Vidjela sam u Lidlu na Sveticama, da još imaju onih uređaja za kontroliranje potrošnje struje, dođu oko 70 kuna.
Možda ti to pomogne da ustanoviš potrošnju.
Printable View
Vidjela sam u Lidlu na Sveticama, da još imaju onih uređaja za kontroliranje potrošnje struje, dođu oko 70 kuna.
Možda ti to pomogne da ustanoviš potrošnju.
vidim da nisam napisala rasplet...
brojilo su prekontrolirali, u redu je.
došao je električar da vidi da li nešto "guta" - ništa...
dobila sam savjete što i kako da uključujem / isključujem - i pazim koliko troši u određenom periodu.
pa je tako na red došao novi novcati produžni kabel. koji sam stavila da se ne spotičem na raznorazno kablovinje... pazila sam na sve: da bude kvalitetan, da ima prenaponsku zaštitu...
e pa taj produžni kabel mi je prouzročio gotovo dvostruko veću potrošnju od uobičajene... :-o
ma daaaaj.... kako si to skontala? kako se to može provjerit?
a meni je po stana na produžni kabel...:-(
Sorciere jel možeš mi ovdje ili na PP objasnit kakav je postupak provjere, jer mi imamo u zadnjih 3 mjeseca ogromnu ratu, i dobili veliku razliku,
a po njima je ispalo da smo u mjesec i pol potrošili 1000 kuna struje, a nema novih potrošača, nemamo klimu.
Brojilo je staro svega 2 godine i probali smo sa ištekavanjem svih aparata i sklopki ali ništa pa me zanima kak ste vi uspjeli utvrdit u čem je problem.
Puno hvala.
Ovo me stvarno zanima. Imam često u upotrebi produžne kabele. I jako velike rate struje. I kad peglam uvijek imam produžni.
Kako produžni kabel može povećati potrošnju?
nikako
sorci imam otprilike slicnu pricu sa stujom, s time da sam natjerala elektru da mi zamjeni brojilo, uglavnom, rata struje ostala je ista, a ja odustala od zapisivanja uvjerena da toliko trosimo, samo ne znam na sto?
ovo ljeto dok smo bili 15 dana na moru "potrosili" smo u zagrebu 150kn struje na stand-by.
ipak previse za jedno prosjecno kucanstvo kad nikog nema doma.
produzni kabel???
ajde reci nesto suvislo, ti si mi zadnja nada :)
pa jel imaš produžne u kući? meni je električar rekao da se kablovi griju kad se troši struja preko produžnog - no ovi su bili led ledeni... no čim sam taj produžni stavila izvan funkcije - potrošnja je prepolovljena :/ ... ne preporuča se omotati kabel oko one letve. treba biti "slobodan"...
da li si provjeravala brojilo gašenjem sklopki / uređaja? ako nisi, napravi to.
pozovi nekog električara koji ima uređaj za mjerenje potrošnje. to je nešto ko mala kliješta (ak se dobro sjećam), i mjeri se na razvodnoj ploči. tu se vidi da li nešto jako "vuče" struju, tj. da li imaš neki potrošač koji puno troši. to je pola sata posla, ali ti može dati smjernicu što dalje.
svi uređaji koji su na stand-by - troše struju. minimalno, ali kontinuirano. probaj ih gasiti npr. navečer. i zapiši sve brojkice na brojilu. ujutro zapiši stanje. a zatim ih ostavi uključene, pa isto tako provjeri navečer i ujutro.
koliko znam, "pametni produžni" nema aktivnu opremu u sebi... znači, kad nema potrošača, nema ni potrošnje... :)
Sorci, gubitke nastale unutar kabla ne možeš ni ti ni taj tvoj električar izračunati... BTW, hladnoću kabla si mjerila na vodiču ili na izolatoru? :) To što je izolator hladan, može biti samo prednost...
prvo si zovi električara da provjeri da li neki potrošač jako vuče (onak kak sam napisala). ako to nije slučaj - kreni s noćnim provjeravanjem :mrgreen: ... pa s pojedinim aparatima, ako ti mogu biti isključeni neko vrijeme. npr. kad vas nema doma... traje neko vrijeme, ali može se naći...
moover - na tom produžnom su mi bili komp, monitor, zvučnici, modem... navečer sam ih isključivala. dakle ni stand-by nije bio uključen. a struja se trošila - jer nisam isključivala lampicu. prema tome - moguće je.
i nismo mi niš računali (ni ja ni električar), ali mi je stavio bubu u uho. naime to je bila jedina stvar koju sam dodala - al mi nije palo na pamet da to troši struju.
na kraju krajeva - meni nisu bitne teorije... činjenica je da otkad taj kabel ne radi - moja potrošnja je manja. isto tako je činjenica da se potrošnja struje povećala za 200 kilovata kad je taj kabel radio. uobičajena potrošnja mi je oko 250, a s tim produžnim je bila 450. kad sam ga isključila - vratila se na 250.
dakle, očito je stvar bila u tom produžnom.
Troši lampica struju, ne troši kabel ili sklop za prenaponsku zaštitu, ako se sastoji od pasivnih komponenti.
Ok, ak ti tak veliš... ipak sam ja imao trojke iz fizike, elektrotehnike i elektronike na faksu... ;-)
Prosto fascinantno da jedan produžni kabel (u kojeg je uštekana oprema koja je ugašena) potroši struje (200kWh) tijekom mjeseca skoro kao svi ostali potrošači u kući (250kWh)....
pa mene je to šokiralo... računi mi baš nisu bili fascinantni.
ali očito se to MOŽE dogoditi. kako - to ne znam.
oš da ti poklonim taj produžni? :mrgreen: ... još ga nisam demontirala (prišerafljen je), al za tebe hoću... 8 utičnih gnijezda...
imaš yahoo mail XD...
baš me zanima teorija od električara, pa ako možeš, reci.
ozbiljno pitam.
neću. rađe ću dogovorit kavicu s mooverom (ionak ga produžni čeka :mrgreen: ).