Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 144

Tema: koliko cete jos dugo imati vikendicu?

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ti me, jadranka, uopće shvatila nisi. ja sam objasnila zašto će taj prijedlog kod nas, za razliku od ostatka EU, teško prolaziti.
    Jer nema razmjera između primanja i nekretnina.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    ti me, jadranka, uopće shvatila nisi. ja sam objasnila zašto će taj prijedlog kod nas, za razliku od ostatka EU, teško prolaziti.
    Jer nema razmjera između primanja i nekretnina.
    Moguce. Sorry. Kad me zivciraju s tim porezima. I sad zato sto je moja baka nekim sluacajem bila s ekstra atraktivnog otoka i tamo prakticki sama zazidala kucu, moji ce morat placat astronomski porez da bi moj sin mogao tamo gustat i provodit ljeta... bzvz!

kudri avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    naravno da će prodaja biti jedino rješenje većini ljudi
    pa kome ćeš iznajmljivati?
    jer, ruku na srce, hrvatska nije turistički raj, i nema horda turista koji plaču jer ne mogu naći smještaj na jadranu. smještaja i sada ima previše, i oni koji iznajmljuju imaju rupe po tjedan-dva u sezoni.
    a i da nemaš rupe, kako ćeš izvesti to iznajmljivanje? živiš npr. u zg, a vikendica ti je npr. na braču. Šta ćeš svaki tjedan odlaziti dolje po lovu od najma ili počistiti apartman ili dočekati goste? ili će ti to raditi susjeda kata, za malu naknadu? ne kužim majkemi
    ajde lako iznajmljuješ ako živiš blizu toga što iznajmljuješ, a ako ne...kako to izvedeš?
    a s obzirom na cijene privatnog smještaja nema šanse da bi zarada od najma bila dovoljna na plačanje poreza i režija. nema šanse.
    a još ne bi ni mogli otići na more, jer ne bi imali kada
    ne znam, meni se to čini skroz neisplativim

jedino normalno rješenje je prodaja
    pa onda na račun te love ljetuješ idućih par godina, a nakon toga - pojeo vuk magare
    muževi starci prije 5 godina digli kredit, preuredili potkrovlje vikendice na moua koje je bilo doslovno skladište. od dva mala apartmana isplatili kredit od iznajmljivanja doslovno za 2 godine!!!
    žive u zgu,rade obojee, ali im se iteeekako isplati u sezoni potegnuti za vikend primiti i otpratiti turiste, a i na godišnjem su tamo. ponekad plate jednoj gospođi da preuzme ključeve i očisti apartmane
    10 000kn(1300 eura) im je pis of kejk jer jer to zarade za 2 tjedna ljetna... a koliko mi poznato, i nije takav problem iznajmiti, samo treba pametno voditi to sve.

mislim da imanje kuće na moru može donijeti dobar dohodak vlasnicima, samo treba pametno gospodariti!

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Meni je ovo koma! Moji imaju kucu na moru koju su podjelili na 2 manja apartmana, u jednom su oni i buraz a u manjem mi!
    Apartman je vel. 35 kvadrata! I kaj sad to sam prakticki dobila u nasljedstvo! Idem na more u svoju djedovinu placam i sada porez na vikenducu cca 1000kn, odvoz smeca cijelu godinu ikao sam tu 30 dana max. Placamo komunalnu naknadu i slivne vode! Iako nemamo
    Niti vidu niti kanalizaciju! Tj na otoku nema vode uopce, imamo svoje cisterne! A kakve slivne vode i komunaliju placam! Placam ulazak u centar autom 8 kn po satu, ne parking nego ulazak, u centru je trznica i ambulanta! Placam turisticku pristojbu nemam pojma vise koliko od druge gosine i za maloga!
    Za apatrtman ne mogu dobuti bas nista a i tu ljetujem od rođenja i sentimentalno sam vezana za ovo mjesto! Ne bi si niti u ludilu mogla priustiti kupnju vikse niti zemljista, mozda niti ljetovanje svake godine!

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj kudri prvotno napisa Vidi poruku
    muževi starci prije 5 godina digli kredit, preuredili potkrovlje vikendice na moua koje je bilo doslovno skladište. od dva mala apartmana isplatili kredit od iznajmljivanja doslovno za 2 godine!!!
    žive u zgu,rade obojee, ali im se iteeekako isplati u sezoni potegnuti za vikend primiti i otpratiti turiste, a i na godišnjem su tamo. ponekad plate jednoj gospođi da preuzme ključeve i očisti apartmane
    10 000kn(1300 eura) im je pis of kejk jer jer to zarade za 2 tjedna ljetna... a koliko mi poznato, i nije takav problem iznajmiti, samo treba pametno voditi to sve.

mislim da imanje kuće na moru može donijeti dobar dohodak vlasnicima, samo treba pametno gospodariti!
    potegnuti do vikendice od mojih svekija košta ni više ni manje nego 1600kn (benzin, cestarina, trajekt)
    do tamo iz zg treba najmanje 5,30-6h
    potegnuti tamo za vikend se ne isplati, osim ako nisi ljubitelj bacanja love i vožnje po vrućini
    osim toga to nije turističko mjesto, ima svega par ljudi koji iznajmljuju, a imaju popunjeno max 4 tjedna, ako i toliko

da imaju viksu u crikvi ili novom, ne bi bio problem, ovako - da, problem je. i baš se pitam hoće li to prodati ili što će raditi s time? i baš jadni po stare dane, kad bi mogli uživati na moru još ovih par ljeta koliko im ostaje (imaju oko 80 godina). bolje da se kuhaju u zg u stanu od nešto manje od 40 kvadrata, bez klime

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Hm, vjerujem da je u redu dovesti neko pravilo da se porez plaća na nekretnine po nekom kriteriju od dana donošenja zakona, pa tko ima za kupit vilu, neka i plati, ajdede, to ima smisla. Ali zaroniti u džep ljudima ljudima bez senzitivnosti i osjećaja za mjeru i kajanje - to je stvarno za pasti u nesvijest.

Može se svašta, iznajmiti, mogu ljudi dignuti kredit od njemačke banke pa u Prdovcu donjem imati pogon za izradu raketa za NASU, dabome... ali objektivno - koliko će ljudi ovaj zakon dovesti u grozne situacije, koliko dedeka, ljudi s bebama, kreditima, bolestima, nezaposlenih trenutno - iako su zdravi i hoće raditi - a sve zbog ruku na srce siće za državni proračun, a više radi nečijeg interesa i čiste bezočnosti.

To nije nešto čime bi se jedna vlast trebala ponositi. Po meni je ovo ravno Mariji Antoaneti i "neka jedu kolače". Zamišljam sve one dedeke iz Dalmacije kako uređuju djedovinu i jure sa 100 godina i 1700 kuna mirovine da iznajme svoj buđav tavan. Besmislica. Trenutno tržište stoji i ne može se prodati, a ovo će još srušiti cijene.
    Posljednje uređivanje od Ifigenija : 05.07.2012. at 22:56

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Hoću reći ovo je direktan udar na građane s dalekosežnim posljedicama i užasno mi je žao da se to radi na način na koji se radi.

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Gledam oglasnik nekretnina i nebi vjerovale koje se dobre nekretnine, na čisto solidnim lokacijama, prodaju za relativno male novce (meni je puno jer nemam ali realno gledano - male novce cca 40000 eura). A to je sad! Nakon što krene naplata poreza na vikendice pasti će još cijena, sigurno, a kriza je svima, realno: razmišljam da iduće godine mm i ja dignemo kredit ne za uređenje potkrovlja u Zg. nego za kupovinu neke kućice na moru što bliže Zg., baš radi iznajmljivanja...

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam konsternirana bezočnošću, otimačinom i općenito očajno lošom politikom koja se vodi. Ali to i vrapci na grani znaju.... samo se ventiliram bezveze.
    mnogi su, sve tamo do 90-tih, dobili stanove za mali novac. na račun sređenog stambenog pitanja napravili vikendice. i sad kad bi trebalo nešto državi i vratiti, eto problema. ne znam o kakvoj je sad tu otimačini riječ?
    pokradeno se mogu osijećati samo oni koji od države (ove ili one prošle) nikad nisu dobili ništa, a uplaćivali su i poreze i u stambene fondove itd.
    a eto ima i takvih.
    uglavnom nemaju vikendice nigdje nikakve.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja sam smotana

navikla sam, ako imaš auto, plaćaš porez. Ako bi imala vikendicu, normalno mij eda se plaća porez.

Al poznajuć situaciju u zemlji, dođe mi žao da ljudi moraju nešto žrtvovat, odustat od kuće u kojoj su ostavili i mladost i novce jer sad ne mogu oragnizirat da je u tip tpo stanju za iznajmljivanje i dad ne mogu uživat u malo svog kućerka.

al nije svaka vikendica kućerak :/

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Mislim suncokret da generaliziras! Nama nitko nije nista dao, moja baka je kopala i sadila i imala mali stand na dolcu, dok je jos plac bio izvor zivota! Radlili su ko konji da bi stekli ovo sto imaju, nikada nisu dizali kredite i kupili su malu zenlju na tada jos neatraktivnom mjestu! Nosili su u starom golfu vrecu po vrecu cementa i zidali sto svojim rukama sto uz poc mjestana, spavali u vrecama! Nikakvi nam luksuz nisu napravili vec malu viksu u kojoj ljetuju sad cetvrta generacija! Fuj gadi
    Mi se u sta nas vode, sve po malo uzimaju i trgaju, a nista ne ptivreduju sta ce biti kad vise nece imati sto smisliti u gdje uzeti!

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

superx, napisala sam mnogi, a ne svi koji imaju vikendice. dakle, ne generaliziram.

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Al smo svi u istom loncu!
    Ja vec placam porez na viksu, pa kaj vi ne placate cca 950 kn godisnje i nisam protiv toga, ali svote koje se spominju su mi skroz nedostizne!

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Natavno da plaćamo porez. Ja nešto iznad 1000 kn. Pa da se i udvostruči - OK, ali da se UDESETEROSTRUČI - ???

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Nema načina da svi budu zadovoljni, zaista nema.Zato pitanje poreza nije nikakvo osobno pitanje.

Kad imaš pristojna primanja i iz njih plaćaš porez, pa kupiš stančić, platiš nenormalne kamate, naravno da ti je osoba koja nema velika primanja i ne plaća nikakve značajne poreze, ali ima 3 nekretnine (nasljeđene, dobivene u socijalizmu) - bogataš bez podloge.
    Jer je tebi, koji radiš i zarađuješ-to nedostižno. Što jest nekakav paradoks.

S druge strane, onaj koji je dobio stan i nasljedio nekretninu na moru, smatra da je to zaslužio, da je njegovo isključivo i da se nema zašto državi "zahvaljivati" plaćajući joj porez na ono što su mu roditelji dobili/izgradili.

ZAto se porezi i ne temelje na našim osobnim iskustvima. Nego na obrtaju love. Nekorištena nekretnina je za državu beskorisna. U njoj ne živi radna snaga, niti buduća radna snaga, ne ubire porez na iznajmljivanje, ništa.
    Posljednje uređivanje od krumpiric : 06.07.2012. at 09:52

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    ...ZAto se porezi i ne temelje na našim osobnim iskustvima. Nego na obrtaju love. Nekorištena nekretnina je za državu beskorisna. U njoj ne živi radna snaga, niti buduća radna snaga, ne ubire porez na iznajmljivanje, ništa.
    Naplaćuje porez, pa ipak ima korist. Sada su zaključili da bi mogli udeseterostručiti tu korist.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Meni je ta jurnjava za profitom isto besmislena. Zasto bi ja iznajmljivala svoju vikendicu da bi je mogla zadrzat? Ja nisam iznajmljivacki tip niti mi se da time tlacit. Dobro, nije moja nego obiteljska, dijeli je nas desetoro valjda, i dok se svi izredaju, prodje cijelo ljeto. Al evo, ja u svom stanu besplatno ugoscujem nepoznate strance tijekom cijele godine (koji onda postanu prijatelji). A kad idem u inozemstvo besplatno odsjedam kod nekih drugih stranaca (sve preko couchsurfinga, ali ima i puno drugih nacina za to) i meni se to bas svidja... to je zivot kakav ja zelim... a ne sve placati i onda jos placati drzavi porez za svaki k... i to po sto puta, platis porez kad kupis kucu, pa platis porez jer je imas svake godine pa platis porez kad je prodas... isto i za auto... porez na porez... A onda oni rasipaju pare ko pijana baba.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

krumpiric, upravo tako.
    ali bi i svi ti s nekretninama iz prošlih vremena trebali biti svjesni toga da nisu sve te kuće rezultat samo muke i znoja njihovih baka, očeva itd.
    a čak i da jesu, ne postoji država u kojoj bi unuci bili oslobođeni poreza jer su im preci bili vrijedni i pošteni.
    i ovi porezi koji su se plaćali do sada su bili mizerija.
    inače, nadam se da će uskoro uvesi i mastan porez na neobrađeno poljoprivredno zemljište i astronomski na ruševine.
    jer će u protivnom propasti mnoga sela, a u kojima bi se moglo živjeti ništa lošije nego li se živi na selu u austriji npr.

seven of nine avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je ta jurnjava za profitom isto besmislena. Zasto bi ja iznajmljivala svoju vikendicu da bi je mogla zadrzat? Ja nisam iznajmljivacki tip niti mi se da time tlacit. Dobro, nije moja nego obiteljska, dijeli je nas desetoro valjda, i dok se svi izredaju, prodje cijelo ljeto. Al evo, ja u svom stanu besplatno ugoscujem nepoznate strance tijekom cijele godine (koji onda postanu prijatelji). A kad idem u inozemstvo besplatno odsjedam kod nekih drugih stranaca (sve preko couchsurfinga, ali ima i puno drugih nacina za to) i meni se to bas svidja... to je zivot kakav ja zelim... a ne sve placati i onda jos placati drzavi porez za svaki k... i to po sto puta, platis porez kad kupis kucu, pa platis porez jer je imas svake godine pa platis porez kad je prodas... isto i za auto... porez na porez... A onda oni rasipaju pare ko pijana baba.
    X na sve!

sandi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Mislim da nekakav red treba uvest jer danas neki placaju sve a neki nista. Vlasnica sam apartmana od 35 kvadrata u Novalji i evo sto sve placam: porez 530 kuna ( 15 kuna po kvadatu godisnje), komunalnu naknada 130 kuna godisnje, odvoz smeca 35 kuna mjesecno iako apartman nije popunjen niti 2 mjeseca godisnje a van sezone nema kontenjera vec vjesaju nekakve vrece koje razdrljaju macke, da ne govorim kako je njihova firma Komunalije zapravo socijalna ustanova u kojoj zaposljavaju lokalne pijance koji umjesto da ciste od jutra u hladovini piju pivu, vodu u zimskim mjesecima oko 40 kuna mjesecno (iako ju ne trosim). Kad lijepo sve zbrojim dodje mi da tamo prijavim boraviste.

sandi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

jos samo cekam da nam nametnu tv pretplatu i pricuvu. I jos jedan apsurd, mama mi je prosle godine na moru dobila alergiju, injekcije su joj uredno naplatili unatoc tome sto placa dopunsko i rekli neka si ih refundira u Zagrebu jer je ovo ljetna ambulanta????

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ne kuzim čemu tolika drama.... Ja nemam vikendicu i pitanje je da li ću ikad imati.... Mene jedan odlazak na more s troje djece u apartmanu na desetak dana košta koliko i vas porez na vikendicu... O čemu mi pričamo....
    Levitiram do 2013 pa ću si kupiti viksu jer mi je to isplativije nego plaćati svake godine apartman....

Teta Eta avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Vjerojatno zato sto nemas vikendicu ne kuzis cemu drama.

Moji roditelji su cijeli zivot bili skromni, radili prekovremeno i sami gradili vikendicu. Tata je umro, a mama jedva prezivljava od penzije. Vikendica nije bas nesto za iznajmljivanje, a i mama i brat i ja sa obiteljima zelimo biti u nasoj kuci, a ne u apartmanima. Uz nasa primanja, jedva ju odrzavamo (zadnjih sest godina morali smo uloziti 20tak tisuca eura samo da ne propadne). Placamo puno nameta, naravno i porez. Porez koji se najavljuje nemamo naprosto odakle platiti. Kuzis?

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ispravak: more me košta koliko će vas koštati novi porez s tim da: ja se svake godine mučim gdje ćemo ići i kad ćemo ići, šlepam tonu stvari i nikada nemam komociju vlastitog doma, isto kao što nemam komociju sjetiti se u petak e ajmo na more za vikend da ne budem u prevrućem gradu.... ja tu opciju nažalost nemama i meni je svake godine tih 10 000 kuna nešto što sam bacila u vjetar....

Taj zakon mi je mrak i radi drugih stvari.... Primjer mojih roditelja a i mnogih iz mog kvarta... Dakle, moji imaju 4 kuće, ne znam ni sama koliko kvadrata građevnog zemljišta, poljoprivrenog.... Sve zjapi prazno da slučajno sestra ili ja nebi nešto napravile, a oni žive u samo jednojkući. Dakle, ja moram dobro ostariti da nasljedim nešto kad već budem da prostite kljakava baba

Teta Eta avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Stvarno te ne razumijem. Kuca mojih roditelja je kuca mojih roditelja, dokle god je jedan od njih ziv i dok ne odluce drugacije. Oni su je stvarali i oni sa njom raspolazu. Ja cu vjerojatno nesto naslijediti, ali na to ne racunam niti o tome sada ne razmisljam. Zelja mi je da mama sto dulje zivi i uziva u onome sto je stvorila sa tatom.

Jesam li ja dobro razumijela da te veseli sto ce tvoji roditelji biti prisiljeni nesto ti pokloniti za vrijeme njihovog zivota kako bi platili manji porez?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Netko je cijeli život štedio da bi napravio vikendicu , a netko je cijeli život putovao po svijetu.
    Po izboru.
    Zašto bi ovi što su gradili vikendice ,a ne trošili novac po bijelom svijetu, sada plaćali porez?

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Teta Eta, nije stvar da mi poklone ili da nešto bude moje niti me vesele nekretnine jer zahvaljujući njima bila sam dovoljno sposobna stvoriti svoje, no.... Oni kao prvo ne mogu uživati u 4 kuće, nema šanse... Kao drugo nemaju sada za održavanje istih i one propadaju a kamoli kada lupe novi porez.... Dakle, moji su roditelji u mirovini za koje znamo kakve su a sestri i meni koje imamo dovoljno novaca ne daju ulagati i iskoristiti te nekretnine iz razloga jer su oni živi.... Mislim, kaj to njima znači na kraju? Od tri kuće smo sestra i ja htijele napraviti apartmane od kojih bi na kraju oni živjeli i malo si podebljali mirovine, ali ne oni radije to drže prazno... Meni je žao da sam dala primjer svojih roditelja ali tako je kako je i znam ih mnoge koji ne znaju zavrtiti svojim nekretninama i radije puštaju da propada nego da poslušaju svoje dijete za koje smatraju i dalje da je jedan najobičniji balavac....

Nadam se da smo se razumijele
    Posljednje uređivanje od mlukacin : 10.07.2012. at 12:50

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

dalmatinka, sad bi se moglo o tome raspravljati do prekosutra.... Mene muči bezbroj stvari koje MORAM platiti a ne vidim zašto... Porez na vikendicu je porez na vikendicu, ti to imaš, koristiš ju i uživaš u njoj - koliko toliko...
    Evo recimo u svojoj firmi moram plaćati HOK, svaki kvartal i tako već 8 godina- do sada oni nisu napravili ništa za nas, pa godišnje plaćam pazi ovo: članarinu turističkoj zajednici grada Zagreba a bavimo se informatikom?? Halo.... Svatko ima svoj izbor. Moj izbor je imati firmu pa se nosim s državnim nebulozama, tvoj izbor je imati vikendicu pa se nosi s tim obvezama.... u svakom slučaju ti je još uvijek jeftinije nego plaćati ljetovanja... i sigurna sam da neće cijene biti toliko visoke... ipak pričamo o novinarskoj pompi

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

jao, jao
    moji imaju vikendicu od 25 kvadrata, s potkrovljem
    nije na moru
    nije skroz ni završena
    nismo bili već godinama jer nemamo 20000 kuna da je sredimo do kraja
    građena isključivo od plaće, vlastitim i prijateljskim rukama
    papiri uredni, čak je i šupu za drva koju je naknadno sazidao - legalizirao

ako nam na to puknu porez viši nego je do sada, šta ću s njom
    najbolje da se prijavim da tamo živim, nije daleko od zagreba

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mlukacin prvotno napisa Vidi poruku
    dalmatinka, sad bi se moglo o tome raspravljati do prekosutra.... Mene muči bezbroj stvari koje MORAM platiti a ne vidim zašto... Porez na vikendicu je porez na vikendicu, ti to imaš, koristiš ju i uživaš u njoj - koliko toliko...
    Evo recimo u svojoj firmi moram plaćati HOK, svaki kvartal i tako već 8 godina- do sada oni nisu napravili ništa za nas, pa godišnje plaćam pazi ovo: članarinu turističkoj zajednici grada Zagreba a bavimo se informatikom?? Halo.... Svatko ima svoj izbor. Moj izbor je imati firmu pa se nosim s državnim nebulozama, tvoj izbor je imati vikendicu pa se nosi s tim obvezama.... u svakom slučaju ti je još uvijek jeftinije nego plaćati ljetovanja... i sigurna sam da neće cijene biti toliko visoke... ipak pričamo o novinarskoj pompi
    plaćala sam i ja hok i turističku i svaštanešto punih 15 godina
    Još samo fali da uvedu porez na zrak koji dišemo.
    Baš sam nekidan pričala s curom koja je došla iz Australije i ne može se čudom načuditi da se kod nas plaća ulaz na plažu.

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Znate kaj neka se ljuti ko hoce ali za porez su samo oni koji nemaju nis i placaju ljetovanja!
    Kaj da ja sad radim s viksom koju sam nasljedila i ulozila u nju neke pare razvlaceci na karticu da je malo upristojim da mogu s klincima doci more!
    Nije to nikakav luksuz niti ja se sprdnem pa dodem petkom na vikend!
    Ja znam ljude kojj imaju vikse i opet idu po hotelima itd!
    Jednostavno netko od obitelji ce se prijaviti da zivi ovdje i kaj da radim! Mogu ili tako ili je srusiti pa nositi sator i spavati u njemu!
    Porez postoji i uredno ga placamo kao i ostala davanja!
    Naka pune proracun na drugim mjestima, jer ovako ce se ili prodavati ugl strancima ili ce se drzava upisati kao vlasnik zbog duga! Srednji stalez je opet na udaru!

TrudyC avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj dalmatinka prvotno napisa Vidi poruku
    Baš sam nekidan pričala s curom koja je došla iz Australije i ne može se čudom načuditi da se kod nas plaća ulaz na plažu.
    Očito nikad nije bila u Italiji i u Americi (Florida) - tamo su sve redom PRIVATNE plaže i moru ne možeš gotovo nigdje priči.
    Draže mi je da se naplačuje nega da se zabrani pristup.

mlukacin - ja imam gotovo pa identičnu situaciju. 3 nekretnine, niti jedna iskoristiva. Predlažem godinama roditeljima da prodaju bar 1 e kako bi s tim novcem uredili preostale 2. Ni čuti. Zato MM i ja radije plačamo privatni smještaj i mirna sam. Kad oni umru vjerojatno ću te 3 nekretnine moći samo srušiti. tj. platiti nekom da ih sruši
    Posljednje uređivanje od TrudyC : 10.07.2012. at 14:34

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

nemam vikendicu niti drugu nekretninu i zato nisam proučila prijedlog zakona. ipak, čini mi se da glavna meta nisu građani s vikendicama i apartmanima (iako će i oni biti zahvaćeni, što po meni nije sporno ako se odrede realne procjene vrijednosti, iskoristivosti, objektivne mogućnosti iskorištavanja, prometne povezanosti...niz bi faktora trebalo biti uzeto u obzir i bodovano, i u tom bi slučaju rijetkima taj porez bio baš toliko veliko dodatno opterećenje). glavna su meta banke i drugi poduzetni vjerovnici koji su se "našli" u ulozi vlasnika velikog broja nekretnina iz poznatih nam razloga i ne žele niti prodati niti iznajmiti, te investitori koji su se precijenili i čiji blokovi zgrada s praznim stanovima izgledaju poput gradova duhova.
    no, iskustvo nam kaže da će ovi već tome doskočiti, a prosječan građanin neće.

sandi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

udaraju na vikendase umjesto da se prvo pozabave onima koji imaju po tri stana u zagrebu a dva neprijavljeno rentaju iako je porez na iznajmljivanje prilicno malen i podnosljiv

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj sandi prvotno napisa Vidi poruku
    udaraju na vikendase umjesto da se prvo pozabave onima koji imaju po tri stana u zagrebu a dva neprijavljeno rentaju iako je porez na iznajmljivanje prilicno malen i podnosljiv
    pa upravo će ovim zakonom nastojati natjerati takve da prijave rentanje, jer će im biti bolje plaćati taj mali porez, nego ovaj.

sandi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Riječanka prvotno napisa Vidi poruku
    pa upravo će ovim zakonom nastojati natjerati takve da prijave rentanje, jer će im biti bolje plaćati taj mali porez, nego ovaj.
    mislim da ne, jer je moj sogor vlasnik vikedice pa placa oba poreza i za rentanje i na kucu za odmor. Kad bi bilo tako jednostavno odmah bi mami naplatila 100 kn mjesecno u mom apartmanu.

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj superx prvotno napisa Vidi poruku
    Znate kaj neka se ljuti ko hoce ali za porez su samo oni koji nemaju nis i placaju ljetovanja!
    Kaj da ja sad radim s viksom koju sam nasljedila i ulozila u nju neke pare razvlaceci na karticu da je malo upristojim da mogu s klincima doci more!
    Nije to nikakav luksuz niti ja se sprdnem pa dodem petkom na vikend!
    Ja znam ljude kojj imaju vikse i opet idu po hotelima itd!
    Jednostavno netko od obitelji ce se prijaviti da zivi ovdje i kaj da radim! Mogu ili tako ili je srusiti pa nositi sator i spavati u njemu!
    Porez postoji i uredno ga placamo kao i ostala davanja!
    Naka pune proracun na drugim mjestima, jer ovako ce se ili prodavati ugl strancima ili ce se drzava upisati kao vlasnik zbog duga! Srednji stalez je opet na udaru!
    Spadam u gore navedenu kategoriju ali nisam za porez. Barem ne za neku malu nekretninu. Ak netko ima ogromnu kuću, tik do plaže, s 5 apartmana, a onda je i bogu i vragu jasno da iznajmljuje i da okrene pare u njoj, pa nek i plati.
    S druge strane gledam kako su naši ljudi skloni pretjerivanju u svemu, pa tako i u građevini. Vole graditi, pa makar nikad bilo završeno, useljivo, upotrebljivo, a ugruvaju unutra hrpu love, vremena, mladosti, svega...
    Ima kod mene par ogromnih kuća u kvartu, jedva da su i pod krov stavljene, o fasadama (znači ne samo estetski, nego i energetski gubitak), prozorima na gornjim etažama i sl. možeš samo maštati jer su ih (danas stariji ljudi) nekad gradili "za djecu", a ta ista djeca su pobjegla od njih glavom bez obzira (ili nisu) da bi imali svoj mir u svom stanu, pa makar bio i podstanarski. I tako ti stanovi i kuće nisu nikad dovršeni, a vlasnici jedva preživljavaju u malom uređenom dijelu kuće od ovih groznih malih mirovina, a cijeli život su npr. hrmbali i ulagali u hrpu neiskoristivih zidova! Bolje da su lovu držali u čarapi (ne u banci jer su neke, kako znamo, propale). To je ono što vjerujem da Vlada cilja jer su zapravo ovi vlasnici mrtvog kapitala - imaju hrpe i hrpe bjesnih kvadrata u vlasništvu i nemaju od čega živjeti, primaju soc. pomoć ... Po meni bi takve roh bau stanove trebalo dati u zakup, s obavezom da zakupitelj izvrši uređenje istih! Zbog čega to ne naprave sami - nisu se sjetili...
    Posljednje uređivanje od winnerica : 10.07.2012. at 15:43

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Winnerica slazem se! I kod nas u kvartu ima toga!
    Ali tko ce svaku kucu tj. Vikendicu pojedinacno provjeravati! Oni ce lupiti porez po kvadratu i plati,,,
    Kod nas na moru isto ima gomila kucetina i nebodera nikad dovrsenih poluiznajmljenih! Slazem se da treba na neki nacin sankcionirati, ali lupiti po depu vikendase na taj nacin !

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    a i da nemaš rupe, kako ćeš izvesti to iznajmljivanje? živiš npr. u zg, a vikendica ti je npr. na braču. Šta ćeš svaki tjedan odlaziti dolje po lovu od najma ili počistiti apartman ili dočekati goste? ili će ti to raditi susjeda kata, za malu naknadu? ne kužim majkemi
    ajde lako iznajmljuješ ako živiš blizu toga što iznajmljuješ, a ako ne...kako to izvedeš?
    ne znam, meni se to čini skroz neisplativim
    nisi cula za property management firme? u Du ih imas masu....vecinom rade odrzavanje i iznajmljivanje za strance koji su pokupovali kuce ali i za lokalne ljude kojima se to neda/nemaju vremena radit....dakle,iznajmljivaju ti i ciste za odredjenu proviziju....

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Super, em treba iznajmljivat, em treba nekome davat proviziju za to... pa nek i drugi jos malo zarade na nama...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja mislim da ste vi tu pobrkali pojmove.
    Nije to zemunica koju su dvije ruke bez profita izgradile da u njoj žive. To je višak stambenih kvadrata, rezultat viška profita
    KAd imaš viška para, trošiš (opet plaćaš poreze) ili gradiš Malo se zezam, jel, nadam se da je jasno.

Vidiš, stvari se mogu gledati iz različitih kuteva, pa se nema smisla raspravljat o tome što je moralno i ljudski ispravno, nego što je financijski isplativo u socijalnoj državi.
    Kao što je meni potpuno nenormalno da nekakav liječnik plaća stopedest puta više poreza od nekog ko nema obrazovanje i dobar posao jer je, dok je liječnik učio, već zarađivao,
    tako je vama potpuno nenormalno da plaćate više poreza od sirotana koji ima stan od 60kvadrata

Valjalo bi bit objektivan ponekad.
    Svi kažu neka plaća ko ima vilu uz more. Zašto, možda je BAŠ ON to zaradio (mislim, u HRvatskoj je najveća vjerojatnost da je ukrao ili zmuljao, al eto) mukotrpnim radom?
    A možda je netko s prosječnom vikednicom to dobio od staraca koji su dobili od Juge, nit ora nit kopa.

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

U svakoj uređenoj zemlji se plaćaju porezi na nekretnine.
    Moramo od nekud početi.
    Kritiziramo državu, a kad ta ista hoće nas udrit po džepu onda se dižemo na zadnje noge.
    Pitanje ne bi smjelo biti treba li plaćati, nego po kojim kriterijima.
    Drugo, pitanje nije je li se imovina mukotrpnim radom ili pljačkom, jer bi bilo normalno i logično da se stječe radom.
    Za one koji su opljačkali treba sud, a to je opet pitanje pravne uređenosti države. I sve ide jedno s drugim.

Imam imovinu, plaćat ću i nadam se da će moja djeca imati uređeniju državu.
    Fasade nam po gradovima prijete da će se srušiti nekom na glavu sve zato jer nismo svjesni da posjedovanje nosi obveze. Vlasništvo znači da se moraš skrbiti (a to košta).
    I što se nekog tiče što je bakica emocionalno pogođena ako se iseli iz stančine u centru grada koji objektivno ne može uzdržavati. Pogođene su i mlade obitelji u podstanarstvu i poduzetnici a bome i rodilje bez šekretpapira u rodilištu.
    Sve je to povezano!!!

Plaćat treba, dogovorimo kriterije. Točka.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ispada da je sramota naslijediti vikendicu od staraca koji su je, o uzasa, sagradili ili kupili u vrijeme Juge. A ako vikendica na nesto slici i jos je sagradjena bez mukotrpnog rada i sustavnog i svakodnevnog odricanja, to je jos veca sramota. Kvragu i takva drzava u kojoj su ljudi imali za vikendicu na moru.

Problem predlozenog poreza je po meni sto ga ljudi nece moc placat nego ce biti prisiljeni prodati svoje vikendice u bescijenje. Jer su predlozene cifre za njih nazalost prevelike. A kome? Nekome tko eto ima pa ce imat jos vise i okoristit ce se. I od toga da je jedan srednji sloj mogao komotno ljetovati u svojoj kuci doci ce se do toga da ce samo bagatasi moci ljetovati na moru, i stranci koji to mogu platit. Ajde, moci ce i taj srednji sloj ponovo unajmiti svoju vikendicu od toga kome su je prodali. Al i to ce im vjerojatno postati skupo. I sto je time drzava dobila, malo vise novca u blagajni i malo (puno) nezadovoljniji narod.

A apropo poreza, ocito je da bi drzavi bilo mnogo bolje kad bi mogla naplatiti postojece poreze i dugovanja i legalizacije kuca i svasta nesto, i da onda i ne bi bilo potrebe za novim porezima. I kakva je onda logika uvodjenje novih poreza da bi se pokrile rupe nastale time sto stari porezi nisu placeni?

A sta se tice starice u centru Zagreba, meni smeta sto je ona emocionalno pogodjena ako se treba iseliti iz stana u kojem je odrasla i u kojem bi rado i umrla. Al nije bitno sto meni smeta, bitno je sto njoj smeta. A ako se ona i iseli, niti ce bit bolje mladim obiteljima u podstanarstvu, niti poduzetnicima a niti rodiljama bez sekretpapira u rodilistu. Bit ce bolje mozda nekom novom Horvatincicu. I to je to.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj TrudyC prvotno napisa Vidi poruku
    Očito nikad nije bila u Italiji i u Americi (Florida) - tamo su sve redom PRIVATNE plaže i moru ne možeš gotovo nigdje priči.
    Draže mi je da se naplačuje nega da se zabrani pristup
    Nisu sve redom.
    U Italiji na svakih X metara plaze koja je u koncesiji (znaci nije ni ona privatno vlasnistvo) mora postojati X metara slobodne plaze (spiaggia libera).
    Ista je stvar i na Floridi (rodjakinja ima kucu kraj plaze St. Pete/Pass-a-Grille) - postoje i slobodne plaze (public beach).
    Posljednje uređivanje od Elly : 12.08.2012. at 11:54

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj mama_jos_malo prvotno napisa Vidi poruku
    U svakoj uređenoj zemlji se plaćaju porezi na nekretnine.
    Moramo od nekud početi.
    Kritiziramo državu, a kad ta ista hoće nas udrit po džepu onda se dižemo na zadnje noge.
    Pitanje ne bi smjelo biti treba li plaćati, nego po kojim kriterijima.
    Drugo, pitanje nije je li se imovina mukotrpnim radom ili pljačkom, jer bi bilo normalno i logično da se stječe radom.
    Za one koji su opljačkali treba sud, a to je opet pitanje pravne uređenosti države. I sve ide jedno s drugim.

Imam imovinu, plaćat ću i nadam se da će moja djeca imati uređeniju državu.
    Fasade nam po gradovima prijete da će se srušiti nekom na glavu sve zato jer nismo svjesni da posjedovanje nosi obveze. Vlasništvo znači da se moraš skrbiti (a to košta).
    I što se nekog tiče što je bakica emocionalno pogođena ako se iseli iz stančine u centru grada koji objektivno ne može uzdržavati. Pogođene su i mlade obitelji u podstanarstvu i poduzetnici a bome i rodilje bez šekretpapira u rodilištu.
    Sve je to povezano!!!

Plaćat treba, dogovorimo kriterije. Točka.

X!
    A prije toga treba sredit zemljišne knjige da se zna tko je zapravo vlasnik. Pred 10-tak g. smo htjeli kupiti 2 štalice o po 15 m2 na Mljetu i napraviti si kućicu od njih. Na prvoj je bilo upisano 56 osoba, na drugoj 48. Pola mrtvih pola živih, od živih pola po Amerikama.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Ispada da je sramota naslijediti vikendicu od staraca koji su je, o uzasa, sagradili ili kupili u vrijeme Juge. A ako vikendica na nesto slici i jos je sagradjena bez mukotrpnog rada i sustavnog i svakodnevnog odricanja, to je jos veca sramota. Kvragu i takva drzava u kojoj su ljudi imali za vikendicu na moru.

Problem predlozenog poreza je po meni sto ga ljudi nece moc placat nego ce biti prisiljeni prodati svoje vikendice u bescijenje. Jer su predlozene cifre za njih nazalost prevelike. A kome? Nekome tko eto ima pa ce imat jos vise i okoristit ce se. I od toga da je jedan srednji sloj mogao komotno ljetovati u svojoj kuci doci ce se do toga da ce samo bagatasi moci ljetovati na moru, i stranci koji to mogu platit. Ajde, moci ce i taj srednji sloj ponovo unajmiti svoju vikendicu od toga kome su je prodali. Al i to ce im vjerojatno postati skupo. I sto je time drzava dobila, malo vise novca u blagajni i malo (puno) nezadovoljniji narod.
    da, dati će novce bogatašima iz ovog vremena? Možda, zato jer država nije uređena.
    A istina, 99posto tih vikendica nije niti legalno.

Jel loše imat vikendicu i jel to bilo loše vrijeme? Nije, to nitko ne osporava, možda srednji sloj znači dvije nekretnine, ko zna.. (samo su ljudi osjetljivi na bilo koji prijedlog koji se baš njih tiče).
    Jednako kako tebe dira što netko dira u vikendicu koju je nekom sagradio otac.
    Tako možda nekog kome treba puno goriva da preživi, diraju nameti na gorivo.
    Nekog ko se dugo školovao i pristojno zarađuje, nameti na plaću.
    Svakom nešto smeta.
    Posljednje uređivanje od krumpiric : 12.08.2012. at 13:47

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Da je 99 posto cisto sumnjam. Vecina ljudi koje ja znam i koji imaju vikendicu sagradila ju je legalno, a narocito te osporavane sagradjene u Jugi. A, ako ih je 99 posto ilegalno, onda i tako na te ne treba platiti porez... pa sta je onda porez zbog tih 1 posto? Neka prvo uvedu reda u legalizaciju pa tu mozda dovoljno zarade.

Pa vidis mozda bi ljude i trebalo smetat puno toga - zasto da ne? Evo ja sam se dugo skolovala, a zapravo se jos skolujem, s placom koja ce (ako se nesto ne promijeni) samo rast... i ti nameti na placu me ne smetaju. Ali treba i o tome promislit. Al nameti koje drzava uzme trebali bi u konacnici ici u to da ljudi u toj drzavi bolje zive, a oduzimanjem (makar neizravnim) kuca ljudima oni nece bolje ziviti...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne znam, nameti su dio socijalne politike, uravnilovke, što bi mi, ti, netko s većom plaćom imao TOLIKO više od nekog s manjom-dio ti uzmemo za svačije potrebe
    nije onda ništa neobično da se primjenjuju na sve "viškove"
    naravno, stavimo se u okvire normalne situacije i normalnih rezultata

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ja ti u principu nemam nista protiv toga da svi imaju podjednake place (al ne neke male nego dovoljne), obrazovali se oni 100 godina ili se zaposlili odma nakon srednje. A onda ako ce neko od place gradit vikendicu, a neko ic na ljetovanja, a neko treci skupljat ili trosit na tehniku, to je onda svacija stvar ponaosob.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

mislim da mi u RH imamo problema sa shvacanjem srednjeg sloja. a vazan je podatak, da smo uz britance, najjaci po broju nekretnina koje posjedujemo. u EU uopce nije normalno, pa ni za srednji sloj, posjedovati vlastitu nekretninu prije neke poznije dobi. kod nas je normalno imati 80 kvadrata sa 26 kad se diplomira. otuda, pretpostavljam, nerazumjevanje potrebe placanja poreza na nekretnine. to posjedovanje je vec samo po sebi luksuz. ono sto me motiviralo za ovu temu jest to visestruko povecanje cijene jer su dosadasnji nameti ocito nedostatni. svakako bi pomogla legalizacija objekata i povratak iz moralne entropije.
    sigurno nije isto imati vikendicu u kojoj je razvidno da ljetuje vlasnicka obitelj s prijateljima, ili vikendicu koja ima 6 apartmana i koja donosi novac.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •