dal pečete biskvit na ventilaciji u pećnici, ili normalno? Jel ima kakve razlike u tome?
Printable View
dal pečete biskvit na ventilaciji u pećnici, ili normalno? Jel ima kakve razlike u tome?
podižem temu
Nisam probala pećnicu s ventilatorom, ali u receptima stoji da se temperatura smanjuje, a vrijeme pečenja skraćuje ako imaš ventilator.
Uzmeš upute i pročitaš. Ne zanima tebe kakve su naše pećnice, nego se trebaš naučiti služiti svojom. Praktičan savjet - pitaj tko ima pećnicu takvu-i-takvu kakvu imaš i sama, pa pitaj cure s iskustvom na koliko stupnjeva peku biskvit i koliko minuta, ali to ti ovisi o receptu.
Jednostavno - bez muke nema nauke. Morat ćeš upropastiti nekoliko kolača prije nego shvatiš u čemu su cake. Odlučiš se koji ćeš kolač dan prije, pogledaš da li sve sastojke imaš doma u odgovarajućim količinama, pogledaš da li ti je suđe pri ruci i da li imaš 2 sata mira u komadu (da ti se nitko ne šeta).
Pravila za pečenje biskvita: Moraš biti brza - to tijesto ne trpi čekanje i odugovlačenje jer "sjedne". Isto, pečenje kolača zahtijeva planiranje. Stare domaćice to rade automatski, ali evo ti kako to ide:
Pećnicu uključiš prije, da se grije dok ti vrtiš mikserom. Ako se u receptu razdvajaju jaja, snijeg istučeš prvi i to tako čvrsto da možeš okrenuti zdjelu naopako (tako su mene učili prije 100 godina). Jaja moraju biti na sobnoj temperaturi. Dobro je ako su i svi ostali sastojci na sobnoj temperaturi. Ako su drito iz frižidera, postoji opasnost da se snijeg ne želi uopće skupiti, ali i da kolač sjedne. Dalje, suđe za snijeg mora biti savršeno čisto - ni trunke masnoće, vode ili bilo čega drugog. U bjelanjke ne smije uteći ni trunka žumanjka jer se inače snijeg ne skuplja nego ostane voden, a to ne valja. Staviš u njega mrvicu soli (znači među prstima) i to obično bude ok.
Dalje - recepta se treba držati kao pijan plota, bar prvi put dok ne shvatiš kako ide. Prije nego kreneš mutiti, poredaš si sve sastojke na stol i vagneš sve što ti treba. U brašno umiješaš prašak za pecivo (ako ide - u vodeni biskvit ne ide ništa), ostale sastojke isto pripremiš. I pleh pripremiš unaprijed, da ne tražiš pek papir dok biskvit stoji - garantirano će sjesti za vrijeme pečenja jer kad je gotov, on mora ODMAH u pećnicu.
Kad sve imaš, kreneš miješati: najprije snijeg (metlice od miksera moraju biti čiste i suhe), pa ga staviš sa strane. Ako radiš francuski biskvit, možeš odmah nastaviti u istoj posudi - dodaješ žumanjke (jedan po jedan - staviš si u vrč ili menzuru da ti ne izlete svi odjednom), pa onda dodaješ šećer, orahe, ulje, što već piše... na najvećoj brzini. Na kraju dodaš brašno s praškom za pecivo i miksaš vrlo kratko. Kad je gotovo, izliješ u pripremljeni pleh i frk u pećnicu koja se do sad već trebala ugrijati. Prvih nekoliko minuta ne smije se otvarati. Pečeš neko vrijeme na malo višoj temperaturi, pa kad se digne smanjiš i pečeš dok se ne počne odvajati od ruba posude. Teško mi je reći koliko dugo jer se vodeni biskvit peče 8-10 minuta, ali debele teške torte koje nemaju filu peku se 45 min do 1 sat. Kad je gotovo, isključiš pećnicu, otvoriš je za 1 prst (uglaviš kuhaču) i ostaviš desetak minuta, da ne sjedne kad je vani. Teški biskviti (s čokoladom i orasima) nisu osjetljivi na to, ali rahli jesu.
Ufff, umorila sam se pišući ovo. Nadam se da će ti biti od koristi. Ako ne - nađi neku dobru dušu koja je vješta kolačarica i zamoli je da nešto ispeče s tobom. Ima hrpa trikova koje se ljudi ni ne sjete napisati jer ih podrazumijevaju, a mlade domaćice ih ne moraju znati. Sretno!
Kao što je rekla Peterlin - ako pečeš s ventilatorom, temperatura neka ti bude 20 stupnjeva niža nego što piše u receptu.
Mene su učili iskusni da ide prvo žumanjak i osltali sastojci pa tek onda snijeg, trebalo mi je cca godinu dana da skužim da može snijeg pa istim metlicama žumanajk.
I da, dobro je ostaviti par minuta da biskvit odmori onda van iz tepsije i najbolje se hladi na rešetkastoj podlozi.
Pa da, zapravo je samo bitno da ne idu istim metlicama žumanjci pa onda bjelanjci jer su ž. masni pa se b. ne bi dobro "usniježili".
Peterlin stvarno si se raspisala :-)
spremna sam :kuhar:
Ja imam pećnicu s ventilatorom i biskvit mi je uvijek ljepši i sočniji ako sam razdvojeno izmutila žumanjak i bjelanjak (čak i onda kada to ne piše u receptu!) i ako NISAM koristila ventilator. A pošto mi je pećnica jaka, uvijek koristim cca desetak nižu temperaturu nego što piše, a koju ćeš ti koristiti, to ćeš morati sama isprobati. Ni u ludilu ne otvaram pećnicu i ne smanjujem temperaturu dok se biskvit peče jer mi je to uvijek dosad rezultiralo upropaštenim, tankim biskvitom.
ovo mi je predobar jednostavan recept za cokoladni kolac...svi koji su ga preobali su se odusevili a zbilja nije kompliciran...a i dopusta greske...
jednom sam previse ohladila cokoladu oa mi se sve zgusnulo, stavila sam u mikrovalnu na par sekundi i onda umjesala bjelanjke, jednom sam zaboravila dodati cokoladu pa sam je dodala na kraju...i svaki put rezultat bude...mljac
uglavnom dolje ide taj nazovimoto.biskvit i preko njega ganache
http://www.coolinarika.com/recept/cudo-od-cokolade/
i jos jedna jednostavna varijanta s pudingom i petit keksima
skuhaju se 2 pudinga sa 1dl manje tekucine od navedenog u uputama-iliti 8-9dl, pola vode-pola mlijeka, i secerom po zelji
ohlade se i umiksa 1 margarin
keksi se malo umoce u mlijeko (moze i koja kap arome vanilije ili ruma)
i slaze...keksi, pa krema, keksi-krema i gore slag
E, ovo su ti dva načina izrade biskvita.
Francuski način je da se krene sa bjelanjcima pa u njega dodaješ sve ostalo (bar su mene tak učili doma prije bogtepitaj koliko godina, dok još nije bilo miksera nego ručna pjenjača i kotlić za snijeg i ona cilindrična naprava u kojoj se isto to radilo).
Austrougarski način je da napraviš snijeg, staviš sa strane, a onda krećeš sa biskvitom jaja+šećer+ vruće vode koliko stane u pola ljuske jajeta, a onda u to dodaješ što već ide (brašno predzadnje, pa onda snjieg zadnji). Ako se koristi mikser, brašno se umiješa na najmanjoj brzini, snijeg isto tako, a to se ne smije dugo mutiti.
Kad se sve zbroji i oduzme, dođe na isto.
Ja za rahle biskvite koji nemaju puno sastojaka primjenjujem francuski, a za sve ostalo (teža tijesta s uljem i dodacima) austrougarski način.
Slažem se za rešetkastu podlogu. Dakako, biskvit ostaviš najprije koliko traje jedno pijenje bućkuriš kave (da izađe para) da se ne slomi. Ako se hladi na tanjuru ili u plehu, para ne može van pa ostane gnjecavo.
Ma uspjet ćeš... Ja sam probala nabrojiti sve moguće uzroke zašto ti do sada nije uspijevalo napraviti tijesto.
Evo nastavka - superjednostavna krema (sramota za domaćice) ali moj muž i sinovi to ipak smatraju najboljim kolačem. Osnova za kremu je puding koji se skuha u pol manje mlijeka nego piše, sa 1 žlicom šećera. Tome se doda već istučeno biljno slatko vrhnje za šlag (2,5 dl na 1 vrećicu pudinga). I to je sva mudrost! Ali da ne ispadne prekratka uputa, gledaj ovakko:
Ja obično radim od 2 vrećice pudinga sa pola litre mlijeka + dodajem šlag od pola litre biljnog vrhnja.
Kad kuham puding, ne čekam da mlijeko zakipi nego šećer s prahom zamiješam u hladno ili mlako mlijeko,da se ne naprave grudice. Miješam pomalo čitavo vrijeme (to je dosadno, ali djeluje) barem 1x na minutu, dok se puding ne stisne. Hladim ga ili u sudoperu punom hladne vode (isto uz miješanje, da se ne napravi kožica) ili na balkonu (ista priča - treba miješati). Gotovo je kad je temperature tijela - pipneš posudu, a ona je tak - ni topla ni hladna.
Šlag istučeš u tom trenutku i U NJEGA dodaješ skuhani puding žlicu po žlicu. Game over! Tu kremu možeš samo zafrljiti na ispečeni biskvit (obično bude čvrsta, ali za to moraš dobro istući šlag - pazi, ne previše da ne skrene u putar). Možeš i biskvit prorezati, pa puniti. Meni nema jednostavnije kreme osim možda bečki ganache: zagriješ pola litre vrhnja za kuhanje i u njemu otopiš 250-300 g čokolade za kuhanje. Time zaliješ biskvit (ja to ne radim u obliku torte nego kocki) i gotovo. Mislim da je na ovom forumu ista stvar poznata pod nazivom Hola kocke - cure su spomenule.
Savladat ćeš sve, samo polako! Gdje je volje, nađe se i načina.
Ja sam ima cca godinu dana kupila novu pećnicu koja ima ventilator. Mislila sam da ću mnogo češće koristiti tu opciju.
Naime, ventilator nekako izvuče mnogo, mnogo više vlage iz svakog pečenja i kolača od običnog pečenja, peče brže. Ali to brže nije bolje, nego baš zbrlja stvar. Dakle, sve biskvite i većinu kolača pečem bez ventilacije.
Ta opcija mi je korisna kod keksa, onih koji se iz razvaljanog tijesta kalupima oblikuju i onda ih pečem na tepsijama na više razina (nivoa) u pećnici istovremeno.
Zaklučak: upalim ja ventilaciju i kad eksperimentiram, želim brže dovršit, al ako igram na sigurno, ne uključujem ventilaciju ;)
Evo malih trikova za kreme, ako ih slijediš, mora uspjeti !
1. Ako krema zahtijeva da npr. sjediniš žumanjke, šećer, brašno i mlijeko, ili puding i mlijeko, UVIJEK u zasebnoj posudici dobro umutiš sastojke s malo mlijeka (ako treba mikserom, dok se dobro ne sjedini), i tek onda to što si umutila sjediniš s ostatkom mlijeka. Krema se radi na umjerenoj vatri i neprestano se miješa.
2. Ako krema zahtijeva da dodaš u nju šlag, maslac ili margarin, uvijek sačekaš da se ono što si radila na vatri potpuno ohladi, i tek onda dodaješ šlag, maslac, margarin.
3. Za maslac i margarin dobro je da odstoje na sobnoj temperaturi, da omekšaju. Prvo ih dobro izmiksaš, i tek onda dodaješ prethodno ohlađenoj kremi.
4. Krema se uvijek maže hladna, na potpuno ohlađen biskvit.
Trikovi za biskvit :
1. Uvijek odvojiti žumanjke od bjelanjaka (osim ako recept izričito ne zahtijeva drugačije), izmiksati snijeg od bjelanjaka, i dodati ostalim sastojcima.
2. Nikada ne otvarati pećnicu dok biskvit nije gotov.
Zaboravih napisati za biskvit. Ako ne stavljaš masni papir za pečenje, posudu u kojoj pečeš biskvit namastiš maslacem (tanki sloj) i skrooz tanko pospeš brašnom. Možeš brašno staviti u malo cjedilo, i tresti njime iznad posude. Kad si gotova, okreneš posudu naopako, i udaraš po njoj da ispadne višak brašna. Tako ti se biskvit neće lijepiti.
Penny jela sam taj kolač i bio je mljac :-) imam čak i recept gdje između biskvita i kreme idu višnje, i taj sam probala i izvrstan je, a takvi biskviti mi nekim čudom i uspiju :-)
Ja imam candy pećnicu s ventilatorom, i kad pečem ostalo(krumpire,meso) i ne vidim neke razlike u pečenju.
jos jedan savjet za biskvit, neznam jel netko prije napiso jer nisam ba ssvaki post detaljno iscitala
kako znati da je gotov bez otvaranja pecnice- gotov je kad se rub biskvita odvoji od ruba kalupa
ako ni onda nisi sigurna, otvoris pecnicu i zabodes cistu cackalicu u sredinu, gotovo je ako na njoj nije ostalo nicega kad ju izvadis
jel baš mora biti torta sa biskvitom?
evo jedna super-jednostavne torte, doslovno je gotova za 20 min. a svi ju obožavaju i misle da je tko zna što. i može u kombinaciju i drugo voće osim višnji, meni osobno je najdraža s malinama.
http://www.coolinarika.com/recept/me...y-cheese-cake/
toliko sad imam recepata da se ne mogu odlučiti :-)
Najjednostavniji način za ohladiti kremu ili puding a bez da ti se napravi ona korica na vrhu od koje kasnije ispadnu grudice je da vruću kremu (puding) izliješ na malo veći tanjur ili pladanj koji si prethodno poprskala s vodom i kad izliješ prekriješ plastičnom folijom s tim da pustiš da ti se folija zalijepi za kremu i to je to ostaviš da se hladi ili na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku. Kasnije kad se ohladi sve s tanjura prebaciš u posudu za miksa nje u kojoj si prethodno malo smiksala margarin i miksaš dok ne dobiješ glatku smjesu. Mislim da nikako ne možeš falit. Ako imaš max tv utorkom i četvrtkom na programu 24kitchen u 13.25 bude emisija Rudolfova pekarnica. Lik je jednostavno genije za deserte i od njega sam puno toga naučila :) Vidim da su ti cure već ispisale puno recepata pa te neću zatrpavati dodatnim receptima ;)
Može onda i ovaj http://www.veronika.hr/proiz-sirevi.html
Oni su mi na 100 metra od doma.
moja prva torta, jos sam bila dijete i nisam smjela peci, bila je keks torta. ne ide biskvit i jednostavna je.
petit beurre keksi
cokolada
maslac/margarin
secer
kava
jaja (ne mora)
keksi se namacu u kavu, kava ne smije biti prevruca jer se keks raspadne pa se slaze red, pa red kreme (moze i druga krema), pa red keksa, ko da se zida zid (cik-cak). stavit u frizider da se stegne.
druga varijanta je namakati keks u mlijeko s rumom.
jednostavno, brzo, fino i bez pecenja.
http://www.coolinarika.com/recept/torta-rocher/
jednostavan biskvit i jednostavna krema
a sto se tice ljesnjaka ja sam ih zamotala u krpu izlupala batom,preprzila na tavi i onda otpuhala onu ljusku-sta ode ode,sta ne nema veze ionako nitko to ne vidi
ja ih prvo preprzim na tavi, prstima ogulim iako vecina ljuske otpadne sama i onda u vrecicu i lupam batom, teglom, casom, sta mi padne pod ruku.
nikad mikser iako ima chop opciju.
schwarcwaldicu obzaveno moram napraviti (mm želja), a drugu razmišljam o ferrero kids, da baš nisu dvije s voćem, i kremšnjite i to je za mene i previše :mrgreen:
iako mu u uhu zvoni još mini muffina s kokosom, ali vidjet cu kako mi ide hehe :-)
još ću postat majstor hehehe
sve savijete koje ste mi napisali sam teoretski usvojila, a nadam se da će i praksa biti uspješna :-)
Puno vam hvala svima!
Lijepo nam dojavi kako je uspjelo...Držim fige da sve bude super, ali ako i ne budu sva tri odlična, nešto će sasvim sigurno uspjeti.
Ont. ja sam lijena baba i ne da mi se raditi prave kremšnite, nego radim lažne s keksima (zapravo, angažiram si mlađeg sina da mi pomogne, pa on odradi pola posla). Ovakve: http://www.coolinarika.com/recept/ma...ne-krem-snite/
joj i ja sam u rubrici NE ZNAM SKUHAT KREMU ostalo mi ide. nije da su nešto lijepi, ali kolači mi ispadnu fini, ali krema MORA bit puding šlag inače nikaj s toga krema bude više nešto kao krem-juha....
Krescenija, daj nam primjer kreme koju si kuhala pa ćemo ti pokušati pomoći :mrgreen: Ako sam ja mogla naučiti praviti kolače, može svatko!
probat ću, volim i znam raditi kremšnite, ali u nijedan recept koji nađem nejde manje od 10 jaja,a ovaj koji si dala mi se čini i jednostavniji od ostalih
moje kremšnjite su kupovno lisnato , te krema u prahu (gotova) :lol: a što ću moram se i ja nekako snaći :-D
Ja iam domaća jaja već jaaaako dugo i nikak da napravim kremšnite i ajde odvažila se ja jednom i skuham ja tu kremu po receptu u gram i kad su se ohladile donesla sam protvanj pred mm i rekla-"zemi si slamčicu, ohladile su se..."