Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 117

Tema: Što mislite i Trampi dobara i usluga?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

litala, tako sam i ja razmišljala i zato sam RoziGrozi postavila na drugoj temi pitanje kako to zakonski regulirati, jer je spominjala dučan u kojem bi se vršila trampa.
    Ok, dok je to susjed meni med, ja njemu krumpir, ali kad je uključen i novac, pa dio trampa,... mislim da se to nekako mora zakonski regulirati ili se varam???

RozaGroza spominje svašta u idejama, i meni se to sve sviđa, ali radi se o vidu seoskog turizma, to je nekakav obrt valjda, kako to regulirati/registrirati?
    Posljednje uređivanje od Anemona : 21.09.2010. at 13:41

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Trampa nije osnovni način na koji mislim da bi se trebalo tržiti u životu, ali definitivno mislim da bi bilo puno lakše i praktičnije kad bi ljudi bili otvoreni i za tu opciju.
    Svjesna sam da je prošlo to vrijeme kad si mogo živit od trampljenja, uostalom ja planiram zarađivati ono novaca što nam treba prodavajuči svoje proizvode, ali definitivno sam uvijek otvorenija za ovu opciju nego za prodaju.
    Web-site koji pokrečemo je tek u začetku, sigurna sam da će se još gazilijon dobrih rješenja pojaviti prije nego konačno krene, dopuštam si sitne greškice u hodu dok se ne uhodamo.

Anemona ako dao Bog dođemo do toga da nam se ljudi vračaju po povrče, nisu ni njihovi novci bezvrijedni, ali nećemo sad o tome kako ćemo mm i ja financirati svoj život i distribuirati svoje proizvode.

Vještica je rekla da je njena dekica vrijednija od tamo nečeg što samo raste - mislim da je ovakvo razmišljanje temeljni problem. Večina ljudi ima tendenciju da vjeruje da je ono što oni rade bolje i teže od nečeg što "susjed Pero" radi. Evo sad ču se uhvatiti njenog primjera...meni osobno briga o vrtu ne djeluje ništa lakša nego krojenje i šivanje. Jednako bih novaca i dobara dala i za dekicu i za 5 kg meda. Dekica me grije, med je zdravlje, patata me hrani...s tim da ja otprilike znam koliko truda treba i za jedno i za drugo - upravo sam se uhvatila u koštac sa patchwork pokrivačem za Š i nisam još ni porubila sve komadiće a več mi ga je dosta! a ovaj mali vrt od 5x5 zahtjeva svakodnevno par sati brige i klečanja, pljevljenja, zaljevanja, čupkanja i okopavanja, a nemamo ni približno dovoljno povrča za svoju malu obitelj - mogu onda tek misliti koliko truda zahtjeva veliki vrt od nekih 300 kvadrata.

Tajchi ja bi recimo obrala 12-15 maslina za 5 L ulja. Po toj računici se vodim kad svekrivne berem

Nikoliša Hvala!

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    litala, tako sam i ja razmišljala i zato sam RoziGrozi postavila na drugoj temi pitanje kako to zakonski regulirati, jer je spominjala dučan u kojem bi se vršila trampa.
    Ok, dok je to susjed meni med, ja njemu krumpir, ali kad je uključen i novac, pa dio trampa,... mislim da se to nekako mora zakonski regulirati ili se varam???

RozaGroza spominje svašta u idejama, i meni se to sve sviđa, ali radi se o vidu seoskog turizma, to je nekakav obrt valjda, kako to regulirati/registrirati?
    a nemoj mene o racunovodstvu ni knjigovodstvu

kod mene je sve vise etericno

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Anemona nije seoski turizam. Pored firme koju več imamo i koja je registrirana između ostalog i za proizvodnju hrane, mljeka, meda itd itd mi se planiramo okrenuti ka raznim radionicama i okupljanjima ljudi koji imaju sličan način razmišljanja kao mi. Spavanje i hranu koju bi davali ljudima zapravo ne bi naplačivali, al to su sad neki poslovni detalji koji su dosadni, i OT

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Evo jedan OK primjer ovog o čemu vam pričam. Ovo je doduše malo globalnije od onog na što sam ja mislila.

www.swap.com

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

meni je ideja super!
    i rado bih trampila nešto za domaće voće/povrće, med...

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj bucka prvotno napisa Vidi poruku
    meni je ideja super!
    i rado bih trampila nešto za domaće voće/povrće, med...
    i meni!
    nemam što trampiti, ali mogu odraditi
    to mi se, u stvari, najviše sviđa!

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

vidim ja da bi svi radili jer nemaju što za trampu.
    a treba znat i radit.
    bolje onda napravit neki antri-stres program za tajkune. dođu radit kod roze, to im još i naplatiš, imaš neprocjenjivu satisfakciju dok ih gledaš kako ribaju pod, na kraju im pokloniš teglicu meda i oni sretni ko male bebe

on topik. fora mi je ta ideja i mislim da bi moglo profunkcionirati. ima tu puno mogućnosti.
    s time da moraš imati neku listu onoga što vam treba i rok do kad vam treba.
    ne znam, bubam, sjeme za pšenicu do tad i tad.
    zimske cipele do tad i tad.
    brašno - uvijek.
    i ono što se nudi.
    nekakvu on-line burzu.
    tu će se i bez novaca najbolje sravnit ponuda i potražnja.

po toj logici, cijena rada bit će opako mala na rozinoj farmi. pitanje je jel bi dobio kilo krumpira za cijeli dan rmbanja.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ovo ljeto sam dosta trampila. dobijala bih od susjeda koji love ribu frišku ribu, ponekad čak i izgradelanu ili filetiranu, uvijek svježu i očišćenu (iako živim u gradu na moru, na peškariji nema skoro ništa za kupiti) a ja bi im zauzvrat dala organsko povrće mojih staraca, kad god bi ga imala (što na žalost nije često, daleko su). ili bi dala frendovima povrće a oni meni smokve, šljive i grožđe. baš mi se svidilo lol
    ali to su sitne trampice...

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Tajchi ja bi recimo obrala 12-15 maslina za 5 L ulja. Po toj računici se vodim kad svekrivne berem
    nemam pojma koliko treba maslina obrati za 5 l ulja pa nemrem reći jel ta računica ok. Vjerujem da bi moja svekrva smatrala da njene masline vrijede više tj. da bi njenih trebala obrat bar 22-25 .
    Inače, volim trampati sa svekrvom, ja njoj ništa, a ona meni povrće i ulje .

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

cvijeta

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj tajchi73 prvotno napisa Vidi poruku
    volim trampati sa svekrvom, ja njoj ništa, a ona meni povrće i ulje .
    onda možda i ja dobro prođem

roza, kad krene trampa valjda će moderatori dozvolit koju reklamu pa ćemo neki dolazit kupit, neki trampat a neki radit.

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj bijelko prvotno napisa Vidi poruku
    onda možda i ja dobro prođem
    moš mislit

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

super mi je ideja...imam cijeli podrum stvari koje bi vec mogla trampiti..prekrivaca, jastuka, plafonjera, slika..a u ormaru da ni ne pricam..
    otvorena sam za sve opcije :D a tako lijena da isto stavim na burzu, eh..

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    nekakvu on-line burzu.
    I onda zaposlit burzovne mešetare, da pronalaze najbolje trampa-deals za one koje nemaju vremena, da to sve ishendla - viškove robe da nose tamo i sravnjuju popise s onim treba-nudim. Ali, ti bi već, pretpostavljam, trebali primat novac.

Evo, govorim iz svog primjera - ja najčešće nemam vremena sortiravati stvari, vozit tamo di je eko sortiranje, uopće, dogovarat se i sačekavat te doma da dođu to pokupit... trebao bi mi nekakav tramp-menadžer .

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    I onda zaposlit burzovne mešetare, da pronalaze najbolje trampa-deals za one koje nemaju vremena, da to sve ishendla - viškove robe da nose tamo i sravnjuju popise s onim treba-nudim. Ali, ti bi već, pretpostavljam, trebali primat novac.

Evo, govorim iz svog primjera - ja najčešće nemam vremena sortiravati stvari, vozit tamo di je eko sortiranje, uopće, dogovarat se i sačekavat te doma da dođu to pokupit... trebao bi mi nekakav tramp-menadžer .
    pusti, to će roza i njen dragi, kad ih prođe početni entuzijazam, zavrtit lovu.
    ili - špiro, kao druga generacija.

roza, nadam se da se ne ljutiš na upadicama.

stanam avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

prihvatljivo skroz. jedva čekam da se trampimo ili kako se to već ispravno kaže!
    a nešto se i proda za novčiće i tako se plate režije koje mislim da ti neće bit velike.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    vidim ja da bi svi radili jer nemaju što za trampu.
    a treba znat i radit.
    bolje onda napravit neki antri-stres program za tajkune. dođu radit kod roze, to im još i naplatiš, imaš neprocjenjivu satisfakciju dok ih gledaš kako ribaju pod, na kraju im pokloniš teglicu meda i oni sretni ko male bebe

on topik. fora mi je ta ideja i mislim da bi moglo profunkcionirati. ima tu puno mogućnosti.
    s time da moraš imati neku listu onoga što vam treba i rok do kad vam treba.
    ne znam, bubam, sjeme za pšenicu do tad i tad.
    zimske cipele do tad i tad.
    brašno - uvijek.
    i ono što se nudi.
    nekakvu on-line burzu.

po toj logici, cijena rada bit će opako mala na rozinoj farmi. pitanje je jel bi dobio kilo krumpira za cijeli dan rmbanja.
    cvijeta
    super ideja, samo se bojim da to ne bi funkcioniralo kod tajkuna u hrvata. oni su uz nesto iznimaka, ipak jos na jednom drugom razvojnom stupnju.

nedavno sam citala o jednom mladom indijcu iz dobrostojece familije, skolovanom u engleskoj, koji se je nakon nesto godina iskustva kao menader u lancu hotela "four seasons" odlucio na osamostaljenje, te je sa suprugom osmislio jedan novi vid turizma "high end" kategorije.

uglavnom na nekom prepreredivnom otocicu preprepredivn eprirode i mora u jugoistocnoj aziji (ne sjecam se vise da li je tajland ili indonezija) nalaze se pitoreskni, u prirodu ljepo uklopljeni bungalovi koji su:
    - bez struje (kad padne mrak imas svijece, ili ides spavati)
    - bez televizije i ostalih medija
    - mobiteli, laptopi i ostala tehnicka pomagala strogo zabranjena
    - voda se pije obicna, nema flasiranih voda tipa oneasa fiji-ja po 50 eura flasa
    - itd....

poanta je da si potpuno opusten i odsjecen od svijeta, nitko te ne zivka, gnjavi, ili trazi autogram, niti pada pred tobom nicice..
    cijena je prava sitnica , ali su navodno vrhunski menaderi, te zvijezde tipa madonne ludi za odmorom na tom mjestu.

naravno, da sve ne zvuci kao "krv i znoj", kad sletis u zracnu luku u bangkoku, ne cekas red za pregled putovnica kao ostali smrtnici, nego ides odmah kroz posebni koridor, te nakon toga sjedas u mali jet koji te vodi do otocica.
    veceru serviraju na posebnim drvenim platformama na drvecu ...i tako to.

roza, oprosti na maloj digresiji, bas me inspiriralo.
    Posljednje uređivanje od seni : 21.09.2010. at 17:02

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Joj Seni gledala sam to na TV-u, bar mislim da je to to, nedavno bilo na HTVu. Ajme koje ludilo!
    Cvijeta samo daj...zezajte se vi zezajte, al kad ja postanem trampa guru tražit će te me da se rješite starih cipela iz ormara

Stanam mi ćemo se trampit on a daily basis!

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Rozi, svakako se prijavljujem za dolazak, ako ništa uvalit ću se s Mariom, jel me primaš? Radila ne bi , al bi se nekako dogovorili.
    Šalu na stranu, dragi i ja se palimo na seoski život i uživamo u seoskom turizmu, u potrazi za prirodom, tišinom i naravno domaćom klopom. Inače, baš sela su preteča trampe-moja stara bi kupila pile pa bi trampila na selu za domaće, jer ova koja je imala domaće piceke vapila je za kupovnima. A mene je oduševilo branje jagoda pred par godina u Austriji-dođeš na imanje, platiš nešto sitno da bi sam brao fine, mirisne jagode, slađe su nego iz dućana.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

roza genijalna si!
    mene nešto od sveg najviše privlači domaći med, stvarno ga puno trošimo
    al obeshrabruje me ovo cvijetino cjelodnevno kopanje za teglicu meda ...bojim se da ga ne izbacimo iz prehrane
    a špiro ti je tako fakinski zgodan nikako uhvatit zgodan topic da ti kažem..

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

obzirom da je danas najteze doci do cash-a, vec neko vrijeme davim sve koji me zele slusati da je doslo vrijeme za robnu razmjenu pa sam sa prijateljicama trampila robu za djecu, stvari i hranu. sve smo zadovoljne.

nudim se za tramp - managera

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

He he malo po malo ćemo mi ovdje stvorit jednu kritičnu masu trampaša :zadovoljanosmijehoduhadouha:

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Storma prvotno napisa Vidi poruku
    obzirom da je danas najteze doci do cash-a, vec neko vrijeme davim sve koji me zele slusati da je doslo vrijeme za robnu razmjenu pa sam sa prijateljicama trampila robu za djecu, stvari i hranu. sve smo zadovoljne.

Znaš i meni dođe da ih nekad trampim, možda ne za robu, ali za malo mira i odmora - da.

Kad smo već kod djece i trampe, imam veliko iskustvo u čuvanju djece, obožavam brinuti o djeci, pa je to rad koji bih rado trampila.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Beti3

khaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj gumbek prvotno napisa Vidi poruku
    RozaGroza meni se sviđa ovo o čemu pišeš.
    Kad bude gotov web,molim pp
    isto

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Nije mi se dalo sve čitati pa riskiram ponavljanje, ali svejedno ću napisati svoje mišljenje...

Meni se ideja kao ideja stvarno sviđa, ali...

...kao prvo, bojim se da bi to moglo funkcionirati većinom samo na lokalnoj razini jer teško da bi ti netko potegnuo npr.iz Zagreba ili Osijeka dolje na jug da ti okopa bašču u zamjenu za 5 kg meda.
    A dostavljanje poštom takvih teških stvari sa oznakom lomljivo bojim se da se baš i ne isplati.
    ...kao drugo, pokušavam se staviti u vašu kožu. Meni recimo ne bi bilo baš svejedno da mi totalno nepoznata osoba, koja mi je došla pomoći obrati masline u zamjenu za ulje, paradira kroz kuću kako hoće, jer teško da nekog mogu procjeniti na prvu.

Jeste li mislili na te 2 stvari?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Donekle se slažem s Ninči.
    Isto tako teško je procijeniti ljude koje su im namjere. Nije nuklearna fizika nešto pomoči na poljoprivredi, ali eto ima stvari na kojim netko tko ne zna, ili nema volju, ili radi tek toliko iz zahebancije da se podruži s prijateljima na nov način, može zeznuti.
    Na kraju ispadne da vam treba još dodatnih ljudi koji će paziti na te "trampa radnike".

Primjer kako najbanalniji posao može krenuti krivo:
    - berba jabuka: osoba koja bere baca jabuke u sanduke, umjesto da ih slaže, i eto ti gnjilih jabuka za dva tjedna, umjesto da imaš cijelu zimu jabuke

Znam da su ovo moje nekakve crne verzije, ali čisto da se uzme u obzir.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja ne bi ni pustila okopavat bašču nekoga tko to nikad u životu nije radio. Više štete nego koristi...
    Sve u svemu - na ovom topicu previše utopističkih ideja.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ne bi ni pustila okopavat bašču nekoga tko to nikad u životu nije radio. Više štete nego koristi...
    Sve u svemu - na ovom topicu previše utopističkih ideja.
    To je ono što govorim. Nije pomaganje za bilo koga s ceste, pa da ti usput pomognem.
    Poljoprivredni poslovi su ozbiljni poslovi o kojima treba nešto znati.

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

To kakva će im pomoć trebati i koliko stručna su već detalji, i znat će sami procijeniti, a sigurno neko ovdje zna kako dobro dođe bilo čija pomoć kod berbe grožđa ili maslina....

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj mare41 prvotno napisa Vidi poruku
    To kakva će im pomoć trebati i koliko stručna su već detalji, i znat će sami procijeniti, a sigurno neko ovdje zna kako dobro dođe bilo čija pomoć kod berbe grožđa ili maslina....
    Pa evo mi imamo veliki vinograd, "plantažu" oraha, plastenik, veliki voćnjak, ogromni vrt, a moji roditelji su godinama uzgajali razne životinje (krave, svinje (za prodaju), telad (farma) , purane, kokoši, čak i nutrije, a imali smo i "plantažu" puževa), tako da imam dosta realan uvid u to u kojim poljoprivrednim poslovima ti bilo tko može pomoči, a u kojima ipak nešto treba znati.

Uopće ne sumljam da će se RozaGroza i njezin muž o svemu dobro informirati, kao što sam i puno puta napisala, ideja mi zvuči odlično, ali mislim da ima puno nedorečenih i nerealnih momenata.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ma ljudi malo ste zabrijali, ne pišem ja o trampi samo u kontekstu da ćemo mm i ja trampit hranu za radnu snagu - o tom po tom, imamo dosta pomagača već, a ako se netko baš javi dobrodošao je.
    Ja uskoro pokrečem web site sličan onom kojeg sam gore linkala, dakle na njemu če se moči trampiti sve, od knjiga, dvd-ova, robe, radnih usluga, domače hrane do sličica iz albuma, domačih životinja itd itd ma nemam pojma što sve ne. Na ljudima koji trampe je da si dogovore uvjete trampe i kako gdje kuda, ja samo imam web gdje se ulogirate, ponudite što imate i popunite kategorije onog što prihvačate zauzvrat i to je to. Naravno pokrečem ga da bih mogla lakše dolaziti do stvari koje meni trebaju (nikakva komercijalna korist).

A ovo za trampu mojih proizvoda na imanju, pa to je skroz druga stvar i 100% sam sigurna kad dao Bog neka od vas bude došla na naše imanje, htjet če i nove cipele trampit za moju veličanstvenu mermeladu, med i mirišljave sapune Apsolutno se slažem s tim da ne možeš baš trampit tjednu "košaricu" sa nekim koga ne poznaješ. Isto tako sam sigurna da ne bihj ni ja primila baš bilo koga da mi dođe na ranč, ali sam apsolutno otvorena za te opcije, dakle ako je netko koga znam fakat OK, kao evo ovdje npr par vas, sigurno znam da bi ih htjela na ranču, ma dala bi vam meda za godinu dana da dođete, ali sigurna sam da ima ljudi koje apsolutno ne bih htjela.

Tako ajmo priča o trampi kao konceptu, načinu da dolazimo do određenih stvari bez korištenja novca, a ne kao načinu na koji mm i ja želimo nač nekog da na preore njivu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Roza - odlična ideja!

Vec dugo razmišljam u tom smjeru i trampim sve što mogu, više-manje u nekom krugu prijatelja i poznanika. za sada funkcionira savršeno, svi sretni!

moj cilj je što više zaobići novac, to me čini sretnom. Primijetila sam da takvim načinom razmjene više cijenim i stvari i rad i vrijeme.

To je stvar osobnog izbora i mogućnosti i drago mi je što mnogi prepoznaju dobrobiti trampe.

Pridružujem se trampanju, imam štošta za ponuditi

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

ja bi se trampila i dosta razmišljam o tome
    i sviđa mi se trampa nekih proizvoda za neke usluge - jučer sam malo čitala o onoj njemici i puno razmišljala - ali moj mali mozak ne može to povezati pa još uvijek mislim.

kako li se organizira neka kružna trampa - jer npr. ja imam med a trebam sir a osoba B hoće med ali nema sir, a ima dekicu! i sad moramo naći osobu C koja treba dekicu a ima sir? ili se širi na osobu D.
    ili bi ti Roza npr meni dala sir i uzela moj med iako ti ne treba, pa da ti stoji na štandu dok ne naiđe netko kome treba?

r_i_t_a avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Roza super za stranicu

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

i zanima me kako trampiti odjeću za dijete - netko je spominjao da se razmjenjuje među frendicama - jel se to onda skupite više vas sa različitim veličinama pa se mijenjate?!?!

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj Bobica prvotno napisa Vidi poruku
    i zanima me kako trampiti odjeću za dijete - netko je spominjao da se razmjenjuje među frendicama - jel se to onda skupite više vas sa različitim veličinama pa se mijenjate?!?!
    ajme ovo je skroz krivo ispalo
    ne mislim dati odjeću i uzeti djijete!
    nego trampiti dječju odjeću mali broj za veliki broj!

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku

Ili uzela šljive, marelice,... i sama radila pekmez, ali ne bih trampila gotovi pekmez.
    zakaj ne bi trampila gotovi pekmez za nekaj kaj ja imam ili znam napraviti, a tebi treba
    ja npr. znam napravit, sad bezveze lupam... pozivnice za rockas za tvoje dijete
    al ne znam pekmez
    sto se ne bi trampile ako tebi trebaju pozivnice, a meni pekmez

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Meni je ideja super, riješiš se viškovas, pročistiš kuću, a dobiješ ono što ti treba... ok to funkcionira u gradskom uvjetima dok svi sene razmijenimo XD, ali imali bi se čime zabljava jedno vrijeme....

onda kaj ja znam špiri ne ide mat kroz pat godina i ja odradim matematiku s njim u zamjenu za besplatni smještaj i eko hranu i tako .....

plemenski koncept ....

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

btw. ja uopce ne sumnajm ni malo u koncept trampe
    prosle godine sam pred bozic ja radila ljudima cestitke, a oni meni za uzvrat davali rakiju, pekmeze i slicno
    i trampa kakvu sam ja htjela skroz je fino funkcionirala, bit je u tome da se moraju naci ljudi koji ce procjeniti da je rec imo moja cestitka dovoljno vrijedna njihovog pekmeza i obratno
    i to je to

ak ides preracunavat u kune kolko vrijedi tvoj pekmez, a kolko sat mog rada u banani si jer uvijek ce se netko osjecati ostecen

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa Vidi poruku
    zakaj ne bi trampila gotovi pekmez za nekaj kaj ja imam ili znam napraviti, a tebi treba
    ja npr. znam napravit, sad bezveze lupam... pozivnice za rockas za tvoje dijete
    al ne znam pekmez
    sto se ne bi trampile ako tebi trebaju pozivnice, a meni pekmez
    Nisi me shvatila, ja bih tebi odmah dala gotovi pekmez, ako ga želiš, ali ja ne bih uzela pekmez od nikoga, jer sam takva picajzlasta za jestive stvari. Nije to ništa osobno protiv nikog, nego jednostavno hranu uzimam provjereno ili nikako (to nikako je onda radije industrijsko).

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

koncept trampe funkcionira i u poslovnom svijetu u HR. jednostavno kad god je nedostatak novca i tesko se naplacuje svoj rad, krene nesto sto se tamo zove kompenzacija. bila je jako popularna 90-tih, a bome i sad je sve aktualnija i aktualnija nazalost. time se pokazuje mogucnost toka novca. ako je kompenzacija aktulana u svim segmentima drustva, ekonomsko stanje je prilicno tuzno.

a sad o konceptu trmpe kakav roza zeli/zagovara. kod mene ne bi funkcionirao, jer ako mi se jede nesto tad odmah odem u ducan i kupim to sto mi se jede. svidja mi se birati od koga zelim, volim izbor. ne sumljam da ce i rozino lijepo izgledati ali meni nece biti odmah na raspolagnaju.

naravno kao sto je i njih par reklo meni je to romanticno, ali sto bi MM rekao ja sam cijpljena za realnost, ruzicaste naocale ne nosim, pa mi ne novac ipak drazi od trampe. daje mi mogucnost izbora, a stim i osjecaj slobode.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Kompenzacija u poslovnom svijetu je nešto sasvim drugo. (Na žalost radim ih skoro pa cijeli dan). Tu se u konačnici radi o zamjeni u lipu jednakog duga. Nikoga se tu ne može zakinuti kad se prebijaju potpuno jednaki novčani iznosi, za razliku od trampe gdje bi moglo biti zakinutih.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

kompenzacija je prebijanje dugova. trampa je mijenjanje onoga sto imas viska ili ti ne treba za ono sto ti treba a vrijednost odreduju osobe koje se trampe. ako ne volis tudi pekmez, neces se za njega mijenjati.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

kompenzacija je prebijanje dugova. trampa je mijenjanje onoga sto imas viska ili ti ne treba za ono sto ti treba a vrijednost odreduju osobe koje se trampe. ako ne volis tudi pekmez, neces se za njega mijenjati.
    To sam i rekla još na početku.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Propustila si dio sa "mijenjanje onoga sto imas viska ili ti ne treba". Nece dvije osobe koje nisu sigurne u tudi pekmez razmjenjivati pekmez. No sigurna sam da u kuci ovaj cas imas sigurno bar 5 stvari koje ne koristis ili ti ne trebaju, a trebale bi nekome. Ili netko ima servis za caj koji mu bas i ne odgovara, a netko drugi volis bas takve stvari. Zasto se ne bi zamijenili? Ili primjer marie koja dode kod roze dati malome instrukcije i usput provede antistres vikend. Ako je i jednoj i drugoj ok, zasto ne? Mozemo razgovarati koliko vrijedi sat instrukcija ili vikend boravak na farmi, i tko je bolje ili lose prosao no to je nasa perspektiva. Bitno da njima odgovara.

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Storma, i to je bit cijele priče, kako kome paše i kako ko voli, vjerujem da je tako Rozi i zamislila, ovo drugo su sve nepotrebni detalji.

nelitza77 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Tresnjevka u srcu, srce 2500 km sjevernije

Početno

Ja cu ju preporuciti!
    Iako smo se iz moje bogate zbirke (ja sam se samo htjela rjesiti bilo cega) trampile za stvari koje mi se bas i nije cinilo da ce mi trebati (pa je dio njih opet zavrsio na burzi, a u pekmezicu buraz uziva - jer on ih voli, a mi bas i ne prevec), ja prezadovoljna! Moja je krama nasla novu sretnu vlasnicu, nesto se dogodilo, upoznala sam zanimljivu osobu - ja mislim da trampa ima puno prednosti nad klasicnom trgovinom! I mislim da ce u buducnosti to sve bolje funkcionirati! Doduse, mi smo se pomogle odokativnim odredjivanjem novcane vrijednosti razmijenjenog a i cisto zbog onih koji vole egzaktne stvari, mozda bi i Roza trebala ostaviti i mogucnost novcanog placanja svojih proizvoda! Mozda netko bas zeli 5kg tog domaceg meda, ali bas sad nema nista za ponuditi zauzvrat!

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

ma ja mislim da svako od nas ima bar nešto za ponuditi
    prošetati psa, pričuvati dijete, ispeglati veš, obaviti plac, neku knjigu viška . . .

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •