Rekla bih da definitivno trebas odvjetnika, jer razne su tu varijante moguce, a mi ih ne znamo sve, kao sto ni cijelu situaciju ne znamo, niti trebamo znati. A izmedju ostalog odvjetnik ce znati koja tocno pitanja treba postaviti.
Rekla bih da definitivno trebas odvjetnika, jer razne su tu varijante moguce, a mi ih ne znamo sve, kao sto ni cijelu situaciju ne znamo, niti trebamo znati. A izmedju ostalog odvjetnik ce znati koja tocno pitanja treba postaviti.
može jedna digresilja samo.
vi se niste našli u keniji, nego ste s namjerom krenuli tamo pa kako si mogao mislit da ona ima 32, ako ima samo 22.
Tvoja djeca nasljeđuju tvoje, njena koja nisu i tvoja ne nasljeđuju ništa osim ako ih ne posvojiš, sad pitanje je jedino ako ti plačaš alimentaciju za svoje, drugo dvoje treba gladovati, moraš biti svjestan da će ona novac koji je namjenjen za tvoje podijeliti na sve,nadam se da jesi.
oprosti jelena, nije kenija nego kazahstan. znam da je nešto na k.
nego, odakle si iščupala ove tridesetdvije godine? maštovita digresija, nema šta.
bože petra!
a to da su njena djeca njoj ista, to se slažem i to me brine u cijeloj priči.
Pa naravno da su joj djeca ista, najbolje da bi joj tvoje trebalo biti posebno i ispred ostalih, jerbo ces ti mozebitno placat alimentaciju? :-o
Ali ti treba odvjetnik, ne nužno "iskusan". Valjda si svjestan da tražiš odgovore pravne struke. Možda se iza nekog nicka i krije pravnik/odvjetnik, ali u svojoj situaciji se ne možeš osloniti na forumske odgovore i postupiti prema njima. Mogu ti biti instant odgovor, oluja mozgova, smjernice…ali sve to uzmi s rezervom i na pravom mjestu se raspitaj o pravnoj strani priče. Nećeš nikoga niti iznevjeriti niti povrijediti ako mu se obratiš, uostalom nitko ne mora niti znati. Osiguraj sebe i svoju djecu sada, preventivno, za svaki slučaj.
Sorry što smo se malo zezale, ni ja, vjerujem niti još neke cure s ovog topica nismo vjerovale da zaista postojiš :predaja::škartoc::peace
Caine, ja ti ipak savjetujem da ta pitanja, koja su ozbiljna i trajat će cijeli život, a pravne su naravi, provjeriš s odvjetnikom/pravnikom. Ne mora to značit da ćete se ti i majka djeteta fajtati, ali to ti je jedini relevantni izvor. Forum je razbibriga i mjesto podrške i razmjene neobaveznih informacija. Ne možeš se pouzdati u odgovore dobivene od žena/muškaraca na forumu pa ih uzeti "to je tako". Pravo je prepuno začkoljica, ono što je tebi i drugima logično, možda i nije pravno tako, pravo i pravda dva su odvojena svijeta, sudska praksa pak stota stvar (nepoznavanje koje se vidi iz tvog logičkog razmišljanja kako je ona neozbiljna itd. i da neće biti problem da dijete bude kod tebe (a sudovi jako rijetko rastavljaju kombinaciju majka-dijete) itd. Stvar je preozbiljna za prepustit je forumu, po meni. Isto bi ti bilo kao da na forumu "nekretnine" pitaš savjete oko nekog ugovora, tipa može li ova ili ona klauzula itd.... Ne znam, ja bih to rađe odvjetnicima prepustila. Iako, često se naleti (barem ja) da ljudi koji su prirodnjačke struke misle da je sve iz društvenih znanosti savladivo, pa im padne na pamet, pametnim, obrazovanim, ljudima koje maksimalno cijenim, tvoriti word, reći file open, i pisati "ugovor" i svašta nešto za što misle da pravno stoje, a u provjeri kod pravnika ispada neodrživo, oborivo na sudu itd.
Ne znam zašto ti je, u stvari, pitati odvjetnika takav bed? Jedini bed koji je meni prispodobiv je lova - a ona nije issue.
Sretno!
Mislim, odvjetnici i pravnici postoje s razlogom, idu na faks s razlogom, ko i bilo koja druga struka - arhitekt, liječnik itd., ma što ko onako filozofski mislio o tome (odvjetnicima), to su znanja koja se ne mogu ipak na netu stila "recite mi vi kako to pravno stoji", jednako kao što ne možeš misliti da si dobio kredibilan medicinski savjet od foruma "bebe i mame" ili tražiti savjete za legalizaciju na netu - at the end of the day, moraš ići kod nekog arhitekta.
ok, riječ "odvjetnik" ima sasvim drugu konotaciju. može i pravnik. a mislio sam i vidjeti što drugi misle. marta je u apsolutnom pravu i to je ono što je objektivno . ne znam da li se uopće tu plaća alimentacija. možda se i plaća nešto, ali ne zove se alimentacija. pitat ću nekog tko se bavi obiteljskim pravom. nisam isključio da ovdje ima pravnika. pa nisu valjda ovdje sve domaćice koje peru veš arijelom ili faks helizimom te uspoređuju učinak. mislio sam da ima netko tko bi mogao dati savjet, mišljenje. i pravnici su roditelji. ja bih npr mogao dati savjet za koji bi neki stručnjak uzeo na pregledu 400 kn. naravno, kao entuzijast, otac, član foruma, besplatno. nisam samo otac koji vozi plavu ženu, curicu i dečka u svom terencu u školu i okreće se za dječjim autosjedalicama.
Pitaj obiteljskog pravnika... ako ovdje i ima pravnika, ništa ti to ne znači, anonimni su, ne mogu se "akreditirati". Bilo tko ti na forumu može davati liječničke savjete, pravne savjete, napisati "ja sam dr.sc. ovoga ili onoga" itd., ovdje o ljudima ne znaš ništa osim a ovaj mi simpa piše i "zvuči" pametno, a ova mi zvuči ovako ili onako. Može bit neko superelokventan i ono kao stručnjak je u jednom području, a ispadne "wannabe" doktor, pravnik, arhitekt itd. Biće nisi na drugim forumima, ne znam. Nema veze - ali bitno ti je pitati ovlašteni izvor. Ovo tu ti može bit isključivo "brainstorming".
ako tražiš pravni savjet, odi na podforum pravni savjeti. ali savjet dobiven na forumu možeš "mačku o rep", čak i ako to ga da netko tko zna puno i ne samo o pranju veša (dosta ciničan komentar, nepotrebno)
Hoću ti reći da iz ove anonimne mase nemaš načina znati ako netko i je ovlašten izvor.
Dobro, mogao si zaključiti na što aludiramo i kad kažemo "odvjetnik". Možda će ti poslije pravnika i on trebati. Ništa nije isključeno. Pitao si i dobio svakakve odgovore.
Ja bih ti kao neplavuša-laik, koja nisam samo domaćica, ali veš perem Arielom, rekla da ćeš plaćati alimentaciju ma kako se ona pravno u ovom slučaju zvala.
pa forum je, razgovaramo, razmjenjujemo iskustva, ha? nema obveze, nema ovrhe, dok se kava istemperira, pričamo, tj pišemo. samo sam pitao jel ima netko nekakvog iskustva. neću nikog sa foruma žicati da mi bude jamac, da mi da savjet koju dionicu da kupim ni išta slično. u pravom životu nemam nikog koga bih pitao za savjet, opcije koje su moguće, a ipak je ovo moje pregledalo podosta njih. tko nije imao što reći, nije rekao. kome se zezalo, zezao se i to je ok. ne očekujem puno. nije tu ni mevludin ni itko kome očajan močim rame suzama. život je priča. da sam pitao odvjetnika, vjerojatno bi mi savjetovao da mu donesem corpus delicti i probušen prezervativ pa da utužim tvornicu.
očito da nitko nema slično iskustvo.
Pa dobro mozda covjek trazi inspiraciju za razgovor s odvjetnikom.
Evo ja cu ti reci nesto sto mi je palo na pamet. Roditelji su obvezni uzdrzavati svoje djete do njegove PUNOLJETNOSTI ili dokle god se ono REDOVNO SKOLUJE u skladu sa svojim mogucnostima. Pretpostavimo da su ti mogucnosti ok, znaci imas dovoljno sredstava za svoj zivot, jedno dijete u srednjoj s 16 g. odluci da mu je pun kufer ucenja i nece vise ici u skolu. Ti doprinosis i dalje za njegovo uzdrzavanje jer moras do 18 rodjendana i onda vise nemas tu obavezu. No drugo dijete vrijedno uci ko lud, zavrdi srednju,ide na faks, skoluje se REDOVNO, sve ispite daje, nikad pao godinu... evo njega bi morao nastaviti uzdrzavati - u skladu sa svojim mogucnostima - i nakon punpljetnosti bez obzira sto istodobno ne uzdrzavas ono drugo djete. Tj.prvo u tvom slucaju.
pa ne sluze odvjetnici samo za "borbu" po sudovima. daju oni i pravne savjete, znas? :)
thx tiziana...
kažeš: "njegove PUNOLJETNOSTI ili dokle god se ono REDOVNO SKOLUJE"
a šta ako prvi padne jednom, drugi dvaput, treći tu negdje, četvrti tako nešto...? a srednju je upisao sa 17 jer se skliznuo par puta. i onda imaš dvadesetogodišnjačića koji ide u 3. razred...
mene to neće tangirati, ali i takve se stvari događaju. valjda. mislim, barem u teoriji. i onda još upiše faks :-))))
a tata plaćaligaplaća alimentaciju, a sastavlja kraj sa krajem...
teško će ti ikada biti razdvojiti njezinu djecu od vašeg djeteta...
ti ćeš plaćati alimentaciju za svoje dijete, za njezino/njegovo stanovanje, odjeću, hranu, školovanje, izlaske, putovanja... ali nitko ti ne može jamčiti da dio novca namijenjenog tvome djetetu, neće "doteći" i ovima drugima dvojma :-/
iako, mene to ne bi previše brinulo, ako si u situaciji da ne moraš razmišljati o svakoj kuni...
zamisli kakav benefit ima tvoje dijete kada dolazi u obitelj sa dvoje braće/sestara
možda neće imati sve ono što bi imalo kao jedinac, ali će imati, nadam se, neke druge, koje vrijede više
sada ti ne preostaje ništa drugo nego da čekaš.
i da se kasnije trudiš sa oboje djece provesti što više vremena.
jer to je ono što će ti ubiti dosadu sa drugoga topica.
kao i svima nama :-)
znam o čemu govoriš; naša generacija više nije ni mlada pa da može s mlađom generacijom divljati po diskotekama, a nije ni dovoljno stara da sjedi kod kuće i samo čita.
ono između na našim geografskim prostorima ne postoji.
možda da ti kreneš to promijeniti i riješiš i svoj i naš problem :-)
Pa zar je alimentacija ikad dovoljna da stvarno pokrije pola troškova života jednog djeteta, na ovim na našim prostorima?
pa je
ima i onih koji plaćaju i više nego dovoljno
ne znam je li tako odredbom suda ili samoinicijativno, ali moji poznanici plaćaju... jedan 2000, jedan 2200 kuna i još stalno kupuju i garderobu i igračke i sve što je potrebno u one dane kada su djeca s njima
a često su s njima
nažalost, znam da su to iznimke :-/
obaveza plaćanja alimentacije završava tek godinu dana nakon završetka redovitog školovanja
vertex, ovisi koliko koji roditelj smatra da su životni troškovi djeteta, to je vrlo diskutabilna tema;
baš!
imala sam investitora koji se hvalio kako njegovo dijete MORA svaki dan iz kataloga jednog dječjeg lanca igračaka... naručiti igračku
SVAKI radni dan!
zanima me hoće li to uzeti u obzir ako ikada bude trebao plaćati alimentaciju :-)
otišao mi post...htjedoh reći da smatram da je 2,5-3 kkn mjesečno dovoljno za jedno dijete. vjerujem da se roditelji u mnogobrojnim obiteljima snađu i s mnogo manje, a sigurna sam da ima i onih koji smatraju da je to premalo.
2,5 - 3000
sada vjerujem da će 80% foruma ili pasti u nesvijest ili umrijeti od smijeha
Naravno, jasno mi je da je diskutabilno.
Ja znam za neke smiješne iznose (par stotina kuna), zato pitam.
ma ne iznos alimentacije, nego troškova djeteta. obično se dosuđuje između 1000-1500 kn alimentacije (ili se varam?), ako pomnožiš s 2, po mom mišljenju je to dovoljno
aha, tu računaš troškove stanovanja, prehrane... svega
Evo s Legalisa:
Mislim da se radi o ovom podcrtanom, u slučajevima koje sam navela.Citiraj:
Minimalni novčani iznosi potrebni za mjesečno uzdržavanje djeteta koje je dužan platiti roditelj koji ne živi s djetetom, a određuju se u postotku od prosječne mjesečne isplaćene neto-plaće po zaposlenom u pravnim osobama u Republici Hrvatskoj, koja je za 2010. godinu iznosila 5.343,00 kn, prema Priopćenju Državnog zavoda za statistiku, broj: 9.1.1/12. od 28. veljače 2011. godine, iznose: (NN 36/11)
– za dijete do 6 godina 17% prosječne plaće 908,31 kn,
– za dijete od 7 do 12 godina 20% prosječne plaće 1.068,60 kn,
– za dijete od 13 do 18 godina 22% prosječne plaće 1.175,46 kn.
Ovi Minimalni novčani iznosi stupaju na snagu 1. travnja 2011. godine.
Taj se iznos može smanjiti, ali ne za više od pola, ako je obveznik plaćanja uzdržavanja dužan uzdržavati više djece, ili ako dijete ima i neke vlastite prihode.
Prema zakonu, čuvanje, njega i skrb koju za maloljetno dijete ulaže roditelj s kojim dijete živi, vrijednosno su izjednačeni s novčanim iznosom kojeg daje za uzdržavanje roditelj s kojim dijete ne živi.
Najniži iznos alimentacije je 17% prosječne hrvatske plaće.
ja sam mislila da govori o visini alimentacije
ne znam da je ikome dodijeljen tako visok iznos
Ja sam pitala pokriva li alimentacija ikad pola stvarnih troškova života djeteta.
Pitala sam zbog onog gore da tata plaća i plaća i plaća, u nekom smiješnom scenariju s dvadesetogodišnjim trećašem. Jer imam dojam da roditelj koji plaća alimentaciju teško da može plaćati više od roditelja s kojim dijete živi. Ali možda sam u krivu.
da, alimentacija bi trebala pola od svega toga pokrivati. nekad se mjesec izgura s mnogo manje, a opet idućeg treba kupiti nove cipele, novi krevet, platiti ljetovanje...i opet je to sve podložno subjektivnoj procjeni. znam roditelje koji skoro pa nose prnje, ali djeci kupuju svake sezone novu i kvalitetnu odjeću, a i one koji masno zarađuju, ali im djeca nose rabljene stvari
ajme, vertex, ja živim u totalnoj zabludi. zaista sam mislila da se ne dosuđuje manje od 1000 kn (pomnoženo s 2 ne izgleda tako loše)
Pa sigurno da teoretski može ako ima velika primanja.