i hvala :heart:
Printable View
i hvala :heart:
Meni je grdobina mrak. Jedna lijepa "ružnjača" od kile i pol. Ogulit kožu. Rep na fete pa na gradele, a glava u brodet. Njam.
O da, sjetih se još nečega. Gledala sam jednu emisiju o tunama. Najkvalitetnije svjetske tune su sredozemne, poglavito jadranske. Stoga se i izvoze u Japan, čak i uzgojene.
Najnekvalitetnije su tune sa tzv žutom perajom koje se love/uzgajaju u Pacifiku. Te jedemo u konzervama i još ih se reklamira kao neki kvalitet.
Po čemu kvalitetne/nekvalitetne?
Pitanje Hg i dalje ostaje
Sadržaj žive u ribi ovisi gdje riba pliva i gdje živi riba kojom se hrani. Koliko sam istražila, prosječni oceanski morski pas ima triput više žive nego prosječna oceanska tuna. Gradacija kvalitete tunjevine složena je po organoleptici.
Uglavnom..da prevedem jedan talijanski site koji baš recenzira RIO Mare tunjevinu s žutim perajama.
Postoji 7 vrsta tune koje se konzerviraju.
Po finoći mesa prva je vrsta thunnus thynnus, mediteranska, tonno rosso ili bluefin. Najcjenjenija u Japanu gdje se konzumira sirova kao sushi/sashimi. Odlikuje ju iznimno kvalitetno meso. U odnosu na druge vrste ima manju veličinu i prosječno manju količinu žive. Uglavnom je preskupa za pakiranje u konzeravama za široke mase.
Zatim ide vrsta s bjeljim mesom i manje cijenjena: thunnus alalunga. Zatim idu po rangu još 3 vrste, pa je naša s žutim perajama thunnus albacares i zadnja na začelju najnekvalitetnija thunnus eutynnus pelamis s tamnosmeđim mesom i gorkastim okusom.
Uglavnom, tuna se u RIO Mare pasterizira na 80-90 stupnjeva i zapakira. To je bolja što je rozije meso i što je više u komadu. Kad su u konzervi razmrvljeni sitni komadići i nek su smećkaste boje to je znak da smo kupili škart.
Ugalvnom, autor kritike je duhovito zaključio:
a) ako dovoljno puta kažeš laž postaje istina, ako netko stoput izreklamira ovu vrstu, s žutim perajama kao iznimno cijenjenu, ona stvarno postaje cijenjena
b) jedite tunu bez brige, ali kad ju već jedete nemojte istodobno pušiti fore :)
Mi jedemo od plave ribe srdele, te lokarde i skuše ali samo ako su male. Od bijele ribe arbune, bugve, ušate i ja volim trlje ali ih MM neće (smrde mu). Osliće ja ne volim, uzgajane ribe (brancini i orade) mi užasno smrde i taj smrad mi se izgubi jedino na gradelama, ali ih stvarno ne jedemo jer znam curu koja radi u uzgajalištu pa tako i čime ih hrane. Moji vole i hobotnicu i lignje. Jeli bi i inćune ali njih ja ne volim. Ja volim škampe al su mi skupi, tak da jedemo kozice.
Mi ribu jedemo jednom tjedno, obično ju kupujemo na Dolcu, eventualno na Trešnjevačkom placu.
Riječnu ribu bi jeo MM al meni smrdi.
morski pes se namače u mlijeku ili vodi, neko vrijeme da bi se iz mesa/kože izdvojio urin, jer morski psi piške kroz kožu, zato Vam se može činiti da je meso gorko.
A ako pogledate kasnije to mlijeko/vodu primjetiti ćete da je žućkasto...
itako sam čuo da je i mokrača u nekim slučajevima korištena kao lijek.
pa sad da baš piške kroz kožu nisam sigurna , ali zadržavaju ureu u tijelu uz pomoć jedne žlijezde ( rektalne ), a piške kroz kloaku.... vjeruj mi studirala sam biologiju, a diplomski sam radila na m.psima
a sto je kloaka? mislim kako je prepoznati kad ti je serviraju u restoranu ?
joj to ti je rupica prije repne peraje u njoj završavaju spolni mokraćni i ini kanali...vjeruj mi neće ti je servirati u restaću, oni pripremaju samo mišiće m.psa
što je da je
sad ću samo tražiti piš piš organe po ribama
maria vidim da te sankcioniralo za potpis...al stvarno ti je i ovaj mrak, smajlić: koji se cereeeče
najbolje da zaboravite na rupe i rupice.....to se sve čisti....
nisam dobila sankcije......bitno je da potpis nije u boji
pukla me nova inspiracija :mrgreen:
joj mislim da mi je lutonjica tako nešto bila rekla da slikice nisu dozvoljene u potpisu...a ja glupson...odmah pomislila na tvog bunnyija......u svakom slučaju super su ti potpisi, a i onaj budući avatar je isto bio zakon