Pokazuje rezultate 1 do 50 od 287

Tema: Torte i kolači za neznalice

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mene su učili iskusni da ide prvo žumanjak i osltali sastojci pa tek onda snijeg, trebalo mi je cca godinu dana da skužim da može snijeg pa istim metlicama žumanajk.
    I da, dobro je ostaviti par minuta da biskvit odmori onda van iz tepsije i najbolje se hladi na rešetkastoj podlozi.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Pa da, zapravo je samo bitno da ne idu istim metlicama žumanjci pa onda bjelanjci jer su ž. masni pa se b. ne bi dobro "usniježili".

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    Mene su učili iskusni da ide prvo žumanjak i osltali sastojci pa tek onda snijeg.
    Može i obratno. Ja imam nekoliko starinskih recepata gdje ide prvo snijeg, pa onda ostalo.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    Mene su učili iskusni da ide prvo žumanjak i osltali sastojci pa tek onda snijeg, trebalo mi je cca godinu dana da skužim da može snijeg pa istim metlicama žumanajk.
    I da, dobro je ostaviti par minuta da biskvit odmori onda van iz tepsije i najbolje se hladi na rešetkastoj podlozi.
    E, ovo su ti dva načina izrade biskvita.

Francuski način je da se krene sa bjelanjcima pa u njega dodaješ sve ostalo (bar su mene tak učili doma prije bogtepitaj koliko godina, dok još nije bilo miksera nego ručna pjenjača i kotlić za snijeg i ona cilindrična naprava u kojoj se isto to radilo).

Austrougarski način je da napraviš snijeg, staviš sa strane, a onda krećeš sa biskvitom jaja+šećer+ vruće vode koliko stane u pola ljuske jajeta, a onda u to dodaješ što već ide (brašno predzadnje, pa onda snjieg zadnji). Ako se koristi mikser, brašno se umiješa na najmanjoj brzini, snijeg isto tako, a to se ne smije dugo mutiti.

Kad se sve zbroji i oduzme, dođe na isto.

Ja za rahle biskvite koji nemaju puno sastojaka primjenjujem francuski, a za sve ostalo (teža tijesta s uljem i dodacima) austrougarski način.

Slažem se za rešetkastu podlogu. Dakako, biskvit ostaviš najprije koliko traje jedno pijenje bućkuriš kave (da izađe para) da se ne slomi. Ako se hladi na tanjuru ili u plehu, para ne može van pa ostane gnjecavo.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 06.03.2013. at 09:08

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •