Kako puno više posla - djeca su 23h sa majkama koje ih doje i presvlače. Imaju posla s djecom 1h dnevno. Nisam uspjela skužiti šta rade ostatak vremena, kad god sam ja prolazila pokraj njihove sobe, gledale su TV.
Printable View
Mislim da ne treba sad vaditi rijeci iz konteksta kako bi se pobjedilo u raspravi. Nemam nista protiv dobrih argumenata, naprotv, uzivam u dobrim raspravama, ali mislim da svi znamo sto u nasem hrvatskom jezku znaci fraza: dodje mi da ih nalupam.
Definitivno nema zicega zajednickog sa bicevanjem. Ukoliko doista ne znas znacenje te fraze, slobodno mi javi, pa cu ti objasnit, kako ubuduce ne bi bilo nikakve zabune.
Yummy, aj se i ti malo skuliraj...
Tema je odlična, nema smisla da je kvarimo
Sirius, apsolutno se slazem da ljudi trebaju biti educirani o tome koliko je dojenje bitno za bebe i koje su opasnosti od dojenackih formula za bebino zdravlje, pa nekad cak i zivot, s time da ne mislim na zemlje treceg svijeta.
Ipak, meni se nekako cini da ljudi jesu educirani, ali, da nisu motivirani, kako sa strane zdravstvenih radnika, tako i sa strane prehrambene industrije. Mnoge bolnice dijele dojenacke formule besplatno. Osobno sam dozivjela da mi je lijecnica opce prakse rekla da sam smijesna sto dojim svoju 3 mjesecnu kcer (napominjem da je bila lijepo razvijena beba), a da me drugi lijecnik pitao jesam li luda sto sam dojila godinu i pol. Mislim da ovaj zakon ne pritisce toliko majke (od kojih vjerujem da velika vecina zeli dojiti) koliko pritisce zdravstvene djelatnike da im pomognu u tome da donesu ispravnu odluku za njihove bebe.
Eto, to je neko moje misljenje.
dosta s raspravom ad hominem
i ona tebi da si dijete i ti njoj da ne zna što znači "nalupati"
gubljenje vremena i živaca
pa zakon ne kriminalizira zdravstvene djelatnike, nego majke. koje muž može prijaviti ako ne doje.
dakle, ipak se ne slažeš s ovakvom varijantom zakona. :-/
a mene živo zanima provedba ovog zakona u UAE.
i sve varijante koje mi padaju na pamet su mi živa komedija.
kako neko reče, sisopolicija, koja provjerava jel žena ne doji radi obješenih cica ili radi nekog drugog razloga. i muž koji ju prijavljuje, umjesto da lijepo odriješi ionako debelu kesu, i plati nove cice nakon dojenja. :mrgreen:
joj, ja nikako da uočim potencijal teme, i u kojem smjeru bi se trebala razvijati, a da postane odlična :?:
daj malo smjernica apri, usmjeri raspravu :mrgreen:
zanimljiva mi je rasprava
bila sam u cudu, da sto fali zakonom nametnutom dojenju i na strani yummi dok nisam procitala zadnju recenicu koja zaista kratko i jasno kaze sto ...
dakle mc bakker,lli, :
At this vulnerable time, to think of criminalising a new mother who, for whatever reason, is struggling with breastfeeding is not helpful ... She needs informed support, not threats.
Zeljela bih dodati jednu stvar. Neka me netko ispravi ukoliko je moja informacija pogresna, ali, koliko ja znam, 78% Arapa ne podnosi laktozu.
Ocito je vecini arapskih majki nemoguce davati bebama kravlje formule i to dovodi do teskih zdravstvenih problema kod njihovih beba.
Alternativa je sojina formula, a ona sadrzi tako velike kolicine biljnog estrogena da dnevna doza te formule odgovara dozi 3 kontracepcijske pilule.
Zanima me da li je itko od vas mozda pokusao sagledati taj zakon i tu situaciju iz tog kuta?
prvi put čujem za ovo nepodnošenje laktoze u tolikom broju
bilo kako bilo, prisila bilo koje vrste nije i ne može biti dobra
i nisu mi jasni ljudi koji to podržavaju, sve u ime "boljeg i ispravnog"
onako kako sam pokupila na ovom forumu, uz put :mrgreen: - laktoza je mliječni šećer i majčino mlijeko ga sadržava.
tako da tim arapima ne preostaju nego formule bez laktoze. a tu se neću mješati, al baš da dnevna doza odgovara dozi 3 kontracepcijske pilule, to mi je, onako na prvu blago rečeno sumnjivo.
cvijeto, sad su popularne spike o štetnosti soje
ne znam što bih mislila o tome (iako ju gotovo uopće ne koristim, u rijetkim prilikama tofu i shoyu)
i ne znam kako preživljavaju primjerice Japanci, kojima je soja i njeni proizvodi dio svakodnevnog jelovnika
tako da je možda ipak riječ o nekoj vrsti antireklame
nisu bebe intolerantne na laktozu u tom broju
Ne znam tocno zbog cega je tako, ali, mora da se razlikuje po necemu od laktoze iz majcinog mlijeka. Imam prijateljicu cija djeca ne podnose laktozu, ali ih je oboje dojila. Jedino nije smjela konzumirati mlijecne proizvode dokle god je dojila. Nisam strucnjak. MOzda koja savjetnica objasni o cemu je rijec.
Cvijeto, sjedni, 5 :mrgreen:
Laktoza disaharid, mala molekula, ista je u majčinom mlijeku, kravljem mlijeku, magarećem mlijeku, delfinovom mlijeku... u mlijeku svih sisavaca, to je jedna te ista molekula. U majčinom je mlijeku ima više nego u kravljem (ili u adaptiranom).
Što se tiče nepodnošenja laktoze (to nema veze s alergijom niti s ozbiljnom bolešću galaktozemijom), ono je vrlo često kod azijskih naroda (ne znam kako je kod Arapa) koji nisu imali tradiciju uzgoja stoke i konzumacije njihovog mllijeka. Stvar je u tome da je kod njih puno češće da odrasla osoba ne proizvodi više enzim laktazu koji je potreban za razgradnju laktoze (ili ga ne proizvodi u dovoljnoj količini, ne hvatajte me za riječ). Onda se laktoza nagomila u tankom crijevu, navuče na sebe vodu i to izaziva proljev.
Ako majka nije smjela konzumirati kravlje mlijeko za vrijeme dojenja, prije će biti stvar u tome da su na neki način smetali proteini iz kravljeg mlijeka nego laktoza.
Inače ja smatram da je dojenje zlatni standard,
al ne bih ga svejedno batinom utjerivala :mrgreen:
dva citata:
"it is by supporting those who can and want to breastfeed, and not by punishing those who can’t, that we will reap the benefits we all want to see in our society"
"Will anyone ever leave women's bodies alone?"
Yummy mummy, ovo ti govorim kao osoba koja ima prodojeći stav, koja doji (ili je dojila) svoju djecu:
Dojenje definitivno nije nešto najbolje što ćeš u životu učiniti za svoju djecu niti je mjerilo koliko je majka dobra ili ne.
Amen na mamicu. Sve su mi manje simpaticni ekstremni stavovi. Posebno oni koji se argumentiraju objektivnom istinom. Znam zasto to kazem, bila sam i sama jedno vrijeme takva.
Svi smo mi takvi na početku tog roditeljskog puta. Rekla bih čak da to i nije loše. Ne smeta mi ni to što sestre u rodilištima forsiraju dojenje, i to smatram dobrim zato što većina žena koje neće dojiti djecu, to neće učiniti radi nedostatka informacija. I sama sam mislila da se nikada neću gnjaviti dojenjem svoje djece dok nisam dobila informacije.
Ali dođe onaj trenutak prosvijetljenja kada shvatiš da nije sve u tvojoj moći, da dojenje i općenito principi povezujućeg roditeljstva nisu čarobni štapić koji će tvoje dijete i njegov život učiniti savršeno sretnim, ispunjenim, zdravim,
da unatoč tome što si ti pilio i tupio po dojenju i rodinoj tablici, ono će najvjerojatnije u životu preferirati dobar hamburger sa extra majonezom,
da unatoč tome što si ti pilio i tupio sa "ne po guzi" i spavao sa njim do x-te godine života i nosio ga u slingu do srednje škole, ono će prvom prilikom povući neku curicu za kosu, izlemati onog dečkića iz drugog ce i isplaziti jezik učiteljici,
da unatoč tome što si ga vodio po raznoraznim kulturnim aktivnostima, na engleski, karate, violinu, muzeje, ono će dignuti ruke na "ustaj sine, majka zove.."
Karikiram, da, ali mislim da se kuži the point.
pa i ne baš
ja iz ovoga vidim da je point: što god ja napravila i koliko god se trudila... dijete će po svome.
a ne bih se s time složila.
Meni je cudno da u UAE tako brinu za dobrobit beba a porodiljni im traje samo 4 mjeseca...ukljucujuci vrijeme i prije i poslije poroda, pa masa zena radi do zadnjeg dana i ide na dogovoreni carski prije termina da im ostane sto vise vremena za poslije. Kako je s tim kompatibilno dojenje do 2g?
Ili moja info vrijedi samo za expat-mame, ne znam...
E to je to. Odnosno, dati sve od sebe, uključujući i dojenje, ali to ne znači da dijete koje nije dojilo, ono od majke sa prekrasnim samostojećim cicama, neće biti fizički zdravije, uspješnije i emocionalno ispunjenije od našeg dojenčeta. Milijun je faktora koji igraju ulogu i tko zna gdje ćemo pogoditi, a gdje, niti ne znajući, pogriješiti.
mamice, da li to znaci da trebamo dici ruke od svoje djece zato sto ce oni mozda jednoga dana zavrsiti kao drogerasi?
Neka me netko isrvai ako grijesim, ali, citala sam na dosta mjesta da se djecji apetit i prehrambene navike stvaraju u prve dvije godine zivota. Znaci, ako roditelji ne mlate po hamburgeru sa majonezom, tesko da ce djete bad biti ludo.
Mogu reci iz vlastitog iskustva da sam odrasla u obitelji gdje su razni cuspajzi bili najcesci ruckovi i zelena salata svaki dan za stolom. Danas, kao odrasla osoba, nema mi te pizze, hamburgera bilo cega, kao do dobrog cuspajza. Tako je bilo kad sam odrastala, uvijek sam ga voljela najvise. Isto tako se preferiralo voce pred slatkisima. Uopce ne volim kolace, ako i pojedem, to ce biti jedan. Takvi smo ja i brat. Isto smo odgajani. I danas, kad vidim ponasanje svoje kceri, vidi drug djecu da jedu cokoladu. Hoce i ona, ja joj dam, a ona:bljak! Ima 26 mjeseci.
Vjerujem da mi kao roditelji zapravo jako puno prenosimo na svoju djecu svojim stavovima i ponasanjim.
Dr. House je jednom rekao: Monkey see, monkey doo. :)
Vrijeme ce pokazati :mrgreen: : majka predpubertetlije:
Razumijem mamicu sto zeli reci. Dojenje je meni zlatni standard, ali je i dalje samo jedno razdoblje roditeljstva, još svasta zivot nosi.
Niti me dojenje cinilo boljom mamom, niti me nedojenje cinilo lošijom.
Sad cu ja u dublje folozofije. Sto je kriterij dobre mame?
nemam pojma, nisam sigurna da postoji univerzalna definicija.
Iako , imam dojam da obzirom na svoje trenutne životne okolnosti i svoj roditeljski staz definiciju "dobre majke"promatras kroz prizmu dojenja.
Nije to loše, ne mislis ti nista lose, ali jedostavno mi se cini da u ovom trenutku ne mozes vidjeti dalje od tog djela zivotne slagalice.
A to je samo dio price, i to iz tvog kuta gledišta.
LOL. Evo te potpisujem, meni je boravak na SD-u bio stila da sam se uistinu osjećala ko zarobljeni Ameri negdje na Istoku i došlo mi je vikat "I'm an American citizen, call my ambassador", i to sam više puta rekla, i napisala prije na Rodi, a sad je uletila ova poveznica, fakat bizarna, ali bizaran i stvaran je bio i moj osjećaj, jednako stvaran kao i bilo koji drugi osjećaji. Ono... ne smijem imat bebu u sobi da dojilje ne vide.. bio je stil "il se snađi, ili... nisi naš problem". A road to hell itd. Ili - sve je u načinu primjene, zaludu ti lijepe misije i vizije. Nakon iskustva s friendly rodlišitem, za mene je UNICEF mrtav i ne dam im niti kune, niti za jednu akciju ever u mom životu. A nije da nisam bila po bolnicama, ali to.. to će mi se stvarno usjeći u mozak.
govoreći o dr. Houseu, jednom prilikom je i majci veganki rekao "give the kid a damn chocolate birthday cake" :mrgreen:
naravno da se si trudimo svojoj djeci usaditi neke vrijednosti, krenuvši od prehrane i sveg ostalog
i kako Svimbi reče, treba se nadati najboljemu
a raznorazni šaroliki primjeri koji me okružuju mi samo potvrđuju da na neke stvari nećemo moći utjecati
tako je moja prijateljica vjernica dijete roditelja ateista
druga prijateljica - dijete ljubitelja povrća ne želi okusiti povrće, jelovnik joj je sveden na nekoliko namirnica
treća prijateljica je veganka iz obitelji zakletih mesojeda
i tako...
naravno, nije pravilo, ali biti siguran da ćemo uspjeti u svakoj svojoj nakani je wishful thinking, rekla bih
Bože sačuvaj, samo ti želim reći da možda preozbiljno shvaćaš neke stvari, kao što nas je i većina preozbiljno shvaćala.
Dat ću ti jedan vrlo osoban primjer.
Svoje prvo dijete sam dojila godinu dana (6 mj isključivo), najstrože pazila na prehranu, koristile smo platnene pelene, bez omekšivača, kupki, krema. Dvije godine nisam kosu bojila da ne bi od toga putem tijela ili mlijeka došlo do mog djeteta. Bila sam ponosna i uvjerena da činim ono najbolje za svoje dijete i da ću joj dati izvrsne temelje za zdrav život.
Moje dijete je oboljelo od opake bolesti i umrlo. I moram reći da sam bila silno razočarana i upitala se, kada sam saznala za bolest, ali sav onaj trud? Zar nisam učinila sve da je zaštitim?
Svog sina također dojim i nastojim ga jednako zdravo hraniti. Ali priuštim si lijepe pramenove na kosi. Platnene pelene sam koristila u početku, ali sam toliko plastičnih dobila na poklon da sam i njih upotrijebila. I dalje vjerujem da činim ono najbolje za svoje dijete, ali isto tako znam da nema pravila i garancije da će rezultat biti baš onakav kakvog priželjkujem.
Koji je kriterij dobre mame? Mislim da je dobra mama ona koja zaista daje sve od sebe da bude dobar roditelj i pruži svom djetetu ono najbolje i najviše od sebe što može. A mi smo samo obična ljudska bića koja su limitirana iz kojekakvih razloga i netko ne može sebe dati toliko da bi dojio svoje dijete, ne znam, dvije godine. Ali će možda imati više strpljenja i bolji dar razumijevanja svog djeteta nego mama dojilica.
Ja ne mogu sebi uskratiti koliko toliko miran san i užitak ispruženog valjanja po krevetu da bih spavala sa svojim djetetom. Ali, pošto i moje dijete mirnije spava kada je u svom krevetu, vjerujem da mu je dobar san važniji od osjećaja blizine moga tijela po noći. I mislim da neće biti zakinuto kroz život zbog te stavke. Odnosno ništa manje ili više od druge djece koja su možda zakinuta na nekom drugom području.
pa ne bih se ja složila s ovim da se prehrambene navike stvaraju u prve dvije godine. yummy mumi voli to površno negdje pročitati i onda zaključivati (kao i ja uostalom :uar: :mrgreen: ).
no, gledajući generalno, slažem se, a i moje iskustvo je takvo - prehrambene navike sam ja preuzela od moje mame, pa vjerujem da će preći i na slijedeće koljeno.
možda ne odmah (sigurno ne odmah, i moj pubertetlija ne voli puno stvari koje mi volimo i jedemo), ali bitno mi je da im je normalno da imaju kuhani obrok i trobojan tanjur :mrgreen: kako mi kažemo, da uživaju u jelu, da uživaju u kuhanju, kupovini na pjaci sezonskog voća i povrća, da je brza hrana neka iznimka, a ne svakodnevni obrok, da je dobra hrana zlatni standard, kako vi kažete :mrgreen:
Uuu-uuu da se oglasi manki :). Iskreno, stav "sebičnjakuše jedne" meni je toksičniji od onog što ja shvaćam zdravim okolišem na našoj Zemlji, od bilo koje ozloglašene formule. I protiv toga ću se borit uvijek. I nemojte mi reći to se kod nas itd. Može kod nas sve, može Markićka, može Embrij, može komunizam, može sve. Nismo mi rođenjem imuni na razne stvari, treba uvijek bit atento.