Ili miči panj ili zivi Eustahija.![]()
Joooj! Ja i te ose! Sad sam pričala s jednim pčelarom, pa me obeshrabrio, ja sam taman htjela iskoristiti loše vrijeme (ose ne lete već treći dan), da naložim iskopavanje panja i selidbu. Ali on kaže da će se garant uzbuniti što im se dira kuća i možda napasti (on mi uostalom ne vjeruje i tvrdi da je to sigurno stršljen), pa tko bi sad krenuo u takav pothvat. A i mene strah za tu osobu, koja bi dirala oko panja... Ima li netko pametnu ideju? Kako da se taj netko zaštiti? Neka i jeste osa koju smo identificirali, možda insekt nagonski brani svoju nastambu i krene u napad?
manal, piše na onom linku što je stavio Davor da nisu opasne za ljude, ali ako im idete dirati gnijezdo, tko zna. Ali da su recimo stršljeni, postoji neka služba koja bi došla i pod punom ratnom spremom zaprašila nedužna bića bojnim otrovima. Nije da glasam za tu opciju ali ajde, ako nema druge, raspitaj se tko bi to mogao napraviti. Možda bi taj pčelar to znao. Ako misliš raskopavati gnijezdo, bolje poduzmi sve mjere kao da i jesu stršljeni.
inače, znam da ti nije smiješno, ali meni je ova rečenica genijalna, ne prestajem se smijati već 5 dana, svaki put kad se sjetim ove rečenice![]()
U napad? Teško. Ali kad si se već odlučila za genocid, skokni u poljoprivrednu ljekarnu nek' ti daju nešto za stršljene. Nije humano, ali djeluje.
Posljednje uređivanje od Davor : 15.05.2012. at 12:12
Dovoljan ti je Pitroid prašak. Navečer kad ih nema sve posipaj okolo, travu, biljke, ma neka sve bude bijelo. Moje bube su odselile i nema ih već desetak dana nakon terapije Pitroidom. A nema ni mrtvih na podu, tko zna gdje su...
A nisam bube posipavala, nego cvijeće i oko fontane gdje su se skupljale u gomilama.
Nakon što sam oćutila bol uboda bumbara i pri pomisli da to dijete osjeti, postala sam manje humanai potjerala ih. Imaju dolje cijeli vrt, neka mi ostave dvorište i ljuljačku na miru.
Kad neće milom, morala sam silom...
Ma naravno pomikaki, i htjela sam zadržati malo humora u situaciji, koja mi inače nije smiješna. ali da su te veličine, jesu.
Nisam se odlučila za genocid, ja bi preseljenje! Genocid bi bio lagan, zamišljam - što Beti kaže, navečer ih otrujem i gotovo, right? Ali ja bi ih preselila zajedno s kućom (panjem). Platila bi nekom hrabrom čovjeku da iskopa panj i odnese ga u šumu. Čini se međutim nemoguće, a da one ne izlete i počnu napadati. Kako to spriječiti? to pitam. Kako ih preseliti zajedno s kućom, a da ostanu žive i zdrave i čovjek i one?
Da ostanu tu nije mi opcija, pa moglo bi ih svakim danom biti više, a na linku piše da lete do rujna, sjajno!![]()
A taj pčelar nije imao nikakvih pametnih savjeta ili kontakt osobe koja bi to stručno izvela?
Nažalost ne.Kao pčelar općenito nije bio naklonjen drugim vrstama, jer su mu valjda svi neprijatelji pčela, ne znam...
Razmišljam koje su opcije rješenja mog problema, možda ne vidim sve:
a) otrovati/spaliti... (nisam baš za)
b) iskopati panj i preseliti ih (uz opasnost za osobu koja to radi i malu vjerojatnost da će se one preseliti jer će izletjeti, al sam bar uklonila panj...)
c) zatrpati panj dok su vani (vještičin prijedlog, morat će potražiti drugu kuću, pitanje: hoće li napadati dok se panj zatrpava?)
d) pozvati neku ekipu entuzijastičnih obožavatelja kukaca koji će združenim snagama humano uhvatiti žive leteće ose i preseliti ih zajedno s panjem... (wishful thinking)
ima li još koja opcija?
Ma lijepo ti je beti rekla - posipaj pitroidom. Ne budu one pokrepale, budu se samo odselile. To su ipak žilave bube.
Ja bi zvala stručne ljude koji se tim bave i nek rješe oni kak god znaju
trebaš pozvati neku firmu koja se bavi dezinsekcijom, oni će ti to riješiti.