U ravnoj Slavoniji ništ od toga.
Nema bazena, nema testiranja.
Naša djeca izgleda ne moraju znati plivati. :(
Printable View
U ravnoj Slavoniji ništ od toga.
Nema bazena, nema testiranja.
Naša djeca izgleda ne moraju znati plivati. :(
Znam da su ljudi dbijali uz obrazloženje da je dijete upisano na tečaj plivanja u klubu s tim i tim datumom (nije bila muljaža, bar ne u slučaju za koji ja znam) i to je normalno prošlo. Možda ovisi o školi, zapravo o učitelju. Ima tome već par godina i ne znam kako je sada.
evo, mi smo slučaj da je dijete već treniralo u klubu i nije nam padalo na pamet odbijati testiranje.
čemu? pa dijete se ionako tome veselilo, kao, uostalom i sva djeca iz njenog razreda. išli su svi zajedno na bazen, ala gušta!
ne znam zašto unaprijed dramatizirati, nije to ništa strašno.
provjeri se je li dijete zna plivati ili ne zna, ako zna, sve pet, ne mora više dolaziti, ako ne zna, ostane na tečaju tjedan dana i nauči...
to je baš pohvalna akcija, slažem se sa cvijetom.
i ne, nitko ih nije tjerao skakati u bazen.
Eh, kad bi to bilo tako jednostavno...
Da je moj sin htio u školu plivanja, već bi je davno završio. Ali on nije htio NI ČUTI za tako nešto ni s 5, ni sa 6, a bogme ni sa 7 godina.
Tek je prošlo ljeto pristao ući u bazen (na "Malim sportašima") kad je shvatio da ga nitko neće tjerati na silu niti podučavati. I tako je pomalo proplivao, sam od sebe.
Prošlo ljeto bilo nam je prvo u životu da nismo imali dramu na moru "neću se kupati", "ne želim plivati" i sl.
Ali skakati u vodu još ne zna.
I sad da taj teškom mukom stečeni mali napredak upropasti jedno testiranje :mrgreen: da ne govorim da se on boji bilo kakve prisile.
Naravno da neću dramatizirati unaprijed, najprije neka oni njima to testiranje najave, pa da vidim i čujem kako on razmišlja i kako se osjeća.
Ali ako pokaže panični strah i odbijanje (kao što je svojedobno znao), ne želim ga izlagati frustraciji koju sam i sama jednom prošla i zbog koje mrzim bazene i vodene sportove općenito. Zato pitam kako stvari stoje u teoriji, da bih se mogla pripremiti za eventualnu praksu :mrgreen:
Inače se i ja slažem da je to hvalevrijedna akcija, učenje djece plivanju. Samo što nisu sva djeca uvijek spremna prihvatiti da je nešto za njihovo dobro ;-)
Moj je danas bio,koliko sam skužila neki su se odmah izjasnili da ne znaju plivati i oni nisu niti ulazili u bazen...oni će u školu plivanja...pretpostavljam postupno učenje plivanja a tek onda skakanje...
moj je isto u neravnopravnoj prednosti, sigurno, ali mislim da je djecu naučit plivati itekeko hvalevrijedna akcija.
Naravno, ako treneri znaju radit s djecom.
Nije na razini Hrvatske.
Prvi puta čujem za ovo, u Osijeku ima zatvoreni bazen, ali nikakvog testiranja nema.
kod mene na selu, djeca idu na tecaj plivanja u vrticu zadnju godinu. zadnji dan pozvani su roditelji da vide kako im malisani plivaju.
BC je isao u vrtic u ZGB-u, mislim da u skoli nema provjere plivanja, tako da nisam sigurna da ce ga itko testirati. Balerina vec pliva, ali ce idi na plivanje s vrticem.
kako se čini kod nas u Zaprešiću nema nikakvih testiranja po pitanju plivanja...samo par km od ZG - a jaaaako daleko od ustaljenih pravila i običaja u školi...kao da za sve ne vrijede ista pravila
treba naučiti pravilnu tehniku plivanja - pa smo se upisali u neku školicu plivanja - javim kakav je bio pristup trenera...
Ovo me uvijek oduševljava - kako mi roditelji (najčešće opravdano) strahujemo kako će neki trener ili učitelj ili neki doktor pedijatar pristupiti djetetu....a oni bi morali i naučiti i znati kako se pristupa djetetu i kako se potiče djete - PA RADE S DJECOM....HALOOOOOO:cupakosu:
nas je vrtic prije dvije godine isao s klincima na bazen, a prosle godine kad smo mi bili predskolci su nam rekli da nisu dobili termin i tako nista od plivanja. moja curka je plivkala na moru ovu ljeto, ali to je ono par metara i stop. da ne kazem da plutati na leđima ne zna, niti se odrzavati na vodi (a da ne pliva).
koliki to bazen oni moraju preplivati? je li dubok ili mogu stati na prste kad osjete da vise ne mogu?
moja isto ne reagira dobro na prisilu. nikad tako nismo nista postigli.
treba preplivat veliki bazen i to 25 metara, naravno u vodi stoje i plivaju treneri i plivači
:-o ne znam mogu li ja to preplivati, hahaha.
ali, dobro da mogu djeca stajati u bazenu. ja sam mislila da je nesto duboko. koja bi to panika bila.
danas smo dobili popis opreme za četvrtak (provjera plivanja): u poseban ruksak(naći ćemo) staviti: kupaće gaće (imamo), ručnik(imamo), kapa(jao!), natikače(jao!jao!), fen(pronaći ćemo ga negdje).
tako da smo se filip, ela i ja uputili u cc1 i kupili u hervisu kapu za odrasle koju jedvo navuče na glavu (nasreću nisam kupila dječiju) a za natikače smo prešli sve dućane i svi su nam rekli da su ih spremili u skladište iz kojeg nema povratka. napokon u humanicu smo našli ženske natikače , a filip koji nosi 36 nije mogao obući 37 zbog visokog rista, tako da je odlučio kupiti 38 koje će mu poslužiti a poslije će ih pokloniti meni. ela je već plazila po podu dućana i glumila krokodila, ja sam bila na rubu plača i baš sam mu zahvalna što je pristao na prevelike natikače (mislim da nije pročitao da su za žene, to bi ga sigurno pokolebalo).
ovo spominjem da se pripremite ako vam fali nešto s popisa. mi smo škola na remizi.
Nama su rekli da fenovi na bazenu postoje, ali da suše samo rijetku kosu (naša :mrgreen: ). Natikače nitko nije spominjao.
Našli su ušli na Utrine i tamo nema fena nego su nosili svoj,natikače su zamjenile japanke a kapu nije nosio jer je rečeno da ju trebaju cure s dugom kosom-očito nije isto za sve?!
Moj savjet vezano za kapu,najbolje vam je kupiti u Mulleru od poliestera( istina kosa se smoči ispod) ali nije strašno jer je kupanje poslije bazena obavezno.I jednostavno je za navući..I nije jako skupa,za razliku inetersporta i hervisa.
pitala sam V kako su ulazili na bazen
kaže da su svi morali skočiti na iglicu
pitam je, a što je bilo s djecom koja nisu znala plivati
kaže, njih su onda vadili van:mrgreen:
ja sam svog jutros poslala u školu sa ruksakom u kojem su ručnik, kupaće gaće i krokse
nit sam fen stavljala, a kapu nisam stigla kupiti
rečeno je da treba preplivati 2x25m :šok:
on je proplivao ovo ljeto, ali po mom nema šanse da će moći toliko
rekla sam mu da se ne bedira ako ne prođe testiranje (jer on je uvjeren da će on to moći), jer to samo znači da će ići u školu plivanja
javim navečer kako je prošlo
Moj bio jučer, vratio se zadovoljan da se konačno okupao u Zagrebu. Inače je plivač i nije bilo nikakvog straha. Bili su na Utrinama.
Pitam ga šta je sa djecom koja se boje ili nisu plivači - veli da oni nisu trebali skakat ni plivat ako su sami rekli da ne znaju. Nitko nikog nije gurao ni vadio iz bazena :-).
Inače, skakali su na iglicu i morali preplivat bazen od 25m. 4 ih nije ni pokušalo a 1 je došao do pola - tih 5 će ići na tečaj plivanja.
Btw, kapu smo našli u Intersportu za 26kn.
Veli bilo je super, na velikom bazenu u domu sportova. Nema tjeranja na ništa. Oni koji su se bojali išli su na mali bazen
Smješno mi samo da su kape stavljali tako da je kosa u repu virila van, srećom imala je fen.
Nikakav papir nismo dobili, a djeci ništa nisu komentirali.
ja još svog školarca nisam vidjela, ali MM kaže da je prilično nervozan, ali ništa ne zna
pretpostavljam da je tužan i jadan, jer vjerojatno nije mogao preplivati
unatoc tome sto je dobra plivacica Anouk danas nije prosla testiranje.
bili su u skoli u dubravi na testiranju.
nisu smjeli skakati u bazen nego uci ljestvama. plivali su 2x25 metara s time da ih je putem pratio 'trener' koji bi dao znak kada trebaju zaroniti i preplivati na dah onoliko koliko mogu, pa izroniti i nastaviti plivati. ona je ove godine naucila roniti na dah sa maskom (bez dihalice) i moze preroniti 5-7 metara ispod povrsine, medjutim danas nije imala masku jer se ne smije; kaze da ju je smetalo sto ne moze gledati pod vodom :ne zna: )
uglavnom, vratila se tuzna i razocarana jer je iz razreda proslo nekoliko djecaka i samo jedna djevojcica.
prvo sam mislila da nema veze i neka ide u tu 'plivacku' skolu' ali njezin tata se ne slaze i odlucio je reci uciteljici da nece ici, da nam je skola vaznija (ide se u vrijeme boravka), a kako to nije obavezno, a po nasem sudu je vise nego dobar plivac, neka je testiraju ponovo sljedece godine.
istekao mi edit: uciteljice nisu bile prisutne, djecaci i djevojcice su isli odvojeno na testiranje a uciteljice su bile sa onima koji u tom trenutku ne plivaju u svlacionici. samo 'trener'.
ma, daj. koja je to tortura.
ja sam odrasla 10 metara od mora, pa i dan danas zacepim nos kad ronim, a ne skacem nikako.
mene bi do 30-e ocito slali na testiranja. ( inace nikad takvo testiranje nismo imali u zivotu).
ja bih to odbila od samog pocetka. da se moje dijete osjeca jadno zbog nekog plivanja i ronjenja, a more vidi jednom godisnje na 5 dana. ajde, bjezi...
srećom pa ovog kod nas nema
Mi smo danas imali roditeljski, jedna je mama pitala je li to obavezno, učiteljica je rekla da nije i mama nije potpisala suglasnost. Pretpostavljam da to dijete u petak neće otići na testiranje s ostatkom razreda.
Moj i pliva i roni i zapravo ne vidim potrebu da ide, ali on se tome veseli, tim više što idu svi (točnije, skoro svi).
post sam napisala i medju ostalim zato da vidite koliko po raznim punktovima u gradu mogu biti razliciti kriteriji. meni je prilicno diglo zivac sto se negdje skace na noge, negdje uopce, a negdje oboje, a negdje roni :)
osnova testiranja je da se vidi može li se dijete održati na vodi 25 metara
bilo kojim stilom
pliva li kao phelps ili psećim stilom glavno da prepliva
ovo sa ronjenjem je bezveze i usudila bi se reći, maltretiranje
s tim da se ja osobno ne bi složila s tim da je dijete koje se održi 25m plivač
i smatram da bi sva djeca trebala proći osnovnu školu plivanja
da pod stručnim nadzorom nauče pravilno plivati prsno, kraul i leđno
ali to bi trebalo biti za svu djecu
bez prethodnog testiranja
ali i ovako, kako se do sada provodi, mislim da je stvarno hvale vrijedna akcija
i da bi trebalo iskoristiti mogućnost da dijete besplatno može proći školu plivanja
ali onda bi kriteriji testiranja trebali biti za sve jednaki
a ne da neki moraju roniti, a da druge sa štapom na kom je kolut vade van iz bazena
potpisujem a70v u ovom dijelu gdje bi svi trebali proći školu plivanja
za potpune neplivače jedan termin (ili bar jedan trener u drugom dijelu bazena), a za plivače odmah rad tehnika plivanja
strašno mi je kad vidim koliko odraslih ljudi ne zna tehniku plivanja - kraul posebno (a delfin da ni ne spominjem)
uglavnom, Roko je prije samog testiranja pao na leđa kao daska i nitko od njegovih to nije vidio (već su otišli iz svlačionica, a on se jadan požurio i poskliznuo)
pomogla mu je čistačica da ustane
nije preplivao cijeli bazen i malko je bio tužan (jer je vjerojatno sam od sebe očekivao da prepliva), ali ga veseli što će ići u školu plivanja
u bazen je ušao sjedeći na rubu, nije morao skočiti
nisam se vidjela sa učiteljicom pa nemam pojma za ostale detalje, a on i nije nešto pričljiv bio sinoć
(nije imao kapu i nije mu nitko ništa rekao, ali s obzirom da će ići u školu plivanja, to ćemo svakako kupiti)
anledo, ni ja ne bih slala A. u školu plivanja, vjerujem da je ovo što su oni morali raditi pretjerano u svakom slučaju
u Utrinama ipak nisu morali sve to