Joj Zara1, siliti dijete da leži 2 sata u krevetu...užas! :-(
Nas nitko ništa ne pita pri upisu jel dijete spava ili ne niti ima grupe nespavača ili druge prostorije gdje djeca mogu boraviti. Za to stvarno nema uvjeta u našem vrtiću.
Printable View
Joj Zara1, siliti dijete da leži 2 sata u krevetu...užas! :-(
Nas nitko ništa ne pita pri upisu jel dijete spava ili ne niti ima grupe nespavača ili druge prostorije gdje djeca mogu boraviti. Za to stvarno nema uvjeta u našem vrtiću.
A. u jutarnjoj smjeni ne spava već od prošle godine. Djeca koja ne spavaju idu u sobu gdje su predškolci (oni ne spavaju, osim onih koji žele - a ima i takvih). Ali mi je isto dugo trebalo da uvjerim tetu da on ne može zaspati u 12.30 (pa bi budan ležao i zaspao tek oko 2, kad se većina već polako budi).
U popodnevnoj smjeni je do nedavno spavao, ne znam kako će biti sad kad je predškolac. To kasnije spavanje mu je ok, s tim da ga teta po dogovoru budi ranije od ostalih. Ne pusti ga spavati dulje od 1 sat pa on onda čita nešto dok se ostali ne probude (ima u grupi i trogodišnjaka koji dulje spavaju).
Zara1, u kojem ste vrtiću?
U Gortanovoj. Bila sam danas kod tete i ona je naravno sokirana s mojim zahtejvom.
OK, bar se slaze da ostaviti je samu da 2-3 sata crta ili sjedi u kutu nije rjesenje.
Ona bi je poslala nakon rucka u stariju grupu, no ja ne znam kako ce to funkcionirati. Mislim da ni to nije ok, tj. da je sve to previse za dijete. Ne bi se uklopila ni u svoju grupu, a ni u drugu. Ono malo, tu, malo tamo. Na kraju nigdje.
Bas sam razocarana. Jako smo se veselili vrticu, a na kraju ovakvo sra**.
Nama se to "šetanje" po grupama pokazalo kao jako dobra stvar. Nema nikakvih problema kad je teta na bolovanju pa ih preuzme teta iz druge grupe, ili kad su ljeti/oko blagdana spojene grupe. Upozna svu djecu i tete i u svakoj grupi je kao u svojoj. Samo u početku može biti komplicirano za dijete, dok se ne navikne.
(a druga soba ima i druge igračke, ima i to svojih prednosti. Moj je obožavao susjednu sobu jer su mu tamo bile zanimljivije igračke i plakati na zidovima)
evo ja ću iz kantuna jednog odgojitelja....
dijete se ne smije prisiljavati na ništa!!!
ako dijete ne želi spavati, nema potrebu za spavanjem, ima averziju prema popodnevnom odmoru treba pronaći način da ga se zabavi dok ostala djeca koja imaju potrebu za snom odmaraju
Vrijeme popodnevnog odmora je meni vrijeme kad s djecom koja ne žele odmarati iskušavam nove moetode mirnih igara, eksperimentalnih likovnih tehnika (koje kasnije koristimo u radu), rad s predškolcima na grafomotorici, pripremamo se za pojedine događaje i proslave koji nam dolaze (npr. proslave dana jeseni pa pripremamo panoe, tražimo priče i pjesmice koje ćemo obrađivati, izrađujemo plakate....itd)
to je jedino vrijeme kad mogu raditi s djecom predškolcima u malim grupama i pripremati ih za školu - jako volim to vrijeme i bude nam super
u to vrijeme nastaju fantastično uratci koje arhiviram i služe mi kao pokazni materijal u razvojnim mapama.....
razgovarajte s odgojiteljima, nemojte odmah iči za tim "ko zna šta one rade kad dica spavaju"
izrazite svoje želje, ali i pripremite dijete da u vrijeme popodnevnog odmora moraju biti u mirnijim i tišim igrama bez buke i galame....
svima nam dođe dobro maloi odmoriti iza ručka pa bar mirno sjediti i nešto tiho raditi...pod odmorom se ne mora podrazumjevati ležanje na ležaljkama....
često djeci nudim audio priče pred spavanje.... nemoguće je uvijek čitati im jer su toliko raštrkani po sobi da to onda mora bviti jako glasno čitanje a onda se gubi bit lijepog i ugosnog čitanja a i slušanja bajke
još nisam naišla na grupu u kojoj djeca ne vole te audio priče... velika većina djece koja odbijaju dnevni odmor žele poslušati bajku u miru i tišini i onda se posvetiti nekoj mirnoj igri...
fantastično funkcionira....
RAZGOVARAJTE!!!! tete ne grizu, vjerujte mi na riječ :D sve je stvar dogovora....
ispričavam se na greškama, ne mogu koristiti opciju edit
Naši spavaju (grupa 4-7 godina).
Iako su tete rekle da stariji od 5 ne morjau spavati ipak sve polegnu.
Mom dugo treba da zaspe a kad zaspe ne mogu ga probuditi. Dođem nekad u 15.30 a on još spava ili se tek probudio.
Doma naravno zaspe tek oko 22.30-23
Evo nakon 2 dana razgovora ja sam svoje dijete ispisala danas jer me nitko nije slusao. Oni svi po svom. I nabijaju mi djetetu traume.
Jako sam razocarana, mislim da u zivotu nisam bila toliko jadna.
I da oni svi moraju spavati (nema izbora).
Upropastili su mom djetetu cijelu vrticku godinu :( jer sad drugi vrtic sigurno necu naci.
Postoje li kakve smjernice nadleznog ministarstva i agencije vezane za spavanje vrticaraca?
Radi se o gradskom vrticu u Zagrebu.
radi tvojih?, mislim da oni trebaju još spavati.
Mislim da si prebrzo odustala....
Mi smo na proljeće imali situaciju da je moje dijete (tada staro 5,5g) jedino iz grupe htelo spavati....
Trebalo mi je jedno desetak dana da sam uspjela riješiti da joj se omogući odlazak na spavanje u drugu grupu......
i u L. grupi svi se moraju "odmarati", isto mješovita grupa, s time da ih je ove godine pola predškolaca.
neki roditelji već od prošle godine vode rat sa tetama oko spavanja, ali nikakve pomoći...
kod L. još i nije toliki problem to spavanje, L. večinom i zaspi, ali spava maksimalno sat vremena, a onda kad se probudi, prije 3 pola 4 se ne smiju dizati iz kreveta, ponekad to znači da i više od sat vremena mora buljiti u plafon. i sad radi toga ne želi ići u vrtić
svaki dan pokušavam s tetama razgovarati, ali odgovor je da oni još sad love ritam, pa da će vidjeti tko spava, a tko ne pa da će onda možda ranije dizati djecu koja ne žele, ali da ništa ne garantiraju jer ako svi spavaju, neće one dizati par djece jer onda nitko neće htjeti spavati.
sve mi se čini da ću morati na razgovor kod pedagogice...
Ne nisam prenaglila. Rješenja koja oni nude su : ili da dolazim po nju u 12 - ne pada mi na pamet plaćati 700 kuna i dolaziti po nju nakon 4 sata
ili da od 8 -12 bude u svojoj, a od 12-15 u starijoj, pa opet od 15-16:30 u svojoj
Od jednog i od drugog mi se diže kosa na glavi.
Od mene jedan veliki minus za VRTIĆ GORTANOVA U VARAŽDINU.
Zao mi je da mi nisu rekli sto planiraju na pustim sastancima u 5 i 6 mjesecu jer bi tada nasla kvalitetnije i manje stresno rjesenje za svoje dijete. Ovako je izvisila godinu dana.
I mislim da psiholog kojem se 10x ponovi moje dijete ne spava od 2. godine,a on stavi dijete u grupu koja spava(bez izbora!) lose radi svoj posao. Bas me zanima da li bi gospođa dozvolila isti tretman i za svoje dijete. Sigurna sam da ne. E pa hvala joj!
a kaj tete rade dok deca spavaju, nek se malo bave s njom.
Inače najgora stvar mi je i prisilno dizanje djece, vidim kod llella, da moraju bit u krevetu do određenog doba, kod nas baš dižu decu, ali ja nisam dala da se budi ak se nije zbudilo prije nek ja dojdem, kolko puta sam obišla pol kvarta, da se dete samo od sebe zbudi.
hvala bogu imam drugu opciju nedam djete u vrtić,jer radila u privatnom vrtiću, što rade tete, odmaraju, zapale cigaretu i popiju kavu, ili što već piju, a to sa spavanjem mi je debilno, moja prijateljica već tri mjeseca navikava djete da spava u određeno doba da joj djete ide spavati u vrtiću, ma katastrofa jedna i mali svaki dan cvili jer mu se spava prije, ili pak neće spavati jer je duže spavao ma čisti horor, vrtići su zbilja nužno zlo,
Zara, nisi trebala ispisat, možda samo tražit premještaj. Zar je taj drugi vrtić tako daleko.
Ustvari, ja bih se bunila dok ne bi popustili. Zadnje vrijeme, ionako, samo tako ostvarujem svoja prava.
Je daleko mi je, ovo mi je 100 metara od kuce.
Trebas vidjeti taj stav, katastrofa. Ono kak se ja uopce usudim nesto traziti, pa oni valjda znaju sto je najbolje za djecu:roll:
Nasla sam sad program predskole 3xtjedno po 2 sata u Drustvu nasa djeca gdje ide na engleski. I dati cu zahtjev u jedan privatni vrtic koji mi je blizu za predskolski 2013/14
Zara1, žao mi je što je tako ispalo.
U našem vrtiću sve grupe spavaju, nema odustajanja. :roll:
Ako ti odgovara mogućnost da je do spavanja, traži pola cijene. Vjerojatno će ti odobriti.
baš mi je to koma.
Moja L. je u grupi sa predškolcima (jedina koja nije pred školu) i dogovorila sam da ne spava. Tete se slažu s time.
Lani je jedna predškolarka spavala, mama je tražila. Moji su bili li-la, ali su ih stavljali spavat.
Ja sam pred kraj prošle vrtićke godine bila obaviještena da djeca ove godine neće spavati i tako sam svoga sina pripremila. No sada odjednom cijeli 9. mjesec moraju spavati. To mi nije fer prema djeci. Mislim da ću reagirati idući tjedan.
A ja bih baš voljela da moji još spavaju u vrtiću (6 g.), jer vidim da im fali.
Kasno ostajemo vani na igri u parku poslije vrtića, pa ak' ne spavaju umorni su.
Vidjet ću s tetama kaj se da napraviti, trenutno nema ni jedne, obje su na bolovanju....
Moja mlađa sad ima 5 godina, i spava u vrtiću. Preko ljeta nije spavala po danu. Sad ih je u grupi pola školaraca i pola onih koji nisu školarci. Ovi koji nisu školarci moraju spavati, mada bi ja reagirala u slučaju da ona baš neće spavati. Ovak spava i ne buni se pa se ne bunim ni ja.
kaj onda ste vi na kukuljeviću sad, ak da koja je to grupa ( sladoledarci ili vrapčići)
Zanima me isto što i MarijuP. Jel itko zna?
Moje dijete od 2,5 god nema potrebe za popodnevnim spavanjem, isto kao i Zara1 i mene je izluđivalo kad bi ona morala ležati po 2,5 sata ovo proljeće i čekati da se drugi probude. Rečeno je od jeseni da će bit drugačije. Teta koja je "glavna" je na duljem bolovanju i ne znam ni sama kako se postavit. Meni je ok da ih polegnu neka malo odmore, poslušaju audio priču(obožavaju ih) al brate ako nakon sat vremena ne zaspu da ta djeca mogu igrati se u miru i tišini, čitat slikovnice, slagat puzzle. Vidim da ih je sad više u grupi, oni su mlađa vrtićka grupa.
kod mene se događa sljedeće, ako spava u vrtiću zaspe jako kasno, oni je ne bude i onda je naveče budna do skoror 23h, katastrofa a ujutro se mora dići, a kad ne spava (jer njoj ne treba san) sasvim fino podnese cijeli dan i u 21h u krpe.
Ajde brane ti si iz struke please pomozi koje bi bilo rješenje, da je ranije bude (bit će nervozna jer je tek zaspala), da je dignu nakon sat vremena ili nešto treće...kako se postavit prema tetama koje su divne al evo ovaj dio šteka...trebamo se uskladit. ona je inače jako dobra i ako im teta kaže da dobra djeca spavaju da tako rastu da mogu ići u školu ona sklopi okice i nekad iz dosade zaspe...al to je skroz protivno njenom bioritmu a bome i našem, naveče u 23h i uz bebača ne znam više za sebe.
ja sam isto imala taj problem pa smo dogovorili sa tetama da se legne kad i djeca i kad ostali zaspu nakon cca pola sata - sat moze se dignuti i igrat tihe igre (crtat slagat puzle ) probaj tako ili prijeti
gle i ja doma dete dignem ako nakon pol sata- sata nije zaspalo, zakaj ne bi i teta
možda tebi draga moja, ja sam mogla birati: baka ili vrtić, moj izbor je bio jaslice al državne (nemojmo mješati kruške i jabuke, privatni vrtići nisu isto što i državni).
inače ja počinjem radit na svom projektu: "Moje dijete ima potrebu za nespavanjem", polako se pokrećem, raspitujem kako pristupit i ne stajem dok to ne ostvarim, moja L. inače vrtić i tete obožava. Iako je u grupi 3,5-4 god, jednostavno ona (i još par njih) nema potrebu za dnevnim spavanjem, tj. ima potrebu bit budna, radit će neke tihe aktivnosti i sve 5. Drž te mi fige!
mogu samo potpisati.moje diejte ima 5 i pol godina,ne spava od 2,5 najnormalnije,budi se u 6 ujutro i do 7,8 navečer bez nervoze izdrži .mi smo mijenjali vrtić jer su u prošlom tete bile lijene,nezainteresirane (nemam niti jedan njegov rad ili išta od cijele vrtićke godine!) ,šopale klince sa bombonima i općenito smećem,crtići su se uz kokakolu i čips gledali 4-5 sati i sl.i sad se preselili u novi,a tamo mora ležati u krevetu 3-4 sata,ne smije ni čitati knjigu "jer šuška",ne smije se micati,ne smije valjda ni disati.danas mu nije dala da ide pišati na wc jer će kao probuditi djecu šuškanjem i da nisam došla skoro sat vremena ranije eksplodirao bi mu valjda mjehur...uglavnom-i ja sam zrela za fajt.mislim-dijete te lijepo pita 3x da ide piškiti i ti mu veliš da ne može,da neka šuti i leži?! :evil::evil::cupakosu: koji zaheb.sad mi kokakola,čips i crtići izgledaju kao pis of kejk.:nope:
evo ovako, rekla teti da ona nema potrebu za spavanjem i da molim da neka odleži sat vremena da se malo odmori, posluša audio priču i da joj poslije daju slikovnice, neka slaže puzzle, crta, boji,...da znam da i djeca nekih mojih frendica imaju tu mogućnost u vrtiću bla bla pokušala me uvjerit da moaj L. tako lijepo zaspe, pa da i ja bih da 2 h zurim u strop od muke i dosade zaspala i onda fino odćori dok ne dođemo po nju,pa je budna do 23h.
Uglavnom ovaj tjedan su joj davale kasnije slikovnicu da čita (vidjela sam da ima više djece koja zapravo ne mogu zaspat nego ono mlataraju nogama po zraku, roštiljaju se i tako, završava mi porodiljni uskoro pa sam došla u ranije vrijeme i tako vidjela).
E sad ja sretna, kad ono teta izgleda "shvatila" doslovce tako svaki dan, da joj da slikovnicu i da je ona lista u krevetiću ležeći buljeći u strop, što mi nije trajno rješenje jer em dijete ne zna čitat (3 god i 4 mj), pogledava te slikice i što onda?! tako 30 puta u 2 h,....mislim hellooo..??!!
Još pokušavam iznaći način kako da kažem tetama da joj dozvole da se digne i sjedne za stol i tiho nešto radi, uz to imamo predsobu s igračkama. Ja ću im reći u pon,ako im ne bude pravo (ne bih se htjela stvarno svađat jer ih L. voli jako) reći ću neka nam pomogne stručni tim vezano uz organizaciju posla ako same ne mogu pronaći rješenje. Inače priha nam je odlična i znam da bi mi to rješila dok si rekao keks, al ne želim mimoići tete, to mi nije fer,kao što mi nije fer da moje dijete još od prošle zime čeka jesen kad su rekli da ćemo uvesti promjene (tj,teta koaj je na dužem bolovanju pa je odsutna mjesecima).
šta vi kažete? što još i kako da to kažem? da se sve rješi na lijep način.
ne mislim uključivat druge roditelje jer neki ne znaju što bi i kako, neki bi a ne bi,..borim se za pravo-potrebu svog djeteta i ne bruga me za druge, neću nikog prisiljavat ni na što.
ne priha nego psiha (psihologinja)
ima li koga na ovoj temi?
ja rekla teti jutros, reakcija više nego dobra e sad ćemo vidjeti kako će biti u praksi.
brane, hvala puno na savjetima na pp. :-)
a može li javno savjeti od brane?
I ti pitaj na pp he he
salim se pitala nesto konkretno vezano za nas slucaj
ja sam slomila jednu,još dvije.u ponedjeljak je igrao igru s njom,jučer je imao vježbanku...a kad dolazim po njega spavači mi mašu i viču bok teta! :lol: