Charlie prvotno napisa
Znate kaj, a mozda je prilagodba u nasim vrticima takva kakva je jer tete ni vrtici a cesto ni roditelji nemaju resursa za drugaciju (mozda bolju, mozda ne), a ne zato jer je tako bas najbolje za dijete.
Moje dijete je proslo prilagodbu u privatnom vrticu vani, i to izgleda malo drugacije. Prvi tjedan dolazila sam s njom na dva sata, dok se ona igrala s grupom ja sam sjedila na ulazu u prostoriju. Tek nakon par dana pocela sam odlaziti na pola sata, pa na sat, ali ostajala sam unutar vrtica. Drugi tjedan je pocela ostajati po dva sata sama, krajem tjedna je prvi put rucala.
Tijekom cijele adaptacije koja sluzbeno traje 2 tjedna za dijete je zaduzena jedna teta koja se bavi skoro iskljucivo s novim djetetom, da se povezu, i ta teta ostaje djetetova "referentna" teta i kasnije (znaci ona s kojom se moze pricat o djetetu, koja biljezi sto treba itd).
Znam da ovo ne pomaze s prakticne strane jer nije u Hrvatskoj, ali samo hocu reci da ima nacina i nacina, a ne mora bas biti da tete koje su odradile 100 adaptacija znaju najbolje kad predlazu kratku i naglu adaptaciju. Mozda nemaju uvjete za drugo.