Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
al gledaj. cijela priroda je po sistemu ko je jači taj kači, ne?
a mi jedini imamo s jedne strane mogućnost uništavanja druge vrste, a s druge strane opet i osjećaj empatije prema drugoj vrsti.
šta ja znam, hebe se lavovima za mrave, npr. nit ih tlače, al neće se samoubit ako zgaze kojeg.

tako da mislim da je sve to u nekom načelu dobro posloženo.
Ovo je već zanimljivo za raspravu.
Tako je, imamo moć uništenja ne samo vrste nego cijelog planeta, i svojim razvojem samo povećavamo tu moć.
Imamo i empatiju - ali kod većine ljudi empatija je puno slabija u odnosu na sebičnost - ne govorim o nagonu za samoodržanjem nego baš o pohlepi.
Većina ljudi bi žrtvovala bilo koju drugu vrstu sve do zadnjeg primjerka, ako bi mu to donijelo 100.000$ više na računu. I oni koji imaju za to prilike baš tako i čine, bez da im opstanak ovisi o tome.

Dakle, ja bih rekla da stvari baš i nisu tako dobro posložene, te da nam je Stvoritelj dao previše pameti i previše moći, a premalo razuma i odgovornosti - o empatiji da se ni ne priča.

Citiraj isvetica prvotno napisa Vidi poruku
Eno puna Afrika malih crnaca, ionako umiru od gladi, zašto da im ne skratimo muke, očistimo kontinent od ljudi i tamo napravimo veeelikiii rezervat za životinje. I usput napokon se riješimo donacija za Caritas i Unicef
Da, zanimljivo. Ti mali Crnci u Africi baš zato i umiru od gladi - zbog toga što ih izrabljuje razvijeni dio svijeta. Oni isti koji uzrokuju krčenje šuma, crpljenje prirodnih resursa, klimatske promjene, radi svog profita. Onda im još prodaju oružje za građanske ratove i manji dio uplate u humanitarne svrhe, vjerojatno im to još odbiju od poreza. Toliko o ljudskoj empatiji.

Citiraj suncokret prvotno napisa Vidi poruku
jel ti to ozbiljno?
riba i pas prije npr. susjedovog djeteta?
nadam se da ti susjedi ne čitaju ovaj forum.
i eto, usprkos svemu napisanom, ja moram reći da ne bih prvo spasila ribice i psa a tek onda susjeda.
To je to prokletstvo čovjeka, da čak i kad vidi najgore od svoje rase, ne uspijeva je se odreći.
Ali što se mene tiče, lukab ima pravo spašavati koga želi, čak i ako je slučajno moja susjeda.