Draga, ali tu ti krštenje kao sakrament gubi svaki smisao i postaje samo ceremonija i zabava za uzvanike. Svakako napiši što ti je svećenik rekao.
Printable View
Koliko znam, katolici priznaju pravoslavno krstenje, dok pravoslavci ne priznaju katolicko.
Tehnicki gledano, mozete krstiti u katolickoj pa onda u pravoslavnoj, ali to znaci da ste prekrstili dijete u pravoslavca.
Katolici ne dozvoljavaju duplo krstenje, sto znaci da cete vi to prekrsiti jer cete krstiti opet u pravoslavnoj vjeri (a, kako sam vec napisala, katolici priznaju pravoslavno krstenje).
Ako mogu biti brutalno iskrena, presaberite se. Ovo je zesce djetinjasto s vase strane. Da ne kazem nesto ruznije.
Rodbina vam cirkuse pravi jer vi dozvolite rodbini da vam cirkuse pravi.
Jos vam preostaje da upisete dijete na srpskohrvatski ili hrvatskosrpski.
ja ne vidim zašto bi to bilo djetinjasto
Sanjin problem je jako prisutan i svakodnevan na našim prostorima
Hvala ti na odgovoru i misljenju,ali nazalost nama to stvara problem! A cim je problem osobno ne smatram da je djetinjasto,jer kako god nije ni uvijek lako i jednostavno zatvoriti vrata,bez obzira sto nas ne uzdrzvaju,neki od njih djecu nisu ni vidli... A i ta nama daljna i manje daljna rodbina je zapravo uska / uza rodbina nasoj uzoj obitelj! Sve u svemu vrlo moguce da cemo jednostavno morari reci dosta i sakom po stolu,ali takodjer kao ljudi bih zeljeli ako je moguce rjesiti problem na obostrano "zadovoljstvo" ! Vjeruj da bih i muz i ja takodjer voljeli da bude sve jednostavno i normalno bez natezanja i zadovoljavanja obitelji! Zato sam i stavila post da cujem misljenja,savjete raznih ljudi sto sa svog gledista,a sto sa gledista nekog tko je bio u sl.situaciji! Sto se moze,a i sto se ne moze!
Odgovor pravoslavnog svecenika je da se krstiti moze u samo jednoj odabranoj crkvi,vjeri!
Marija je djelomicno u pravu! Covjek zbilja nekad radi cirkus,al opet nije tako sve u zivotu jednostavno i zato eto mi u nasem slucaju zeljeli bih to rjesiti na sto bezbolniji nacin! Da je npr.duplo krstenje pod normalno ako su roditelji razlicitih vjera,nitko,tj.vecina ne bih to gledala kao cirkus,vec rjesenje koje rjesava probleme mnogih ljudi! Bas to sto ti kazes aleksandra70!
Imam jednu prijateljicu cija veza je pukla bas zbog tog problema!ljubav je ipak prevladala,ali je potrajalo! Imati ce duplo vjencanje,tako da ju sutra zovem da pitam kako je to dogovreno tj.da li svecenici znaju,ne znaju...
Podržavam MarijuP. Vaša situacija je ozbiljan problem, ali problem s odnosima s rodbinom i taj se problem rješava otvoreno s rodbinom, postave se granice, a ne na način da se dijete ilegalno krsti u dvije Crkve, jer nisu umreženi, pa je to ok.
Koja je svrha tog krštenja?
Da li uopće onda postoji potreba za krštenjem u bilo kojoj Crkvi?
Dodatak: pitanje vjere je veliko pitanje, ali ima tu i puno malih pitanja i jednostavno ćete morati zauzeti stav.
vjencanje ti je skroz druga kategorija i nemoj mijesati sa krstenjem.
MM je katolik, ja sam agnostik, vjencani smo u crkvi. on je dobio sakrament vjencanja. ja nisam neke stvari morala reci/procitati. nisam morala nisat s krizem napraviti.
za takav obred vjencanja morali smo traziti odobrenje biskupije, sto smo napravili, ja odgovor nisam dobila, ali svecenik valjda je.
takodjer sam kao agnostik bila i svjedok pri crkvenom vejncanju i to je jedini cin u crkvi u kojem ne moras imati sakramente.
jos jednom jako ppuno odgovora na tvoja pitanja ti moze dati Juroslav.
i po meni ti i TM morate odluciti sta ce vase djete biti, da li ce biti katoličke ili pravoslavne vjeroispovijesti. najgluplja stvar je da dopustite rodbini da vam diktira sta morate napraviti sa svojim djetetom. dobronamjerni savjeti su uvijek dobrodosli, ali da se petljaju u zivotni odabir za vase djete mi je van svake pameti.
slazem se s Alex da su to cesti probelmi na nasim prostorima, ali roditelji su ti koji su odlucili zivjeti u zajednici, pa valjda imaju pravo i definirati kakva ce zajednica biti. to jesu problemi i jesu teski, ali mislim da su savlaljivi na neki noramlan nacin, a to po meni dvostruko krstenje definitivno nije.
Puno je toga na ovim prostorima cirkus, i krštenje u nemalom broju slučajeva uopće nije pitanje vjere - koliko ljudi krsti, odlazi na vjeronauk itd. zbog tradicije, zbog društva, pritiska obitelji, a religija je i preprisutna (po mom mišljenju) u našim krajevima (i ne samo u našim), poistovjećena s državom, nacijom itd. Zato i postoje ovakvi problemi koji bi na nekim drugim koordinatama možda bili smiješni, djetinjasti i materijal za neki humoreskni film, ovdje su hard facts of life, a ko tvrdi drugačije - pravi se toše, po meni.
Sanja, stvar je samo hoćete li vi tu popustiti ili igrati "kako rodbinski bubanj kaže". Vrlo je važno koji stav ima TM, ako on ima stav "let it be", onda je sve na tebi, ako on kaže "dosta", bit će vam lakše napraviti po svome i biti prihvaćeni (ali onda ne dozvoljavaj da njega preko tebe kritiziraju, nego to u korijenu sijeci).
I opet mi ovo nije jasno, to bi moglo biti pod uvjetima da svećenici ne znaju za ono prethodno vjenčanje.
Jedna moja poznanica katolkinja se udala u pravoslavnoj crkvi i ubrzo razvela... Bila je uvjerena da će se moći bez ikakvih odriješenja udati u katoličkoj crkvi. Nemalo je bilo iznenađenje kada je dobila odbijenicu. Jednostavno - brak koji je sklopljen u pravoslavnoj crkvi isti je kao brak sklopljen u katoličkoj.
Na kraju je uspjela izmuvati poništenje braka, mislim da je išla na "foru" obmane ili tako nešto... OT, općenito mi se ne sviđa u zadnje vrijeme koliko ljudi pokušava na neiskren način dobiti to poništenje... budi pošten, budi čovjek, stoj iza sebe i svojih djela.. ako znaš da si se svjesno i valjano oženio u crkvi, ali ipak nije išlo pa želiš razvod, pa dobro, razvedi se, živi s time i gotovo. Ako je uspio prevariti svećenike i biskupe i dobiti poništenje braka, sigurno nije uspio prevariti Boga..
S obzirom da se ne može oboje, morate se okrenuti sebi. Ti i tvoj muž odlučiti što ćete napraviti ili jedno ili drugo ili ništa.
A da se i može oboje to ti ne bi riješilo problem s rodbinom. Isto im ne bi odgovaralo i jednima i drugima što ste napravili i kod drugih.
Md-ovi bi sigurno htjeli da se mi vjencamo i krstimo malog, moji bi samo htjeli da se vjencamo, al, iskreno, nas se ne tice ni jedno ni drugo. Ne mozemo mi zivit zivot kakav bi oni htjeli.
Zasto tebe brine sto misli strina koju ni ne poznajes? Ti i tm odlucite sto zelite i tako napravite. I slazem se s Mamicom, makar nisam vjernik, krstenje znaci nesto vise od zadovoljavanja rodbine. Ako mislite odgajat dijete u vjeri, krstite ga u toj vjeri.
nekad i strine i tete imaju jako bitne uloge u nasim zivotima. pa necmo suditi odmah po tome.
meni osobno je jako bitno misljenje moje tete koju obozavam :heart:
Možda je obitelj mala, pa je strina jedina ostala, možda tata i mama nisu živi itd. itd. Iz nekog razloga je njiam strina važna, tj. nemaju hijerarhiju mama-tata... pa onda strina itd.
Ali, opet... bojim se da ta strategija teško može bit dugoročno održiva, osim ako ne "njušiš", Sanja, da će se oni sad s tim zadovoljiti i neće tražiti i još i još i još, što im vi, na kraju, možda nećete moći/htjeti dati.
Tu suptilnu procjenu jedina ti možeš napraviti.
stim se slazem, sto se moze vidjeti i u prethodnim mojim postovima, u kojim sam napisala da su oni roditelji, da su oni zajednica koja mora imati svoja pravila, a ne da im se namecu ista od strane drugih.
samo sam sa svojim postom htjela reci da nekima i te strine i babe i tete zance puuno, a i sama Sanja je napisala da su mala familija.
cvijeta ali kad staje cirkus, pa on se moze protezati iz ogdine u godinu za nesto.
ja volim svoju familiju, ali volim i zvijeti u miru, ali ovo sto se ovdje spominje nije moj mir. naglasavam moj, jer mi je jasno da mozda neciji je.
naravno
Ja bih se samo nadovezala i istakla važnost sakramenta krštenja. Ne smije se ono pretvoriti u cirkus i besmisleno je da se djete krsti tek tako radi neke tradicije ili zato jer svi to rade. Takve stvari imaju pravo odlučiti samo i isključivo roditelji. Prvo se njih dvoje trebaju dogovoriti zašto, pa onda gdje i kada.
Ovako ispada kao da se "naši" i "vaši" na mogu dogovoriti na kojem će igralištu slaviti rođendan.
svjedok na vjenčanju može biti i netko koga tog trena odabereš sa ceste
to nije uloga kuma, nego svjedoka, a svjedok može biti valjda svaka punoljetna osoba
Nisu te smjeli odbiti. Ti si na tom vjenčanju trebala biti kuma, odnosno- svjedok. Očito oni koji su te odbili su neupućeni što nije ništa čudno jer se svakodnevno događaju kojekakve gluposti tipa odbijanja krštenja djeteta ako roditelji nisu vjenčani u toj crkvi ili ako je dijete izvanbračno i sl. Dok u drugoj crkvi te nitko neće ni pitati za to. Krstit će dijete i kraj priče.
Sto se pak nas tice.u rujnu smo u hrv.,pa cemo vidjeti kako cemo. Ako ce biti krstenja,onda vrlo vjerojatno u katolickoj,buduci moj muz nije krsten. Sto mi je osobno,kazem u svoje ime pomalo bezveze,jer sjecam se na satu vjetonauka,da nam je receno,kako krstiti se moze svatko,i bilo tko to ucinit (ne samo svecenik), ali na nacin da krsetenje obavi onako kako to nalaze vjera. S tim hocu reci ako su muzevi roditelji odlucili nj.ne krstiti,ne vidim razlog da onda djeca ne mogu biti krstena jer u nasem slucaju muz nema taj sakrament. No dobro,ni mi ne volimo cirkus,pa cemo pokusati onako kako to nama srce zeli. Rodbini za pocetak objasniti na miran nacin,a dalje cemo vidjeti.
Pokusat cu kontaktirati 'naseg' Davora,ali ne sada,tik prije nego se situacija pomno priblizi pokusaju razrjesavanja,i ostvarivanja onoga sto mi zelimo.
Svima jedan :love:, i naravno sretan majcin dan :)
trebaš kontaktirati juroslava , a ne našeg Davora.
Inače krstiti može svatko to je istina ali u točno određenoj situaciji, recimo ako se procjeni da će možda beba umrijeti, tak je moja mama krštena još u bolnici , a imala je samo jedan dan. Sad kak se to vodi u matici točno ne znam, mislim da je nju krstio ovdašnji svečenik ( ona je rođena početkom rata). Ali u takvoj pogibeljnoj situaciji to može bilo tko i bez ikakvih posebnih rekvizita.
ne treba ni za vjenčanje imati sve sakramente, čak može bit i druge vjeroispovjesti, ili samo biti ateista. Ali bar jedan mora ima sve sakramente.
Eto sta reci.nisam ulazila u detalje tada,cemu to.kako imam sve sakramente izvadila se potvrda i to je to.al ocigledno svako radi kak misli da moze
E da sjetila sam se da moja krizmana kuma nije mogla bit kuma jer je imala pak sakramente u starokatolickoj crkvi. Ajde to jos kao kuzim!