cvijeta73 prvotno napisa
meni se čini da ono što možemo jest prije svega pružiti pomoć ljudima oko nas. možeš ti prijaviti policiji kad čuješ dernjavu kod susjeda, i to je ok. kako vidimo, čovjek je bio u pritvoru i pustilo ga i ubio ženu.
dakle, učiniti nešto bez obzira što nas to izbacuje iz vlastite granice komfora i udobnosti.
moje iskustvo je vezano uz rastavu najbolje prijateljice. nije tu bilo fizičkog zlostavljanja, ali psihičkog je bilo. i ne biste vjerovali (ja nisam vjerovala) kako jedna jaka, izuzetno pametna žena, lijepa ko slika, samosvjesna, s uspješnom karijerom, osiguranim financijama, 100-postotnom podrškom cijele svoje familije i prijatelja, se pretvara u krpu za brisanje poda. i takva je bila zadnjih godinu dana braka. krpa.
a šta je tek s onima koje sve to nemaju.
gledaš, nervira te, slušaš, ne možeš vjerovati to što slušaš, svađaš se, ona kaže da-da, i onda opet po starom, kosu mi je došlo da si počupam svu od jada. ali...malo po malo svjedočiš kako se ipak sklop u glavi mijenja.
trajalo je sve to zajedno godinu dana.
godinu dana kad se praktički i naš obiteljski život ne skroz, al dobrim dijelom, vrtio oko njene drame. kod nas je spavala, pol dana bila, i tako mjesecima, više smo mi bili s njenim malim nego ona i bivši muž zajedno.
često pomislim, što bi bilo da nije bilo tako. i, ponosna sam na sebe, i na nas, što je bilo tako. i što smo se mm i ja znali posvađati oko toga, al hbg, štaš sad, tako je kako je, i dan po dan.
mislim, nije to sad neko herojstvo da se razumijemo, nije meni život bio ugrožen ni ništa bitno i tko zna kako bih reagirala da je bio.
al isto tako, te krize, kad ti se čini da nema izlaza nigdje, ni svjetla na kraju tunela, kad ih prođeš s nekim, prođu nekako. a sutra ti izgleda sve lakše. a da nije bilo tog nekoga, toneš i toneš, sve dublje i dublje i ode vrit sve.
u principu, svaki problem je nekako rješiv. ovako il onako. i netko ti treba na to ukazati. samo što ne ide to brzo, jedan telefonski razgovor i gotovo. slušaj, najbolje ti je da se rastaneš i ja ne razumijem što ti više imaš biti s njim u braku. je, rajt. to je prvo otvaranje očiju. a onda tek, dok po narodski, dođe iz gujice u glavu...
plus, treba reći, da se iz moje kože nikako nisam mogla uživjeti, a kamoli razumjeti njeno ponašanje i njenu glavu. meni se činilo da bih ja to sve po kratkom postupku riješila i da bi bila rastavljena dok si rekao keks.
eto, možda nije vezano uz temu jer nije ni blizu tako ekstremno, al nek stoji i jedno takvo iskustvo.