Samo da nadodam. Bocicu dobije jedno 5 puta na dan. Dok danas ne dodemo sa vaganja ( da se potvrdi manjak hrane). A dojim je kad god zakmeci , ja sisu. Tako da je ima svakih sat i pol do dva. Ne znam...
Printable View
Samo da nadodam. Bocicu dobije jedno 5 puta na dan. Dok danas ne dodemo sa vaganja ( da se potvrdi manjak hrane). A dojim je kad god zakmeci , ja sisu. Tako da je ima svakih sat i pol do dva. Ne znam...
Sorry, ali dojenje definitivno nije postalo modni trend, barem ne kod nas. Pa i nedavno su bili izneseni podaci koliko je jadan i malen postotak žena koje doje svoju djecu na našim prostorima. A zašto - zato što smo sa svih strana bombardirani reklamama AD mlijeka (u apotekama, u domovima zdravlja, pedijatrijskim čekaonicama...), a da ne govorim o našim mamama i bakama kojima su njihova unučad uvijek premršava i premalena i kojima bi najradije odmah po porodu umjesto sise uvalile sarmu u usta.
Postoji totalna dezinformiranost o dojenju. Prije nego što sam rodila svoje prvo dijete, nije mi na pamet padalo dojenje - mislila sam, uvali mu bocu i miruj. E onda sam naletjela na Rodine stranice, dojila svoje prvo dijete godinu dana i mislila da sada znam sve o dojenju. Ali, kako se pripremam za drugo dijete, vidim da je još puno puno toga što ne znam, samo zato što je meni prvo dojenje išlo manje više bez problema i nisam imala potrebu još više se informirati.
Zato mi je drago što se sve više priča o dojenju, što me pitaju "jesi dojila? hoćeš li dojiti?", i dobro je da postaje nekakav trend. Da se što više žena može informirati i uspješno dojiti.
Ovdje ne govorimo o natjecanju mama. Na kraju krajeva, uvijek će te netko zbog nekog razloga proglasiti nemajkom, mislim da smo to sve prošle. I žena koja doji apsolutno ne znači da je bolja majka ili da dijete ne osjeća ljubav majke koja ne doji. Što kad prođe dojenje? Onda ćeš biti nemajka jer si se brzo vratila na posao. Jer ne daješ svome djetetu slatkiše, grickalice i čokolino. Jer ga ne oblačiš kao Eskima na +40 stupnjeva. Jer si ga ostavila bakama i dedama na jedan dan i otišla s mužem na plažu, za svoj gušt. Itd itd. Uvijek će se naći netko tko proziva, zato nema smisla obazirati se na te priče. Svaka od nas zna koliko voli svoje dijete i koliki trud ulaže oko njega.
Ajme, anaperica, pa vi ste u identicnoj situaciji kao i mi :(.
Koliko vi adaptiranog popijete kroz 24 h??
Javi se obavezno nakon vaganja.
BusyBee, na tvoj post cu se osvrnuti malo kasnije,pa cu i odgovoriti, sad nemam vremena ( citaj-nismo doma )
Ma kazem, ista identicna situacija. Nakon svih pocetnih boli i suza oko sisa kad je drzanje curke na sisi postao uzitak- bum- nije dobro, ne dobiva na tezini!!! Pa od cetvrtka je , da ne kazem, sopam da nam vaga danas pokaze pomak jer inace pedijatar kaze idemo prem klinickoj obradi i gastro analizi. Tako da dobiva do 300-400 ml dnevno. Kako koji dan pojede. A vi?
Anaperica, sta kaze vaga?
BusyBee, adaptiranog kroz dan popije 3 bocice po 60 ml, znaci sveukupno 180 ml kroz 24 h.
Probala sam mu razrezati obroke kao sto si napisala, znaci nakon dojenja mu dati ne 60 ml, nego 30 ml. To je bilo prosla 2 tjedna i rezultat je bio nedobivanje na tezini.
Jednostavno mi nije jasno i vjerojatno ni nece biti.
On si je ocito tako poslozio, 60 ml je njegova mjera i cao.
Mislim, bezveze.
Kad sam mu prepolovila obroke AD, sisao je na svaka 2-2.5-3 h, ali je stajao s tezinom.
Koliko djece znam, ali za ovakvo nesto sto se kod bas dogadja, nikad nisam cula a ni upoznala nekog s slicnom ili istom situacijom.
Prirast na tezini: +400g od cetvrtka. Za ne povjerovat. Pa mogu zakljuciti- ona sna sisati jer ispocetka sisa, samo je lije a jer cim ne tece neda joj se vuci. Ona zadovoljnija, sa 7 tjedana se danas okrenula na trbuh-dobila snage. Nama sutra dolazi savjetnica za dojenje pa cu od nje iznajmiti izdajalicu dvostruku elektricnu. Plan je povecati produkciju, prisiljavati je dojiti, i nekako postupno smanjivati bocicu. Ak nikako ne uspije onda se nadam imati dovoljno snage izdajati jos mjesec i pol- dva da dobije stogod imuniteta. Jer sam vise bez drugih ideja. Jedino se nisam u kadu s njom legla, al mislim da to nebi ni imalo smisla jer ona zna sisati...
Anaperica, super za tezinu. AD radi svoje..
Jel ima koja sansa da se ti i ja cujemo nekako drugacije da ne skrecemo s teme? Imas mail, fejs? Jer ja jos uvijek ne mogu poslati nikome privatnu poruku.
Da, ne mogu ni ja slati privatne poruke. Moj mail: ana.merkas et gmail.com
Pa tamo mozemo onda i na telefon...
Damolina, ima i puno gorih slucajeva, vjeruj mi, iako to nije nikakva utjeha. :)
Ali kuzim da je tesko i cini se najgorim, ono sto se tebi dogadja (tako je i meni).
Dala si mu 6 obroka po 30 ml?Citiraj:
Probala sam mu razrezati obroke kao sto si napisala, znaci nakon dojenja mu dati ne 60 ml, nego 30 ml. To je bilo prosla 2 tjedna i rezultat je bio nedobivanje na tezini.
Koliko se meni cini, nisi pisala ovdje prije 2 tjedna pa malo me zbunjuju info i tesko mi je povezati sto je kad bilo.
U redu je davati mu 3x60ml ako ti se cini da njemu tako vise pase (iako ako je sve ostalo isto - dajes mu obje dojke vise puta, radis kompresije, inzistiras da "dovrsi" svaku dojku, trebalo je dati jednak rezultat).
Super sto ti dolazi savjetnica.
BusyBee, savjetnica dolazi anaperici, ne meni, na zalost.
Ja zivim u mjestu gdje na zalost, nemamo mogucnosti za savjetnice..
Pisala sam ovdje na forum, al prije 4 god kad sam imala probleme kod dojenja sa sinkom, al pod drugim nickom kojeg sam zaboravila.
A s ovim maleckim sam se sad javila jer koliko god se pokusavam pomiriti s nasom situacijom, toliko jos uvijek trazim izlaz i rjesenje :).
Da, kao sto sam napisala, kad sam mu davala 30 ml umjesto 60 ml AD i cesce je sisao, nije uopce dobivao na tezini i to je ono sto me cudilo i jos uvijek cudi u tome svemu.
Ah, opet sam vas pomijesala. Oprosti!
Bilo bi super da ti moze doci neka mama koja ima znanja, iskustvo i vjere u dojenje.
Ne razumijem i dalje. Dala si mu umjesto 3x60 ml, 3x30 ml ili 6x30 ml?Citiraj:
Da, kao sto sam napisala, kad sam mu davala 30 ml umjesto 60 ml AD i cesce je sisao, nije uopce dobivao na tezini i to je ono sto me cudilo i jos uvijek cudi u tome svemu.
6x30 ml. I cim bi maknula 30 ml, on stoji.
Inace sam AD ukidala 2 puta, oba neuspjesno. Zadnji put sam ukinula 30 ml i to ne 3 dana, nego tjedan dana nisam nista mjenjala, i on nije dobio ni grama.
Ne znam, vjerojatno mu nedostaju kalorije koje dobije iz AD-a.
Nemam pojma vise.
U redu je, ne pase vam skidanje po 30 ml.
Imamo dva smjera - mozes probati skinuti samo 10 ml i to na dulje od 1-2 dana. Kako ti se cini takva ideja? Mozda bi to bilo izvedivije, njemu lakse, a i tebi.
Bilo bi izvrsno kad bi on dobivao dohranu nekom alternativnom metodom, a ne na bocicu. Bi li to bilo izvedivo? Da svo sisanje odradjuje na dojkama?
I paziti na pelene, na sisanje 10-12 puta u 24 sata i opce stanje djeteta.
Drug smjer je da jednostavno nastavis sa svime sto potice dojenje, inzistiranje da se dovrsi dojka, mijenjanje u podoju obje dojke vise puta, kompresije, inzistiranje na vise podoja u danu (10-12) i dodajes tih 6x30 ml ne opterecujuci se njima. Kad budes sumnjala da ih je prerastao, umjesto dodavanja novih ml dohrane, mozemo dodatno poraditi ovdje na tehnikama koje jos mozes raditi da nabildas proizvodnju, da ne povecavate adaptirano, ili da zakljucimo kako treba dodati.
Koji god smjer ti daje vise samopouzdanja i mira, dobar je.
Cak i kad dijete stalno dobiva kombinaciju dojke i dohrane, to je odlicno i jako korisno.
Ako ti se cini previse posla da mu dajes 6x30 ml, vrati ga na 3x60 ml, ali samoj sebi obecaj da ces ustrajati na tome da na dojci bude svaka 2-3 sata i da cete se za svaki podoj truditi od pocetka do kompresija i tako par puta svaku dojku u podoju.
Vidi kako je i tebi lakse, jer i ti moras biti motivirana i spremna truditi se i ulagati, a ako si nabijes tempo koji te frustrira i previse umara, dugorocno nece biti korisno.
Ima li smisla ovo sto ti pisem? Kako ti zvuci sve?
Želim Vam samo svima pružiti podršku, moja curka rođena 29.4. i ja smo Vaši suborci i nadamo se dugom i uspješnom dojenju.. Svaki je novi dan bitka, ali nitko nema toliko snage kao mama :)
Imam pitanje.puno sam citala vas forum sta se tice pokakanih pelena al nisam uspjela nsc odg.imam bebu staru 22 dana.samo ju dojim al mi nema stolicu svaki dan nego prode i po 4 dana da ne kaka.jel to znak da ne dobiva na kilazi iako meni izgleda svaki dan sve buckastije.hvala unaprijed
ketty, odgovaram čisto da dam podršku i da tema skoči gore, jer vidim da nema odgovora pa je možda netko sada vidi.
Ketty mislim da to nije problem ali savjetnice će se svakako javiti.
Ti ako možeš jesti par dana domaći kompot od jabuka&šljiva nije ideja za bacit, nama je to jako pomoglo kad je moja beba bila jako jako mala i imala sličnih problema.
Dijete do 6 tjedana bi trebalo kakati svaki dan i to imati 3-4 pokakane pelene ili jednu vrlo obilnu.
Kad dijete ne kaka svaki dan, a mladje je od 6 tjedana, trebalo bi provjeriti dobiva li na tezini uredno.
Ako ste vec vagani kod patronazne ili pedijatra, provjerite na istoj vagi po mogicnosti kako stojite s tezinom.
Ako cete provjeriti na novoj vagi, na kojoj dijete nije vagano, napravite prvo vaganje i sljedece za 7 dana (jer razlicite vage znaju odstupati).
Koliko imate podoja tijekom 24 sata, kako izgledaju, dojis li nocu, osjecas li otpustanje mlijeka, vidis/cujes gutanje?
Kako dijete lovi dojku, boli li dojenje?
Kakvo je opce stanje djeteta? Kako se ti osjecas, da li jos krvaris i koliko, ako da?
Koliko mokrih pelena imate u danu?
S koliko je dijete rodjeno i s koliko grama otpusteno iz bolnice? Je li vagano ikad poslije i koliko je imalo, ako je vagano?
Kako stalno papamo pa i nisam stigla na forum u meduvremenu smo isli kod pedijatrice sad vec imamo mjesec i pol i dalje stolica nije svaki dan al je dobila na tezini.i dalje samo dojim i ona ljepo napreduje i rekla nam je pedijatrica da je sve u redu dok je samo na mom mljeku da moze i do 12 dana bit bez stolice.hvala svejedno na pomoci ak nam jos kaj bude trebalo javit cu se do tad cemo uzivat u papanju i maminij siki koju obozava i nadam se da cu ju jos dugo papat.lijepi pozdrav!
Ketty, koliko je dobila?
Odlicno je da dobiva, unatoc nekakanju.
A na ovakve savjete pedijatara naprosto iskocim iz koze. Dijete u dobi do 6 tjedana MORA kakati svaki dan (3-4 pokakane pelene), ako ne kaka svaki dan, potrebno je provjeriti dobiva li na tezini. Ako dobiva, nekakanje se tolerira.
Nakon 6 tjedana je ok ako ne kaka svaki dan.
Dobila je 730g i narasla 2cm.dojim ju na zahtjev sta je cesto preko dana a preko noci mi se javlja svakih 2 sata za papanje.
Bas super! :)