Kaj onda, jel se bude ocijepila nova tema? ovo zbilja nema nikakve veze s tetkom
Printable View
Kaj onda, jel se bude ocijepila nova tema? ovo zbilja nema nikakve veze s tetkom
Meni se isto cini da je nasa drzava osudjena na propast. A sto se tete tice,dók mi tu raspravljamo,ona se bucka u moru i uziva. Treba i to znati,u teskoj situaciji osigurati sebe i svoje uzitke,pametna baba. A anatom nek trazi dovoljno klimatiziran próstor i lavor za tockati noge,da lakse prebrodi ove vrucine:)
da rosa, točno to!
poznam jednog takvog. naš susjed podno medvednice sagradio preko puta nas kuću na 3 kata bespravno i još što je najbolje njegov krov dobrih metar izlazi na naše zemljište koje se nalazi tik do njegove kuće preko puta naše.
i šta da mu sad radimo. tip ima 4 djece, sad nedavno stiglo četvrto, svi jednom drugom do uha. žena i on radnici relativno malih primanja. dobri smo si onak susjedski.
pošto mi tu našu zemlju prek puta ne namjeravamo prodavati nismo radili dramu, još, ali to je problem i to veliki! tip krši sve moguće zakone i pravila i što će mu itko išta moći sa 4 djece. čitava katolička zajednica bi se digla na noge u zagrebu i šire.
tako da, što hoću reći, zakone treba donijeti, i početi dolijedno, a ne selektivno provoditi!
u njegovom slučaju, sorry stari ili plati građevisnku i porez ili prodaj kuću pa koliko dobiješ i seli u mali stan sa 4 djece. to nije problem države, niti zajednice niti susjeda niti nekog trećeg to je tvoj problem!
o tome si trebao razmišljati prije nego si bespravno išao graditi kuću, umanjiti vrijednost susjedovog zemljišta i raditi 4 djece.
dokel god to neće biti tako, nikad ni od hrvatske pravne države i sa time se moramo pomiriti.
A zasto se ta nasa drzava ne bi ponosila time da joj neki stanari imaju stanove vece od svojih mogucnosti i da imaju vikendice makar ne zaradjuju milione. Super je taj prijedlog, neka najbogatiji ljetuju gdje god hoce, a ovi ostali nek se kuhaju po gradovima, tako im i treba kad ne ostvaruju velike prihode.
Kako oni fino znaju koliki je porez vani, a ne znaju majkumi za druge zakone i legislative, npr. olakšice za poduzetnike, programe zapošljavanja žena na djelomično radno vrijeme, povremeno, kako nema stipendije za vrtiće za majke koje se nakon nekog vremena vraćaju u radni svijet, kako im nije jasno zašto su važne dobre ceste, uređeni parkovi i urbanizam... kako vani ljudi imaju primanja usklađena sa životnim potrebama, a kod nas nemaju i jedino što su se Hrvati domislili je da svojim rukama kako znaju dignu to par kvadrata pa da mogu tamo ić - jer je lakše skrpat kroz x godina obnovit neku naslijeđenu ruinu, ili nešto skrpat svojim rukama, nego plaćat si odmore i ljetovanja... ljudi su kupovali doslovno ciglu po ciglu i cijev po cijev i digli što jesu, i sad će im ovi odrapit porez na jedinu beneficiju, jedino što Hrvati komparativno imaju u odnosu na druge ljude u Europi.
Ja sam konsternirana bezočnošću, otimačinom i općenito očajno lošom politikom koja se vodi. Ali to i vrapci na grani znaju.... samo se ventiliram bezveze.
naravno da će prodaja biti jedino rješenje većini ljudi
pa kome ćeš iznajmljivati?
jer, ruku na srce, hrvatska nije turistički raj, i nema horda turista koji plaču jer ne mogu naći smještaj na jadranu. smještaja i sada ima previše, i oni koji iznajmljuju imaju rupe po tjedan-dva u sezoni.
a i da nemaš rupe, kako ćeš izvesti to iznajmljivanje? živiš npr. u zg, a vikendica ti je npr. na braču. Šta ćeš svaki tjedan odlaziti dolje po lovu od najma ili počistiti apartman ili dočekati goste? ili će ti to raditi susjeda kata, za malu naknadu? ne kužim majkemi
ajde lako iznajmljuješ ako živiš blizu toga što iznajmljuješ, a ako ne...kako to izvedeš?
a s obzirom na cijene privatnog smještaja nema šanse da bi zarada od najma bila dovoljna na plačanje poreza i režija. nema šanse.
a još ne bi ni mogli otići na more, jer ne bi imali kada
ne znam, meni se to čini skroz neisplativim :(
jedino normalno rješenje je prodaja
pa onda na račun te love ljetuješ idućih par godina, a nakon toga - pojeo vuk magare
Mi imamo vikendicu i još jednu potencijalnu. I još toga...
Moj je plan u budućnosti jednu prodati jer nam je previše, a drugu dokupiti (ili kompenzirati, ovisi kako se dogovorimo, mogućnosti su razne) i skroz srediti dio za nas, dio za iznajmljivanje i time platiti porez. No, sve je još u oblacima.
Vidjet ćemo što će biti. Nisam sretna zbog poreza jer kad se sve zbroji i oduzme u obitelji s obje strane imamo puno nekretnina i morat ćemo se dobro posložiti.
U svakom slučaju, dok imam imalo mogućnosti, the vikendicu ne dam dok o ostalome možemo razgovarati.
ti me, jadranka, uopće shvatila nisi. ja sam objasnila zašto će taj prijedlog kod nas, za razliku od ostatka EU, teško prolaziti.
Jer nema razmjera između primanja i nekretnina.
muževi starci prije 5 godina digli kredit, preuredili potkrovlje vikendice na moua koje je bilo doslovno skladište. od dva mala apartmana isplatili kredit od iznajmljivanja doslovno za 2 godine!!!
žive u zgu,rade obojee, ali im se iteeekako isplati u sezoni potegnuti za vikend primiti i otpratiti turiste, a i na godišnjem su tamo. ponekad plate jednoj gospođi da preuzme ključeve i očisti apartmane
10 000kn(1300 eura) im je pis of kejk jer jer to zarade za 2 tjedna ljetna... a koliko mi poznato, i nije takav problem iznajmiti, samo treba pametno voditi to sve.
mislim da imanje kuće na moru može donijeti dobar dohodak vlasnicima, samo treba pametno gospodariti!
Meni je ovo koma! Moji imaju kucu na moru koju su podjelili na 2 manja apartmana, u jednom su oni i buraz a u manjem mi!
Apartman je vel. 35 kvadrata! I kaj sad to sam prakticki dobila u nasljedstvo! Idem na more u svoju djedovinu placam i sada porez na vikenducu cca 1000kn, odvoz smeca cijelu godinu ikao sam tu 30 dana max. Placamo komunalnu naknadu i slivne vode! Iako nemamo
Niti vidu niti kanalizaciju! Tj na otoku nema vode uopce, imamo svoje cisterne! A kakve slivne vode i komunaliju placam! Placam ulazak u centar autom 8 kn po satu, ne parking nego ulazak, u centru je trznica i ambulanta! Placam turisticku pristojbu nemam pojma vise koliko od druge gosine i za maloga!
Za apatrtman ne mogu dobuti bas nista a i tu ljetujem od rođenja i sentimentalno sam vezana za ovo mjesto! Ne bi si niti u ludilu mogla priustiti kupnju vikse niti zemljista, mozda niti ljetovanje svake godine!
potegnuti do vikendice od mojih svekija košta ni više ni manje nego 1600kn (benzin, cestarina, trajekt)
do tamo iz zg treba najmanje 5,30-6h
potegnuti tamo za vikend se ne isplati, osim ako nisi ljubitelj bacanja love i vožnje po vrućini
osim toga to nije turističko mjesto, ima svega par ljudi koji iznajmljuju, a imaju popunjeno max 4 tjedna, ako i toliko
da imaju viksu u crikvi ili novom, ne bi bio problem, ovako - da, problem je. i baš se pitam hoće li to prodati ili što će raditi s time? i baš jadni po stare dane, kad bi mogli uživati na moru još ovih par ljeta koliko im ostaje (imaju oko 80 godina). bolje da se kuhaju u zg u stanu od nešto manje od 40 kvadrata, bez klime :(
Hm, vjerujem da je u redu dovesti neko pravilo da se porez plaća na nekretnine po nekom kriteriju od dana donošenja zakona, pa tko ima za kupit vilu, neka i plati, ajdede, to ima smisla. Ali zaroniti u džep ljudima ljudima bez senzitivnosti i osjećaja za mjeru i kajanje - to je stvarno za pasti u nesvijest.
Može se svašta, iznajmiti, mogu ljudi dignuti kredit od njemačke banke pa u Prdovcu donjem imati pogon za izradu raketa za NASU, dabome... ali objektivno - koliko će ljudi ovaj zakon dovesti u grozne situacije, koliko dedeka, ljudi s bebama, kreditima, bolestima, nezaposlenih trenutno - iako su zdravi i hoće raditi - a sve zbog ruku na srce siće za državni proračun, a više radi nečijeg interesa i čiste bezočnosti.
To nije nešto čime bi se jedna vlast trebala ponositi. Po meni je ovo ravno Mariji Antoaneti i "neka jedu kolače". Zamišljam sve one dedeke iz Dalmacije kako uređuju djedovinu i jure sa 100 godina i 1700 kuna mirovine da iznajme svoj buđav tavan. Besmislica. Trenutno tržište stoji i ne može se prodati, a ovo će još srušiti cijene.
Hoću reći ovo je direktan udar na građane s dalekosežnim posljedicama i užasno mi je žao da se to radi na način na koji se radi.
Gledam oglasnik nekretnina i nebi vjerovale koje se dobre nekretnine, na čisto solidnim lokacijama, prodaju za relativno male novce (meni je puno jer nemam ali realno gledano - male novce cca 40000 eura). A to je sad! Nakon što krene naplata poreza na vikendice pasti će još cijena, sigurno, a kriza je svima, realno: razmišljam da iduće godine mm i ja dignemo kredit ne za uređenje potkrovlja u Zg. nego za kupovinu neke kućice na moru što bliže Zg., baš radi iznajmljivanja...
mnogi su, sve tamo do 90-tih, dobili stanove za mali novac. na račun sređenog stambenog pitanja napravili vikendice. i sad kad bi trebalo nešto državi i vratiti, eto problema. ne znam o kakvoj je sad tu otimačini riječ?
pokradeno se mogu osijećati samo oni koji od države (ove ili one prošle) nikad nisu dobili ništa, a uplaćivali su i poreze i u stambene fondove itd.
a eto ima i takvih.
uglavnom nemaju vikendice nigdje nikakve.
ja sam smotana
navikla sam, ako imaš auto, plaćaš porez. Ako bi imala vikendicu, normalno mij eda se plaća porez.
Al poznajuć situaciju u zemlji, dođe mi žao da ljudi moraju nešto žrtvovat, odustat od kuće u kojoj su ostavili i mladost i novce jer sad ne mogu oragnizirat da je u tip tpo stanju za iznajmljivanje i dad ne mogu uživat u malo svog kućerka.
al nije svaka vikendica kućerak :/
Mislim suncokret da generaliziras! Nama nitko nije nista dao, moja baka je kopala i sadila i imala mali stand na dolcu, dok je jos plac bio izvor zivota! Radlili su ko konji da bi stekli ovo sto imaju, nikada nisu dizali kredite i kupili su malu zenlju na tada jos neatraktivnom mjestu! Nosili su u starom golfu vrecu po vrecu cementa i zidali sto svojim rukama sto uz poc mjestana, spavali u vrecama! Nikakvi nam luksuz nisu napravili vec malu viksu u kojoj ljetuju sad cetvrta generacija! Fuj gadi
Mi se u sta nas vode, sve po malo uzimaju i trgaju, a nista ne ptivreduju sta ce biti kad vise nece imati sto smisliti u gdje uzeti!
superx, napisala sam mnogi, a ne svi koji imaju vikendice. dakle, ne generaliziram.
Al smo svi u istom loncu!
Ja vec placam porez na viksu, pa kaj vi ne placate cca 950 kn godisnje i nisam protiv toga, ali svote koje se spominju su mi skroz nedostizne!
Natavno da plaćamo porez. Ja nešto iznad 1000 kn. Pa da se i udvostruči - OK, ali da se UDESETEROSTRUČI - ???
Nema načina da svi budu zadovoljni, zaista nema.Zato pitanje poreza nije nikakvo osobno pitanje.
Kad imaš pristojna primanja i iz njih plaćaš porez, pa kupiš stančić, platiš nenormalne kamate, naravno da ti je osoba koja nema velika primanja i ne plaća nikakve značajne poreze, ali ima 3 nekretnine (nasljeđene, dobivene u socijalizmu) - bogataš bez podloge.
Jer je tebi, koji radiš i zarađuješ-to nedostižno. Što jest nekakav paradoks.
S druge strane, onaj koji je dobio stan i nasljedio nekretninu na moru, smatra da je to zaslužio, da je njegovo isključivo i da se nema zašto državi "zahvaljivati" plaćajući joj porez na ono što su mu roditelji dobili/izgradili.
ZAto se porezi i ne temelje na našim osobnim iskustvima. Nego na obrtaju love. Nekorištena nekretnina je za državu beskorisna. U njoj ne živi radna snaga, niti buduća radna snaga, ne ubire porez na iznajmljivanje, ništa.
Meni je ta jurnjava za profitom isto besmislena. Zasto bi ja iznajmljivala svoju vikendicu da bi je mogla zadrzat? Ja nisam iznajmljivacki tip niti mi se da time tlacit. Dobro, nije moja nego obiteljska, dijeli je nas desetoro valjda, i dok se svi izredaju, prodje cijelo ljeto. Al evo, ja u svom stanu besplatno ugoscujem nepoznate strance tijekom cijele godine (koji onda postanu prijatelji). A kad idem u inozemstvo besplatno odsjedam kod nekih drugih stranaca (sve preko couchsurfinga, ali ima i puno drugih nacina za to) i meni se to bas svidja... to je zivot kakav ja zelim... a ne sve placati i onda jos placati drzavi porez za svaki k... i to po sto puta, platis porez kad kupis kucu, pa platis porez jer je imas svake godine pa platis porez kad je prodas... isto i za auto... porez na porez... A onda oni rasipaju pare ko pijana baba.
krumpiric, upravo tako.
ali bi i svi ti s nekretninama iz prošlih vremena trebali biti svjesni toga da nisu sve te kuće rezultat samo muke i znoja njihovih baka, očeva itd.
a čak i da jesu, ne postoji država u kojoj bi unuci bili oslobođeni poreza jer su im preci bili vrijedni i pošteni.
i ovi porezi koji su se plaćali do sada su bili mizerija.
inače, nadam se da će uskoro uvesi i mastan porez na neobrađeno poljoprivredno zemljište i astronomski na ruševine.
jer će u protivnom propasti mnoga sela, a u kojima bi se moglo živjeti ništa lošije nego li se živi na selu u austriji npr.
Mislim da nekakav red treba uvest jer danas neki placaju sve a neki nista. Vlasnica sam apartmana od 35 kvadrata u Novalji i evo sto sve placam: porez 530 kuna ( 15 kuna po kvadatu godisnje), komunalnu naknada 130 kuna godisnje, odvoz smeca 35 kuna mjesecno iako apartman nije popunjen niti 2 mjeseca godisnje a van sezone nema kontenjera vec vjesaju nekakve vrece koje razdrljaju macke, da ne govorim kako je njihova firma Komunalije zapravo socijalna ustanova u kojoj zaposljavaju lokalne pijance koji umjesto da ciste od jutra u hladovini piju pivu, vodu u zimskim mjesecima oko 40 kuna mjesecno (iako ju ne trosim). Kad lijepo sve zbrojim dodje mi da tamo prijavim boraviste.
jos samo cekam da nam nametnu tv pretplatu i pricuvu. I jos jedan apsurd, mama mi je prosle godine na moru dobila alergiju, injekcije su joj uredno naplatili unatoc tome sto placa dopunsko i rekli neka si ih refundira u Zagrebu jer je ovo ljetna ambulanta????
Ne kuzim čemu tolika drama.... Ja nemam vikendicu i pitanje je da li ću ikad imati.... Mene jedan odlazak na more s troje djece u apartmanu na desetak dana košta koliko i vas porez na vikendicu... O čemu mi pričamo....
Levitiram do 2013 pa ću si kupiti viksu jer mi je to isplativije nego plaćati svake godine apartman....
Vjerojatno zato sto nemas vikendicu ne kuzis cemu drama.
Moji roditelji su cijeli zivot bili skromni, radili prekovremeno i sami gradili vikendicu. Tata je umro, a mama jedva prezivljava od penzije. Vikendica nije bas nesto za iznajmljivanje, a i mama i brat i ja sa obiteljima zelimo biti u nasoj kuci, a ne u apartmanima. Uz nasa primanja, jedva ju odrzavamo (zadnjih sest godina morali smo uloziti 20tak tisuca eura samo da ne propadne). Placamo puno nameta, naravno i porez. Porez koji se najavljuje nemamo naprosto odakle platiti. Kuzis?
ispravak: more me košta koliko će vas koštati novi porez s tim da: ja se svake godine mučim gdje ćemo ići i kad ćemo ići, šlepam tonu stvari i nikada nemam komociju vlastitog doma, isto kao što nemam komociju sjetiti se u petak e ajmo na more za vikend da ne budem u prevrućem gradu.... ja tu opciju nažalost nemama i meni je svake godine tih 10 000 kuna nešto što sam bacila u vjetar....
Taj zakon mi je mrak i radi drugih stvari.... Primjer mojih roditelja a i mnogih iz mog kvarta... Dakle, moji imaju 4 kuće, ne znam ni sama koliko kvadrata građevnog zemljišta, poljoprivrenog.... Sve zjapi prazno da slučajno sestra ili ja nebi nešto napravile, a oni žive u samo jednojkući. Dakle, ja moram dobro ostariti da nasljedim nešto kad već budem da prostite kljakava baba ;)
Stvarno te ne razumijem. Kuca mojih roditelja je kuca mojih roditelja, dokle god je jedan od njih ziv i dok ne odluce drugacije. Oni su je stvarali i oni sa njom raspolazu. Ja cu vjerojatno nesto naslijediti, ali na to ne racunam niti o tome sada ne razmisljam. Zelja mi je da mama sto dulje zivi i uziva u onome sto je stvorila sa tatom.
Jesam li ja dobro razumijela da te veseli sto ce tvoji roditelji biti prisiljeni nesto ti pokloniti za vrijeme njihovog zivota kako bi platili manji porez?
Netko je cijeli život štedio da bi napravio vikendicu , a netko je cijeli život putovao po svijetu.
Po izboru.
Zašto bi ovi što su gradili vikendice ,a ne trošili novac po bijelom svijetu, sada plaćali porez?
Teta Eta, nije stvar da mi poklone ili da nešto bude moje niti me vesele nekretnine jer zahvaljujući njima bila sam dovoljno sposobna stvoriti svoje, no.... Oni kao prvo ne mogu uživati u 4 kuće, nema šanse... Kao drugo nemaju sada za održavanje istih i one propadaju a kamoli kada lupe novi porez.... Dakle, moji su roditelji u mirovini za koje znamo kakve su a sestri i meni koje imamo dovoljno novaca ne daju ulagati i iskoristiti te nekretnine iz razloga jer su oni živi.... Mislim, kaj to njima znači na kraju? Od tri kuće smo sestra i ja htijele napraviti apartmane od kojih bi na kraju oni živjeli i malo si podebljali mirovine, ali ne oni radije to drže prazno... Meni je žao da sam dala primjer svojih roditelja ali tako je kako je i znam ih mnoge koji ne znaju zavrtiti svojim nekretninama i radije puštaju da propada nego da poslušaju svoje dijete za koje smatraju i dalje da je jedan najobičniji balavac....
Nadam se da smo se razumijele
dalmatinka, sad bi se moglo o tome raspravljati do prekosutra.... Mene muči bezbroj stvari koje MORAM platiti a ne vidim zašto... Porez na vikendicu je porez na vikendicu, ti to imaš, koristiš ju i uživaš u njoj - koliko toliko...
Evo recimo u svojoj firmi moram plaćati HOK, svaki kvartal i tako već 8 godina- do sada oni nisu napravili ništa za nas, pa godišnje plaćam pazi ovo: članarinu turističkoj zajednici grada Zagreba a bavimo se informatikom?? Halo.... Svatko ima svoj izbor. Moj izbor je imati firmu pa se nosim s državnim nebulozama, tvoj izbor je imati vikendicu pa se nosi s tim obvezama.... u svakom slučaju ti je još uvijek jeftinije nego plaćati ljetovanja... i sigurna sam da neće cijene biti toliko visoke... ipak pričamo o novinarskoj pompi
jao, jao
moji imaju vikendicu od 25 kvadrata, s potkrovljem
nije na moru
nije skroz ni završena
nismo bili već godinama jer nemamo 20000 kuna da je sredimo do kraja
građena isključivo od plaće, vlastitim i prijateljskim rukama
papiri uredni, čak je i šupu za drva koju je naknadno sazidao - legalizirao
ako nam na to puknu porez viši nego je do sada, šta ću s njom
najbolje da se prijavim da tamo živim, nije daleko od zagreba