mogli ugroziti ni mene ni djecu (npr. nisam uvodila prvo mrkvicu, vjerovala sam na rijec da nije ok kao prva namirnica... nisam koristila cajevac za cuvanje prljavih platnenih pelena jer sam procitala da isusuje kozu i vjerojatno nije dobar izbor za njegu pelena).
Promijenila sam dosta stavova i dijelova zivota na temelju informacija s foruma (ne samo ovog) koje su mi bacile bubu u uho i natjerale me da preispitam neke ukorijenjene stavove, da istrazim, naucim, prokomentiram s ljudima u cije znanje i iskustvo imam povjerenja i odvazem kako ce se promjena uklopiti u nas nacin zivota. Ne mislim da sam zbog toga glupa, lakovjerna ili bilo sto lose. Ali je mozda lose sto podrazumijevam da svi forumasi tako pristupaju informacijama, s rezervom i promisljajuci. Nadam se da nisam u krivu.
Kad dođe neka obezglavljena kokoš pa piše bedastoće, fino uzmem laptop, odem na WC i imam odlično srać štivo...
Uzimam sve s rezervom. Doduše, ni ne provodim toliko vremena na forumu pa da čitam baš sve teme i diskusije. A i ne volim se ubacivati u diskusije s nekim koga ne vidim oči u oči, ne ide mi taj vid komunikacije.
Savjete i iskustva u vezi dojenja, pelenašenja, dohrane ... redovno ispratim. Do sada su mi u velikom broju slučajeva pomogli. A ako mogu, napišem i svoje iskustvo, možda također nekome pomogne.
Nisam baš sumnjičava po prirodi,
ali na ovom forumu ima previše savršenih i nepogriješivih majki, žena, domaćica,
da bih u to sve mogla povjerovati.
Nekada me neke stvari čak i u načinu pisanja i slaganja smajlića smetaju,
pa ih baš ne doživljavam,
kao npr. sada preskačem sve ove postove sa silnim LOL-činama.![]()
Ma nece, ti si osoblje
Ima veze s topikom: ja se nikada ne bih javila da pricam nesto za TV jer bi onda svi vidjeli da sam debela. A ja ovdje prodajem spiku da sam komad.
No dobro, zaozbiljno - kuzim frustraciju zbog nesuradnje, ali neke forumasice rade i volontiraju u nekim drugim udrugama, drustvima i slicno, te mozda nemaju vremena jos i za udrugu na cijem forumu dangube (ko ja sad).
Pa svi povremeno i bar ponekad dangubimo na forumu.
A na koga si onda mislila?