lol
nije da sam neka fina, odrasla sam na selu uz kopanje vrta, branje kukuruza, vađenje krumpira, da ne nabrajam...
znači, dobijem smještaj ili ne?
kod RG bi bio pa razmisli o odgovoru, možda odem kod konkurencije :-)
Printable View
Meni je ta ideja o trampi ok, ali čim više o tome razmišljam ne vidim načina kako bi to opstalo "na veliko", u smislu da na trampi baziraš "rad imanja".
Ne znam, sve mi je to lijepo, ali previše nerealno.
Večina ljudi u gradu nema što trampiti, a uglavnom nemaju ni neko ekstra slobodno vrijeme da dođu na selo, pa nešto odrade zauzvrat.
Npr. netko treba eko povrće i dođe kod tebe na imanje po povrće, a ti kažeš, a što nudite zauzvrat. Oni nemaju ništa, pa kažeš, ajde onda dođite na vikend, tada ćemo brati jabuke, grožđe, vaditi krumpir,... pa pomognite,...
A ovaj se okrene na peti i ode doma, i misli da si luda, jer oni rade cijeli tjedan za novce i žele slobodan vikend i eko povrće, a ne da još za vikend radi.
Trebalo bi se sakupiti puno ljudi sličnih interesa, a ne znam koliko je to izvedivo u današnje ubrzano vrijeme.
Gledam po sebi, ok, odlučimo jedan vikend posjetiti vaše imanje da dijete vidi životinje,..., donesem ti 10 litara vina i zamijenim si za povrće, ali kad za tjedan dana trebam novu pošiljku povrća nemam vremena ponovno voziti do vas.
ma nemam ja vrt, a ipak nisam fina :mrgreen:
vrt ima sveki i sve njene pajdašice, večina ih ima i masline i stalno se žale kak više nemreju pa sam pomislila ak je ponuda dobra da te predložim :mrgreen:.
Šalu na stranu, pitanje sam postavila jer iskreno mislim kako je nemoguće u ovom slučaju zadovoljiti obje strane ( osim ak je jedna strana u gadnom fin. škripcu ). Koliko ulja za koliko prekopanog vrta? Ako želiš tamo noćiti pretostavljam da bi se umanjila količina ulja? - ipak je to turističko mjesto :mrgreen:. Itd, itd.
Ne vjerujem u taj koncept, davno je prošlo to vrijeme.
Po mom iskustvu, trampa je ful živa u krajevima di se živi sporije i ima se vremena - tipa ti meni prevedeš, pa ti dođe moj tetak opiturat stan. U velegradovima nema vremena, pa za sve zovi i plaćaj. Radi se o klasičnoj dilemi, ima li u sredini više novaca (onda ide plaćanje) ili vremena (pa ide trampa).
Tj. odgovor bi bio - super, ako se ima vremena.
kad bih ja krenula razmisljati o takvom zivotu, ne bih zakljucila da je neizvediv. mozda tesko prodje, tu i sada, ali sam uvjerena da moze proci.
ono sto bih ja napravila, ili se trudila napraviti je - cijenik.
kila meda - tolko kuna
litra ulja - tolko kuna
kila krumpira - tolko kuna
branje kosare jabuka - tolko kuna
jedno nocenje s doruckom - tolko kuna
okopavanje jedne gredice krumpira - tolko kuna
sve bi imalo svoju vrijednost. usluga, rad, proizvod. tko zeli kupiti za novce - cist racun, duga ljubav. tko nema bas para al eto ima vremena - nek zaradi i radom plati. tko ima nesto drugo sto ja nemam - nek zamijeni za sto mu treba u odgovarajucoj vrijednosti.
ne vjerujem, dakle, da je trampa nemoguca. al isto tako ne pretpostavljam da bi trampa onda bila jedini i iskljucivi nacin "poslovanja". ne vidim zasto se na sve pocelo gledat "ili je sve lijevo ili je sve desno". zaboravlja se da postoji i sredina.
Pa točno, zato i postoji novac ;)
Tj. odgovor bi bio - super, ako se ima vremena (a većina ga nema, pa je trampa nekako nišni pojam). Jer sve to ugovaranje, skupljanje, popisivanje, vraćanje, gledanje ima li tog što paše jede vrijeme, koje nije pojedeno ako se u cijelu priču uključi novac, onda ide brže. Ono, klasika - time is money.
Btw. moja mama i njene frendice penzionerke odavno trampe stvari - voće, marmelade, poljoprivredne proizvode, trampi se boravak na moru za majstorske usluge, kolači .. tako da kao i većina ljudi koji su se javili mislim da takva razmjena može funkcionirati u krugu poznatih ljudi (a za sve ostalo tu je mastercard)
litala, tako sam i ja razmišljala i zato sam RoziGrozi postavila na drugoj temi pitanje kako to zakonski regulirati, jer je spominjala dučan u kojem bi se vršila trampa.
Ok, dok je to susjed meni med, ja njemu krumpir, ali kad je uključen i novac, pa dio trampa,... mislim da se to nekako mora zakonski regulirati ili se varam???
RozaGroza spominje svašta u idejama, i meni se to sve sviđa, ali radi se o vidu seoskog turizma, to je nekakav obrt valjda, kako to regulirati/registrirati?
Trampa nije osnovni način na koji mislim da bi se trebalo tržiti u životu, ali definitivno mislim da bi bilo puno lakše i praktičnije kad bi ljudi bili otvoreni i za tu opciju.
Svjesna sam da je prošlo to vrijeme kad si mogo živit od trampljenja, uostalom ja planiram zarađivati ono novaca što nam treba prodavajuči svoje proizvode, ali definitivno sam uvijek otvorenija za ovu opciju nego za prodaju.
Web-site koji pokrečemo je tek u začetku, sigurna sam da će se još gazilijon dobrih rješenja pojaviti prije nego konačno krene, dopuštam si sitne greškice u hodu dok se ne uhodamo.
Anemona ako dao Bog dođemo do toga da nam se ljudi vračaju po povrče, nisu ni njihovi novci bezvrijedni, ali nećemo sad o tome kako ćemo mm i ja financirati svoj život i distribuirati svoje proizvode.
Vještica je rekla da je njena dekica vrijednija od tamo nečeg što samo raste - mislim da je ovakvo razmišljanje temeljni problem. Večina ljudi ima tendenciju da vjeruje da je ono što oni rade bolje i teže od nečeg što "susjed Pero" radi. Evo sad ču se uhvatiti njenog primjera...meni osobno briga o vrtu ne djeluje ništa lakša nego krojenje i šivanje. Jednako bih novaca i dobara dala i za dekicu i za 5 kg meda. Dekica me grije, med je zdravlje, patata me hrani...s tim da ja otprilike znam koliko truda treba i za jedno i za drugo - upravo sam se uhvatila u koštac sa patchwork pokrivačem za Š i nisam još ni porubila sve komadiće a več mi ga je dosta! a ovaj mali vrt od 5x5 zahtjeva svakodnevno par sati brige i klečanja, pljevljenja, zaljevanja, čupkanja i okopavanja, a nemamo ni približno dovoljno povrča za svoju malu obitelj - mogu onda tek misliti koliko truda zahtjeva veliki vrt od nekih 300 kvadrata.
Tajchi ja bi recimo obrala 12-15 maslina za 5 L ulja. Po toj računici se vodim kad svekrivne berem :mrgreen:
Nikoliša Hvala! :)
Anemona nije seoski turizam. Pored firme koju več imamo i koja je registrirana između ostalog i za proizvodnju hrane, mljeka, meda itd itd mi se planiramo okrenuti ka raznim radionicama i okupljanjima ljudi koji imaju sličan način razmišljanja kao mi. Spavanje i hranu koju bi davali ljudima zapravo ne bi naplačivali, al to su sad neki poslovni detalji koji su dosadni, i OT
Evo jedan OK primjer ovog o čemu vam pričam. Ovo je doduše malo globalnije od onog na što sam ja mislila.
www.swap.com
meni je ideja super!
i rado bih trampila nešto za domaće voće/povrće, med...
vidim ja da bi svi radili jer nemaju što za trampu. :mrgreen:
a treba znat i radit.
bolje onda napravit neki antri-stres program za tajkune. dođu radit kod roze, to im još i naplatiš, imaš neprocjenjivu satisfakciju dok ih gledaš kako ribaju pod, na kraju im pokloniš teglicu meda i oni sretni ko male bebe :mrgreen:
on topik. fora mi je ta ideja i mislim da bi moglo profunkcionirati. ima tu puno mogućnosti.
s time da moraš imati neku listu onoga što vam treba i rok do kad vam treba.
ne znam, bubam, sjeme za pšenicu do tad i tad.
zimske cipele do tad i tad.
brašno - uvijek.
i ono što se nudi.
nekakvu on-line burzu.
tu će se i bez novaca najbolje sravnit ponuda i potražnja.
po toj logici, cijena rada bit će opako mala na rozinoj farmi. pitanje je jel bi dobio kilo krumpira za cijeli dan rmbanja. :mrgreen:
ovo ljeto sam dosta trampila. dobijala bih od susjeda koji love ribu frišku ribu, ponekad čak i izgradelanu ili filetiranu, uvijek svježu i očišćenu (iako živim u gradu na moru, na peškariji nema skoro ništa za kupiti) a ja bi im zauzvrat dala organsko povrće mojih staraca, kad god bi ga imala (što na žalost nije često, daleko su). ili bi dala frendovima povrće a oni meni smokve, šljive i grožđe. baš mi se svidilo lol
ali to su sitne trampice...
nemam pojma koliko treba maslina obrati za 5 l ulja :unsure: pa nemrem reći jel ta računica ok. Vjerujem da bi moja svekrva smatrala da njene masline vrijede više tj. da bi njenih trebala obrat bar 22-25 :mrgreen:.
Inače, volim trampati sa svekrvom, ja njoj ništa, a ona meni povrće i ulje :lol:.
:lol: cvijeta
super mi je ideja...imam cijeli podrum stvari koje bi vec mogla trampiti..prekrivaca, jastuka, plafonjera, slika..a u ormaru da ni ne pricam..
otvorena sam za sve opcije :D a tako lijena da isto stavim na burzu, eh..
I onda zaposlit burzovne mešetare, da pronalaze najbolje trampa-deals za one koje nemaju vremena, da to sve ishendla - viškove robe da nose tamo i sravnjuju popise s onim treba-nudim. Ali, ti bi već, pretpostavljam, trebali primat novac.
Evo, govorim iz svog primjera - ja najčešće nemam vremena sortiravati stvari, vozit tamo di je eko sortiranje, uopće, dogovarat se i sačekavat te doma da dođu to pokupit... trebao bi mi nekakav tramp-menadžer :).
prihvatljivo skroz.:yes: jedva čekam da se trampimo ili kako se to već ispravno kaže!
a nešto se i proda za novčiće i tako se plate režije koje mislim da ti neće bit velike.
:-D:-D:-D:-D
cvijeta :lol:
super ideja, samo se bojim da to ne bi funkcioniralo kod tajkuna u hrvata. oni su uz nesto iznimaka, ipak jos na jednom drugom razvojnom stupnju.:mrgreen:
nedavno sam citala o jednom mladom indijcu iz dobrostojece familije, skolovanom u engleskoj, koji se je nakon nesto godina iskustva kao menader u lancu hotela "four seasons" odlucio na osamostaljenje, te je sa suprugom osmislio jedan novi vid turizma "high end" kategorije.
uglavnom na nekom prepreredivnom otocicu preprepredivn eprirode i mora u jugoistocnoj aziji (ne sjecam se vise da li je tajland ili indonezija) nalaze se pitoreskni, u prirodu ljepo uklopljeni bungalovi koji su:
- bez struje (kad padne mrak imas svijece, ili ides spavati)
- bez televizije i ostalih medija
- mobiteli, laptopi i ostala tehnicka pomagala strogo zabranjena
- voda se pije obicna, nema flasiranih voda tipa oneasa fiji-ja po 50 eura flasa
- itd....
poanta je da si potpuno opusten i odsjecen od svijeta, nitko te ne zivka, gnjavi, ili trazi autogram, niti pada pred tobom nicice..
cijena je prava sitnica :mrgreen:, ali su navodno vrhunski menaderi, te zvijezde tipa madonne ludi za odmorom na tom mjestu.
naravno, da sve ne zvuci kao "krv i znoj", kad sletis u zracnu luku u bangkoku, ne cekas red za pregled putovnica kao ostali smrtnici, nego ides odmah kroz posebni koridor, te nakon toga sjedas u mali jet koji te vodi do otocica.
veceru serviraju na posebnim drvenim platformama na drvecu ...i tako to.
roza, oprosti na maloj digresiji, bas me inspiriralo.
Joj Seni gledala sam to na TV-u, bar mislim da je to to, nedavno bilo na HTVu. Ajme koje ludilo!
Cvijeta samo daj...zezajte se vi zezajte, al kad ja postanem trampa guru tražit će te me da se rješite starih cipela iz ormara 8-) :mrgreen:
Stanam mi ćemo se trampit on a daily basis! :klap:
Rozi, svakako se prijavljujem za dolazak, ako ništa uvalit ću se s Mariom, jel me primaš:-)? Radila ne bi :-), al bi se nekako dogovorili:-).
Šalu na stranu, dragi i ja se palimo na seoski život i uživamo u seoskom turizmu, u potrazi za prirodom, tišinom i naravno domaćom klopom. Inače, baš sela su preteča trampe-moja stara bi kupila pile pa bi trampila na selu za domaće:-), jer ova koja je imala domaće piceke vapila je za kupovnima:-). A mene je oduševilo branje jagoda pred par godina u Austriji-dođeš na imanje, platiš nešto sitno da bi sam brao fine, mirisne jagode, slađe su nego iz dućana.
roza genijalna si!
mene nešto od sveg najviše privlači domaći med, stvarno ga puno trošimo
al obeshrabruje me ovo cvijetino cjelodnevno kopanje za teglicu meda :mrgreen: ...bojim se da ga ne izbacimo iz prehrane :mrgreen:
a špiro ti je tako fakinski zgodan :heart: nikako uhvatit zgodan topic da ti kažem..
obzirom da je danas najteze doci do cash-a, vec neko vrijeme davim sve koji me zele slusati da je doslo vrijeme za robnu razmjenu :mrgreen: pa sam sa prijateljicama trampila robu za djecu, stvari i hranu. sve smo zadovoljne.
nudim se za tramp - managera 8-)
He he malo po malo ćemo mi ovdje stvorit jednu kritičnu masu trampaša :zadovoljanosmijehoduhadouha:
Beti3 :P
Nije mi se dalo sve čitati pa riskiram ponavljanje, ali svejedno ću napisati svoje mišljenje...
Meni se ideja kao ideja stvarno sviđa, ali...
...kao prvo, bojim se da bi to moglo funkcionirati većinom samo na lokalnoj razini jer teško da bi ti netko potegnuo npr.iz Zagreba ili Osijeka dolje na jug da ti okopa bašču u zamjenu za 5 kg meda.
A dostavljanje poštom takvih teških stvari sa oznakom lomljivo bojim se da se baš i ne isplati.
...kao drugo, pokušavam se staviti u vašu kožu. Meni recimo ne bi bilo baš svejedno da mi totalno nepoznata osoba, koja mi je došla pomoći obrati masline u zamjenu za ulje, paradira kroz kuću kako hoće, jer teško da nekog mogu procjeniti na prvu.
Jeste li mislili na te 2 stvari?
Donekle se slažem s Ninči.
Isto tako teško je procijeniti ljude koje su im namjere. Nije nuklearna fizika nešto pomoči na poljoprivredi, ali eto ima stvari na kojim netko tko ne zna, ili nema volju, ili radi tek toliko iz zahebancije da se podruži s prijateljima na nov način, može zeznuti.
Na kraju ispadne da vam treba još dodatnih ljudi koji će paziti na te "trampa radnike".
Primjer kako najbanalniji posao može krenuti krivo:
- berba jabuka: osoba koja bere baca jabuke u sanduke, umjesto da ih slaže, i eto ti gnjilih jabuka za dva tjedna, umjesto da imaš cijelu zimu jabuke
Znam da su ovo moje nekakve crne verzije, ali čisto da se uzme u obzir.
Ja ne bi ni pustila okopavat bašču nekoga tko to nikad u životu nije radio. Više štete nego koristi...
Sve u svemu - na ovom topicu previše utopističkih ideja.