Na slici dolje, pri dnu stranice, izgleda jos slicnije ovoj iz manalinog vrta: http://www.whatsthatbug.com/2007/08/...n-digger-wasp/
Printable View
Na slici dolje, pri dnu stranice, izgleda jos slicnije ovoj iz manalinog vrta: http://www.whatsthatbug.com/2007/08/...n-digger-wasp/
Svaka čast Davore! Bit će da je to to. Čitam opis koji si linkao i drago mi je da nisam pretjerala, rekla sam da je te veličine, veća od stršljena. Zanimljivo, izgleda da su moji svi muški, nisam primjetila žutu glavu, doduše, možda sam uvijek zoomirala samo muškog, ima ih bar 4, a možda i više. I ovaj opis kako se ponaša, da je često gmizala po tlu, tako je bilo s prošlom, što mi je bilo milije, ove kao da neprestano lete. Unatoč svemu - sad sam im malo "prijateljskije" nastrojena - ne usudim se izaći objesiti veš. :-(
I Peterlin je rekla osa kopačica što bi bila ta digger wasp, ali kad sam kucala taj naziv u google, drugačije su izgledale.
Hvala svima! Sad mi treba psihoterapeut da se oslobodim fobije :roll:
I ja sam se malo, mrvicu, ohrabrila kako sam postala mama. Pa u slučaju "opasnosti" saberem se onih 5-6 sekundi koliko mi treba da pokupim dijete sa sobom i odem na sigurnije mjesto.
Pokušavam se kontrolirati koliko god mogu jer znam da me ona gleda i bilo bi mi jako žao da joj prenesem takvo ponašanje... Ali jače je od mene. I meni treba terapija.
Mislim da bi mi bilo lakše da svaka ta leteća bubica imaj onaj "mute" gumbić, da ju utišam i ne čujem zujanje jer je reakcija na taj zvuk najjača. Svaka dlaka mi se nakostriješi. Bit će da mi ne odgovara frekvencija. :)
I drago mi je pročitati da je tvoja "aždaja" identificirana i da ustvari nije opasna niti malo, čak ju je i dobro imati u vrtu.
Ali moja luda glava tu informaciju ne procesuira na ispravan način. I moj bi veš ostao neobješen.
SarahB, govoriš mi iz duše! Smrdljivi martini npr. imaju tu strašnu frekvenciju, nema tu spašavanja djeteta, vrištim i bježim glavom bez obzira :-(
mm je objesio veš dok su mu beštije letjele oko glave. al ništa ne rade, pa je to valjda dobro. ove ni ne zuje, jedino ak ti baš pored uha proleti. lete brže od osa. kad - naspram nje - mala osa leti pored prozora, ona se čuje, a ova ne. ali su fakat ogromne i nonstop lete. povuku se u svoj panj kad u dvorištu zađe sunce, što je sad oko pol 6.
moj sin već zna da se ja bojim, nisam se uspjela skulirati pred njim. nekad se i on boji, nekad ne. kaže da se ovih ne boji, tata mu priča da su dobre bube.
Joj, ljudi, osa je svaki dan sve više. Prilično sam očajna. Još malo pa ću iz kuće i u kuću morati kroz prozor koji gleda na uličnu stranu. :-(
Što biste vi napravili? Nekako ih ne mogu otrovati, žao mi je, iako mi je žao i mene i toga što su mi zauzele dvorište. Ja bi ih nekako pohvatala i deložirala u šumu. Smišljam neku zamku... Ideje? Sva sam napeta i sve me boli kad pogledam kroz prozor i ugledam u međuvremenu desetak omanjih ćevapa kako leprša direkt pred vratima...
predlažem da iskopaš/zatrpaš panj koji si pomenula u prvom postu; u trulom drvetu sigurno ima ličinki drugih buba u koje polažu jaja
one će vjerovatno brzo naći drugi truli panj podalje od tvoje kuće :-)
Hvala na prijedlogu! Znači misliš da bi se odselile da im nema kuće...? Mm je mislio da ga zapali, isto tako dok su one vani, pa da odsele. Da su bar negdje dolje u dvorištu, nego baš tu tik pred nosom. Strah me da ako nemaju "kuće" ne postanu lude i agresivne... Kad bi bila sigurna da će to upaliti, to bi bilo sjajno rješenje!
volim rode zbog ovih naslova :)
uništi truli panj kako god, izvor života koji ti ne treba tako blizu kuće,kad se skupi vode bit će i uzgajalište komaraca i tak to ide
Hvala vam na moralnoj potpori. svi drugi mi govore da sam luda i da ih potamanim, al ne mogu. danas ne lete, kiša pada. malo odmora od pogleda na njih, al nije da ću uživati na terasi, niti vješati veš na tom vremenu i hladnoći. ok, nekako ćemo maknuti panj, najlakše bi ga bilo zatrpati, mislim... mm predlaže zapaliti?
Ili miči panj ili zivi Eustahija. :)
Joooj! Ja i te ose! Sad sam pričala s jednim pčelarom, pa me obeshrabrio, ja sam taman htjela iskoristiti loše vrijeme (ose ne lete već treći dan), da naložim iskopavanje panja i selidbu. Ali on kaže da će se garant uzbuniti što im se dira kuća i možda napasti (on mi uostalom ne vjeruje i tvrdi da je to sigurno stršljen), pa tko bi sad krenuo u takav pothvat. A i mene strah za tu osobu, koja bi dirala oko panja... Ima li netko pametnu ideju? Kako da se taj netko zaštiti? Neka i jeste osa koju smo identificirali, možda insekt nagonski brani svoju nastambu i krene u napad?
manal, piše na onom linku što je stavio Davor da nisu opasne za ljude, ali ako im idete dirati gnijezdo, tko zna. Ali da su recimo stršljeni, postoji neka služba koja bi došla i pod punom ratnom spremom zaprašila nedužna bića bojnim otrovima. Nije da glasam za tu opciju ali ajde, ako nema druge, raspitaj se tko bi to mogao napraviti. Možda bi taj pčelar to znao. Ako misliš raskopavati gnijezdo, bolje poduzmi sve mjere kao da i jesu stršljeni.
inače, znam da ti nije smiješno, ali meni je ova rečenica genijalna, ne prestajem se smijati već 5 dana, svaki put kad se sjetim ove rečenice :lol:
U napad? Teško. Ali kad si se već odlučila za genocid, skokni u poljoprivrednu ljekarnu nek' ti daju nešto za stršljene. Nije humano, ali djeluje.
Dovoljan ti je Pitroid prašak. Navečer kad ih nema sve posipaj okolo, travu, biljke, ma neka sve bude bijelo. Moje bube su odselile i nema ih već desetak dana nakon terapije Pitroidom. A nema ni mrtvih na podu, tko zna gdje su...
A nisam bube posipavala, nego cvijeće i oko fontane gdje su se skupljale u gomilama.
Nakon što sam oćutila bol uboda bumbara i pri pomisli da to dijete osjeti, postala sam manje humana:mrgreen: i potjerala ih. Imaju dolje cijeli vrt, neka mi ostave dvorište i ljuljačku na miru.
Kad neće milom, morala sam silom...
Ma naravno pomikaki, i htjela sam zadržati malo humora u situaciji, koja mi inače nije smiješna. ali da su te veličine, jesu. :roll:
Nisam se odlučila za genocid, ja bi preseljenje! Genocid bi bio lagan, zamišljam - što Beti kaže, navečer ih otrujem i gotovo, right? Ali ja bi ih preselila zajedno s kućom (panjem). Platila bi nekom hrabrom čovjeku da iskopa panj i odnese ga u šumu. Čini se međutim nemoguće, a da one ne izlete i počnu napadati. Kako to spriječiti? to pitam. Kako ih preseliti zajedno s kućom, a da ostanu žive i zdrave i čovjek i one?
Da ostanu tu nije mi opcija, pa moglo bi ih svakim danom biti više, a na linku piše da lete do rujna, sjajno! :-(
A taj pčelar nije imao nikakvih pametnih savjeta ili kontakt osobe koja bi to stručno izvela?
Nažalost ne. :-( Kao pčelar općenito nije bio naklonjen drugim vrstama, jer su mu valjda svi neprijatelji pčela, ne znam...
Razmišljam koje su opcije rješenja mog problema, možda ne vidim sve:
a) otrovati/spaliti... (nisam baš za)
b) iskopati panj i preseliti ih (uz opasnost za osobu koja to radi i malu vjerojatnost da će se one preseliti jer će izletjeti, al sam bar uklonila panj...)
c) zatrpati panj dok su vani (vještičin prijedlog, morat će potražiti drugu kuću, pitanje: hoće li napadati dok se panj zatrpava?)
d) pozvati neku ekipu entuzijastičnih obožavatelja kukaca koji će združenim snagama humano uhvatiti žive leteće ose i preseliti ih zajedno s panjem... (wishful thinking)
ima li još koja opcija?
Ma lijepo ti je beti rekla - posipaj pitroidom. Ne budu one pokrepale, budu se samo odselile. To su ipak žilave bube.
Ja bi zvala stručne ljude koji se tim bave i nek rješe oni kak god znaju
trebaš pozvati neku firmu koja se bavi dezinsekcijom, oni će ti to riješiti.