a kolika količina grisa mora biti jel to mora biti jako gusto ili? a češnjak je obavezni sastojak il ne? nisam ljubitelj češnjaka pogotovo ne onog nasjeckanog, mljeveni još nekako.
Printable View
a kolika količina grisa mora biti jel to mora biti jako gusto ili? a češnjak je obavezni sastojak il ne? nisam ljubitelj češnjaka pogotovo ne onog nasjeckanog, mljeveni još nekako.
Ja radim krem juhu od šampinona i odlična je.
Prodinstam lukec da onako "nestane". Dodam na to malo brašna i na šnitice narezne šampinjone. Zalijem vodom i vrhnjem za kuhanje, začinim i kuham.
Ako mi je prerijetko mal u vodu smučkam još brašna i dodam u juhicu.
Nikad ne radim zapršku za krem juhice.
Jedino di radim zapršku je paradajz juha.
Tu na ulje stavim malo brašna i na 4 narezane češnjakece, dodam paradaz i vodu, začine i to je to. Nekad ukuham rzenace, nekad napravim žličnjake i bude njaaaaam.
Mi takodjer volimo juhie, a pogotovo sada otkako ih i malena jede. Jos u pocetku dok mi nije bas prihvacala dohranu ako bi sta i htjela pojesti to je bila juha, tako da stvarno uvijek gledam da imam u frizideru.
Najcesce kuhamo klasicnu kokosju ili govedju, povrtnu, od mrkve i od brokule. Prije sam svako toliko znala i od gljiva ali sada radi nje izbjegavam, a sada kako citam ove vas postove bas mi dosla zelja za juhicom od sampinjona :-)..
Volim skoro sve juhe. Rijetko kad u njih nesto zakuhavam - ne cijedim ih i u njima se jede svo povrce i sto sve ne tako da tjestenina i slicno najcesce ne trebaju.
Krem juhe su mi zakon, pogotovo one napravljene doma (iako skruseno priznajem da su mi povremeno i neke iz vrecice skroz dobre).
Moj najčešći recept za juhu/juhe je da u nedjelju skuham ogromnu količinu mesne juhe(junetina, pile ili domaća kokica) i taj dan jedemo onu svatovku juhu s rezancima, u toj juhi je obično prekuhano povrće pa što se ne pojede taj dan bacim. Drugi dan napravim lažnu ragu juhu koju podljevam tim temeljcem bez ikakvih knedli rezanaca i slično i još u tijednu bude barem jedna krem juha koje su meni najdraže ali momci ih baš i ne vole(osim rajčice).
juha nam je glavni dio obroka. L je luda za juhicama i kuhamo skoro sve koje su cure gore pobrojale. Dodajem juhu od lososovih glava mljac...kuham je tako da stavim grincajg u hladnu vodu kad prokuha kuham nekikh 5 minuta dadam lososovi glavu i ovisno o velčini kuham jos nekih 10-12 minuta. Procijedim dodam ribani paradjz ako nam se jede ta varijnta ocistim meso sa galve (posebnu pozornost pklniti obrazima) i stavim kuhanu rizu ili neku pastu za juhe.
može za neuku korak po korak za paradajz juhu? :oops:
Evo imaš cijeli topic samo o juhi od rajčice ovdje, pa biraj:
http://forum.roda.hr/threads/61782-juha-od-raj%C4%8Dica
Ninik, ja je radim skroz jednostavno.
2/3 soka od rajčice, 1/3 vode, mali luk prerezan na pola koji se ubaci kuhati. Posoliš, malo šećera da ne bude kiselo. Peršin list za miris. Super mi paše i listić dva lovora. I to je to. Kuhaš jedno vrijeme, ubaciš tjesteninu i voila. Ja najčešće radim noklice od brašna. Škrob koji se pusti da gostoću a juha je punija. Ali noklice budu tvrđe, ni slučajno da se raskuhaju i da onda juha bude kao kaša.
Kod nas onako neobična na meniju bude:
Juha od vrganja sa heljdinom kašom
Popržim luk na masti (ulju), pred kraj ubacim i nasjeckani češnjak, malo mljevene slatke crvene paprike, naribanu mrkvu, zalijem vodom ili temeljcem.
Suhe vrganje prelijem vrelom vodom, ocjedim, ubacim.
Heljdu isto tako prelijem vrelom vodom i kratko prokuham, cca 3-5 min. Ubacim isto u juhu, ubacim i komad celera, peršina,... što nam se sviđa, sol, papar, lovor, malo klinčića.
Nekad dodam i zapršku, nekad bez.
Na kraju nasjeckanog peršina.
Tak su jeli naši stari......
AndrejaMa, koliko heljde otprilike ide u juhicu?
Ivancice, daj opiši malo molim te krumpir s c paprikom, korabicu na mlijeku, grašak sa krem sirom
i kukuruznu, hvala
Jako volim krem juhe od gljiva ali ih ne radim jer ne znam kad dijete moze poceti s gljivama. Koja je dobna granica?
Mjera ti je ista kao za rižu. Otprilike toliko se nakuha (iako ovisi o sorti, baš kao i kod riže).
Ja to isto kuham, ali sam zaboravila napisati. I razne varijante s prosom. I stavljam zobene pahuljice u razne vrste juha (najčešće u juhu od mrkve). I ječmene pahuljice i sve druge žitarice.
U juhe od gljiva stavljam lovorov list, a može umjesto toga bosiljak sušeni ili majoran. I čubar valja. Ima tak puno kombinacija da nisam u stanju sve nabrojiti.
Od kukuruza: izdinstati luk i mrkvu, dodati kukuruz prethodno usitnjen u blenderu, podliti vodom, posoliti, peršin list. Pred kraj dodati vrhnje za kuhanje po želji, kao i sitnu tjesteninu. Fino je i sa na suhoj tavici prepečenim kockicama kruha ili onim suhim kuglicama.
od krumpira: izdinstati luk, dodati mljevenu crvenu paprikum, krompir na kockice. Podliti vodom, posoliti, peršin list. Pred kraj malo mlijeka i sitnu tjesteninu. Ja znam na kraju izgnječiti krompir da bude skroz gusta juha. Služiti sa kiselim vrhnjem u tanjuru.
Od graška: skuhati grašak, usitniti u blenderu, dodati još vode, sol, papar. Ubaciti 2-3 trokutića Buco ili kojeg sličnog krem sira. Izmiksati sa štapnim dok se ne ujednači.
od korabice: na malo ulja izdinstati luk i korabicu izribanu na najsitniji ribež. Dodati vodu i soli po želji. Peršin list za miris. Pred kraj dodati mlijeka i sitnu tjesteninu.
Tenks, probat ćemo
Sad sam pronašla recept za krem juhu od kopriva. inače ju nisam nikada radila, al volim koprivu. nekada mi mama pravila sos od koprive i odličan mi je,a bogata je željezom. Samo čekam početak proljeća da počinje rast mlada kopriva pa da napravim juhu.
Ima li koga da radi juhu od kopriva i na koji način?
ja još nisam radila od koprive ali imam ju u vrtu i već se brusim kad krene na proljeće!
ajde daj recept!
da je kuham na ovaj način, zvala bih je - gulaš.
ja samo blenderom skroz usitnim kukuruz, ulijem vode i vrhnje za kuhanje, stavim sol i suhi peršin i zakipim.
juhu od koprive sam radila sa vrhnjem za kuhanje dok nisam osvijestila kako mlijeko ubije ono zbog čega juhu najviše kuham - zbog željeza.
odonda pravim kiselu juhu od koprive, sa malo octa ili limuna.
znači, ako radim krem juhu, obarim koprivu, usitnim blenderom uz dodatak češnjaka, dodam vodu u kojoj se kuhala, vrhnje za kuhanje, posolim i zakipim.
ova druga, obarim je u nekkom temeljcu, sve zblendam, dodam začine i malo octa ili limuna. češnjak ostavim na komadiće kao pola zrna riže, otprilike.
Pa kad je apri ne volim šuplje juhe. A i klinci dok je sami kukuruz neće jesti. Mislim da je mamita jednom prilikom "zagustila" juhu ovim dodacima, pa ja preuzela. I super nam je.
Suhi peršin-pa di' ćeš to, grehota, nema uopće dobar okus.
evo recepta, nije isproban al mi se čini fino :yes:
http://www.coolinarika.com/recept/krem-juha-od-koprive/
sada sam se sjetila jos i juhe od sparoga - jedva cekam proljece kada im pocne sezona,mljac..
Ide li to i s Bukovačqma?
ma ne na telcu sam našla nekaj možda sam krivo kvotala
bila je tema o gljivama, znači sve isto, kad prvi put vidim bukovače idu u juhu,
a jel ih treba kaj prvo sušiti, samo me to zanima ili da direkt radim?
nekamo mi problema,ni s lukom, ni ćešnjakom, nio s lovorom a ni s ružamarinom, jučer ga je klinac tukao u mužaru od bračkog kamena
jel se može dodati i kadulja u to?
Ovo je recept za juhu od svježih bukovača: https://www.coolinarika.com/recept/juha-od-bukovaca/
Ne piše da ide kadulja.
Ja stavljam list kadulje u juhu od bundeve i to je jako fino. Moglo bi biti dobro i u ovoj juhi, jer bukovača sama nema intenzivan okus.
kaj nisi jučer rekla? mogla sam kadulju staviti u bundevu
Budeš drugi put... :-)
Joj bum skoro,danas bas domaću kupila bude koji dan,klinci to bas vole
Stavila sam dva lista ali i miksala