BusyBee prvotno napisa
Peterlin, nismo se razumjele... sve ovo sto pises je meni sastavni, opravdani dio roditeljskih reakcija u nekim situacijama i do odredjene dobi djeteta.
Fizicko micanje iz neke situacije (opasne, jako iritirajuce po dijete i sl.) je meni prihvatljivo. I u jednom trenutku, dijete moze i iz njega poceti uciti o opasnim postupcima, mjestima i ponasanjima.
Packa, vucenje uha, lupanje po guzi meni osobno (a ni Rodi, zato sam spomenula ;)) nisu prihvatljivi. Osobito ako isti rezultat, micanje djeteta od opasnosti, ucinkovitije mozes dobiti fizickim micanjem s mjesta.
Ne mislim da ce dijete zbog lupanja po guzi postati psihopat, ali iskreno, ne poznajem puno roditelja kojima je davanje po guzi bilo ok, a koji nisu nastavili kaznjavati fizicki jednom kad je dijete dovoljno odraslo da shvati uzrok-posljedicu i kad je uslo u dob da je preveliko da ga se fizicki mice iz opasnosti.
Narusavanje djetetovog samopostovanja i dobrog odnosa s roditeljem, kao i pokazivanje da, ako si jaci/mocniji, ponekad i fizickim obracunom mozes dobiti da bude po tvom, meni su i vise nego dovoljni argumenti protiv udaranja.
Pa "malo po guzi" je toliko ukorijenjeno u nasu kulturu da mi jos uvijek u 21. st. moramo raspravljati da je svaki udarac, koliko god "lagan" bio pretezak za dijete.