Cilj je u redu i primjeren dobi = automatizacija nekih osnovnih matematičkih vještina.
Pedagoški pristup nije u redu i nije primjeren dobi. Inzistiranje na tome da je nešto teško i mukotrpno je općenito pogubno za većinu djece (s druge strane, *ne* davanje do znanja koliko su komplicirani sadržaji koji se usvajaju i prezentiranje istih kao "normalnih", u redu i nečega što ćemo zajedno kroz vježbu savladati uglavnom ima dobre rezultate za većinu djece). Skala ocjena koja uključuje "koma" i "savršeno" te ništa između pogoduje razvijanju unutarnjih blokada pred gradivom i perfekcionističkog stava koji je *izrazito* poguban ako ga dijete internalizira i primijeni i na druge nastavne sadržaje.
Postoje određene vještine koje trebaju postati automatizam, inače se repovi od tih "nesavladanih automatizama" mogu vući jako dugo i ometati usvajanje naprednijih nastavnih sadržaja. Ne znam za Švedsku, ali znam da pojedinci u nekim drugim zemljama itekako upozoravaju na opasnost metodike koja do te mjere inzistira na "kreativnom mišljenju" i *ne*automatizaciji nekih vještina da djeca ne savladaju osnove. Ukoliko imate 15 minuta, preporučam da pogledate sljedeći video na Youtubeu, u kojemu jedna američka meteorologinja kritizira neke trendove u nastavi matematike:
http://www.youtube.com/watch?v=Tr1qee-bTZI
Video nema veze s tablicom množenja, ali mi se učinio vrlo primjerenim za ovu temu jer se isto tako bavi opasnošću nesavladavanja brzog i učinkovitog mehanizma množenja i dijeljenja većih brojeva - s primjerima kako to gradivo prezentiraju neke "reformirane" metodike.
Ja smatram da je nastava matematike kakvu mi poznajemo *daleko* superiorna ovakvim, rekla bih čak *opasnim*, eksperimentiranjima. Nije program loš niti razvojno neprimjeren, samo se neke učiteljice moraju malo opustiti i ne prezentirati to kao crno-bijeli bauk.