Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 52

Tema: Kocke od griza (lažne kremšnite)

  1. #1
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno Kocke od griza (lažne kremšnite)

    2 žutanjka
    1 litra mlijeka
    1 šalica griza (pšeničnog)
    1/2 šalice šećera
    2 vanilin šećera
    1/4 margarina

    Petit (ili neki drugi) keksi za podlogu
    šlag
    ribana čokolada

    Od litre mlijeka malo odvojiti i umiješati s grizom, žutanjcima, šećerom i vanilin šećerom; ostatak mlijeka zakipiti i uliti gornju smjesu. Kuhati dok se ne zgusne uz stalno miješanje (ja još kratko vrijeme kuham nakon zgušnjavanja, jer volim te žutanjke malo duže prokuhati). Smjesu ohladiti (ja stavim lonac u sudoper napunjen hladnom vodom). U mlaku smjesu dodati 1/4 margarina i dobro izmiješati.
    U protvan složiti red petit keksa, na njih rasporediti kremu, a kremu prekriti šlagom. Ukrasiti ribanom čokoladom i dobro ohladiti u frižideru.

    Jednostavno i jako fino!

  2. #2
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Hvala na receptu, obožavam ovak jednostavne stvari. Zvuči fino... Da li se lijepo reže?

  3. #3
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Jako se lijepo reže, super izgleda, samo ga moraš dobro ohladiti.

  4. #4
    kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Postovi
    2,338

    Početno

    to su ovdje poznate Olfo kremšnite

  5. #5
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Nisam znala...

  6. #6
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Ja imam nešto malo drugačiji recept, 2 žutanjka i samo 1/4 margarina (ili maslaca) - ovo s cijelim maslacem od 250 g je malo previše za moj ukus.

  7. #7
    kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Postovi
    2,338

    Početno

    n.grace, nemoj da ti bude neugodno , kratko si nam ovdje, nije ni čudo što ne znaš za kremšnite , to je tema od prije nekoliko godina

    Samo ti nama piši

  8. #8
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno


  9. #9
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    moze li se staviti na dno nesto drugo umjesto petit beure keksa?

  10. #10
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Uvijek sam radila s keksima, nama je to odlično, a MM je predložio list oblatne umjesto keksa... meni,trenutno, ništa drugo ne pada na pamet...

  11. #11
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Probat ću ja pravu koru za kremšnite staviti (obično lisnato tijesto). Za one kojima se to ne da peći, znalo je toga biti i gotovog za kupiti, a vjerujem da ima i danas, po velikim dućanima ili u slastičarnama.

  12. #12
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    bravo, ja bi tako nesto

    kako se razvalja lisnato, na koju debljinu?
    koliko se pece?
    kako se pritisne da se ne skupi u se?

  13. #13
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj ivarica prvotno napisa Vidi poruku
    bravo, ja bi tako nesto

    kako se razvalja lisnato, na koju debljinu?
    koliko se pece?
    kako se pritisne da se ne skupi u se?

    Ne da se meni zafrkavati s lisnatim tijestom. Treba ga jaaaako tanko razvući (jedna "cigla" trebala bi biti dosta za 2 kore, tj. paket za 4 kore, ako nije tanko razvaljano, onda je masno). Razvalja se na pek-papir i peče vrlo kratko (5-6 min) na preokrenutom plehu.

    Ovo je daleko najjednostavnije:

    http://www.podravka.hr/brandovi/proi...snatog-tijesta

    - nisam lijena (jako) nego sam lokalpatriot... To planiram raditi za Uskrs.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 08.03.2010. at 09:41

  14. #14
    saška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    1,051

    Početno

    Citiraj ivarica prvotno napisa Vidi poruku
    bravo, ja bi tako nesto

    kako se razvalja lisnato, na koju debljinu?
    koliko se pece?
    kako se pritisne da se ne skupi u se?
    Ivka,
    uzmeš tepsiju (kako vi to književno kažete protvan) u koju ćeš kasnije uliti smjesu za olfo kremšnite. Okreneš tepsiju naopačke, ja lisnato pečem na dnu tepsije. Staviš papir za pečenje i lisnato razvaljaš da visi sa stranica, znači cm, dva tri veće od tepsije jer se u pečenju malo skupi. Ne zanam koliko se peče, ja pečem dok nije ispečeno
    Kad je gotovo i hladno, ako se napuhalo u pečenju, slobodno ga pritisni rukom (kad je već u tepsiji pripremljeno da na njega staviš kremu), ono će popucati, ali ga krema poveže.

  15. #15
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Evo, napravila ja ovo danas, nismo još probali jer ima prenoćiti u frižideru.

    Stavila sam dolje kekse kak piše u izvornom receptu, da vidim hoće li nam se svidjeti (to je proba pred Uskrs).

    U receptu sam napravila slijedeće dorade:
    - 3 žumanjka umjesto 2 u kremu
    - umjesto margarina - pravi maslac
    - vanilin šećer Alnatura vanilija burbon
    - od preostala 3 bjelanjka skuhala šaum sa pola šalice šećera i to premazala na žutu kremu (2 bjelanjka bi mi bila premalo za to)
    - posipala čokoladom u prahu jer mi se našla pri ruci, iako namjeravam na to drugi put staviti pravu glazuru, barem točkastu... a možda mi se dopadne i ova turbo verzija...

    Daljnji komentari sutra, kad napadnemo.

    Žuta krema se lijepo mazala
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 13.03.2010. at 20:51

  16. #16
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Super si ovo iskombinirala, nadam se da ćete biti zadovoljni. Inače, i ja preferiram maslac - u receptu je originalno bio margarin, ali sam svega par puta njega stavljala (neku eko-verziju), a od onda samo malo maslaca. Alnatura stvari su mi zakon - mislim da će ova burbon vanilija biti odlična. Javi, molim te, kako vam se svidjelo, baš sam znatiželjna.

  17. #17
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Evo, prijavljujem da smo umlatili pola pleha...

    Krema se nije stisnula kako sam si i mislila (mjerila šalicom od 2,5 dl) i pitala u prvom svom postu. Idući put smanjit ću količinu mlijeka za oko 1 - 1,5 dl da krema ispadne gušća.

    To je istovremeno i jedina zamjerka, kolač je savršen!

    n.grace, hvala za ovo - sjajna stvar za lijenčine kakva sam i sama...

  18. #18
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Peterlin, tako mi je drago da vam se dopalo, tak sam hepi...
    Uvijek tražim neka najjednostavnija, a ukusna rješenja za deserte - i rado ću dijeliti receptiće sa svima vama!

  19. #19
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Moji dečki su ljubitelji grisa i za vikend traže repeticiju...

  20. #20

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    SZ Hrvatska
    Postovi
    1,942

    Početno

    znači, trebalo bi ipak malo smanjiti količinu mlijeka?

  21. #21
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    Citiraj Smajlić prvotno napisa Vidi poruku
    znači, trebalo bi ipak malo smanjiti količinu mlijeka?

    ne znam, ja sam smanjila pa mi je ispalo pregusto

  22. #22
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj Smajlić prvotno napisa Vidi poruku
    znači, trebalo bi ipak malo smanjiti količinu mlijeka?
    Da. Namjeravam staviti taj 1-1,5 dl sa strane, pa ako vidim da se jako zgušnjava pri kuhanju, uvijek se može dodati.

    Ja sam stavila jedan žumanjak više (imala sam lijepa velika jaja, to je dodatna tekućina, cca 0,5 dl) da dobijem bjelanjke za šaum. Koristila sam maslac. Vjerojatno bi se bolje steglo od margarina.

    Koristila sam obični gris pšenični (ne onaj za bebe).
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 31.03.2010. at 15:09

  23. #23

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    Meni isto po receptu OK.
    I ne stavljam žumanjke....

  24. #24
    XENA avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    1,026

    Početno

    Meni je zapravo pretežak, imam osječaj da je previše griza u njemu, drugi put ću staviti manje griza, a bjeljanjke izbiti i umutiti u toplu kremu.
    Što se tiće jednostavnosti i brzine palac gore!

  25. #25
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Cure, baš mi je drago da vam se kolač sviđa, samo naprijed s preinakama/nadopunama, sigurno ćete smisliti još bolje varijante!

  26. #26
    kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    početak Slavonije
    Postovi
    2,137

    Početno

    I nama je bilo super. Stavila sam 3 žumanjka i možda malo manje mlijeka (nisam mjerila) i maslac kao Peterlin i nije bilo prerijetko. Nego, radila sam jedan drugi kolač od griza gdje na 1l mlijeka (tj. špinanog šećera) ide 200g griza i bude taman gustoće. Možda je stvar u grizu? Ja fakat ne znam koji sam stavila, baby ili obični.

  27. #27
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Ja sam uvijek radila s baby grizom, mislim da je finije strukture za ovaj kolač. Isprobaj obje vrste griza i vidjet ćeš što vama najviše odgovara.

  28. #28
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj kljucic prvotno napisa Vidi poruku
    I nama je bilo super. Stavila sam 3 žumanjka i možda malo manje mlijeka (nisam mjerila) i maslac kao Peterlin i nije bilo prerijetko. Nego, radila sam jedan drugi kolač od griza gdje na 1l mlijeka (tj. špinanog šećera) ide 200g griza i bude taman gustoće. Možda je stvar u grizu? Ja fakat ne znam koji sam stavila, baby ili obični.
    Kad budeš imala vremena, stavi taj recept sa špinanim šećerom... Moji dečki obožavaju taj okus.


    n.grace, isprobat ću baby gris idući put, nisam ga imala doma kad sam prvi put radila.

  29. #29
    kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    početak Slavonije
    Postovi
    2,137

    Početno

    Kolač sa grizom
    prvi fil: 400 g šećera (ja sam stavila 200 g)
    1 l mlijeka
    200 g griza
    Na blagoj vatri rastoptii šećer, sve vrijeme miješajući pa u to sipati mlijeko (po mogućnosti toplo, karamel se stvrdne, ali se opet rastopi). Kad provri, dodati griz. Vruće sipati u uljemnamazani pleh i ostaviti da se ohladi.
    drugi fil: 250 g margarina/maslaca (ja sam stavila 130 g)
    200 g šećera u prahu (ja sam ovo potpuno izbacila)
    2 vrećice pudinga od vanilije
    6 žlica šećera (ja sam stavila 4)
    0,5 l mlijeka
    Umutiti margarin sa šećerom u prahu (ovo sam preskočila). Skuhati 2 pudinga sa 6 žlica šećera u pola litre mlijeka. Ohladiti i pomiješati sa margarinom i šećerom u prahu (ja sam samo umutila malo margarina).
    Drugi fil staviti na prvi i na to šlag (2 vrećice).
    Ja sam još radi dekoracije posipala sa kakaom.
    Koristila sam protvan 20x30 cm.


    Svake godine ovo radim svom najboljem prijatelju za rođendan. To mu je najomiljeniji kolač. Upravo jučer je otišao cijeli protvan Za drugi puta mislim kao podlogu staviti lisnato. Možda i puding može biti drugog okusa. I ovo šećera što sam ja stavila je i više nego dovoljno. Mogla bih jdrugi puta probat prvi fil napravit sa 200 g šećera, 0,5 l mlijeka i 100 g griza. Onda bude tanje i tamnije i okus karamela bude izraženiji.

  30. #30
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    ključić, inače podloge nema nikakve?

  31. #31
    kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    početak Slavonije
    Postovi
    2,137

    Početno

    Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    ključić, inače podloge nema nikakve?
    Ne.

  32. #32
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Evo, još jedan s grizom:

    Griz kocke s višnjama

    1 l mlijeka
    12 dkg šećera (slobodno smanjiti)
    12 dkg griza
    ribana korica naranče po ukusu
    1 žličica limunova soka
    1 staklenka kompota od višanja

    2 pudinga od vanilije
    šećera po ukusu
    800 ml mlijeka
    2 vanilin šećera
    šlag

    Zakipiti mlijeko, dodati šećer. posudu maknuti s vatre i uz lagano miješanje dodati griz i narančinu koricu. Kuhati još 5 minuta uz miješanje.
    U ohlađenu smjesu dodati ocijeđene višnje i limunov sok.
    Promiješati i izliti u protvan malo namočen vodom (za varijantu bez podloge; tko želi podlogu, može staviti kekse ili već po želji).
    Razmutiti pudinge i šećere sa 100 ml mlijeka, te skuhati u preostalih 700 ml mlijeka.
    Topli puding istresti na griz, a kada se ohladi, premazati šlagom i ukrasiti po želji.

  33. #33
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    ja sam ih ponovo jucer pravila, ovaj put s cijelom litrom mlijeka plus tri bjelanjka umijesana u smjesu
    i opet mi je previse griza
    mozda je moja salica prevelika? 200 ml
    Posljednje uređivanje od ivarica : 10.04.2010. at 17:06

  34. #34
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,506

    Početno

    ivka, ja stavljam pola kolicine griza (100gr) + 1 puding od vanilije
    i bude taman (meni)

  35. #35

    Datum pristupanja
    Jul 2005
    Postovi
    530

    Početno

    Radila sam sa sojinim mlijekom, bez jaja i krema je ispala malo gusta, ubacila sam pola jogurta i ispalo je savrseno... odlican kolac.

  36. #36
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj emily prvotno napisa Vidi poruku
    ivka, ja stavljam pola kolicine griza (100gr) + 1 puding od vanilije
    i bude taman (meni)
    Na ovu ideju sam i ja došla, ali nisam još isprobala (ne možemo to jesti svaki tjedan). A netko je napisao da treba staviti gris za bebe, a ne običan, jer je finije strukture pa ne bude onak "zrnato".

  37. #37
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    sto je to gris za bebe, prvi put cujem

  38. #38
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno


    to je onaj griz na kojem pise bebi

    ja sam mislila da je stvar samo u pakiranju, malo pakiranje pa zato bebi gris pise a ne da je finije

  39. #39
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Citiraj Mondu prvotno napisa Vidi poruku
    Radila sam sa sojinim mlijekom, bez jaja i krema je ispala malo gusta, ubacila sam pola jogurta i ispalo je savrseno... odlican kolac.
    Mondu, možeš i u ohlađenu smjesu umiješati sojin puding od vanilije, mislim da bi to bilo fino, a dobila bi i lijepu žutu boju tipičnu za kremšnite...

    Jako mi je drago da vam se svima dopada kolač!

  40. #40
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj ivarica prvotno napisa Vidi poruku

    to je onaj griz na kojem pise bebi

    ja sam mislila da je stvar samo u pakiranju, malo pakiranje pa zato bebi gris pise a ne da je finije
    I ja isto... ali n.grace je to napisala negdje na sredini topica. Nema veze... sutra pečem zlevenku.

  41. #41

    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Postovi
    1,192

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Nema veze... sutra pečem zlevenku.
    Hoćeš mi dati recept ? Ili me uputiti ako već postoji na forumu.

  42. #42
    diči avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    557

    Početno

    svaka čast cure. hvala na receptima. sutra probavamo prvu verziju!

  43. #43

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    417

    Početno

    Peterlin, staviš šaum onda na kolač? Ja sam inaće tuka za kolače pa ak je pitanje glupo nemoj zamjeriti. Pitam jer mi bilo žao baciti bjelanjke.

    ... Moj se hladi...

  44. #44
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj sanja77 prvotno napisa Vidi poruku
    Peterlin, staviš šaum onda na kolač? Ja sam inaće tuka za kolače pa ak je pitanje glupo nemoj zamjeriti. Pitam jer mi bilo žao baciti bjelanjke.

    ... Moj se hladi...
    Da. Od preostalih bjelanjaka skuham šaum, namažem na kolač i posipam čokoladom u prahu.

  45. #45
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno Pita od griza

    Ovo namjeravam raditi ovih dana... Zvuči mi dobro, a jednostavno.

    25 dkg brašna
    15 dkg maslaca (malo ću smanjiti - na 12,5 dkg)
    5 dkg šećera
    1 žutanjak
    1 žlica kiselog vrhnja
    limunova korica

    Nadjev:

    6 dcl mlijeka
    8 dkg griza
    1 vanilin šećer
    2 jaja
    10 dkg šećera
    5 dkg grožđica (ne mora se)

    Umijesiti prhko tijesto, pola staviti u frižider, pola u zamrzivač na 40-tak minuta. Pola tijesta ravnomjerno namrviti i utisnuti u protvan. Na tijesto rasporediti nadjev, a gore naribati smrznuti dio tijesta.

    Nadjev: mlijeko s vanilin šećerom staviti kuhati, kad zakipi, postepeno sipati krupicu i kuhati na umjerenoj temperaturi.
    Žutanjke i šećer pjenasto izmiksati, bjelanjke izraditi u čvrst snijeg. U ohlađen griz umiješati žutanjke, limunovu koricu, grožđice i na kraju snijeg od bjelanjaka.

    Peći na 170 stupnjeva 40-tak minuta (ili kraće, ovisno o pećnici).

  46. #46
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Zaboravila sam napomenuti da ću opet koristiti baby griz... Mislim da je on bolji za kolače - kako je Peterlin napisala, finije je strukture.

  47. #47
    haribo avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    deutschland
    Postovi
    1,352

    Početno

    i mi smo ljubitelji olfo kremsnita

    meni je podloga keks, pa onda stavim "gris-kremu", pa opet naslazem keks i onda slag

  48. #48
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Radila sam varijantu na temu ovog kolača i meni je puno bolje kad sam koristila neki jako grubi griz i dio griza sam zamijenila pudingom od vanilije - kad je tako grubi griz, imam osjećaj da je krema rahlija.

  49. #49
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Hvala ti, isprobat ću tvoju varijantu - s grubljim grizom i pudingom od vanilije, vidim da su i druge cure stavljale puding, zvuči baš dobro. Treba isprobavati, ovaj kolač je kao stvoren za to...

  50. #50

    Datum pristupanja
    Jul 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    8

    Početno

    HAribo,

    ajde mi se javi na PP. Hvala...
    Sju



    Citiraj haribo prvotno napisa Vidi poruku
    i mi smo ljubitelji olfo kremsnita

    meni je podloga keks, pa onda stavim "gris-kremu", pa opet naslazem keks i onda slag

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •