Ovo je već zanimljivo za raspravu.
Tako je, imamo moć uništenja ne samo vrste nego cijelog planeta, i svojim razvojem samo povećavamo tu moć.
Imamo i empatiju - ali kod većine ljudi empatija je puno slabija u odnosu na sebičnost - ne govorim o nagonu za samoodržanjem nego baš o pohlepi.
Većina ljudi bi žrtvovala bilo koju drugu vrstu sve do zadnjeg primjerka, ako bi mu to donijelo 100.000$ više na računu. I oni koji imaju za to prilike baš tako i čine, bez da im opstanak ovisi o tome.
Dakle, ja bih rekla da stvari baš i nisu tako dobro posložene, te da nam je Stvoritelj dao previše pameti i previše moći, a premalo razuma i odgovornosti - o empatiji da se ni ne priča.
Da, zanimljivo. Ti mali Crnci u Africi baš zato i umiru od gladi - zbog toga što ih izrabljuje razvijeni dio svijeta. Oni isti koji uzrokuju krčenje šuma, crpljenje prirodnih resursa, klimatske promjene, radi svog profita. Onda im još prodaju oružje za građanske ratove i manji dio uplate u humanitarne svrhe, vjerojatno im to još odbiju od poreza. Toliko o ljudskoj empatiji.
i eto, usprkos svemu napisanom, ja moram reći da ne bih prvo spasila ribice i psa a tek onda susjeda.
To je to prokletstvo čovjeka, da čak i kad vidi najgore od svoje rase, ne uspijeva je se odreći.
Ali što se mene tiče, lukab ima pravo spašavati koga želi, čak i ako je slučajno moja susjeda.