Pa i rekoh da se ne slazem s tim propisivanjem bodova zakonom. Inace se ja s puno zakona i pravilnika ne slazem :)
Printable View
Pa i rekoh da se ne slazem s tim propisivanjem bodova zakonom. Inace se ja s puno zakona i pravilnika ne slazem :)
a po kojim kriterijima bi se onda upisivali ako nema bodovanja?
bilo bi bolje da je, kao u moje vrijeme, i prijemni
ali ako toga nema, onda moraju biti neki kriteriji za upis
Da se razumijemo, radi se o takvoj školi da razlika između trogodišnjeg i četverogodišnjeg programa nije baš razlika uspjeti u životu ili se upropastiti.
Radi se o bodovnom pragu od 35 bodova, pretpostavljam da se to odnosi na 7. i 8. razred, 5 predmeta i opći uspjeh, to su dakle učenici koji su imali samo 2 i 3 u OŠ, nisu se zaljubili u Maricu iz 7.b i na par mjeseci izgubili pamet. Ne znam, meni se čini da razlika hoćeš li završiti trogodišnju ili četverogodišnju poljoprivrednu školu nije toliko presudna za život koliko to koliko ćeš biti s tim marljiv, snalažljiv i u krajnjoj liniji imati sreće.
A kako sam shvatila (nisam u školskom sustavu, pa me ispravite ako griješim), ravnatelj je imao mogućnost dogovaranja sa ministarstvom snižavanja bodovnog praga (ako su recimo već godinama neki četverogodišnji razredi ostajali prazni, a previše je učenika u trogodišnjima). Ali je to trebao tražiti dozvolu ministarstva ranije, a on je tražio (i dobio) dozvolu na regionalnoj razini, koju je nacionalna razina pobila. I onda se on išao prepucavati preko medija, što je suludo.
I naravno, da su popustili, onda su "spušili" svi oni koji su rekli "ah, ja nemam dovoljno bodova za 4-godišnji program, idem u 3-godišnji", oni koji su išli pošteno, a ne gurati ono na što nemaju pravo pod geslom "ako prođe, prođe". I šta smo onda naučili svu tu djecu?
Ja kad se sitim muskih (posebno njih) iz svoje osnovne u sedmom i osmom razredu, ma vecini njih nista nije bilo jasno, bila su dva odlicna, dva tri prosjecna i ostali sve duje i trojke, al vise duja. Njima je bilo samo do baluna, hajduka, tuca protiv susjedne skole, prvih pijanstava, cigareta, mozda i cura, skola im je bila na znj mjestu, a nisu oni bili glupi, samo im dalekosezne posljedice neucenja nisu bile jasne. Nemam ja nista protiv strukovnih skola, sve su to dobra zanimanja, dobro, nisu sva, al ima ih, al mi se cini da se djecu sustavno prerano klasificira za ostatak zivota. I ne govorim ovdje nuzno o ovom slucaju. I da, uz veliki trud, marljivost i odricanja mogu se oni vratiti na put skolovanja, ali kad sustav nece napraviti nista da im pomogne, tesko da ce i oni sami.
Valjda bi trebalo bit obrnuto, prvo da oni imaju volju/želju/trud, a sustav da ih podrži. Ups, pa tako i je :idea:
Malo generaliziram, većini učenika iz poljoprivredne škole nije skoro ni bitno što će upisati pa mi se čini da je ovde bilo puno pritisaka od strane roditelja. Ali nisam upoznata sa slučajem dalje od ove teme pa možda i griješim (a škola ni 500m od mene :lol:).
A ovo što kaže magriz da oni znaju još u osnovnoj za bodovni prag...ljudi moji niste svjesni koliko je nizak nivo znanja nekih osnovnoškolaca i srednjoškolaca-izračunati prosjek ocjena je nemoguća misija, a da ne kažem da ima i onih koji ne znaju čitati. Doslovno ne znaju, slovkaju.
razmišljala ja o kaštelima i upisima, da li je ravnatelj u prvu nije, roditelji još manje jer uče djecu krivim obrascima, opet kužim ih žele bolji start svojoj djeci na krivi način svakako, ali kao da se dosada to nije radilo, plačalo za upise u srednje na faks i slična čuda, pa nije to tako značajan slučaj, ali jOVAnović se uhvatio toga kao pijan plota da ispadne pravedan, ali kada rade sva moguča sranja, onda je to ok, oni odavno nemaju prolaznu ocjenu, pa je to sve demonstracija sile
stray, mislila sam samo na one koji nisu. Osim toga, disleksija je po mom iskustvu puno manji problem nego kronični ljenitis.
Sigurno ima i toga, ali za takvu djecu postoje "mala vrata" i rjesenje ministarstva u kojem pise da se dijete moze upisati u taj-i-taj smjer. Ako ima takve djece BEZ papira, opet su zakazali i roditelji i skola koja nije na vrijeme to prepoznala.
Nazalost, vecina ovih klinaca sa slabim rezultatima je jednostavno zanemarena - bojim se da je tu podijeljena krivnja (roditelji na prvom mjestu, ali i oni sami jer dijete od 14 godina i te kako razumije neke stvari kad mu se objasni).
Ne znam....
I slazem se s onima koji kazu da srednja skola nije zakonska obveza, pa kome se ne da, ne mora... Sad cu napisati nesto grozno: da se mene pita, ni osnovna skola ne bi trebala biti zakonska obveza. Nek dozvole homeschooling i polaganje ispita, cak i nepohadjanje skole kao takve... pa tko ne zeli, nek ne ometa one koji zele i mogu uciti. Ovo iz mene progovara gorcina roditelja cija djeca su osjetila na svojim ledjima nedostatke skolskog sustava + teror neodgojene djece i istih takvih roditelja.
ma slazem se
cinjenica je d u hr djeca u skoli provedu vrlo mali broj sati i da se od njih ocekuje da samostalno uce. knjige su dosadne, zastarjele, predavanja gradiva su ista ko kad sam ja isla u skolu. kod velike kolicine djece oba roditelja rade i djeca bi trebala ucenje i zadacu odraditi sami. lako je iz ovakve kombinacije dobiti djecu bez radnih navika jer ako roditelji nisu svjesni da se djeci radne navike stvaraju kad ima 2 godine ne sa 15 tesko ce takvo dijete kasnije u zivotu samo od sebe postati odgovorno i vrijedno ako nije svjesno da je neorganizirana ljencina
treba stvarno mijenjati sistem skolstva, mozda ova prica ipak pokrene dio roditelja na pametnije ponasanje i dio djece na vecu odgovornost prema sebi
djeca trebaju strukturu i pravila da bi se osjecala sigurno, moraju imati nesto predvidivo. mi smo iz pecs-a preuzeli izrade dnevnog plana i napenalis obroke i fiksne aktivnosti (tipa skola ili sport ili muzicka skola) i oko toga izlistas ostatak aktivnosti. popikas obroke i red igranja red ucenja. ako nije premlad da odsmrdi cijeli dan ispred kompjutera ili ps3 onda nije ni premlad da koncentrirno radi i nesto korisno i uci