samo potpisivanje koliko js (od max 3) želimo dati na oplodnju je ok ali smatram da klinike koje smatraju da onda to znači da se u slučaju svih oplođenih onda sve moraju i vratiti krše zakon.
Sreća moja da to u Rijeci nije takav slučaj.
Printable View
samo potpisivanje koliko js (od max 3) želimo dati na oplodnju je ok ali smatram da klinike koje smatraju da onda to znači da se u slučaju svih oplođenih onda sve moraju i vratiti krše zakon.
Sreća moja da to u Rijeci nije takav slučaj.
pa da..nema veze rizik u višeplodnim trudnoćama, samo nek se pumpa statistika..
Tia, da je tome tako, koji bi točno smisao bio u potpisivanju broj stanica koje želiš da ti se oplode? Mislim, više od 3 ti ionako ne smiju oploditi..
tia, jucer sam ti pokusala objasniti da oni koji ne postuju da se sve oplodjene js vrate (dakle max 3) krse zakon, a ne obratno! i to da se sve oplodjene moraju vratiti ne smatraju klinike nego MINISTAR i njegovi suradnici! dakle klinike koje to rade samo postuju zakon, a ne krse ga! 100% provjereno!
samo pretpostavljam da se neki prave blesavi pa to ne provode, ali zakonski bi morali! sumnjam da ima previse provjera.
nazalost, mislim da ih ne bi morali zamrznuti nego bi ih bacili
ako povlacis pristanak, ti ides doma, oni ti ne rade nista i bacaju zametke
ako zamrzavaju zametke, zbog gripe, hiperstimulacije ili otkrivenog tumora izmedju punkcije i transfera (autor ove kombinacije je biserko milinovic) onda ti opet odmrzavaju SVA TRI i transferiraju SVA tri
iskreno sumnjam da ce se ijedna normalna zena zbog rusenja zakona u takav sport uvaliti pa moraju prihvacati ucjenu
tako da i dalje samo ONI imaju pravo unistavati zametke (vidite slajd s plitvica s brojem zametaka koji su propali)
Tia moram se sloziti s frkom i reci da ce prije biti obrnuto, jer onda cijeli zakon i sva ogranicenja nebi imali nikakvog smisla, obzirom da su doneseni s ciljem da se zametci ne unistavaju. Zakonodavac smatra da zamrzavanje unistava zametke, zato je zamrzavanje zametaka i zabranjeno. Prema tome, ako se oplode 3 jajne stanice, sva tri zametka bi se morala i vratiti...
Kakve veze ima gripa? Samo se trebaš dobro oznojiti u sauni i eto te ko nova!:roll:
Za razliku od talijanskog zakona, iz kojeg je u hrvatski zakon prepisano ogranicenje oplodnje na 3 j.s., u hrvatskom zakonu NIJE ZABRANJENO UNISTAVANJE ZAMETAKA. To je kontradikcija u zakonu. Svi vi koji mislite da je unistavanje zabranjeno zato jer je zamrzavanje zabranjeno, grdno se varate. Takodjer, u hrvatskom zakonu NE POSTOJI OBAVEZA VRACANJA SVIH ZAMETAKA. Sve takve interpretacije su proizvoljne. Osim toga, NE POSTOJI PRAVILNIK KOJIM SE TRAZI ODABIR BROJA JAJNIH STANICA ZA OPLODNJU. Tko od vas zahtijeva transfer svih zametaka i potpis, KRSI ZAKON i podlozan je tuzbama zbog dovodjenja u opasnost zdravlja zene. Molim vas da procitate hrvatski zakon i talijanski zakon pa cete vidjeti i sami:
Hrvatski clanak 15 : http://narodne-novine.nn.hr/clanci/s...7_88_2150.htmlV
talijanski zakon (koji je u medjuvremenu promijenio talijanski Ustavni sud 2009. u dijelovima u crvenom - u prvom slucaju brisuci, a u drugom slucaju dodajuci recenicu kojom se zamrzavanje zametaka prosiruje na slucajeve kad istovremeni transfer nije moguc, dakle, zamrzavanje 3. embrija)Citiraj:
Članak 15.
U postupku izvantjelesne oplodnje mogu se oploditi najviše tri jajne stanice dobivene u jednom postupku.
Broj zametaka koji se unose u tijelo žene ne može biti veći od onoga koji, u skladu s profesionalnim dostignućima i iskustvima, obećava uspješan postupak medicinske oplodnje i, koliko je moguće, ograničava rizik višeplodne trudnoće.
U jednom postupku nije dopušteno unijeti u spolne organe žene više od tri zametka.
Višak preostalih spolnih stanica pohranjuju se za korištenje uz uvjete propisane ovim Zakonom.
Članak 9.
Bračni drugovi pojedinačno ili zajedno mogu povući pristanak i odustati od postupka medicinske oplodnje sve dok sjemene stanice ili jajne stanice ili zametak/ci nisu uneseni u tijelo žene.
pravilnik o davanju pristanka na postupak MPO ne ukljucuje odluku o broju jajnih stanica:Citiraj:
1. Zabranjeno je zamrzavanje i uništavanje embrija, osim što je predviđeno zakonom 194 od 22.5.1978 (zakon o abortusu)
2. Tehnike stvaranja embrija, uzimajući u obzir tehničko-znanstveni napredak i koliko predviđeno Člankom 7, stavkom 3, ne smiju stvoriti broj embrija veći od neophodno potrebnog za jedan i istovremen transfer, u svakom slučaju ne veći od tri.
3. Kad je transfer embrija u maternicu nemoguć zbog teškog i dokumentiranog razloga više sile što se tiče zdravlja žene i koje se nije moglo predvidjeti u trenutku oplodnje, dozvoljeno je zamrzavanje embrija do trenutka transfera, koje se treba desiti čim je to moguće. Transfer mora biti izvršen bez povrede zdravlja žene.
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/s..._110_2822.html
Citiraj:
OBRAZAC PRISTANKA BRAČNIH, ODNOSNO IZVANBRAČNIH DRUGOVA ZA PROVOĐENJE POSTUPKA MEDICINSKE OPLODNJE
Izjavljujemo da slobodnom voljom, utemeljenoj na potpunoj obavijesti o pojedinostima postupka, izgledima za uspjeh te mogućim posljedicama i opasnostima postupka pristajemo na postupak medicinske oplodnje:
__________________________________________________ .
(navesti vrstu postupka medicinske oplodnje i podrijetlo spolnih stanica)
Izjavljujemo da smo obaviješteni i o mogućim oblicima prirodnog planiranja obitelji, o mogućnostima liječenja neplodnosti te o drugim načinima ostvarenja roditeljstva.
Zdravstvena ustanova:
Ustrojstvena jedinica:
Mjesto i datum:
Ime i prezime bračnih/izvanbračnih drugova:
OIB bračnih/izvanbračnih drugova:
Potpis bračnih/izvanbračnih drugova:
Potpis i faksimil odgovornog liječnika koji je obavio razgovor i pečat zdravstvene ustanove:
pino, onda ne stoji ovo sto je golem rekao na plitvicama, a ja sam napisala dolje, boldano?
jer on je bas tako rekao (trebale bi imati i na audio snimci to) da zametke zamrznute zato jer nije bila situacija povoljna za transfer, ne mogu odmrzavat 1 po 1, moraju ih odmrznuti sva tri i napraviti transfer sva tri
da im pisemo? :mrgreen:
Oploditi mogu najviše tri stanice, ukoliko žena ne želi sva tri embrija nema zakona koji će je na to prisiliti, zato u nekim Klinikama ne pitaju koliko žena želi zametaka nego ih smo vraćaju po svojem nahođenju.
Mislim da me samo sarkazam može spasiti od otrova kojim je natopljen ovaj zakon...pa i ova situacija u kojoj se jadna žena koja je prošla stimulaciju, punkciju i stres hoće li dobiti od 3 stanice ikakav zametak, sad stavlja u posebnu kategoriju "čudovišta" kojem je dozvoljeno što nije nikome, prestrašna krioprezervacija embrija...ali takav grijeh je sam po sebi prevelik da bi ga rascjepkali u 3 čina, pa naravno da mora sve vraćati odjednom...
Ova situacija podsjeća na film "Sofijin izbor" gdje smo sve mi stavljene u tu ulogu, zapravo prisiljene od strane nasilnika koji imaju vlast i moć. Fuj, fuj, fuj.
pino, sto god stajalo ili ne stajalo u zakonu, potvrdjeno mi je iz vise izvora da se sve oplodjene MORAJU vratiti! tocno kako ivarica kaze - naredba odozgo!
receno mi je da su ih uputili da je to OBAVEZA! oni koji to ne rade se ili prave blesavi ili je to "naredjeno" samo odredjenima.
mene možda čeka propali transfer zbog moje hiperstimulacije, znači u mom se slučaju embriji mogu zaledit?
ivarice, ja znam da je to Golem rekao - ali to NE STOJI u zakonu.
Isto tako ne stoji u zakonu da se embriji smiju zamrznuti u bilo kojem slucaju (da ponovim, zamrzavanje/pohrana/čuvanje ZAMETAKA nije na listi dozvoljenih postupaka u Članku 32, a svaki nedozvoljeni postupak se kažnjava u Članku 50, točka 24), ali se to u praksi provodi jer je svemogući ministar izjavio u novinama da je dozvoljeno.
ALI je očito praksa u Hrvatskoj da se zakoni ne pišu u Narodnim novinama nego se zakoni daju usmenom predajom iz usta svemoguceg ministra i njegovog Fausta, i to preko novina i medijskih izjava. I baš zbog takve prakse, koja je apsolutno protivna praksi jedne pravne države, trebalo bi Hrvatsku prijaviti nadležnim europskim tijelima jer takvo ponašanje NIJE PRIHVATLJIVO - ali to će ostati sve dok se građani ne pobune.
ja i dalje pozivam cure- zene- da se jave kojima su vracena 3 embrija i koliko se primilo i jeli doslo do trudnoce i kako je zavrsilo , cisto da znamo i vjerujem da to mnoge zanima....
znam za ines, za bozz, za frku,zdenkomagic i ima ih jos, - javite se napisite svoja iskustva ..........
Meni su u prvom postupku vraćena sva tri zametka ( jedan 6-stanični i 2 osmostanična) - bila je jednoplodna trudnoća - nažalost neslavno završila.
Sad u zadnjem postupku opet sva 3 (svi 8-stanični) - blizanačka trudnoća.
i kod mene su 3 8 stanicna vracena ;)
Meni su po novom zakonu vraćena 3 zametka, 3.dan
Dva su bila osmostanična i jedan šestostanični.
Od toga se razvila jedna beba koju nosim a na početku su se počele razvijati dvije gestacijske vrećice no samo jednoj bebi je prokucalo srce.
U ranijim IVFovima sam dobivala:
- Petrova: 3 zametka treći dan(ne znam kakvi su bili, nisu rekli) - nije došlo do trudnoće
- Vili: 2 blastociste 5.dan - nije došlo do trudnoće
manje-više uvijek vraćali 3 embrija - po starom zakonu i sve negativno. Tada mi nisu govorili o kvaliteti...
Prvi uspješan postupak kada su mi vratili dvije blastice (jednu odličnu i jednu nikakvu).
Evo da napomenem da su mi u dva navrata vratili čak 5 blastica, ali je od tih pet uvijek samo jedna bila odlična ili nijedna. Oni "žnj" kvalitete nisu niti imali šansu.
I u zadnjem ICSI po novom zakonu vratili 3 uz moju suglasnost, budući je jedan bio odličan, jedan vrlo dobar i jedan nikakav. Dakle, jedan je imao dobru šansu, jedan osrednju, a ovaj treći nikakvu, on je samo potpora za ova prva dva. Nije uspjelo.
Nikad mi nisu vratili tri odlična embrija. Nadam se da sam pomogla.
Meni dvaput vratili 3 embrija i oba puta jedna beba. Prvi put su mi rekli "dobar, loš, zao" :), 2. put isto....cca...ali je bio transfer 2. dan...2 4stanična (jedan bolji, jedan lošiji) i jedan 2stanični.
crvenkapica, baš me zanima koliko će ti se mrvica ulovit :) ja navijam za dvije :)
ma nek se uhvati ...samo nek se uhvati.....nije bitno koliko....samo nek sam trudna ;)
Malo podižem
Vraćeno mi je 3 embrija od svega 4 stanica i to peti dan, koliko vidim vraćeni su takvi ali 3. dan pa je bilo uspješno
Da li se mogu uopće moje mrve uloviti ako bi inače u ovom stadiju trebala već biti blastice od koliko ono 100 stanica????
I meni su vračena 3 savršena embrija. Niko me nije ni pitao koliko želim da oplode, a obzirom da nikad do sada ni prije novog zakona nisam imala više od 2 embrija-bila sam presretna kad su mi rekli da imam 3. Da ih je bilo 5 rekla bih im da mi sve vrate. Znam da su višeplodne trudnoće rizične al nakon svih ovih godina radije bih trojke nego nijedno. Valjda me bar neko razumi. Bar bih se imala čemu nadat, ko zna možda bi svo troje opstali:-)
Dobro da su joj uopće zamrznuli takav embrij, državne su klinike prije novog Zakona imale praksu zamrzavati uglavnom blastice na 5.dan. Sjećam se kad sam imala transfer u stim. postupku treći dan, biologica mi je za preostale embrije rekla da o njihovom daljem razvoju ovisi hoće li ih smrznuti. Očito su se super razvijali jer ih je sve na kraju peti dan smrznula (ne smijem ni pomisliti što bi bilo da nije). Ali to je sada ionako prošlost jer toga više nema, tebi vibram da za dva tjedna iznenadiš lijepom betom.
Kinki, negdje mi je promaklo, hvala ti puno, znaš kako malo nade znači puno
Podižem ovu temu u nadi da će mi druga iskustva pomoć...
Imam strah koju odluku donjeti u slučaju da se oplode 3 stanice?
Nije problem u trojkama nego u strahu od rizika za bebe a samim tim i za trudnicu...
Dea, moj ti je savjet da o svemu porazgovaraš s biologom u Vg koji je stvarno susretljiv i prije svega vrlo stručan. S obzirom na tvoje godine moguće je da će ti savjetovati vraćanje 2 komada. Meni su uvijek bili dobitni samo transferi s 3 embrija (prvi put kod FETa) i sad u stimuliranom. Ali ja sam starija od tebe 13 godina pa nisam imala dvojbe uopće koliko vraćati, male su šanse bile da se prime sva tri. Transferi s jednim ili dva embrija kod mene nikad nisu urodili plodom a ocijenjeni su isto vrlo perspektivnim.
Pozz svima!
Polako smo u procesu prikupljanja nalaza i dokumentacije za naš prvi IVF.
Naime, prije par godina sam zbog upale jajnika ostala bez oba jajovoda, tako da se na ideju MPO-a već duže vrijeme pripremam. Obavili smo konzultacije, čekamo nalaze s-grama, i do sada smo uglavnom pročitali sve dostupno od literature vezano uz temu. I sve mi je jasno, na sve sam spremna. Ne bojim se stimulacije,ni bolne punkcije, jedino čega se zapravo bojim je dozvole transfera 3 embrija! S druge strane, ne želim ni sve svoje nade polagati u 1 ili eventualno 2 js koje se možda ni neće oploditi ili se kasnije neće propisno razvijati.. Mislim da bi uvijek ostalo ono pitanje "Da sam možda dozvolila oplodnju sve 3?.."
Ne razumijem kako se zakonodavac u ovoj državi uopće dosjetio ovakve ideje za zakon!? Ispada da je jednostavnije (čitaj: jeftinije i bezbolnije) žene mučiti sa hormonalnim injekcijama i punkcijama, i visokim rizikom za višeplodnom trudnoćom, nego razmisliti logički što je najoptimalnije za svaki par, a to bi u ovom slučaju bilo zamrzavanje viška embrija..
Nego moje konkretno pitanje je: ima li pomaka po ovom pitanju od zadnje rasprave u saboru (nisam imala živaca gledati do kraja..)? ili je još uvijek opcija ako se sve 3 js oplode da se sve 3 i transferiraju?
Hvala vam unaprijed, i sorry na malo podužem postu ;)
u zadnjih rekla bih 1,5 g ustvari više i nema baš vraćanja 3 embrija, nekako je nastalo u gotovo svim bolnicama kojim divnim čudom 3 oplođene jajne stanice, od toga najčešće 2 embrija i to vraćaju. Ne sijećam se kad su nekome zadnji put vratili tri embrija, ne brini, ionako - e sad citiram - nitko biolozima ne gleda preko ramena ili u frižider, a svi znaju - pa tako i biolozi koji je rizik vratiti 3 kvalitetna embrija - recimo mladoj osobi. Ne beri brigu, sigurna sam da ti nitko neće baš vratiti 3 embrija, nekako uvijek ostanu 2 .......
S izmjenama zakona se po tom pitanju koje tebe plavusha zanima apsolutno ništa nije promijenilo.
Vuk Vrhovec je svojevremeno prije punkcije dao pacijenticama dokument koji potpisuje i kojim se sama obavezuje koliko jajnih stanica da oplode, dakle napišem tri, ako se sve tri oplode - sve tri i vraćaju.... ne znam jel to još aktualno na Vuk Vrhovcu. Ali kao što rekoh, nekim čudom uvijek ostane samo dva embrija za transfer :mrgreen:
Javim za koji mjesec jel se još potpisuje ;) Hvala na brzom odgovoru.. Malo (ali stvarno malo) sam mirnija :)
Na SD imamo svježu trudnoću s trojčekima iz 3 vraćena embrija, i čula sam da trenutno u petrovoj leže 2 trudnice koje čekaju trojčeke ali ne znam iz koje klinike
Još uvjek je na VV ta praksa.. tri puta sam bila u stimuliranom i imala sam 4,9 pa 4 js i uvjek sam s dr.A i naravno MM u dogovoru tražila oplodnju samo 2 js (jer se panično bojim trojčeka i rizične trudnoće)..
I naravno morala sam svaki puta potpisati formular/ pristanak ..
Meni su sad vraćena 3 embrija, ali nakon konzultacije s biologom koji je predložio da vratimo sva 3 jer su praktički samo 2 bila u redu, a ovaj treći je poprilično zaostao u razvoju pa smo ga vratili reda radi.
Inače, da su sva 3 bila super, ne znam jel bih pristala na vraćanje sva 3, a opet srce bi me stezalo da sam se morala odreći jednog dobrog.
U mom zadnjem postupku (8. stimulirani) treći dan od punkcije napravljen je ET 3 embrija (3 osmostanična embrija ocijenjena odlične kvalitete), naravno, ja sam ipak žena od 40 god. i male su šanse da se prime sva tri (beta 0). Taj put nisam htjela ići na blastice.