Evo još i ovo - kalendar događanja za Bašku: http://www.krk.hr/dogadanja/kalendar...nja?lokacija=8
Printable View
Evo još i ovo - kalendar događanja za Bašku: http://www.krk.hr/dogadanja/kalendar...nja?lokacija=8
Pa sve to skupa ja i ne bih nazvala pravim sadržajem za djecu, u onom smislu u kojem takvi sadržaji postoje za vrijeme praznika na primjer u Zagrebu.
Naravno, ljudima koji desetak dana provedu na moru to i ne fali, ali nama koji smo duže bi bilo super da dijete ima neku dodatnu zabavu.
Poanta je i u području i u sezoni, jer, ako je "kišna sezona", ondje gdje i inače više kiši (Krk i taj dio do područja bjelogorice, možda ovamo di je prema crnogorici (Lošinj / Cres) i ogoljenije manje pada, toliki mikrolokacijski ekspert nisam, ali svako ljeto imam priliku usporedit sjev. Jadran vs. srednji Jadran) bit će Irska, to će biti izljevi vode ono, ne kratki pljusak nego lije više sati intenzivno ono doslovno ne možeš nos pomolit van ljetni dan, za razliku od tipa od obale udaljenih dalmatinskih otoka di će "malo poškropit 2-3 dnevno".
Samo - sve to ide u paketu - jašeš do tih otoka dan vremena, stvari su skuplje itd, ali je benefit vrijeme, i, ovisno o otoku, manje ljudi.
Općenito rečeno, ima ovakvih i onakvih sezona, evo ovaj 6.-ti u Visu oboren padalinski rekord.
Kad padne kiša onda se vidi taj manjak sadržaja, koji "turistički eksperti" stila Dežulovića i Tomića (šta će ti dodatni sadržaj pored ovakvog mora) ne kuže - jer su Dalmatinski i more imaju dostupno iz perspektive stalno, a ne samo 7 dana.
Damatinski = Dalmatinci. Referiram se na članke (nekog od njih, a biće i Pavičić kakav člančić o turzimu napisao) stila šta će vam išta doli morae pored ovakve lipote. Da plaćaju i dolaze na 7 dana kužili bi. Ali, vjerojatno se ne mogu ufurati u takve priče, svako gleda iz svoje vizure, ma koliko se trudio širok bit...
Da, istina.... to je stvar očekivanja.
Za mene je godišnji odmor spavanje u nekom drugom krevetu. Baš zato jer idemo na 7 ili 10 dana (kako se uspijemo ispružiti) ne dozvoljavam da me ružno vrijeme omete u odmoru, jednostavno računam s tim.
Uostalom, znam i za puno gore - mjesec dana u Cardiffu i Caerphillyju - bilo je možda 3-5 dana bez gadne kišurine. Roba mi se upljesnivila (ne samo oprana nego i čista u koferu) uslijed te količine vlage u zraku. Vreća za spavanje isto. A London nije niš bolji.
E da, i ja u apartmanima ostavljam hrpe knjiga, ili za plažu ili za slučaj kiše. Ali nisu svi isti, neki ljudi bi pobjegli kući nakon jedne kiše, a drugi su došli gustati, i nikakva kiša im ne može poremetiti odmor. Sad sam imala jednu obitelj dva tjedna. Od toga možda tri, četiri dana nije padala kiša. Žena kaže da se odmorila ko nikad u životu, i naspavala.
ima li kakav kamp ili hotel u blizini?
zadnjih godina nerijetko imaju otvoren mini-klub za svu djecu koja dođu. kao male igraonice. ne naplaćuje se dodatno a stvarno je spas za malu djecu za kišnih dana. animatori su mladi ljudi koji prolaze obuku
Nisam se nasmrzavala na GO kao na Krku nikada. Meni on nije otok za GO , iako mi je Baska predivna.
Krk je za vikendicu :)
Zato mi lijepo idemo na jug. Evo primjer od danas - kupanje u toplom moru od 9,30 do podneva. Tada je pocelo sipiti i za nekih 15 minuta poceo he pljusak. Trajao je 15 minuta i odonda je opet suncano.
Mi svi volimo more i bas zato idemo juznije kako bi sto vise uzivali u samom moru. Ok malo kulture ne steti ali meni je to za izvan sezone.
E da - nama su hoteli u sezoni preskupi - meni je puno drazi privatni smjestaj
Zaboravila sam napisati da u 10 dana nisam obukka duge rukave cak niti kratke.
A put do npr Zadra ili Splita ne mora biti puno skuplji ako se izbjegava autocesta a vrijeme je ipak bolje nego na sjeveru
i meni su hoteli preskupi ali za popit kavu ili pojest sladoled imamam. a djeca se malo poigraju s drugom djecom
Je jug, srednja Dalmacija je toplija uvijek, ali ove godine brate mili nije normalno više, svugdje je vrijeme katastrofa, mi ove godine nismo imali ljeta do sada, evo kod nas isto pljušti već dva dana, očaj jedan, ko usred kasne jeseni, nešto su spominjali ove godine el nino da će ponovno doći, pa je to možda to.
Što vi o kiši na Krku, kao da stalno pada, mi rijetko imamo kišu.
Prošle godine u Njviicama u sezoni sve nas je zaobišlo, samo pokoji pljusak
kratko na 20 minuta i sve super, samo su nas plašili s mogućom pijavicom
al nas je i to zaobišlo. Sjećam se da je u podnevnom dnevniku voditeljica
savjetovala onima koji idu na sjever da ponesu duge hlače, a temp. nije
padala ispod 30. Zato ove godine ispaštamo.
Bilo je jedne godine isto ovakvo, mislim prije 8 godina, ne sjećam se više.
Ima animacija u hotelu, za goste hotela, i na plaži ali sve u funkciji
sunca, problem je što nema prostora koji nema tržišnu namjenu i da je
natkriven, da se može koristiti kad je loše vrijeme.
A možda i je....
Moji klinci nisu opterećeni (iako im ja baš nisam dozvoljavala da previše gnjave). Kad su u novom ambijentu, sve istraže. Lani je E. imao svog ljetnog cucka (gazde su imali krasnog mladog labradora ili golden retrievera, možda i križane te dvije pasmine - moj E. mu je od svoje love kupovao kekse, ali je pitao gazdu da li smije. Svi sretni - i cucak jer je imao društvo, i gazda jer je cucka zabavljao klinac, a naročito moj sin ljubitelj životinja.
Drugi sin si je pak našao drugu zabavu - tehnikalije koje nema doma (vanjski bojler...) i koješta drugo. Pa je s gazdom teoretizirao kak je ovaj to napravio...
Ma kako ne bi bilo, ako ima u mom selu na Pagu onda ima svuda.
Uostalom može općina/lokalna vlast i zakupiti nekakav prostor u hotelu pa organizirati u njemu besplatne sadržaje.
Mi upravo na Krku. Kišurina vec drugi dan. Kao da pada u razmacima svakih pola sata, tako da bas i nemas neki izbor za setnju ili nesto takvo, plus ja bas nisam spakirala adekvatnu obucu i odjecu) :(
Zato jer uspoređujemo s Dalmacijom :mrgreen:. Rijetko je relativan pojam.... :angel:. Ne bi bilo onoliko trave da nema kiše, Dalmacija ima svoju sparušenost za dokaz... iako je fakat u 6.-me bilo nevjerojatno zeleno, ono, bolo je u oči, tako da... ono... nemoš' kišu sakrit - "izdaje" je trava.
Tj. ako živiš/ljetuješ u Njivicama i ne ideš drugamo - koji ti je benchmark za uspordbu osim prijašnjih ljeta u Njivicama? Ja govorim o usporedbi sjever-jug koja po mom iskustvu govori da svjer ipak pokupi bitno više kiše (jel' to kači Genovska ciklona, ne znam više), ma kako zvučalo za turizam tog kraja, ali svaki kraj ima svou prednost - sjever je kultiviraniji i dostupniji i više je trave, a i sezona je dulja.
Definitivno je manje kiše na jugu i ljepše vrijeme. Zato nikad ni ne idem na sjever, meni je sjever sve sjevernije od Zadra, ma čak i Šibenika.
Ove godine naš je Mljet :-)
Evo, ako razmatramo čak i s alergoloških aspekata, koliko sam ko laik uspila shvatit tu je ta neka granica - Zadar, znači ona nije umišljena, nego postoji stvarna razlika, ajmo je nazvati "klimatološka" razlika - vrućje je i suše. Dakle, jedni alergeni su područje do ugrubo Zadra koje obuhvaća i riječko područje, Krk što bi spadalo u isto di i ZG i kontinent (za Krk sam specifično pitala doktoricu), a drugo je područje južnije od Zadra. Postoji mogućnost da sam krivo shvatila - tako da je sve ovo od laika pa uzmite s mogućnošću greške.
Sirius, imali su dvoje male djece koji su se čitavo vrijeme zabavljali u dvoristu( sve je zeleno i travnato) tražeći puževe, skupljajuci orahe i beruci cvijeće i bas im je dobro bilo.
Ovi iz Cardiffa, da su u Krku, ne bi mogli vjerovat o čemu mi pričamo otprilike ko ni onaj Amer što ne kuži propuh :). A sigurno ni troje mojih dragih pisaca ne bi vidilo beda dok god ima dobre literature. Ali, nismo svi isti i puno toga je stvar očekivanja. Mislim - za čitat možeš bit i doma, ne moraš plaćat. Ko pak očekuje sunce i more, a sprema se na sjev. jadran, mora pripremiti (sam) backup zabavu. A, s promjenom klime, u sve bitnijo mjeri će to morati i ljubitelji juga. Ili da padobranče i tako si zadrže fleksibilnost.
Slažem se sa Zvrk u vezi klime na Krku pošto već živim ovdje nekih 36 godina pa sam dosta dobro upoznata s istom, i ina33 ne znam stvarno o kojoj ti travi zelenoj pričaš osim ove godine koja je izuzetak, ja te trave zelene na Krku baš i ne vidim po ljeti, vrt redovito bude suh ko barut i ništa mi ne uspjeva osim krumpira i luka pošto mi voda tamo nije baš dostupna, Rijeka i zaleđe su puno kišovitiji nego Krk, pogotovo ovaj južni dio i eto što sam rekla nego da će sutra biti lijepo vrijeme, već je okrenulo na laganu buricu i promolilo je sunce. Kod nas zna padati ali uglavnom to ljeti ne bude baš po cijeli dan, spusti se koji pljusak i gotovo
Pricam opet o onoj u odnosu na dalmaciju, npr usporedba dobrinjstine (komentar moje st frendice-ovo je arkadia!!) u odnosu na travu na npr bracu.
ma Dobrinjština je još nešto zelenija od ovog južnog dijela, neka granica je u Malinskoj, puno puta se desi da tamo kiša pada a ovdje ne, i raslinje je sasvim drugačije u središtu otoka od ovog južnog dijela tko je bio u Baški i St. Baški zna o čemu pričam tako da i tu ima dosta razlike
Ma naravno, ima I predjela izlozenih udaru bure I sotovento ja pricam onako I perspektive npr zg turista koji saca sjev jadran vs dalmacija,.zanearujem kategoriju strucnjaka na mikrolokaciji I ovog iz tipa Cardiff engleska.
A ja bi platila da može biti ovako svako ljeto:mrgreen:
Ja sam na srednjem Jadranu i odlično mi je.
Trenutno sama s troje djece, nije vruce u malenom stanu na drugom katu, na plažu se ode između kiša ako se uopće ode...
djeca tijekom dana uživaju ispred zgrade, love gustere, možemo prošetati, nikakva strka da se mora na plažu, ja sjedim na klupici, čitam, pijem kavu, ma uživancija ...
Ali vjerujem da ima ljudi koji očekuju drugačiji odmor i da im je primarno kupanje i sunčanje.
Ja najviše volim kad je ovako vrijeme pa smo slobodni od "obveze" boravka na plazi. Onda nama odmor postane pravi odmor.
Ponovo stavljam link na kojem je vidljivo da ovo o čemu pričate ne stoji. Sjeverni Jadran, prvenstveno Istra, nisu kišovitiji od Dalmacije, dapače, u nekim su godinama neki djelovi mnogo sušniji. Osim toga, vidljivo je da se ni o Dalmaciji ne može govoriti kao o cjelini jer ekstremi oborina ili suša šetaju od sjevera do juga.
http://klima.hr/razno/priopcenja/oborina2001_2012.gif
Meni kisa ne smeta ali volim da mi je na moru toplo a i da je temperatura mora visa. 27 stupnjeva idealno. Uz to ne volim ggzvu i gomilu poznatih tako da i dalje stojim pri teoriji da je Krk mjestk za imati vikendicu. Ako placas ljetivanje onda biram jug - toplinu, manju guzvu i slicno
Ja ne pratim te padaline, niti me zanimaju:). Baska me u ovih otprilike 9 ljetovanja nije nikad iznevjerila uvijek smo uboli super vrijeme, evo do ove godine. Za godisnji od 7 dana mi se neda jahati do juga ( ja jasem iz Beca, ne iz Zagreba), a vise od 7 dana mi ne treba jer poludim, a i nemamo love za vise jer moj dragi voli jesti po restoranima, pa na to ode hrpa love.
Baska je za mene fenomenalna plaza, tocno onakva kavu volim i zato se stalno tamo vracamo. Ljepsa mi je od Bola na Bracu, a juznije od toga nisam jos dospijela. Ustvari bi vrlo rado otisla negdje drugdje, ali plaza mora biti ista takva ( vani i u plicaku sitni sljunak i dalje pijesak), a takvu jos nisam nigdje otkrila.
Jedne godine smo otisli u Moscenicku dragu. Dosli smo do plaze, prosetali gore-dolje, rekli "ma nikako", sjeli u auto i otisli ponovo u nasu vec dosadnu Basku:).
Prognoza je onoga puta jednostavno bila prelosa za ostati, pa sam posjetila prijateljicu u Zg ( gdje me nakon dva dana napokon ogrijalo malo sunca) i krenuli mi za Bec. Kad ono kisurina!!! 350 km smo vozili po Kisi i u oblaku kisne prasine, pa pljusak, pa kisa, pa opet pljusak. J....m mu, pa ovo jos nisam dozivjela! I eto me doma:) home sweet home:)!
Zvrk, dobro si rekla, prije osam godina- znam jer nisam uspjela dijete slikati u kratkim hlačama. Ali to je bilo tad i nije se ponovilo.
Ja sam od 9-13.7. bila na Korčuli. Jedno popodne smo se uspjeli okupati i tad nas je potjerala pljuščina nakon sat vremena.
Cijelo vrijeme je padala kiša. Veli frend da nikad nije morao kositi u ovo vrijeme, jer je trava bila spaljena. A ove godine buja li ga buja.
Mene svi u Zgb zezaju kako nikad ne nosim kišobran. A ja kažem da se nisam navikla jer u Krku "nikad" ne pada kiša. I baš sam danas komentirala kako sam dok sam ovdje išla u osnovnjak možda dvaput pokisnula, a nikad kišobrane nisam nosila.
Ovo se jednostavno tako potrefilo. Već sutra će kažu sunce. Što ja znam....najljepše je kad je 7/7 sunčano, ali ni 5/7 nije katastrofa.
No....razumijem potpuno...kad netko bukira baš Bašku onda taj sve što želi je sunce i more i gotovo!
Ja! Meni je more sve, ta voda, taj miris, a tek kad zaronim, ne mogu to opisati, ne volim standardne plaže i milione turista, to mi nije to, onda se osjećam ko na gradelama blizu neke lokve.
Ali neki divljak, skrivenije uvalice i to, to mi je ono posebno na moru, a predvečer mi je poseban gušt okupan, namirisan, skockan spustiti se do grada i rive, tu mi je ta ljetna gužva super, pa mirisi razni iz konoba, lokala, trajketi, jahte, muzika, negdje sjest zaplesat, i da ima netko još pričuvat djecu, javite se, plaćam zlatom:mrgreen:
A ovo što ti opisuješ, ja bi tu radije dala lovu za nešto drugo, a ne more, ako je do promjeniti okolinu, krevet i maknut se iz kolotečine.
Supetarske plaže!, i inače mi je Supetar jedno od meni najdražih mjesta, možda jer sam skoro čitavo djetinjstvo, skoro svako ljeto provela tamo, a možda jer ima nešto taj gradić, nekakavu dušu, ostatke neke stare, zaboravljene romatnike, ne znam, ali srcu mi je posebno drag, ne samo radi plaža.
Ima jedan izvrstan i stari restoran, zove se Kaktus, bio je tu još i davnih 70-tih, i Vila Maria hotel, isto postoji od 70-tih, ako ne i ranije, navečer izvrsna živa glazba za ples, i u Kaktusu isto.
Mi smo u 10 godina ljetovanja na Mljetu imali dva put kišu...
A zeleno je.
Bome i ja isto... Sva sreća da ni mm ni djeca ne pate za sunčanjem - njima je to dosadno. Kupanje u moru dok kiša pada nije nikakav problem, dapače - to je poseban gušt. Doduše, dok su djeca sasvim mala, čovjek ima drugačije prioritete, ali i tada mi je bolje odgovaralo da ne prži zvizdan svakodnevno (svi smo bijeli ko čovječje ribice, stalno sam bila na oprezu kome će ispržiti leđa i tko će zaraditi sunčanicu).
A sad odoh njuškati što se zanimljivo nudi oko mjesta kamo se otpremamo... Ove godine je to ipak srednji Jadran, pa prema jugu, jer smo sjever dosta dobro istražili, a jug još nismo (pitalo me malo dijete kad ćemo već jednom do Splita, zanima ga Dioklecijanova palača).
UH-puh - otišli ste kući?
Jeste dobili odštetu ili ste pregrizli gubitak?
Mi nismo nigdje u životu pokisli kao na Mljetu ;) i to dva puta - penjali smo se na Montokuc pa smo sat vremena sjedili sa čuvarem u njegovoj kućici dok je vani pljuštalo.
Naravno to ništa ne znači, rekli su nam da mjesecima prije toga nije bilo kiše.
Nego Uhpuh kako je u Baškoj sa gužvom? Krasna mi je i Baška i plaža, ali kaže mi prijateljica koja je od tamo da je strašna gužva u sezoni.