Hoćeš mi dati recept ? Ili me uputiti ako već postoji na forumu.:-)
Printable View
svaka čast cure. hvala na receptima. sutra probavamo prvu verziju!
Peterlin, staviš šaum onda na kolač? Ja sam inaće tuka za kolače pa ak je pitanje glupo nemoj zamjeriti. Pitam jer mi bilo žao baciti bjelanjke.
... Moj se hladi...
Ovo namjeravam raditi ovih dana... Zvuči mi dobro, a jednostavno.
25 dkg brašna
15 dkg maslaca (malo ću smanjiti - na 12,5 dkg)
5 dkg šećera
1 žutanjak
1 žlica kiselog vrhnja
limunova korica
Nadjev:
6 dcl mlijeka
8 dkg griza
1 vanilin šećer
2 jaja
10 dkg šećera
5 dkg grožđica (ne mora se)
Umijesiti prhko tijesto, pola staviti u frižider, pola u zamrzivač na 40-tak minuta. Pola tijesta ravnomjerno namrviti i utisnuti u protvan. Na tijesto rasporediti nadjev, a gore naribati smrznuti dio tijesta.
Nadjev: mlijeko s vanilin šećerom staviti kuhati, kad zakipi, postepeno sipati krupicu i kuhati na umjerenoj temperaturi.
Žutanjke i šećer pjenasto izmiksati, bjelanjke izraditi u čvrst snijeg. U ohlađen griz umiješati žutanjke, limunovu koricu, grožđice i na kraju snijeg od bjelanjaka.
Peći na 170 stupnjeva 40-tak minuta (ili kraće, ovisno o pećnici).
Zaboravila sam napomenuti da ću opet koristiti baby griz... Mislim da je on bolji za kolače - kako je Peterlin napisala, finije je strukture.
i mi smo ljubitelji olfo kremsnita :-)
meni je podloga keks, pa onda stavim "gris-kremu", pa opet naslazem keks i onda slag
Radila sam varijantu na temu ovog kolača i meni je puno bolje kad sam koristila neki jako grubi griz i dio griza sam zamijenila pudingom od vanilije - kad je tako grubi griz, imam osjećaj da je krema rahlija.
Hvala ti, isprobat ću tvoju varijantu - s grubljim grizom i pudingom od vanilije, vidim da su i druge cure stavljale puding, zvuči baš dobro. Treba isprobavati, ovaj kolač je kao stvoren za to...
ja sam po ovom receptu radila tortu, podloga je naravno bio biskvit. i bilo je savršeno. inače lažne kremšnite su postale jedan od omiljenih kolača mojim klincima.