I ja danas danas radim prvi!
Javim kak ispadne, zvuči mljac.
Printable View
I ja danas danas radim prvi!
Javim kak ispadne, zvuči mljac.
Ispalo je fenomenalno! Sočno, prefino!
(Brašno sam stavila oštro)
Ivancica, :klap:
ovo je tako bezveze da su se ispremijesali svi ti recepti.
tko je radio 1. kolac ?
jel vam ispao premeckav , previse vode kad ste ga razrezale?
Ja sam jučer radila prvi kolač. Nije bio premeckav,no napomenula sam, koristila sam oštro brašno tako da ispadne prhko tijesto. Uvjerena sam da bi s mekim brašnom bilo mljackavo.
Nije bilo nikakve vode, a to je vjerojatno i do šljiva. Imala sam domaće, male slatke bistrice koje su mesnate. Ako si upotrijebila one velike, sočne šljive, onda je vjerojatno to razlog.
Ja sam radila danas prvi kolač. Meni je odličan. Stavila sam oštro brašno, jer ga stavljam u sve kolače, jedino sam dodala malo više brašna.
Sve je bilo super. Šljive nisu pobjegle u tijesto, ma milina.
Stavila sam u onaj preljev jedno jaje manje, i to je bio pun pogodak, jer mi inače ne bi stalo u kalup.
Moja ocjena: čista petica.
Nekakav dodatak za drugi put bi bila vanilija u taj preljev, ili barem vanil šećer.
I ja sam danas radila prvi kolač, s oštrim brašnom i malo manje šečera u preljevu. Odličan je!
Ja sam radila drugi (Annie) i nisam zadovoljna. Tijesto mi je predebelo i preslatko.
Trebala sam doći do posta od n.grace i staviti 1,5 šalicu šećera i 5 šalica brašna.
ja ne trpim jogurt i slične džidže u kolačima, jel se osjeti ono vrhnje u preljevu, kakvog to bude okusa?
Razmišljam da stavim još malo manje šećera - recimo, 1 i 1/4 šalice, ili 1 šalicu i 1 vanilin šećer, pogotovo ako su šljive zrele i slatke.
Zaboravila sam napisati da nikad ne miksam brašno dok radim kolače, miksam samo jaja sa šećerom, a ostalo postepeno umiješam kuhačom. Često mi se znalo dogoditi da kad bih miksala brašno, kolač bi u konačnici postao nekako "gumenast", a kad bih miješala rukom, to se nije događalo, na taj način mi biskvit uspije.
Ma mene je ovaj kolač podsjetio na prepresavršeni kolač sa šljivama moje pokojne svekrve, ali nažalost nemam njen recept. Pa sam sve nešto očekivala da bi to moglo biti to, ali nije. :/
Ne osjeti, inače i meni malo presladak, ali jako dobarCitiraj:
jel se osjeti ono vrhnje u preljev
ni meni se ne osjeti vrhnje, ali mi je jako fin
ne znam, meni je kolač od ivancice za 5+ :)
Može jedna expres varijanta sa smokvama?
Mljevenim keksima umješati vrhnje za kuhanje
polovicu tijesta tanko rasporediti po okruglom limu zapečenje i utisnuti
gore složiti smokve otvorene na 4 djela i ostatak tijesta izmrviti preko smokvi i posipati smeđim šećerom
peći 40 min na 180-200
obavezno pričekati da se malo ohladi prije rezanja
servirati uz sladoled od vanilije
priprema je 10min bez pečenja
kolac sa sljivama mi je predobar, nije suh za razliku od dosadasnjih koji su mi bili na slicnu varijantu, dolje tijesto gore sljive
ja sam za brze dnevne varijante ekspert.
30 dkg brašna
20 dkg margarina
10 dkg šećera (može i manje tko ne voli jako slatko)
1 jaje
zamjesiti, evetualno dodati po želji malo vanilin šećera, vanilije ili limun korice,
ako je tijesto presuho, može se dodati žličica vrhnja
rasporediti u kalup od torte, potiskati prstima i napraviti mali rub
šljive očistiti na polovice i gusto poslagati u krug, jednu preko druge
malo šećera posipati
ova varijanta mole i sa jabukama, polovoice nakapam limunom i nareckam nožem, poslažem, malo cimeta i u pećnicu.
Peći cca 40 min, na 180.
cure hvala na odgovoru za 1. kolač.
možda sam fulala s brašnom, ni sama ne znam šta sam stavila, čini mi se da sam neko polubijelo, integralno, što već mi je palo pod ruku. a koristila sam debele mesnate šljive i evo mi odgovora. ono što se prelije na šljive mi se čini količinski previše, ukinut ću malo smjese idući put pa vam javim jesam li se poboljšala.
Ja koristim brašno 850 (polubijelo) i odlično ispadne. Prvi put je bio malo finiji jer su šljive bile divno slatke i mekane, a drugi put su bile malo kiselije i nekako kožnate.
Iako, i taj 2. je pobrao jako puno oduševljenih komplimenata.
Meni ovaj recept otišao u top 5.
Probalo ga je bar 6,7 ljudi i svi su pitali od čega je preljev i da im je jako fin :)
Vrhnje se uopće nije kužilo.
Hvala još jednom!
Joj.....opće sam u nedoumici koji napraviti...svi zvuče slasno
evo jos jedan sa sljivama, 2x isproban:mljac:
Torta od oraha, cimeta i šljiva
Tijesto:
15 dag raženog brašna
9 dag maslaca
7 dag šećera u prahu
1 jaje
1 žličica cimeta
Nadjev:
3 jaja
4 dag oštrog brašna
15 dag grubo mljevenih oraha
1 žlica šećera kristal
1 vanilin šećer
50 dag šljiva
Zamijesiti rahlo tijesto od brašna, maslaca, šećera u prahu, jaja i cimeta. Ostaviti u hladnjaku sat vremena. Tijesto tanko razvaljati.
Oprane i osušene šljive preoloviti i izvaditi im koštice.
U posebnoj posudi izmiješati jaja, oštro brašno i šećer kristal. Dobro promiješati i idodati orahe.
Tijesto razvaljati i rasporediti u namašćeni kalup za tortu.
Na tijesto poslagati šljive i zaliti ih smjesom oraha. Peći 45 minuta u pećnici na 150 st.C.
evo, još jedan, današnji.
najjednostavniji, najprimitivniji, izgleda bezveze, jeftin... ali savršena okusa.
umuti se rijesto od:
2 jaja
ja uopće ne stavljam šećer, šljive su zrele pa je dovoljno slatko
2 čaše brašna
1 čaša ulja
1 čaša jogurta
1 prašak za pecivo.
razlije se u veliki "protvan" (onaj crni, iz pećnice) i gore se nabaca 1 kg raskoštičenih šljiva.
toliko je tanak da se peče svega petnaestak minuta.
može se raditi i u manjem protvanu i tada je deblji, ali ovo je baš ono pravo seljačko... ma napravi se nabrzaka i prije posla.
moj kolač se upravo hladi.Radila sam po ivancicinom receptu sa malim preinakama po savjetima drugih cura.napr. koristila sam oštro brašno i stavila malo manje šećera u preljev a dodala vanilij šećer..tjesto sa oštrim brašno užasno se loše razvlači pa sam i ja kroz cjelo razlačenje tjesta u mislima razvlačila curu koja je ovdje napisala da ga ona koristi ;)
Uspjela sam ga nekako svladat
nisam ljubitelj pita pa okus neću posebno komentirati.Ono...nije loše ,ali stvarno nije loše
inače,ovo je prvi recept skinut sa neta a da je uspo .kolač izgleda savršeno.nigdje viška soka od šljiva,ne mrvi se.
recept prepisujem i spremam u svoje recepte
vi koje ste radile ivančičin kolač, koliko šljiva se otprilike stavi?
ona je napisala "što više", ali pretpostavljam da bi više od jednoga reda bilo - previše
ja sam stavila onako jednu do druge s kojom rupicom između, ne baš natiskane jedne do druge jer puste sok pa da ne bi bilo previše
baš bih mogla napraviti ovaj kolač, odličan je
ja sam radila jučer "svoj" kolač sa šljivama, pošto nemam reecept već radim iz glave
mogu reći da sam stavila cca pola kg šljiva, i to je bilo taman, da je više bilo bi previše zasigurno...
recept je najobičniji biskvit, šljive posute šećerom izrezane na pola pa još pola
odgore pred kraj još malo šećera da porumeni i to je sve
ja na kraju napravila ovaj svoj, što je recept malo poviše
jednu i pol mjeru
sa kilo i po` šljiva
gotov je, hladi se
Danas sam napravila ovaj naslovni, od ivancice, točno nakon godinu dana. :-)
Odličan je, samo sam malo smanjila šećer u preljevu, stavila sam četiri žlice. Šljive su bile kisele pa sam ih uvaljala u šećer i cimet.
Stvarno je fin i vrlo jednostavan za napraviti.
danas otvaram sezonu ivančicinog kolača, šljive su taman dovoljno zrele:mljac:
Evo recept za jako finu pitu;http://www.coolinarika.com/recept/763657/
Samo da opet kazem hvala Ivancici na ovom receptu.
Pravim kolac od kako je prvi post objavljen po nekoliko puta u sezoni. Cak imamo prijatelje koji, kad ih zovemo na kafu, pitaju: A hoces li nam nabrzaka napraviti onaj kolac sa sljivama? :-)
a ovaj "moj" recept nitko nije probao? ne znate što propuštate ;)
U kakvoj posudi pečete prvi kolač? Okrugloj od torte?
ja sam danas radila ovaj od ivančice
ma savršen je
samo vam preporučam da šljive uvaljate u mješavinu šećera, vanilina i cimeta (ili samo u cimet, ako su šljive slatke)
cimet je odličan u kombinaciji sa šljivama i kolač dobije poseban okus
spremam
Crumble od šljiva, jučer sam radila, a mislim da ću i sljedećih dana jer je prefin i jednostavan.
Ovo je recept, ali ja ne stavljam kardamom i ne fali:
http://www.coolinarika.com/recept/crumble-od-sljiva/
Super da sam nabasala na ovaj recept jer imam puno sljiva pa da ne prav7m stalno strudlu...
Pravila sam ovaj prvi recept, super je pita. Stariji je pojeo cetvrtinu u naletu..
Malo sam modificirala, umjesto mlijeka u tijesto sam stavila milleram, malo sam ga zapekla prije nego sam sljive stavila, (bilo me frka da ne ispadne gnjecavo) i zadnju kremu sam pravila od tri jaja.
Sljive sam malo posipala secerom i cimetom.
A kako su prehladjeni, pravila sam im i vafle. Ispunjavam zelje :mrgreen:
Otkrila sam super recept na coolinarici za vafle, do sada su mi svi bili nekako gumenasti, ovi su fino prhki.
Ja obožavam knedle sa šljivama... njammi! :njam:
A i ove klasične kolače koje u svakoj pekari u Njemačkoj možete naći: http://www.kuechengoetter.de/rezepte...chen-1176.html finoooo! Samo - jel se varam ili ove listiće od badema ovdje baš i nema za kupiti? Ili sam ih jednom vidila pa su bili užasno skupi...? :unsure: