da imala sam carski rez. ali eto imala sam cijevcicu u kicmi kroz koju su mi dali anesteziju, a kasnije u toku tog dana su mi na to davali anelgetik, navecer su mi tu cijevcicu izvadili.
Printable View
Onda si trebala imat spinalnu, koja za razliku od epiduralne ide dublje, u leđnu moždinu, zbog čega bi se trebalo mirovati..
e pa evo, sta da vam kazem sad ste vi mene zbunile. imala sam carski, bila sam budna, kad sam dosla u op. salu stavili su mi cijevcicu u kicmu i kroz to mi dali anesteziju. kateter u mjehuru nisam imala. odmah sam nakon operacije morala probati dignuti noge. onda su me odveli nazad u radjaonu gdje su me odmah digli na napravim par koraka. nakon 3,4,5 sati sto sam provela tamo na promatranju premjestili su me na odjel gdje su me odmah digli da idem u wc piskiti i staviti si uloske i jednokratne gacice i nakon toga mi donijeli bebu. eto.
drugo jutro odmah tusiranje.
sta da vam kazem. tako je bilo.
i da, zaboravila sam napisati, nakon sto su me doveli u radjaonu i digli da napravim tih par koraka, legla sam u krevet i donijeli su mi posudu da se popiskim.
ma virujem ja tebi ;)
otvorih temu, pa ćemo vidit kakva je praksa u drugim rodilištima :cekam:
E sad sam i ja zbunjena :lol:
morat ću se malo bolje raspitat
ja sam imala spinalnu (VŽ rodilište),
kateter sam dobila neposredno prije anestezije tako da sam ga osjetila.
ležala sam 24h i kateter su mi maknuli drugi dan prije nego što sam se ustala.
ne znam, da li je to uobicajena praksa u nasem rodilistu ili ne, ali ne znam zasto bi za mene napravili iznimku. nisam nista izricito trazila. vecer prije operacije kad sam razgovarala sa anesteziologom pitala sam samo da li uspavljuju ili se bude budan na carskom, pa mi je rekao da je mozda bolje u mom slucaju da budem budna, odnosno da mi puno ne cackaju po mom vratu, radi moje stitnjace. valjda (ako sam ja dobro shvatila) intubiraju one koji spavaju. to je sve sta ja znam.
i to da nisam imala kateter u mjehuru.
ja sam oba carska reza imala u Vinogradskoj. prvi Cr je bio u općoj i kateter su mi stavili prije anestezije, drugi CR je bio pod spinalnom i dobila sam kateter kad ja anestezija počela djelovati. nema pravila :roll:
moja sestra je imala CR na SD u epiduralnoj anesteziji, bio je hitan i samo su je iz rađaone prebacili u operacijsku salu i pojačali epiduralnu, a isto nije imala kateter.
Ma ja cu ga zamolit da mi ga ne stavlja,jer ka sta vidimo moze se i ne mora stavit....sta mozemo zakljucit iz ovih postova ode,a i rekla sam da znam par cura sta ga nisu imale,mislim da je trik samo u mokrenju tih 24h i to je to,a ja cu ako bude trebalo kupiti pelene za odrasle i piskit 24h u njih i svi happy :) hehehehehe
prvi put spinalna-kateter prije i bolilo je...
drugi put opća-ista stvar samo je manje bolilo
nisam imala smetnji poslije,prvi put su mi ga digli tek treći dan i poludila sam od njega, spas kad ga dignu totalni.
drugi put ga digli nakon par sati i bilo sve 5.
Of topic, ja kao totalni protivnik opće anestezije, kad usporedim sve, puno mi je lakše bilo, ali zato nisam ljubav odmah vidjela.šmrc....
OB Dubrovnik...
Split, oba puta CR u općoj, prvi put bez katetera drugi put s njim. Stavljali su mi ga prije anestezije i užasno je boljelo.
Sad mislim žicat spinalnu bez katetera.
ne znam zasto ne cekaju da stavu taj kateter kad si vec pod opcom/spinalnom.. zasto stavljati prije??? ja sam imala uzasno iskustvo sa tim kateterom sa prijasni porod jer sam imala nesrecu gdje sam slomila stidnu kost i razbila spolovilo (bila 8,5 mj trudna) i prije nego sto su me uspavali pokusavali su mi stavljat kateter (a ja PLAKALA i VRISTILA od bolova). Nisu normalni!!!!! Onda je doktor rekao da se priceka da me uspavaju.. mislim ne razumijem te neke prakse..
mene zanima - da li mozemo traziti da se stavi kateter NAKON sto smo vec uspavani/pod spinalnom?????? pitam jer moram opet na carski sa ovom bebom...
a za lezanje 24 sata nakon spinalne, ja sam citala da je to zbog izbjegavanje glavobolje sto dodju ako se dignes prije...
2x CR pod općom anestezijom, oba puta Petrova i oba puta kateter stavljan prije sale.
prvi put u ambulanti na onom stolu za pregled, drugi put u sobi na krevetu.
Mogu reći da nije bilo najugodnije iskustvo na svijetu, ali sestre su to izvele brzo i stručno. Boli par minuta nakon stavljanja, zapravo više kao neka neugoda
Vađenje katetera nisam ni skužila (meni je npr. vađenje konaca tj. kopčica puuuno gore iskustvo ) i nikakvih problema kasnije nisam imala
za spinalnu ne znam, ali kod opće se sve radnje naprave PRIJE anestezije, kako bi beba čim kraće bila pod anestezijom
Imala sam jedan carski u Petrovoj pod općom, stavili su mi prije kateter užasno sam se bojala toga ali ništa nije bolilo dve sestre su me zabavljale a jedna mi je stavila, pred salom sam se predomislila jer sam mogla birat oću u općoj ili spinalno krenula sam kao spinalno pa sam ipak rekla da me strah da bi ipak u opću i mislim da sam dobro odlućila da idem slijedeći put isto bi išla u općoj!
ja sam imala CR u Rijeci, spinalna i nisu mi stavljali kateter. Ja sam ga se jako bojala jer su mi ga stavili u trudnoći kad mi je bubreg prestao raditi i morao mi ga je muž izvaditi u toku noći jer nisam mogla izdržati bolove, tako da sam i mislila pitati može li bez njega ali kako me porod iznenadio skoro mjesec dana ranije zaboravila sam potpuno na njega i baš se ugodno iznenadila kad sam prošla bez. Zato kad se moja ljubav mala makla mami s bubrega i kad je on par sati nakon poroda proradio morali su mi nositi gusku svakih 20 minuta i nisu mogle vjerovati kako ju punim, čak su mi prestale stavljati plusiće na karton.
i još da nadodam da smo sve tri cure u sobi imale CR jedna za drugom, sve bez katetera (jednoj ga umalo stavili sljedeći dan jer se nije mogla popiškiti ali onda je ipak uspjela). I nismo ležale 24 h, moj je bio zadnji i hodala sam nakon cca. 15 sati do lavandina s fizioterapeutkinjom
A ja i dalje ne kužim koji su kriteriji za stavljanje katetera :unsure:
Bilo bi super kad bi se javio netko stručan i objasnio kad se stavlja a kad ne.
Prvi put čujem da stavljanje katetera boli :-o Mene su neko vrijeme u bolnici kateterizirali tri put dnevno (zbog bolesti) i to sam jedva osjetila, prije toga sam promijenila nekoliko trajnih katetera. Puno žena se kateterizira svakodnevno po pet puta uz pomoć ogledala i to ne bi smjelo biti neugodno. Možete kod stavljanja katetera zamoliti da koriste gel, jer se često ne koristi kod žena
evo bila sam na carskom rezu bez ikakvog katetera,rodila zdravu i predivnu bebu od 4260g,54 cm :))))
komad bebe, ninica! cestitam :)