takođerCitiraj:
Arijana prvotno napisa
Slabo mi je od pomisli da dobim kozice. U stvari, bojim se.
Printable View
takođerCitiraj:
Arijana prvotno napisa
Slabo mi je od pomisli da dobim kozice. U stvari, bojim se.
necu otvarati novi topic, premda mi ovaj odgovara samo naslovom...
dakle, nekoc davno je netko na ovom forumu bio napisao neki narodni recept protiv kozica, kupku od zobenih, jecmenih ili sl pahuljica, umjesto hipermangana i tekucih pudera i cuda koja se vise ne preporucuju.
sjecate li se? kako se to pripravlja?
help sto prije
Evo recepta od Ancice
Citiraj:
Recept koji sam nasla na netu za domacu kupku (umjesto Aveeno-a ako ga nemas ili hoces jeftinije proci) je slijedeci:
Jedna salica zobenih pahuljica, usitnjenih mikserom na sitno, sitno, tako da, kada se tako usitnjene umijesaju u salicu tople vode naprave finu kasu. I onda se to stavi u kadu kad se pusta voda a klince potakne da to dobro izmijesaju (da ne sjedne na dno nego da bude dobro razmuckano).
Postano: sri sij 26, 2005 9:36 am
Zaboravila sam reci da smo mi koristili tu kupku i mislim da je pomagalo.
Jedino, bitno je da voda ne bude pretopla jer ako je pretopla onda se krv jos vise vuce van u kozice i jos jace svrbi ili boli (ovo je neovisno o zobenim pahuljicama)
Ivana, ja ti preporučam lavandino ulje, to sam pročitala u knjizi "Prirodno i zdravo za bebe i djecu " J. Boban Pejić.
Može se direktno mazati na kožu, smiruje svrab i dezinficira (jer je prirodni antiseptik). Na isti način smo koristili i nakon uboda komaraca.
puno, puno hvala, javim kak napreduje. nisu moji, ali kao da jesu.
Druge dječje bolesti, tipa ospice, zaušnjaci, rubeola... teško i možeš dobiti baš zato što je visoka stopa procjepljenosti protiv tih bolesti do mjere da su skoro iskorjenjene (npr. ospice 98%).Citiraj:
daisy2005 prvotno napisa
A zašto se ne bi cijepila protiv vodenih kozica?? Nećeš ih dobiti, iako rijetko se i cijepljene osobe mogu zaraziti, ali je onda tijek bolesti skroz blag.
Moj Aleksandar jučer "okozio". Za sad nema temperaturu i nismo primjetili da ga jako svrbi. Inače baš jučer je teta doktorica rekla MM-u da u Aleksandrovnom vrtiću haraju kozice (on već tjedan dana ne hoda jer je imamo jaki laringitis). Meni nije baš drago da on ima kozice sad kad je ustvari još bolestan.
Sad još čekam što će biti s Rahelom, a i za Anju nisam sigurna da li je imala kozice (imala je oko godinu dana kad je imala sličnu kliničku sliku s par točkica, ali imala je jaki neurodermitis pa ne znam točno)
U današnjem Vjesniku piše da je počela epidemija vodenih kozica po zg vrtićima... :(
pa nije to ništa novo, bude svake zime...Citiraj:
mamma san prvotno napisa
Ako inače niste nešto boležljive(tu mislim na odrasle, ne djecu) i generalno dobrog zdravlja, ja se ne bih puno zabrinjavala.
Ako vam je imunitet narušen, onda da.
može li osoba koja ih je preboljela prenjeti nekome ??????
Ne može!
Može ako je od kontakta sa zaraženim prošlo manje od 10 minuta.Citiraj:
Mirta30 prvotno napisa
hmmm.....pa ne znam, ali MM je kozice dobio sa 25 godina, od svoje mame koja radi u osnovnoj školi s klincima /ona ih je davno prebolila/, a u to vrijeme je u njenom razredu bilo nekoliko slučajeva...Citiraj:
Arijana prvotno napisa
MM je zbog toga morao pauzirati godinu na faksu, jer ga je zadesilo baš za vrijeme ispitnih rokova. nije bilo jako strašno /iako zna biti kod odraslih/, ali je trajalo skoro 3 tjedna i nakon toga mu je imunitet bio srozan..
:shock:Citiraj:
anek prvotno napisa
Anek, ne mora značit da ih je dobio od mame.
Arijana, hvala ti na odgovoru :love:
off topic, ti si medicinske struke? ;)
Nema na čemu!
Ne, nisam medicinske struke!
Sorry, nisam izdržala, morala sam te pitati, jer sam baš imala taj dojam (vidjela sam te u bijeloj kuti :lol: ). U svakom slučaju, dobro poznaješ tematiku ;)
zasto se puder i hipermangan vise ne preporucuju?Citiraj:
nekoc davno je netko na ovom forumu bio napisao neki narodni recept protiv kozica, kupku od zobenih, jecmenih ili sl pahuljica, umjesto hipermangana i tekucih pudera i cuda koja se vise ne preporucuju.
mislim da puder zatvara kozice,a za hipermangan mi je prvi glas
Nas su splašili za hipermangan, rekla nam je sestra kod pedijatrice da su vidjeli djecu sa opekotinama od hipermangana :shock: i da ga oni uopće ne preporučuju, osim po ljetu. Ali dali su nam tekući puder, koji pak nitko drugi ne preporučuje, pa nismo koristili ni jedno ni drugo. Ali kako su se Lei kozice na stopalima sporije sušile, onda smo joj samo noge prali u hipermanganu.
koliko dugo se preporucuje da dijete ne ide u vrtic?
N. su koze izbile u petak, vec jucer je bila puuuno bolje, nove vise ne izlaze, stare se suse, puno ih nije niti doslo do faze vodenog pristica, skoro pa se uopce ne coha...
mislila sam ju ostaviti doma ovaj cijeli tjedan, ne znam da li je potrebno i slijedeci
da li se netko od vas odrasli cijepio protiv kozica?
ja razmišljam o tome, pa me zanimaju iskustva i stavovi?
Kozice jako ruše imunitet, a uz ovo vrijeme viroza i gripe lako će nešto pokupiti. Ostavi je koliko možeš (znam, maškare su...). Ako nije imala temperaturu vjerojatno je imala neki slabiji oblik, ali ako kašlje, neka svakako bude još doma. Taj kašalj od kozica je prilično gadan (moj Daniel ga je imao, a i jedna kolegica kao odrasla, dugo je imala problema). U biti ja sam shvatila da kozice izbiju po dišim putevima. Daj si zamisli :shock:Citiraj:
emily prvotno napisa
to nisam znala. moj david kaslje vec duze vrijeme, s povremenim prekidima. ruzan kasalj, suh, ne moze iskasljati. dobio je vozice na bozic.Citiraj:
mamazika prvotno napisa
vozice = vodene kozice. da malo skratim... :oops:Citiraj:
sandraf prvotno napisa
ja ćuse sigurno ići cijepiti. samo koliko sam kilava prije ću ih pokupit nego se odem cijepit :/Citiraj:
sarasabina prvotno napisa
Ira je imala kozice sa 12 mjeseci, bez obzira što sam je dojila i to u jako teškom obliku. Izbjegli smo bolnicu za dlaku. Prvo je dobio Eci, onda ona, onda MM u razmaku od točno 3 tjedna. MM-u je bilo koma, nije 3 noči spavao i imao temp 40 koju nismo mogli ničim spustiti. Srečom nije bilo komplikacija. Odrasli koji niste imali - cjepite se !!!
emily i moja L je dobila kozice i to u cetvrtak. Imala je dan i pol temperaturu 37,5 i dosta kozica. Sad joj je vec vise od pola suho. Nama je pedijatrica rekla da dodemo za 10 dana, sto bi bilo u ponedjeljak. Vidjet cu sta ce nam reci.
A ima jos jedna kvaka, ja nisam prebolila kozice.
mamazika meni su izbile na plućima :shock:
Da taj kasalj od kozica moze da bude jako zeznut. Moja Tesa je upravo prelezala kozice (dobila ih cini mi se 26. januara) i izlazile su oko sedam dana. Imala je samo jednu u obliku vodenog prista a sve ostale su bile blaze. Medjutim nakon tih sedam dana poceo je jako da joj curi nosic i da kaslje kao pusac sa stazom od 30 godina.
Isli smo na inhalaciju skoro 20 dana i evo u nedelju samo bili na kontroli i zdrava je.S tim sto je pedijatrica rekla da je jos uvek cuvam od guzve i dece zbog virusa, jer one jako ruse imuni sistem i moze cas posla nesto zakaciti.
Evo, jučer "okozile" i Anja i Rahela. Točno na 2 tjedna od Aleksandra. Dobro da su one sad skupa, pa da nam to ne traje sve skupa 6 tjedana.
Amalthea, ništ od posla ;)
ja Ninu uopce nisam vodila pedijatrici (mama me stalno tlaci zbog toga :roll: ), odvest cu je eventualno kad joj skroz prodje, stajaznam, mozda 10-ak dana nakon sto su izbile, da ju pogleda, i napise ispricnicu za vrtic
Emily - ne znam kako je kod vas ali kod nas u Beogradu i mislim svuda u Srbiji, svako dete koje dobije kozice tj. bilo koju zaraznu bolest mora biti prijavljeno kao slucaj (kako ovo grozno zvuci, moje dete nije slucaj :shock: ali ipak se tako kaze) Institutu ili zavodu za infektologiju. To je u obavezi da uradi pedijatar, dajuci pune podatke o detetu - ime, prezime, godinu rodjenja i ne znam sta jos.
Mozda da pozoves pedicu pa joj samo prijavis da N. ima kozice?Kod nas znaju da zezaju posle za te potvrde iz vrtica (ovo nije iz mog iskustva, moja je bebea mala, ali znam da se to desava).
:love: Nini da joj sto pre prodju.
sad ste me zabrinule s tim kasljem. I Lara je pocela kasljati.
Nama je pedijatrica i rekla da ne trebamo dolaziti osim ako mi imamo potrebu, ali mi imamo doma baku koja je bila pedijatrijska medicinska sestra. Mislim, pedijatrima baš nije neki rajc da im siješ kozice po čekaoni, moraju te odmah izolirati pa ako imaju još nekog sa recimo streptokokom, to je prilični cirkus. A ako je dovedeš u fazi kad padaju zadnje kraste sve će biti jasno, iz aviona se vidi da su to bile koze.Ne da je teško detektirati kozice i u početnoj fazi, ali teoretski se mogu zamijeniti s impetigom - moj Luka je imao impetigo koji je jako ličio na kozice, i da ih nije imao prije ja bi se pitala...
Jedno pitanje? mKoliko vam dugo djeca nisu išla u školu/vrtić?
Meni je ped. za Aleksandra dala ispričnicu za 2 tjedna (unaprijed), što je prošlo u utorak. Međutim, on ima još jaaako puno krastica po tijelu, pa zbog toga, a i zbog oslabljenog imuniteta, ja njega ni ovaj tjedan nisam slala u vrtić. Razmišlajm čak za subotnje maškare.
Anja ima kozice od utorka navečer i ja sam javila njenoj učiteljici da je neće biti najmanje 2 tjedna. Ona se jako začudila da tako dugo traje.
Kakva je u stvari preporuka? Znam da nisu zarazni kad počnu kraste, ali to ustvari nema veze, po tome bi mogla cijelo vrijeme ići u školu, jer je i onako bila najviše zarazna u pon. i uto. kad JE BILA u školi.
Mislim da ovo ostajanje doma ima veze s temp. i općim lošim stanjem, a to traje duže.
Marinu je izgleda izbilo par kozica. Nisam još 100% sigurna, vidjet ćemo ujutro.
Ono što me brine je to što na jeziku, duboko, na korijenu ima dva plika. Ako su kozice, ima li opasnosti da mu ometaju disanje i gutanje?
A koliko mislite da traje taj pad imuniteta nakon kozica? Tj. koliko bi se trebali čuvati? Nama je sveznajuća sestra kod naše pedijatrice rekla 'najmanje mjesec dana' pa si ja sad mislim jel' to mjesec dana od izbijanja ili od završetka. Naime, odgodila sam sve Leine kontrole i vježbe, pa ne znam za kad da ih dogovaram.