Dakle, bitnije je da voće izdrži, a to što ljudi doživljavaju temperaturne šokove prilikom ulaska i izlaska nikom niš...
Svašta!
Printable View
Meni najviše žao ljudi koji rade u tim prostorima (ja sam isto od zimogrožljivih, ali je i meni sad prevruće i frljim klimu ko aleksandra&vanja, relativno diskretno). Ja sam prihvatila da, kad je ljeto, moram nosit uvijek sa sobom džemper i najlonke, za ulaz u bilo gdje zatvoreno, bilo da mi u ponekoj apoteci zapiči točno klima preko glave, a 10 bakica prije mene pa ovo i ono, a rekao doktor ovo i ono, itd. itd., bilo tako ti centri, ako baš nisam u poziciji protrčat kroz njih. Isto tako za malu. Najbolje mi je preko neta, pa ni ne moram ulazit za te neke nabavke.
Ako mi je negdje ugodna klima, u smislu da nije odmah ledara, nego da mi je osjećaj ugode, to mi je onda s uskličnikom i to si zapamtim.
Bojim se da je teško pomirit potrebe robe, potrebe kupaca i potrebe radnika... Nemam pojma. Po muževljevim opisima, vjerojatno u Americi ne bi preživila, koliko to hlade.
Pokušavam ne izlazit na naglo, ali u hladnome što kraće obavit ono što imam. Redovito se presvlačim pa u torbi jedna roba rezervna, ovisno o tome koliko hlade gdje.
A vezano za ovu obitelj, oni su autom išli iz Švedske, tu nema luksuza tipa čekat noć za putovanje (onda bi to bilo danima)... u biti, kad je ovako ekstremno vruće, onda bi, ako želiš poštivat preporuku od 7 stupnjeva manje, trebalo unatoč klimi opet uvest sieste - i ne ići na put, ne radit itd., u najvrućem dobu dana, a ko to može.
Ono s bebom navodno da (fala Bogu) nije istina:
http://media-kljuc.ba/?p=3662
Je, je, Ina i ja sam zimogrozna.
Da se mene bita, ja bih klimu palila samo kad je stvaaarno nužno i neizdživo, i to tek toliko da malo rashladi a ne da bude ledara. Nema potrebe...
I meni dođe žao ljudi koji po cijele dane usred ljeta rade u takvim pothlađenim prostorima.
Moja sestra je zimi nosila čizme sa sobom na posao upravo zbog klime.
A i ja sam si neki dan donijela vestu (koja mi ne treba po vani, ali mi zato treba za unutra :roll:)...
Isto je i kod mene, s tim da ja imam i probleme iz reuma spektra, isto imam najlonke, džemper i čizme (ne ove fensi, ljetne, nego prave), sad, preko ljeta, za zatvorene prostore. Doduše, zimi imam pak kratke rukave za zatvorene - a to mi paše.
Kad pogledam malo muške sada - svi su isto obučeni - uvijek isto - uvijek su iste temperature u zatvorenon, ako nemaju potrebu izlazit - košulje dugih rukava, odijela, jesenske cipele itd, a vani je plus 35.. uvjerena sam da bi se rado i oni malo raskomodili, ali nije (još uvijek, negdje) društveno prihvatljivo. Pogledajte političare ovih dana, voditelje dnevnika itd.- svi su uvijek isto obučeni.
Pa, ne bih rekla, kod mene to izaziva kontraefekt - kupim samo ono po što sam došla i trčim van. Prošli tjedan me je tako propuhalo u dm-u (a prodavačica se hvali da je kod njih "ugodnih 16 stupnjeva") da danima nisam mogla pomaknuti vrat. :roll: Zato sam danas utrčala i u pola minute kupila tu jednu stvar koja mi je trebala. Da je temperatura bila humanija, sigurno bih šetkala među policama i kupila još nešto. Dakle, hladnoća dobro djeluje na moj novčanik. :mrgreen:
Danas hodam Hilfericom i pred otvorenim vratima velikih dućana (Zara, dm, Esprit...) je osjetno hladnije nego drugdje - znači, ne na samom ulazu, nego metar-dva dalje, na pločniku. Zaista ne znam na koliko im je namještena klima kad uspiju rashladiti i dio ulice. :-/
Fascinira me što se dućani zimi griju na 23-24 stupnja, prodavačice imaju na sebi veste i kukaju da je hladno. Sad se dućani pak hlade na 16 stupnjeva i ponosno se šepure u majicama kratkih rukava ispod tog ledenog vjetra. :roll: Neobično. :mrgreen:
Mislim da je to ono - sve je lako kad si mlad, ništa osobno :). I ja sam sebe više prije mučila... nema tih para s kojima bi ja, evo, u Londonu mogla zimi bit bosa... iako ako se heavy grije pa samo utrčavaš iz jednog mjesta na drugo.. možda. To mi je uvijek fascinantno, tipa ljeto, možda nekih 16 stupnjeva, ženska ide s japankama, jeans hlačama, nekim gornjim dijelom ala Mala Sirena, i kaputom... A očito i tako žive, i relativno su zdravi. To mi je glavni misterij.
16 stupnjeva je stvarno suludo, no ja ne bih rekla da se dućani kod nas hlade na tu temperaturu, barem ja to nisam primijetila.
pa baš to
samo scenarij nije u dm-u nego u ljekarni :mrgreen:
pa kupiš neke tablete protiv bolova
pa gel za masiranje
pa neke vitamine
pa minerale da brže prođe
pa se začepi nos od klime
pa kupiš kapi za nos
pa počne peći grlo
pa uzmeš pastile za cuclanje
pa neki sirup za kašalj.....8-)
Ti si bila prije osam godina sa mnom na ljetovanju? :-o :mrgreen:
Točno to se dogodilo, s možda nešto malo drugačijim redoslijedom, mjesto radnje: Turska.
U pravu si, ljekarne definitivno profitiraju od prehladnih i propuhastih prostorija, ali drugi dućani... Ne znam baš.
Evo, kod nas su rasprodaje, pa sam išla kupiti Fioni odjeću za iduće ljeto. Obišla sam par dućana i iz Zare i Esprita izašla unutar pola minute - jednostavno se nisam mogla natjerati da boravim u prostoru u kojem mi hladni vjetar lijepi mokru majicu za mokra leđa, a kičmom i rukama mi prolaze trnci. Na kraju sam dio kupila u Benettonu, a drugi dio u Peek&Cloppenburgu, gdje je također klimatizirano, ali na ugodnu temperaturu. Još sam i sebi neplanirano kupila neke stvari, dakle, ugodna temperatura se trgovcima definitivno isplati :mrgreen: , pretjerano hladna ne baš. :-P
Mima, mislim da u prostoriji nije 16 stupnjeva, nego su klime namještene na toliko, ali zbog veličine prostorije i stalnog otvaranja vrata temperatura se ipak ne spusti baš toliko nisko. Ali i 18 je hladno ako je vani u hladu 35. Izađeš iz dućana i... :drama:
suosjećam s prodavačicom:-|,ja sam preko 8god radila u vočarni.ljeti,kad je vani bilo 35 meni je moj šefić fino nafrljil klimu na 17 stupnjeva jer ... voće je na prvom mjestu.s tim da kad je on navečer došao na smjenu obavezno bi ju ugasil jer je njemu bilo jako hladno.i sad se ti šeći van-nutra svaki čas.o upalama koječega i pišanjem krvi da ne nabrajam.eto..
Nekad sam tjedne nabavke obavljala u Getrou i kad bih ušla u one njihove sobe-frižidere :facepalm:... pa ti biraj dugo sireve i jogurte.
Užas! Istinski suosjećam! Kao kupac, uvijek, u krajnjoj liniji, ne moraš ući u tu radnju, ali kao zaposlenik moraš se hladit i frljit 8 sati dnevno, grozno.
Ja kao i Sanja, samo u krajnjoj nuždi i na 5 min, uz preoblačenje, ulazim u radnje di frlji previše, a kupujem tamo di mi je ugodono, a ljeti, načelno i općenito, izbjegavam shopping centre jer mi uglavnom prejako frlji... Doduše, smeta mi i kad natrešte muziku, ali to su obično lokali di kupuju tinejdžeri, ali to mi je isto ono??? ko tamo ulazi. A ulazi, čim nisu zatvorili i bankrotirali.
To jest, to sam si već uzela zdravo za gotovo da onda neću kupit. I još ako ne mogu, ko kameleon muhu - samo po artikl i na blagajnu, jer je na blagajni red, ciao đaci. Ako moram čekat, a frlji klima preko glave, prebacim jaknu preko glave (u ljekarnama ili tako nečemu baš frlji po kupcu, često, ali i to bi rađe, nego da frlji po cijeli dan u jadnog prodavača) ili se samo približim dat lovu/karticu, a onda maknem 5 metara dalje izvan dosega klima-topa. Ljeto dobro djeluje na moj novčanik, općenito. A počela sam se i zabavljat s tim svojim mini-spektaklucima po dućanima.
Moj zaključak - bidni oni koji tamo moraju radit, ovo doć i kupit je pis of kejk.
Ali, pozdravljam sve inicijative u smislu humaniziranja klima po dućanima, kao i humanizranja buke po kinima (ne da mi je sad to nešto aktulano)... nego to mi je uvijek bilo čemu???
Doduše, pak kad frlji od tropa, zimi, to mi paše, neću nikad odabrat... za sjedaći posao ili rad... ono... ugodno na 21, meni to premalo. Tako da je to dobrim dijelom i subjektivno.
I moram priznati da me, kao ženu s mora, u ZG-u još uvijek (i 20 godina nakon) oduševljava centralno... rijetko što me toliko u životu oduševilo.
I da, primjećujem da je puno ljudi po ambulantama (ili se to meni čini), prehlađeno. Doduše, za mene i MM-a, oboje na antibiotiku, ako je od klime, onda je od auto klime, koja je postavljena na malo i bez nje bi bilo nemoguće... tj. tražilo bi to da poštujemo prirodni ritam i putujemo noću, što ne možemo. Pa krkramo antibiotike.
ne kužim samo kako tim isti poslodavcima nije bitno koliko troška radi ta ista klima, nije svejedno jel nafrljena na 18 ili 25
pa valjda im je povoljnije da imaju neku normalnu temperaturu
uglavnom, kod nas u konzumu je okej, dakle može se i sa višom temperaturom, ne vidim da bacaju pokvarene namirnice van, da imaju problema vjerojatno bi i oni snižavali temperaturu i rješavali problem
ne znam za Pevece i Getro, kod nas je Lidl, Plodine i Konzum
Plodine i Konzum su otprilike isti, Lidl puno manji, a tu je najgore, tamo ne mogu ni ući
ma sve je do valjda jednog čovjeka koji sam određuje što i kako, ne vjerujem da previše dumaju o tome
vjerojatno se ne obaziru ni na to kako je radnicima, a bome ni kupcima, tko voli nek izvoli - ima nas dosta
ali stoji taj propis da zbog samih radnika razlika vanjske/unutarnje temperature po ovakvom vremenu ne bi smjela biti veća od 7 stupnjeva, ne znam koliko bi to inspektoratu bilo zanimljivo i koliko bi se oni opet čupali na topljenje čokolade
To se i ja pitam. Em se troši struja, em se ljudi sigurno ne zadržavaju u prehladnom prostoru onoliko dugo koliko bi se zadržavali da im je ugodno (a time i manje kupuju). Danas sam s Fionom provela jedno dva sata u fantastično klimatiziranoj knjižari (onako, hladnije nego vani, ali ne prehladno, baš savršena temperatura) i ne moram ni reći da smo na kraju izašle s ogromnom vrećicom svega.
Zimi je temperatura u većini tih dućana oko 22-24 stupnja, kad čovjek uđe u kaputu, mora ga skinuti, inače se preznoji, i tada nitko ne brine o sirotim čokoladama. Zašto ljeti mora biti hladnije nego zimi? Još mogu skužiti dijelove dućana u kojima su otvoreni frižideri, ali što je s dućanima koji drže odjeću, knjige i slično?
U mom lokalnom Sparu je klimatizirano, ali temperatura je sasvim ugodna, pri ulazu i izlazu se ne doživi temperaturni šok (dio s frižiderima je nešto hladniji, ali to je uvijek tako) i usprkos toj ugodnoj temperaturi nisam primijetila da se čokolade tope.
još jedna 8-)
klimatizira se radi čokolada, ne radi vas/nas
a tek radi lijekova
uh
Pretpostavljam da, ako propisi uopce i postoje, za americke prilike vrijedi nesto tipa 15C. Ili cak i nize.
U kratkim crtama - nisu normalni. Jednako tako hlade i restorane i slicno, tako da normalan covjek, bez dugih rukava, carapa i dugih hlaca, uopce ljeti ne moze jesti u zatvorenom prostoru.
Meni se krv ledila u njihovim autobusima.... brrrr
Ajmo , danas je subota pa svi vi koji idete po shopping centrima , ponesite termometre :-)
Kladim se da u nijednom nije 18 :mrgreen:
Ljeti izbjegavam (koliko god mogu) sve veće zatvorene prostore jer jednostavno ne mogu, ne mogu podnijeti tu hladnoću.
Na poslu nemam klimu, imam ventilator koji je okrenut zidu pa me tu i tamo popuhne malo vjetrića i to mi je ok.
Doma imamo klimu i ove godine smo je uključili 3 puta, a taj treći put je bilo jako vruće pa sam se jako jako zagrijala i preznojila na biciklu i ušla u stan pa sam se počela tresti i osjetila sam kako mi se pluća i srce počeli lagano stezati, a bilo je 27 stupnjeva u stanu pa je MM isključio klimu. U biti, klima doma mi je potrebna samo dok kuham da malo snizi temperaturu i da malo isuši zrak.
I da, kad je vani preko 37, meni je klima na maksimali, odn. na 30 :D.
Ja sam danas nosila termometar .
U Lidlu je bilo 25 , u Konzumu ( najvećem u Zd ) je bilo punih 30.
I Čokse su im na sniženju ( 3.99 ) ali su bile premekane .8-)
Ali to je temp na koju je nariktano da hladi, ali ne znaći da je i postignuta ta temp.
Npr., kad uključim klimu, stavim na 20C, a u kući je 30. Nakon 1h ugasim klimu, ali temp. je tek na 28.
I nije mi jasno kako nariktati klimu u autu da bude 7 C manje nego vani. Npr., meni je u autu pokazalo da je vani 39C (asfalt, sunce prži), pa kad bi klimu stavila na 32C, skuhali bi se svi, a kamoli ne klinci u AS. Onda stavim klimu na 22C.
Klima je iznad breskvi koje sam birala
Puhala mi je za mokri, znojni vrat i imala sam osjecaj da je i manje od 22c
Vocarna je mala a klima je radila turbo i vjerujem da je temp bila niska
Mi doma stavimo klimu na 28-29C
Kad stavim na 27C vec mi je hladno i moram se pokriti frotirkom
To vam je ova spika http://slikomania.org/obrazek.php?838
Ja samo znam da je u mom konzumu po zvizdanu hrpa penzica na hladjenju, lijepo s noge na nogu, podboceni na kolica uzivaju.
Meni su svi prostori bolesno klimatizirani. Još nisam bila u prostoriji gdje se drže pravila, najviše 1-2 stupnja manje. A onda gledam - koja je svrha klime uopće? Sa 32 na 30 i nije neko veliko olakšanje.