Hvala, Peterlin! Dobra je analogija s kompjuterom, posluzit cu se njome ako se ponovno dotaknemo ove teme.
Zao mi je sto sad nemam u kuci (posudena) knjigu We are our brains (Dick Swaab), nazalost mislim da jos nije prevedena na hrvatski. Stvarno za svaku preporuku, knjiga nizozemskog neurologa, pisana tako da je svaki laik moze razumjeti.
Ma poslije sam shvatila kako je, pretpostavljam, dosla do ovog pitanja: pricali smo u zadnje vrijeme i o atomima ( malim, malim cesticama od kojih je sve napravljeno, a koje su opet napravljene od jos manjih cestica koje se vrte u krug). I posjetili smo u novootvoreni dio ovdasnjeg zooloskog vrta, Micropiu, gledali kroz mikroskop. A i imali smo upalu pluca, pa smo malo o bakterijama i virusima.
A sad oko Bozica smo pricali o religijama i vjerovanjima pa smo se dotakli i (ne)postojanja duse. Valjda otuda.
Danas je pitala jesam li se domislila, pitala sam je sto ona misli (jesu li misli napravljene od atoma): Misli da nisu.
Pa bit ce da i nisu, ali da bi nase misli postojale, potrebni su nam atomi. Kad nesto dotaknes rukom, kroz tvoj zivcani sustav (sastavljen od malih, malih cestica) uz pomoc male, male, male strujice (koja nastaje jer se mali djelici atoma vrte jedni oko drugih, kao mali motorcic) putuje vijest u mozak i ti onda ZNAS da si nesto dodirnula.
Zasad je zadovoljna.
Ali ako me recimo pita sto su onda sjecanja... e onda cu joj pustit ovo:
https://www.youtube.com/watch?v=Chlb_oCPt00 :coffee: