Je, moguće je. Ali sam nekako uvjerena da ako zapiliš po svome te ipak moraju saslušati i na kraju poslušati.
Printable View
Jedno pitanje... onaj kao "sigurni" 37.tj kad ulazimo u termin... pocinje li on sa 36+1 ili sa 37+0tt?
i dalje ne kuzim a svi kazu drugacije...
37. tjedan pocinje s 36+1 (racunaj ovako - prvi tjedan je od prvog dana, pa do prvog punog tjedna).
Ali i to s terminom se razlikuje od drzave do drzave, a vjerojatno i od lijecnika do lijecnika. Tu u SAD-u su, krajem 2013, promijenili klasifikaciju ovako:
- Early Term, between 37 weeks and 38 weeks 6 days.
- Full Term, between 39 weeks and 40 weeks 6 days.
- Late Term, the 41st week.
- Post Term, after 42 weeks.
Dakle nis' od termina prije navrsenih 39 tjedana (dakle 39+0). Osobno se slazem s ovim puno vise nego s terminom s 37 tjedana (negdje je 36, a negdje 38).
Ovdje je jos jedino ostalo to da se s navrsenih 36 tjedana ne sprjecava porod, ako je krenuo posve prirodno i nema ocekivanih komplikacija. No i to ovisi od lijecnika do lijecnika.
Neka mi docekamo punih 40tt najbolje.. samo mucila me stalno pomisao tog prijevremenog poroda, cekala sam 37tt pa i ako krene da mi dusa bude mirna, nekako sam "sigurnija"...
s obzirom da je i meni prva trudnoća naravno imam sto pitanja - jučer mi je gin rekla na uz da je plod 8 + 2, a prema ZM sam 7 +3. i sada me skroz zbunila jer onda niti nisam imala zm 19.6. a mislim da ipak znam svoje tijelo i da je to bila menga a ne neko krvarenje usput. da li je imao netko slična iskustva? znam da nije neko odstupanje ali svejedno. ne znam od kada da računam da sam trudna.
hvala cure
pa to je samo pet dana razlike. tako rano nema nikakve veze.
ja sam ispocetka "kasnila" cetiri dana, u 12tt sam bila ispred jedan dan.
racunas trudnocu po datumu zm, a plod je po mjerama ispred vjerojatno jer je bila ranija ovulacija?
Sent from my A0001 using Tapatalk
uh sad si me nasla, nisam bas sa svim tim terminima na ti:)
ja sam si nekako ovako računala, ako je jučer bilo 8 + 2, 10.8. (17 mm plod velik)a ciklusi su mi 24-25 dana, ovulacija je mogla biti 9 ili 11 dan?
pa sam valjda začela oko 27.6 po mojoj računici tako nešto (da sam zapravo trudna 6+2, ali oni računaju 8+2 - prema uzv )
a ZM je bila 19.6. No za usporedbu prije toga menstruacija mi je bila 27.05. a onda bi prema tome bila sada trudna već 10 + 5 - ali pretpostavljam da bi i plod onda bio puno veći.
eh te matematike:)))
ma nije to ništa čudno, menstruacija zadnja ti je bila tad kad je bila
ali ovulacija, tj do oplodnje nije došlo 14. dan ciklusa, kako se klasično pretpostavlja, nego 5-6 dana prije, recimo 8. dan, što nije ništa rijetko ni kod žena sa ciklusom od 28 dana, a kamoli ako ti je ciklus inače kraći, za očekivat je da ti ovulacija nije 14 dan nego vjerojatno ranije.
u praksi ti to ne znači praktički ništa, jer imaš "korigirani termin" prema ultrazvuku, a i razlika je mala, dok dođeš do termina to je sve li-la
meni je prvo dijete bilo po ultrazvuku tjedan dana mlađe od termina po menstruaciji, doktori su uvijek gledali i jedan i drugi termin, porodiljni otvorila po ranijem, rodila negdje između ta dva datuma
Dogovoreni način računanja tjedana trudnoće je za SVE trudnice isti.
PRVI dan trudnoće je PRVI dan zadnje menstruacije. Naravno da ni ti, niti ijedna druga trudnica na svijetu :) nije bila tada trudna, ali to je tako dogovorena, jer je to jedini siguran datum.
Začeće se uglavnom događa dva tjedna nakon prvog dana zadnje menstruacije, znači u času kad se beba začne trudnoća, ali samo matematički, traje već dva tjedna.
A predmnijevana veličina ploda u tjednima i danima je samo statistička veličina, ne samo da beba može, nego i mora :) odstupati od statističkog izračuna.
U normalnoj trudnoći, uopće se ne treba zamarati danima i veličinama. Trudnoća ionako nije matematika.
A datum poroda se računa na tri načina, matematički:
Prvi dan zadnje menstruacije minus 3 mjeseca plus 7 dana-
266 dana nakon dana začeća
4 mjeseca nakon prvog pokreta bebe koji osjeti prvorotka, odnosno 4 i pol nakon prvog pokreta bebe kod višerotke.
Sve je to računanje ali nitko ne može unaprijed točno reći koliko vremena će baš tvojoj bebi trebati da se rodi.
Matematika, o da, samo matematika.
Kak ste vi pametne sve:) ali kada mi napise 8+2 jesam ja onda zapravo 6 ili 10 tj trudna? Sorry kaj gnjavim ali bas imam upitnik:;))
Prvi dan menstruacije je dogovoreni dan racunanja kod nekih lijecnika. Neki su malo napredniji pa dozvole da zena zna koji dan je dan ovulacije. A neke zene znaju datum zaceca jer su bile u postupcima. Dakle to NIJE jedini dan i NIJE jedina istina i nije za SVE trudnice.
A ti imaš obavijest koja te upozori čim ja nešto postam, pa da mi proturiječiš? Već mi to počinje jako smetati. Možeš li se suzdržati od toga? Ili baš ne možeš?
Ne trebaš odgovarati, dovoljno je da me prestaneš pratiti :)
Ignoriraj me, a ja cu pisati gdje me volja. Tebi super, a meni svejedno.
Koliko kužim tebe bune ona cca 'dva imaginarna' tjedna od prvog dana zadnje menstruacije do oplodnje gdje još nisi nikako mogla biti trudna?
Ako prosurfaš termin 'trudnoća po tjednima' vidjet ćeš da prema službenom računanju (na svim stranicama na koje naiđeš) prvi tjedan trudnoće započinje s menstruacijom, u drugom tjednu je sazrijevanje jajne stanice i oplodnja, a tek u trećem dolazi do stvarne trudnoće (implantacija embrija u maternicu).
I kad se broji, najčešće se računa (ako nije poznat točan datum oplodnje jer je bio postupak mpo u pitanju) prema onom sigurnom danu a to je prvi dan z.m.
Znači ako si želiš pratiti razvoj bebice po tjednima gledaš razvoj u 9 tjednu trudnoće (prema z.m.) a ne onaj tjedan za koji misliš da jesi prema oplodnji.
Ti si ustvari trudna cca 6 tjedana
Ali to se zove da si 8
Ovo sto ti eryngium kaze, ako zelis npr gledat one tekstove o razvoju tjedan po tjedan, gledaj deveti tjedan, tu si sad, i jednostavno se po tome ravnaj. To je zato sto ne mozemo znati koji dan si tocno zatrudnila, osim ako si imala samo jedan odnos cijeli prosli mjesec
Hvala vam na pojasnjenju. Odnos je bio sigurno 25/6, mozda i 27 a s obzirom na kraci ciklus ja sam prakticki plodna odmah poslije menge:) koja je bila 19.6. Zato mislim da je na ultrazvuku pokazivalo 8+2, a ne 7+3 jer mi je kraci ciklus i ovulacija.
Tako da je mogu da se jajna stanica oplodila tek 27.6
cure pliz pomoć. ZM 13.9., ovulacija 3.10. kad smo imali i odnos. naručena na pregled 4.11. koliko bi to onda bilo tjedna ai mogu li očekivati <3? Hvala na dogovorima!
To bi bio neki 8.tjedan prema zm ali će ti dr. na utz točnije odrediti s obzirom da je ovulacija bila kasnije. Svejedno mislim da možeš očekivati :heart:. Sretno!
Cure može pomoć? Doktor mi nije rekao kada mi je termin poroda. A na svakoj slici od ultrazvuka pišu hrpa datuma. Kako znam koji je onaj “zakonski”? Trebam za računanje odlaska na porodiljni jer sam na komplikacijama i bitno mi je zbog punjenja godine dana radnog staža. Zadnja M je bila 09.04. a termini koji pišu su
EDD 15.01.
EDD 16.01.
EDD 17.01.
EDD 19.01.