Ne znam. Možda ste vi spremni živjeti u svijetu u kojem je u redu da netko više vrednuje pseto, nego vaše dijete. Ja ne. I uvijek ću smatrati da nešto ne štima s ljudima koji tako reagiraju.
Printable View
Evo ja te potpisujem, da ne budeš usamljena :-)
Nije riječ o tome koga bismo spasili iz plamena.
Čak ni o tome da li ćemo jesti meso. Nisam vegetarijanac, i smatram da je priroda ipak predvidjela da budemo svejedi, premda cijenim vegetarijance koji su se tako opredjelili iz ljubavi prema životinjama i želje da ne ubijaju druga bića.
No nije u tome stvar. Po mom mišljenju, skupo će nas koštati ta teza da je Bog stvorio čovjeka da vlada svim drugim bićima. Zašto nas onda nije stvorio malo razumnije, malo pravednije, osjećajnije, manje sebične?
Zašto, ako je takav bio božji naum, mi tako loše i sebično gospodarimo onim što nam je dano?
Evo - ja mislim da smo te svete retke sami napisali. Da su bliže istini bile religije koje danas najčešće zovemo poganskima. Koje su polazile od toga da je čovjek samo dio prirode, i da je najbitnije očuvati ponavljajući ciklus prirode.
Pozdrav Rozi Grozi ako čita :mrgreen:
Ja mislim da su indijanci bili najbliže što se religije tiče. Nije mi svejedno što se krče šume, ubijaju slonovi radi kljova itd., ali ova teza da su bitnije životinje mi ne stoji u ljudskim staništima. U šumi njihova pravila, u mojoj kući - moja. Idealno bi bilo kad bi se ljudi skupili u gradove, a ostalo prepustili životinjama i pustili ih na miru, ali jbg, i ja bi kućicu s vrtom i prikućem
Ifigenija - moj sklop u glavi kod požara bi bio - spašavanje ukućana: nezakoniti, dijete, pas i riba, za susjede tek onda imam vremena... žao mi je ali to je moja obitelj, s tim se ništa ne može stavit na vagu, pa da me netko proglasi luđakinjom zbog toga - svejedno mi je...
kad kazem suzivot mislim konkretno na drzanje kucnih ljubimaca i domacih zivotinja, a za divlje zvijeri imam recept: live and let live...
mislim da o tome i pricamo ovdje zar ne? :-)
Zašto ne? U našem je svijetu zakonom dozvoljeno držanje životinja na način da to nije drugo nego mučenje od dana rođenja do smrti, radi profita (govorim o uzgoju životinja na farmama).
Predviđene su neke minimalne i zbilja tek simbolične kazne za one koji bez nade u profit, samo za svoju zabavu, muče životinje, ali u praksi se to rijetko zaista sankcionira.
ja sam shvatila da to govoris nama, nama kojima je van pameti spasavat akvarij s ribicom dok mi je susjeda zapela i zapomaze u plamenu, a ne cijelom svijetu.
Ljudska se staništa nekontrolirano šire, populacija sve više raste, dok životinjske vrste svaki dan izumiru i njihova staništa nestaju. Zbog naše gramzivosti i nezasitnosti.
Ali problem je i u tome što će se sve to osvetiti i našoj djeci - do te mjere smo sebični.
Mislite li da pretjeravam?
I oprosti, ali nitko nije rekao da su životninje bitnije.
Rečeno je da smo svi dio istog ekosustava, da ovisimo jedni o drugima, i da premda ćemo instinktivno biti više orjentirani na sebi sličnoga i njega ćemo prije spasiti iz plamena, ne možemo reći tko je bitniji.
Nema smisla govoriti o tome tko je bitniji.
ok, s ovim se slazem. al to je daleko od onog moja macka je vrednija od noname joze s treceg kata koji se tu i tamo napije pa galami i u slucaju pozara za njega ce me bolit q dok cu zivot dati za svoju macku. zar ne?
A tko je rekao da više vrednujem pseto od djeteta? Daj me citiraj ako sam to rekla i sama ću se ispljuskati.
Rekla sam da gledajući u globalu ne smatram ljudsku rasu vrijednijom od bilo koje druge vrste na ovoj planeti.
Ja između te dvije tvrdnje vidim razliku i ne smatram se manjim čovjekoljupcem od nekih koji tvrde drugačije.
A Sanader?
Ajde neka mi na to netko odgovori.
Je li bolji i bitniji Sanader, stvoren na sliku božju, koji je uništio cijelu državu, ili jedno nedužno mače? :mrgreen:
a hebiga, bi.
shoot me.
ne bi mi bilo lako, al zapravo bi bila mirnije savjesti ako spasim ivu nego da spasim macku i ivu nosim na dusi. i jos se trebam hendlat s medijima nakon toga. :mrgreen:
pazi ja pauke ne ubijam, mravi su mi u djetinjstvu bili prijatelji, ne pecam, ne volim ubrano cvijece...al opet bi izabrala covjeka, kakav god bio. :/
Sebično je držati zlatne ribice u akvariju, i nehumano, kao i ptice u kavezu, pse na lancu.
A recimo da trebaš spasiti masovnog ubojicu i silovatelja? Pedofila?
Da znaš da je počinio stvari od kojih se ledi krv u žilama i izašao za par godina zbog dobrog vladanja?
Ne želim reći da je životinja vrijednija od čovjeka, želim reći da je svijet prepun nijansi i da je vrednovanje i suđenje o tome tko je bitniji jednostavno bespredmetno.
Tu se slažem s tobom. Premda planiram, možda, jednom imati akvarij, ali bih u njemu držala samo ribice koje su višak poznatim akvaristima. Pravilo mi je da ljubimce udomljavam i spašavam od gore sudbine.
Odo ja na recepte, tražim ideje za večere, kad smo već kod životinja, jelte.
Pa će mi iste ove diskutantice tamo dati fine receptiće od tih, istovrijednih kao ljudi.
:)
ako njegov zivot ovisi iskljucivo o mom cinjenju i/ili necinjenju, dolazimo do ubojstva, bilo cinjenjem ili necinjenjem. s druge strane, da ga osudim na smrt zato sto je pedofil ili silovatelj, znacilo bi da podrzavam smrtnu kaznu, a ne podrzavam, izricito sam protiv nje.
ko sto rekoh nekoliko puta, ljudski zivot mi je ljudski zivot, ma kakav on bio.
Mene samo od zanima, Pomikaki i Bodulica, kako gledate na konzekvence izjednačavanja ljudskog i životinjskog života?
čekajte, pomikaki ima jednu drugu tezu.
i to možda stoji. :-/Citiraj:
Rečeno je da smo svi dio istog ekosustava, da ovisimo jedni o drugima, i da premda ćemo instinktivno biti više orjentirani na sebi sličnoga i njega ćemo prije spasiti iz plamena, ne možemo reći tko je bitniji.
al mi je previše komplicirano sad o tome razmišljati :mrgreen:
draže mi je dal bi spasila ivu il mačku :mrgreen:
al gledaj. cijela priroda je po sistemu ko je jači taj kači, ne?
a mi jedini imamo s jedne strane mogućnost uništavanja druge vrste, a s druge strane opet i osjećaj empatije prema drugoj vrsti.
šta ja znam, hebe se lavovima za mrave, npr. nit ih tlače, al neće se samoubit ako zgaze kojeg.
tako da mislim da je sve to u nekom načelu dobro posloženo. :-/
evo, u eu :mrgreen: ne možeš držat krave i svinje kako želiš. ti propisi su sve stroži i stroži.
Sve potpisujem
I ja mislim da je ekosustav i međuovisnost cijele prirode činjenica, ali ako čovjek nije svjestan svoje istaknute pozicije - upravo ovog što cvijeta kaže ne može ni snositi punu odgovornost za svoje učinke na planeti. To je po meni ključni argument protiv specizma.
x
Slažem se. Ova pozicija "ja činim kako meni moji osjećaji kažu" mislim da ima puno veze s razočarenjem ljudima, svijetom, društvom. I istina je, ima se čovjek u čega razočarati, ali nije matematika drek, čak i ako imaš nastavnika koji se ponaša kao luđak... a često tako rezoniramo u vezi ljudi, svijeta i životinja. Gledamo svoje neposredno iskustvo i donosimo krive zaključke na temelju svoje skučene percepcije.
To što puno ljudi ne radi kako treba, ne znači da ne postoji "kako treba". Postoji. Ponekad se čini da su naši koraci užasno mali i nebitni, ali to je jedino što imamo. zapravo, imamo tu poziciju - odbaciti ono što je "kako treba" i raditi "kako se osjećamo".
Dakle, nastojim biti korektna prema životinjama i upravljati svojim okolišem i onim što je u mojoj moći moralno, imajući u vidu koja je životnjska uloga, a koja ljudska.
Nisam sve procitala al po onom sto jesam istomisljenica sam sa Pomikaki.
Cesto, kad cujem ili vidim (ne treba bas svaki link s you tube otvarat) one krivolovce kako ubijaju tuljane, slonove...pa one sto maltreiraju jadne bikove u koridi...i da ne nabrajam dalje, pomislim koliko smo mi blesava i nepotrebna vrsta, cemu mi ustvari sluzimo? Nicemu! Samo unistavamo sve sta stignemo! I ako bude smak svijeta ove godine nitko sretniji od mene! Stvarno! Mi ljudi smo toliko komotni, sebicni, egocentricni, pohlepni...koliko ni jedna druga vrsta! A da ne pricam sto si medusobno radimo, od ratova, robovlasnistva, rasizma preko pedofilije...i da ne nabrajam, mislim da znate i same..
I da, izmedu psa i nekog kriminalca u pozaru izabrala bi psa!
a zašto onda ne bi pustili plin uzatvore, provjetrili i otvorili utočište za životinje s *****?
Posebno napominjem da je ovo ironija i da ja ovako nešto ne bih ozbiljno napisala, jer naime i na ovom forumu možda netko ima nekog u zatvoru
ne biste vjerovali ljudi koji su završili u zatvoru odnosno kriminalci isto imaju supruge, djece,mame,rodbinu
Ma ok, malo sam razmislila al prekasno, vec sam stisnula "posalji". Bila sam u afektu jer me istinski ljuti nasa vrsta. Vjerovatno bi prvo spasila covjeka a tek onda zivotinju.
Al iza svega ostalog napisanog stojim. Uostalom, ako mi radimo izlov zivotinja, pa sto ne radimo i izlov ljudi? Zasto ima "viska" zivotinja ne jadnom mjestu? Zasto neke treba maknut da bi zivotnjska zajednica bila sretnija? Pa ajmo tako i neke ljude pa cemo i mi bit sretniji... Ali neee...mi smo svi vrijedni iako su neki monstrumi prema drugim ljudima, da ne kazem djeci. Al ako pas ugrize nekog njega odmah treba uspavat! Pa ko smo mi da odlucujemo?
Nikad nisam i nikad necu mislit da sam superiornija nad zivotinjom. I oni su i djeca i majke i ocevi zar ne?
Ma daj! Pretjerujes! Ja samo govorim o nekakvoj jednakosti! Zasto zivotinja zasluzuje brutalnu smrt? Kako si jedno ljudsko bice, koje ima najvise razvijenu svijest i savjest moze to dozvolit? Otkud to pravo? To je ono sto mene ljuti! Mi donosimo zakone o lovu i izlovu, mi odredujemo koja vrsta ce zivjet koja ne, nama je zabava mucenje drugih bica, mi odlucujemo gdje cemo zivjet mi a gdje ostatak zivih bica...pa ko smo mi i zasto smo po tome bolji od zivotinja?
Nismo bolji, isto tako u svakom se trenutku negdje na Zemlji vodi rat, kolju ljudi jedni druge, to me mnogo više brine. Gledaj dokumentarce životinje nisu tako mile i umiljate kao ove false koje zovemo kućni ljubimci, a nisu ni ljudi ni životinje po ponašanju. Doživila sam napade kučaka na sebe kao dijete, i vidjela kako moja djevojčica od curice otvorene prema svim živim bićima sada preza od dodira s njima, a sve što je bilo potrebno je jedan susret sa neodgojenim psom koji ju je napao. Da ju je kojim slučajem i ugrizao, ne bi vidio svjetlo dana. Imaš pravo nisu krive životinje, ali glupaču koja ga je vodila, nisam baš mogla nokautirati. Da ju je napao čovjek, jednako bih je branila.
Po mom mišljenju ne može se usporediti ljudski život i život životinje. Bez obzira što volim svog psa i brinem o njoj svakodnevno, ona nije čovjek.
Neću namjerno ubiti nijednu životinju. Čak i stonoge lovim i nosim u vrt, a da ne pričam o gujavicama, leptirima. Kod žohara podvlačim crtu.
Od zmije bih pobjegla, naročito od onog pitona iz vrlo zanimljive teme...
Ali, ne mogu prihvatiti da ljudski i životinjski život isto vrijede. Svaka čast životinjama, ali meni su na drugom mjestu.
Oprostite na napolitanki, meni je super ova tema pa moram :mrgreen:
za tebe su manje bitni, za mene također.
Ali jesu li manje bitni za ekosustav? za prirodu? za Stvoritelja? :mrgreen: Vi koji smatrate da znate tajne svijeta sve iz jedne knjige, mislite da imate odgovor bar na ovo posljednje. Ali po tome bi izlazilo da priroda i Stvoritelj nemaju jednake interese.
:roll: :raspa:
Ja sam također protiv smrtne kazne - ne bih je mogla potpisati čak ni za najvećeg zločinca. Ali kad već iznosimo ekstremne primjere, da zamislim da sam u požaru i spašavam dva bića, recimo da su to s jedne strane serijski silovatelj i ubojica, a s druge neki od ovih pasa i da imam vremena dovoljno da spasim samo jednog - tada zaista ne bih dvoumila, odabrala bih psa.
To ne znači da je netko od njih važniji. Niti da sam nekom potpisala smrtnu kaznu. U tom trenutku imam pravo odlučiti, činiti prema instinktu i prema svom srcu. Isus Krist, ako je bio takav kakvog ga pamte kršćani, valjda bi spasio razbojnika, nakon čega bi se on obratio i postao svetac, a pas bi izgorio, i ne bi se ni spominjao više. Ja ne vjerujem toliko u obraćenje zlikovaca.
Kakve su to konzekvence? Slobodno odgovori, kakav bi to bio SF film.
I, da još jednom spomenem - nisam govorila o izjednačavanju.
Govorim o tome da - bar za mene - nema pravila koja su čvrsta, koja se ne smiju dovesti u pitanje, koja se ne smiju preispititvati, na koja je dan konačan odgovor.
Ako je nekom previše komplicirano o tome razmišljati, ima pravo uzeti Bibliju ili zakone RH (odnosno EU :mrgreen: ) i po njima se ravnati.
Meni je ipak ljepše i zabavnije da razmišljam.
Osim toga i bijelci na jugu SAD-a su se u doba robovlasništva pozivali na zakone i Bibliju, a i Nijemci u doba nacizma su činili slično - osim izuzetaka koji su više voljeli razmišljati svojom glavom.
Ovo je već zanimljivo za raspravu.
Tako je, imamo moć uništenja ne samo vrste nego cijelog planeta, i svojim razvojem samo povećavamo tu moć.
Imamo i empatiju - ali kod većine ljudi empatija je puno slabija u odnosu na sebičnost - ne govorim o nagonu za samoodržanjem nego baš o pohlepi.
Većina ljudi bi žrtvovala bilo koju drugu vrstu sve do zadnjeg primjerka, ako bi mu to donijelo 100.000$ više na računu. I oni koji imaju za to prilike baš tako i čine, bez da im opstanak ovisi o tome.
Dakle, ja bih rekla da stvari baš i nisu tako dobro posložene, te da nam je Stvoritelj dao previše pameti i previše moći, a premalo razuma i odgovornosti - o empatiji da se ni ne priča.
Da, zanimljivo. Ti mali Crnci u Africi baš zato i umiru od gladi - zbog toga što ih izrabljuje razvijeni dio svijeta. Oni isti koji uzrokuju krčenje šuma, crpljenje prirodnih resursa, klimatske promjene, radi svog profita. Onda im još prodaju oružje za građanske ratove i manji dio uplate u humanitarne svrhe, vjerojatno im to još odbiju od poreza. Toliko o ljudskoj empatiji.
i eto, usprkos svemu napisanom, ja moram reći da ne bih prvo spasila ribice i psa a tek onda susjeda.
To je to prokletstvo čovjeka, da čak i kad vidi najgore od svoje rase, ne uspijeva je se odreći.
Ali što se mene tiče, lukab ima pravo spašavati koga želi, čak i ako je slučajno moja susjeda.