Mogu samo reć da mi je žao učitelja. Postalo je rizično da usta otvore.
Printable View
Mogu samo reć da mi je žao učitelja. Postalo je rizično da usta otvore.
ne samo učitelji, nego i doktori, trgovkinje, susjede, bake i svi ostali koji dolaze u susret našoj djeci moraju jako paziti kako se obraćaju i što im govore
Zašto bi morali, ja sam totalno pogrešno shvaćena. Moj je post trebao biti opravdavajući za učiteljicu. NIje joj se dalo objašnjavati i vrlo kratko je rekla ono što ona smatra istinom.
Nemoj varati ženu, Bog će te kazniti, jednostavnije je objašnjenje od priče o povrijeđenim osjećajima i koječemu :) :) A cilj je isti-ne bacaj kruh, ne varaj ženu, ne..
Zdenka, moraš razumijeti da NEKIM ateistima to smeta, šta tebi nebi smetalo da dijete kaže drugom djetetu: Bog će te kazniti ako baciš kruh, a učiteljica na to kaže: Ne lupetaj, Bog ne postoji. :)
krumpirić ja nisam mislila na tebe....
meni je to iskreno stvaranje od muhe slona, jedna izjava tog tipa nije ništa zabrinjavajuće, zabrinjavajuće je ako je to sustavno...
Bit stvari je da se ne treba na temelju jedne izjave (kakva god bila, bez obzira na to što ova konkretno ima neki vjerski karakter) ne treba suditi učiteljica, ni bilo tko drugi.
pa da, pametno objašnjenje bi bilo istinito i politički korektno, neutralno po pitanju vjere.:P
a smatram da učiteljica nije robot da to uvijek odradi na taj način.
nemamo nekad ni mi volje za takve stvari, treba i to priznat. Nekad i nas zanima samo da se postigne cilj.
Ja iz prvog posta nisam niti shvatila u čemu je problem, i više mi se čini da se radi o govornoj figuri (tipa hvalabogu), ali jasno mi je i da onoga tko ne vjeruje to smeta, i stvarno nije takvim objašnjenjima mjesto u školi izvan nastave vjeronauka.
Npr. da je učiteljica rekla nemoj bacati hranu jer ćeš u slijedećem životu biti gladan .. ? Kako bi nam se to svidjelo.
Ali svejedno, mislim da ne treba raditi preveliku buku oko jedne (nespretne) izjave.
Dobar primjer i potpisujem.
Dobar primjer i potpisujem. A učiteljica je, još uvijek, nadam se barem da će to ostat što duže, ipak figura autoriteta, kakva nije nužno frizerka i susjeda itd.
Ja to razumijem, samo ne razumijem da treba skakat na svaku riječ s kojom se ne slažemo. Odmah poslat na disciplinsku svakome tko je našem djetetu rekao nešto što nije prošlo sito našeg odobrenja. Kao odgovor na tvoj primjer, moja djeca svakodnevno imaju čuti priliku mišljenja da Bog ne postoji. Trebala bih zbog toga ić u školu i sredit onoga tko se to usudio, a da nije pitao mene što u uši mog djeteta smije ući. Ja se ne bojim toga da djeca čuju drugačija mišljenja od mog i suprotna onome kako njih odgajamo.
Ova učiteljica je u dobroj namjeri rekla djetetu dobru stvar, na svoj način i prema svom uvjerenju. Dijete je htjela poučiti da ne baca hranu, a ne indoktrinirati.
Kad sam se već dala potegnut za jezik, moram po struci komentirat ono što je ivarica napisala o "novoj eri". Postoje različite ere po kojima su razne civilizacije kroz povijest počinjale brojati godine, ali "nove" nema među njima. Postoji npr. era olimpijada, ab urbe condita, carska, era konzula, bizantska, židovska, muhamedanska era i kršćanska era, to je ova naša, čiji se početak računa po Kristovu rođenju - to je ta "novost" koja je postala ishodište našeg brojanja godina.
Kužim, "Nova era" je prijevod komunističkih vremena "pr. Krista", tj. neki politički eufemizam. Eto, nisam niti ja o tome razmišljala.
A ovo "skakanje" je opet dobar argument o onome da ipak današnjim učiteljima nije lako - vraćamo se na onog Nijemca autora knjige iz drugog topica i "nove roditelje" i kakofoniju današnjeg svijeta u kojem su ljudi nesigurni i sve im smeta - totalno pojednostavljujem i banaliziram, ali kao neki uzrok takvog roditeljskog ponašanja je to i on naveo - ono die Qual der Wahl - muka izbora. I njegova ljepota, prije bih uvijek birala di se može birat, nego di toga fali.
ali zašto se kaže da oni koji ne odobravaju ovakvo poučavanje skaču na svaku riječ?
tema otvorena na filozofskom, i odgovara se na pitanje "i kaj vi mislite o tome?"
i otkud disciplinska ? tko je to predlagao ? čula su se mišljenja kako bi tko u postupio u takvoj situaciji,prijedlozi su bili pratiti situaciju, kulturni razgovor sa učiteljicom...jesam li ja nešto propustila?
ako je priča skroz banalna, i ako se oko ovoga ne treba uzbuđivati, ni imputirati učiteljici, ne treba ni one koji se usude otvoriti usta sa drugačijim stavom napadati ( da su loši roditelji (@tomika), da skaču na svaku riječ)
Ja zaista ne vidim problem u tome sto je uciteljica rekla. Ja sam u skoli "ucila" da Bog ne postoji pa nisam postala ateista, naprotiv vjera mi je izuzetno vazna u zivotu i odreduje ga. A jedna recenica ucitelja, nastavnika, profesora o bilo cemu ne moze ostaviti bas prevelikog traga... Uzas koliko sad sve mora biti politicki korektno, pa mnogo cega obiluje licemjernoscu i prazno je od sustine.
Kad smo vec i kod era, Zdenka, i te ere sam ucila u skoli kao i ono da nema Boga :) Jos negdje u nizim razredima smo dijelili historiju prvo na prije i poslije nove ere, a kasnije to potvrdili i dijelili dalje... Pravopis takodjer navodi skracenice za novu eru i prije nje...
pa ja cu prva reci da nam pretjerana politicka korektnost koju danas zivimo samo steti
ali vi stvarno kao da ne zelite razumjeti da se ovaj dogadjaj nije dogodio izolirano, cak i ako ce uciteljica samo jedan jedini put reci takvo nesto (a nece)
ovo nikom od nas cija djeca ne idu na vjeronauk ne bi toliko smetalo da naprimjer, svaki dan u rasporedu moga sina vjeronauk nije u prvih 5 sati nastave, a redovni predmeti su sedmi, pa nekad i osmi sat (ovo nisam primijetila ja nego jedan dvanaestogodisnjak)
Pitam se što bi bilo kad učiteljica nebi rekla ništa, nego dopustila djeci neka bacaju hranu, pa makar to bio i koš za smeće, nakon nekog vremena vam to dijete napravi doma i veli kako učiteljica dopušta bacat hranu, biste li i onda tako reagirali?
Manuela, meni ovo zvuči kao da netko odgovori na ženino urlanje da opere suđe time da joj opali pleščetinu, a ti pitaš: a što bi vi, da se pravio da je ne čuje :lol:
postoji i treća i četvrta opcija, što meni ništa ne govori,jer mislim da je učiteljica u ovom slučaju bezopasnih namjera.
Pa naravno da je učiteljica bez opasnih namjera upozorila dijete, al ne vidim čemu takva hajka oko toga?
bolje da je šutjela?.........
kako vi znate da je uciteljica rekla to nakon sto je neko dijete bacalo hranu?
ja sam shvatila da je curica to rekla decku kad je ovaj bacao hranu
nevazno doduse za cijelu pricu
Pa ta primjedba učiteljice u vezi bacanja kruha i raspored izbornih predmeta su dvije sasvim različite stvari. Ja ne vidim da bi se trebalo ljutiti na učiteljicu zbog toga što je u skladu sa svojim svjetonazorom oblikovala primjedbu o tome da hranu ne treba bacati, s time je li izborna nastava 5. ili 7. sat. Ono prvo je za mene na jedno uho unutra na drugo van, a raspored je ozbiljna stvar o kojoj, ako smo nezadovoljni, treba razgovarati na Vijeću roditelja i pokušati riješiti problem. Baš sam sad ciljano pogledala rasporede moje djece i vidjela da postoji nastojanje škole da izborne predmete stavi na početak ili kraj rasporeda, ali im je ipak njemački dva puta usred nastave. Moja djeca ne idu na njemački, pa tada ostaju u knjižnici, a informatika im je na kraju rasporeda pa idu doma. Raspored izbornih na kraju i na početku ovisi o tome koliko djece ide/ne ide na taj predmet, pa se daje prednost onom predmetu na koji ide više djece. Mislim da nije moguće sastaviti raspored tako da izborni predmeti nikada ne budu u sredini nastave, ali i da to sve skupa nema veze s ovom pričom o učiteljici.
Ja nisam ni rekla da si ti govorila o tome. Na tvoj post sam se referirala samo u prvoj svojoj rečenici. Ostatak mog posta je bio općeniti komentar na ovu temu. Zato sam i preskočila dva reda da ga odvojim od onog dijela koji se odnosio na tvoj post. A ako pročitaš postove prije moga vidjet ćeš gdje se spominju stvari koje sam navela.
sve u svemu, činimi se pretjerano radi jedne rečenice nazvati topik - današnje školovanje :-/
primjedba je banalna, kao što kaže mima, u svakodnevnom govoru i ja kažem hvala bogu, i spominjem boga i grijeh i sl.
cijela država slavi rođenje i uskrsnuće isusa, uznesenje marijino, tjelovo (to nemam pojma što slavimo, da vam budem iskrena :mrgreen: ), mijenjaju se zakoni radi utjecaja crkve, na kraju krajeva svi mi plaćamo tu crkvu, djeca nam stoje među kapotima za vrijeme nastave, vodi ih se na misu za početak školske godine...i sad napast jadnu učiteljicu jer je rekla da je hrana dar božji, to je stvarno - smiješno.
Bravo Cvijeto!
Ovo je bit svega. Čitam postove i ne mogu shvatiti povezanost naslova teme i početnog posta, kao i svih ostalih postova.
Današnje školovanje je različito od onog u moje doba, da - između ostalog, i po tome što onda nije bilo spomena vjere i Boga a danas ima itekako. Ali ću ja, kao deklarirani vjernik, reći da je i ono socijalističko vrijeme, iako nije priznalo nauk Crkve, imalo svoj vlastiti moral. Dnas smo kao u nekom zrakopraznom prostoru - ljudi su napustili taj socijalistički moral, a velika većina iz nekog razloga zazire od nauka Crkve.
I moja bi učiteljica bila jako ljuta da se netko usudio bacati kruh u smeće. Stalno nam je govorila o tome da se hrana ne baca. I govorila nam je mnogo lijepih i poučnih stvari. Nije se toliko lamentiralo ol judskim pravima kao danas, ali je čovjek imao daleko veća prava - i radna i socijalna i zdravstvena itd...Dan medicinskih sestara...a naša učiteljica nas par curica pošalje sa stručkom poljskog cvijeća i čokoladom u Dom zdravlja...od takve sam žene učila život. Danas djecu u školi više ne uče da budu ljudi...ili? Hajde dragi ljudi razuvjerite me...jedva ću dočekati.
pa ovdje se velik dio nas slozio da se oko jedne takve recenice ne treba dizati buna (osim sto se ne radi o jednoj recenici, sve sto cvijeta navodi je povezano, vodi tome da ljudima smeta na kraju krajeva onda i jedna recenica, kao kad mene jucer nazove zena i pita sifru za rasprodaju i kad je ne dobije ja na telefon dobijem citabu za koju je krivo registriranih 36000 udruga od kojih je pola na neki nacin pralo novce)
ali ovo da jedna recenica uciteljice izrecena djeci od 7 godina nema veze, ali da naslov nekakve teme na nekakvom internetskom forumu ima veze, to mi je malo teze prihvatiti
nije bas na temu ali... neki dan sam slusala jedno od predizbornih gostovanja na radiju i gostujuci politicar je pricao kako treba ukinuti barem tri praznika koje mi u hrvatskoj slavimo, a nemamo pojma niti koji su. nabrojao je sve praznike koji su iz 20. stoljeca. kad mu je voditelj rekao da ok, ali slavimo mi i Tijelovo, a istih tih 90% ljudi koji ne znaju sto je i kad je dan drzavnosti, ne znaju vjerojatno sto slavimo na Tijelovo, ovaj je tek nesto nespretno promrmljao.
kako onda da ne budemo nezadovoljni, ako nam evo dovode u pitanje i tih nekoliko praznika kojima slavimo svoju drzavu, ali se ne smije dirnuti u nijedan od crkvenih blagdana?
ja ću morati prestati govoriti "o bože" i sl.:mrgreen: pred djecom.
Mislim da otvaracica teme ima predskolsku djecu i da je zabrinuta za to kako ce se snaci u skolstvu gdje je vjera dosta prisutna.
Mislim da nema razloga za brigu ako se dogode navedene situacije jer djeca nisu povrijedjena niti obiljezena uciteljicinom izjavom.
Sedmogodisnjaci su dovoljno zreli da se moze s njima razgovarati o (ne)vjeri ili o vjeri koja je razlicita od vecinske.
A ja potpisujem ivaricu. I svakog trigerira ta neka određena rečenica di onda započne svoj neki fajt, iz potrebe da se precizno i korektno izrazi o baš toj temi koja tu osobu dira i toj osobi je važna. I zato jest drugačije vrijeme u smislu političke korektnosti i pritiska na učitelje.
naravno da je primjedba banalna, te ako je to jedina "nespretnost" da ne treba dizati graju oko toga.
no medutim, moram priznati da bi me veselilo da je intelektualni sklop uciteljice takav, da je u stanju objasniti zasto bacanje hrane nije dobro na istinit i cinjenican nacin. na isti nacin na koji ne bih da djetetu u skoli kazu da djecu donose rode. koliko god to nekome simpaticno zvucalo, to naprosto nije tocno.
Sama rečenica učiteljice je banalna i ne bih se oko toga uzrujavala da je samo jedan izoliran slučaj.
Ali, kad je već naslov teme "današnje školovanje", iskoristit ću priliku da komentiram. Da, mene smeta što je udžbenik iz prirode i društva prožet vjerskim duhom, od Dana kruha i velike slike svećenika, do pitanja "Što radimo za Božić?" "-Idemo u crkvu na polnoćku", i tako dalje, i tako dalje. Smeta me što se mojem djetetu iščuđavaju što ne ide na vjeronauk (iako ih ima četvero u razredu, nije jedini, ali već prvi dan škole su se uspjeli zakačiti na tu temu, pa je čuo i prijetnje da će ga "Bog kazniti zato što ne vjeruje u njega"). I mislim da su sedmogodišnja djeca premala i prenezrela da shvate te pojmove na onaj način kako ih shvaćaju odrasli.
U vrtiću nikad nikakvih problema po tom pitanju nije bilo, mi smo sa sinom normalno razgovarali i o vjerovanju i nevjerovanju, i o Bibliji i o evoluciji, i sve mu je bilo jasno. Otkako je krenuo u školu, imam dojam da mu više ništa nije jasno.
Nadam se samo da će mu se s vremenom stvari u glavi posložiti, iako mislim da je to moglo ići i jednostavnije. A što se tiče zbunjujućih izjava, "hrana kao božji dar" je sasvim nevažna stvar, ali ne sviđa mi se sveukupno ozračje, ako razumijete što hoću reći.
tanja, mislim da je problem jedno opcenito nesnalazenje drzave u cjelini, koja je na papiru sekularna, a u praksi vrluda svim zakuccima tranzicije i necega sto bih nazvala "papskije od pape".
razlika izmedu austrije i hrvatske je po tom pitanju (ne samo u skolstvu, nego i u drustvu opcenito) ogromna, te ce trebati jos podosta godina dok hrvatska dode na nivo kakav postoji u drugim zemljama zapadne demokracije.
Zanimljiva perspektiva, seni, a nadam se, i naša budućnost - ne samo u školstvu, nego općenito.
seni, ovo sa intelektualnim sklopom je čista uvreda učiteljice. Mene su opominjali da ne vrijeđam jer je tema filozofska i raspravljamo. Misliš li da učiteljica, bez obzira na mentalni sklop može uvijek na široko i dugačko filozofirati oko svakog čina(dobrog ili lošeg) svakog učenika? Dajte ljudi, pretjerujete! Odgoj prvenstveno potječe od kuće, u školi se usmjerava naravno. Ne brinite, ako je dijete kod kuće već kopiralo do sedme godine neke modele ponašanja (bilo dobre ili loše) vjerujte mi, neće ga niti jedna učiteljica preko noći promijeniti, a ponekad se to neće dogoditi nikada!
Hm, vidim da je "skakanje" u očima promatrača i svaka grupa za drugu misli da je "trigger happy", biće se zato često roditelji i učitelji kao da "gledaju preko obarača". Jedni misle da se drugi neopravdano skaču na jedno, drugi misle da drugi neopravdano skaču na drugo, pa je "intelektualni sklop" "uvreda" učiteljice ili je primjedba o kruhu "indoktrinacija djeteta". To je stvarno tema za onaj drugi topic - školstvo danas i nekad - baš kao primjer zašto su danas ti "izazovi" veći jer mi se čini da danas vrijednosti nisu toliko unisone tj. raspored snaga je nekako balansiran - obje skupine jednako glasne (barem se meni čini da su prije u povijest, a nisam stručnjak) bile te vrijednosti nekako u jednom društvu "konzistentnije". Opet, ja biram današnjicu, sa svim "izazovima".