i sad nakon svih ovih mljac recepata izbaciti krumpir ?! to je jednostavno nemoguće, iako sam baš jučer pročitala da je po montignacu krumpir samo za svinje i da ga treba skroz izbacit iz prehrane
pa jel on normalan ?! :roll:
Printable View
i sad nakon svih ovih mljac recepata izbaciti krumpir ?! to je jednostavno nemoguće, iako sam baš jučer pročitala da je po montignacu krumpir samo za svinje i da ga treba skroz izbacit iz prehrane
pa jel on normalan ?! :roll:
KRUMPIR NA HARMONIKE
Ogulis nekoliko vecih krumpira, zarezes ih skoro do kraja (svakih 5 mm) i umetnes komadice slanih incuna, polijes masl. uljem, posipas sjeckanim cesnjakom i persinom i peces najmanje 45min na 180. Mogu se umetnuti i komadici speka...
ja sam poslusala montignaca i jedem krumpir samo slucajno, dva do tri puta godisnje.
i svaki put me nakon toga boli trbuh i osjecam se lose.
i nijedan od ovih recepata me nije potaknuo da se predomislim, osim ovoga s tikvicama i paprikom. ali moze to i bez krumpira :)
ja ga se ne odričem ni u ludilu!!
:)
mladi krompir:
dobro ga operem, prepolovim, nauljim pleh na kojem ću peći, stavim sol na polu i pečem dok se ne zažari
u pećnici s piletinom....oguli, operi, iskomadaj na velike komade, stavi u vrećicu za pečenje s malo: vegete mediterane, soli, papra, majčine dušice, origana, kockice sušenog vrata, ako imaš koju papriku, stavi je cijelu, svježu...i sve to lijepo zapačeš bez iti mrvice ulja (masnoća dođe iz pečene piletine)...samo je jako važno u svbe to uliti kojih 2 dl vode
(sve ovo može i sa starim krompirom ali je ljepše s mladim)
kuhani krompir:
operi, oguli, nasjeckaj na kockice, malo skuhaj nek omekša krompir, znaći ne skroz kuhan....ocijedi i dobro ohladi kroz tekući hladnu vodu
u tavu stavi: žlicu maslaca, vegetu mediteranu, malo sušenog vrata/dimljene šusnke isl. i kad se to malo zapeče ubaci kockice unutra...dinstaj kojih 15-ak min...
operi, oguli, nareži na ploške...skuhaj...preprži na ulju s malo vegete mediterane i prezle (krušne mrvice)
operi, oguli, nareži kako želiš, stavi kuhati
u vodu za kuhanje stavi:vegetu, sol, papar, origano,
procijedi kad se sve to skuha i papaj
njoki od jučerašnjeg pirea....mljac
ostalo ti je dosta kuhanog krompira i žao ti baciti...napravi pire od njega..u smjesu od standardnog što ide dodaj još i prezlu, papar, malo vegete, jedno jaje i napravi polpete od krompira (napraviš male valjuške, prije pečenja uvaljap ih u prezlu i pečeš na vrelom ulju dok ne porumene...oblik i veličinu biraj sama...
naribaj svježe oguljeni krompir na ribež
u to dodaj: sol, papar, vegetu, prezlu, jedno jaje
neka smjesa bude ni gusta ni rijetka
peci na vrelom ulju dok ne porumeni s obje strane...
ima toga jako puno
pa i kukuruz je samo za svinje...tako kažuCitiraj:
MajaMajica prvotno napisa
a ja guštam u kuhanom ili u na žaru pečenom kukuruzu...
žitarice su isto za životinje...životinje od toga žive...
a nama je svima drago pojesti punozrnati kruh pa onako s guštom naletiti na zrno neke žitarice
Francuski krumpir:
skuhati krumpir u ljusci
skuhati jaja
skuhati kobasu
oguliti krupir, narezati na plošle, oljuštiti jaja i isto narezati na ploške, kao i kobasicu.
Zdinstati luk, pripremiti vrhnje (mi koristimo ono s placa)
Malo nauljiti posudu (pleh, vatrostalnu), slagati krumpir,pa jaja pa kobasicu, malo preliti uljem s lukom, pa još jedan red svega, opet dinstani luk i na kraju zaliti vrhnjem. I staviti peći.
ne kaze montignac da krumpir treba uzbjegavati zato sto je za svinje
nego zato sto ima visok glikemijski indeks a da se ono sto je u njemu kvalitetno ugl nalazi u kori koju ionako bacis
ovako obožavam,al naravno,sa špekom.Citiraj:
dille prvotno napisa
Ja bih uz janjetinu nekakav punjeni krumpir? kako? Čime?
mladim lukom :P
I tebi :P
Ajde, stvarno, kako?
Ovaj recept je za one dane kad se bas i nemoraju brojati kalorije :P
Sastojci:
- Krumpir
- Tikvice
- Besamel (brasno, maslac, mlijeko)
- Mozzarela
- Jaje
- Kiselo vrhnje
- Papar
- Sol
- Indijski orascic (svijeze naribani)
Preprema:
- Naribati tikvice i posoliti kako bi pustile vlagu
- Skuhati krumpir i napraviti pire
- Stisnuti naribane tikvice i primjesati kroz krumpir pire
- U mlaku smjesu dodati mlijeko, vrhnje, maslac, jaje, papra, soli i naribanog indijskog orascica (masa mora biti vlazna)
- Pretresti krumpir/tikvice u vatrostalnu zdjelu (namazanu s maslacom)
- Narezati Mozzarelu na tanke fete i staviti na krumpir/tikvice
- Pripremiti Besamel i zaciniti sa soli, papra i indijskim orascicem
- Vatrostalnu zdjelu pokriti s folijom i peci 30 min u zgrijanoj pecnici
- Zadnjih 15 min peci bez folije kako bi pire dobio lijepu zlatnu boju
- (moze se jos i dekorirati s pancetom - mislim ako se vec unistavamo s kalorijama :)
Varijacija na istu temu: skuhati lijepe srednje krumpire i izdubiti. Pripremiti pire po gornjem receptu i masu vratiti u izdubljene krumpire, zapeci u rolu i gotovo :mrgreen: